用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMCESPS - P4 2010-2011
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P4 2010-2011 [複製鏈接]

原帖由 idylo 於 10-10-28 14:28 發表
亞仔話你地3個女成績都非常好

idylo,

我個囡係"負"look 咋..... 女仔學語言可能掌握得好d 啦....
其實係一家四口子

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-28 14:18 發表
一家三口,

你明天會否返去做義工?

冇邀請我呀???
其實係一家四口子

亞仔話你地3個女成績都非常好

原帖由 一家三口 於 10-10-28 13:55 發表

TAMATAMA,

唔係呀, 其實佢每天都會打比我架.  個成績我都估佢唔到呀.... 妳囡囡都QUIZ 得唔錯呀, Ada Kwok 出卷冇Adam 出得深, 可能比較淺啦... ...

一家三口,

你明天會否返去做義工?

原帖由 一家三口 於 10-10-28 13:55 發表

TAMATAMA,

唔係呀, 其實佢每天都會打比我架.  個成績我都估佢唔到呀.... 妳囡囡都QUIZ 得唔錯呀, Ada Kwok 出卷冇Adam 出得深, 可能比較淺啦... ...

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-28 13:48 發表
Yes.  你阿女好勁呀! 佢急不及代要打比你.

TAMATAMA,

唔係呀, 其實佢每天都會打比我架.  個成績我都估佢唔到呀.... 妳囡囡都QUIZ 得唔錯呀, Ada Kwok 出卷冇Adam 出得深, 可能比較淺啦...
其實係一家四口子

Yes.  你阿女好勁呀! 佢急不及代要打比你.

原帖由 一家三口 於 10-10-28 13:29 發表
昨天才法文quiz, 今日有卷派啦....

昨天才法文quiz, 今日有卷派啦....
其實係一家四口子

醒目開學勳章

Yes, especially Maths total 17 chapters. I just worry about GS book 2 not yet started.
I think the arrangement of assessment timetable is good. One day one subject.
Keep up all!

原帖由 idylo 於 10-10-26 22:40 發表
YoYo Ma,

今晚好明顯, 凍左好多, 要穿多件衫.
學習下成語都係一件好事, 對同學作文都有幫助.
今次考試範圍好大 大家都要加油呀!

...

YoYo Ma,

今晚好明顯, 凍左好多, 要穿多件衫.
學習下成語都係一件好事, 對同學作文都有幫助.
今次考試範圍好大 大家都要加油呀!

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-26 21:27 發表
今日老師話等完成呢個學期的課文, 就會派成語工作紙比佢地做啦!

聽日得18度咋, 大家小心身體!

idylo

今日老師話等完成呢個學期的課文, 就會派成語工作紙比佢地做啦!

聽日得18度咋, 大家小心身體!

原帖由 idylo 於 10-10-25 22:11 發表
中文成語: 從「一年半載」至「含沙射影」, 是什麼?? 在那裡的??

醒目開學勳章

I think 一年半載 is not 中文成語.

原帖由 idylo 於 10-10-25 22:11 發表
中文成語: 從「一年半載」至「含沙射影」, 是什麼?? 在那裡的??

原帖由 一家三口 於 10-10-25 18:39 發表
First term GS 考試的範圍好大呀.....
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

你地玩唔玩英詩集誦呀??
其實係一家四口子

First term GS 考試的範圍好大呀.....
其實係一家四口子

範圍咁大, 好難溫得哂, 我又唔識同阿囡溫法文, 唯有靠佢平時吸收到幾多, 佢溫左一陣就話自己溫哂, 見到你地咁勤力, 我個囡仲係懶懶閒, 我都開始擔心.

原帖由 idylo 於 10-10-25 11:20 發表
係好多字要串, 好彩今個星期只有一科 Quiz, 我囝要分幾日慢慢溫, 不能一次過記晒入腦.

醒目開學勳章

Thanks so much!
It seems not a quiz. I think it is more like an exam. Good luck to all and me!

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-25 10:55 發表
Stephanieshum,

Other than these, my daughter has written down:

Les matieres
Adjectives
Verbs

There is also a comprehension.

因為比老師罰完,阿女覺得自己"怨黃", 佢變左無乜心機温囉, 有啲真係要佢本 ...

係好多字要串, 好彩今個星期只有一科 Quiz, 我囝要分幾日慢慢溫, 不能一次過記晒入腦.

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-25 10:55 發表

Other than these, my daughter has written down:

Adjectives
Verbs

There is also a comprehension.

因為比老師罰完,阿女覺得自己"怨黃", 佢變左無乜心機温囉, 有啲真係要佢本 ...

Adjectives
Verbs

因為比老師罰完,阿女覺得自己"怨黃", 佢變左無乜心機温囉, 有啲真係要佢本身識幾多, 盡量啦!

原帖由 stephanieshum 於 10-10-25 10:40 發表
Please tell besides the no.1-69 and mon-sun what else we need??? I really have no idea about the coverage. Many thanks!

醒目開學勳章

Please tell besides the no.1-69 and mon-sun what else we need??? I really have no idea about the coverage. Many thanks!

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-24 22:18 發表
Can't finish all the words spelling for French.  There is a lot!  Help!!!!  
‹ 上一主題|下一主題