用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/9 K2 家長快d 入嚟talk talk talk
go

2008/9 K2 家長快d 入嚟talk talk talk [複製鏈接]

開定個topic 先咋
因為今年大家都係下晝班
仲要全部打亂哂
老師話一班會cut 開4-5份左右
4-5個小朋友會一班
唔知有冇可能同大家一班呢?

幾時至收到通知會去邊班架?
上k2 喇, 以前都係寫英文同數字
呢排開始叫多d 阿囡寫中文字
認字又係, 認中文, 講1-2次就認得
反而認英文字冇心機

oh! 天呀, 寫兩寫就話攰, 認英文又唔肯認
上k2都唔知點算

0    0    0    0

如小學傾向 "停課", 幼稚園絶大機會開始放悠長的暑假了

今朝新聞話可能會延續停課, d summer programme 都有可能要取消...唉!

Have you guys got the notice about the school fee next year?  HKD3852.    Too expensive.  Hope it won't get approval but the current school fee has not been increased for many years.

醒目開學勳章

停課14天,最樂觀26號才可以返學,我本來被安排25號回校做家長義工的,唔知之後會唔會補返呢?
好想陪阿仔上課啊!

Any particular primary schools are you guys interested in applying?

醒目開學勳章

原帖由 kalam611 於 09-5-26 17:50 發表
我都幫手up一up先
你哋有無幫小朋友報學校嘅暑期班呀??

我地這一級真係好靜!

暑期班~揾緊資料,已報了一些,大家會偏向選甚麼類型的暑期班呢?

我都幫手up一up先
你哋有無幫小朋友報學校嘅暑期班呀??

噢! 呢個topic跌到第二版, 等我"up"番佢上來先.

醒目開學勳章

祝大家身體健康,小朋友學業進步!

星期四有成22 度, 大家準備件中國衫唔好咁厚喇

cy664,

其實我都唔知要做d 咩準備,  e家年頭, 其實都要認認真真的起心乾諗定搵邊幾間私小直資比阿囡 in, 真係冇可能間間 in 哂

大抽獎就冇咩planning, 講運囉, 我地呢d 又唔識人

e 家我估一定會 in 嘅係德望啦, 宣小唔知程度如何? 陳守仁, 蔡繼有都會諗下, dgs 就會去見下世面囉

原帖由 cy664 於 09-1-14 13:37 發表
I find the forum last year, some of mums share their experience in search the P1.
Do we also add a topic in here to discuss such issues. It may attrack more St Catherine mum to share their experience ...

嘩, lok lok 真係好記性, 我只係企喺 toilet門口, 冇意講一句, "你條裙好短喇, 會凍到大肶仔, 要換lu", 我就跟住追番個女比水佢飲, 估唔到 lok lok 咁都記得, 好驚人呀

不過你e 家幫佢買過條新裙, 可以著2年, 抵d 喎, 早買早著呀, 我都今年買咗一條新, 我估可以頂到k3 畢業掛

Andrean 都鍾意著校褸, 不過比我都唔會專登買, 著嘅次數真係唔多, 阿囡d 校褸全部都係人地比架

Andrean 都係著番上年件中國衫, 唔洗買過
如果唔凍, 我就會整汁果盤, 如果凍, 會整燒賣, 可以熱食

原帖由 lokloklin 於 09-1-17 18:23 發表
Hi Ymc2727

我剛剛上st.cat綱之家長通告, 先知建議小朋友穿中國服及普通話日.  我亦買了中國衫去襯下熱鬧呀!
星期四, 阿囡話你叫佢換過條校裙, 係咪好短呀.  我見佢都著襪褲, 咪無理佢囉, 甘都比你發現到.  
佢件校 ...

Hi Ymc2727

我剛剛上st.cat綱之家長通告, 先知建議小朋友穿中國服及普通話日.  我亦買了中國衫去襯下熱鬧呀!
星期四, 阿囡話你叫佢換過條校裙, 係咪好短呀.  我見佢都著襪褲, 咪無理佢囉, 甘都比你發現到.  
佢件校褸明年一定著唔到, 真係唔係好想買, 好貴呀!!(阿囡都唔想我買, 因為佢唔多鍾意著, 佢話校褸好迫喎, 但係我覺得件校褸都好好看, 你阿囡鍾唔鍾意著校褸?).  
1/22開party, 你會做d咩野食呀?  我會買birthday cake, 一了百了!!! 哈哈!!!!

原帖由 ymc2727 於 09-1-8 01:11 發表
呢度真係靜如深海噃
搵個人睇下都冇
等我留幾隻字仔先

仲有2個星期又放假喇
22/1 party 唔知會唔會又攪下普通話日呢?
不過我都會同個囡著中國衫返去襯下熱鬧嘅
你地會整d 咩食返去share 呀? ...

I find the forum last year, some of mums share their experience in search the P1.
Do we also add a topic in here to discuss such issues. It may attrack more St Catherine mum to share their experience and we all also place our planning and preparation for our kids to prepare the application of P1.
One of point we may discuss in here can be :
- Which school you would like to apply ?
- Any activities your kids had been taken to prepare the P1 interview ?
Let share the experience.

呢度真係靜如深海噃
搵個人睇下都冇
等我留幾隻字仔先

仲有2個星期又放假喇
22/1 party 唔知會唔會又攪下普通話日呢?
不過我都會同個囡著中國衫返去襯下熱鬧嘅
你地會整d 咩食返去share 呀?

Chinese teacher give 90% in 4 starts.
However, English teacher give 90% in 5 starts. There are two standards.

佢識計, 但唔係十拿九穩, 有時都有錯.  但我估唔到數學(數1-9)得4星.  個result係同andrean差不多.  大家要繼續努力!!!!

原帖由 ymc2727 於 08-12-11 16:47 發表
咁Alley 都幾叻
Andrean 都係加數得
減數一時時, 都仲未十拿九穩

聽講有數班都係唔多滿意個result.  仲見下老師.  但老師話, 除assessment計分, 平時表現都計分.  

但你個老師點解連reading record 都無寫過comment??

原帖由 SumSumBB 於 08-12-11 18:38 發表

我地班個英文老師好手緊,佢話全班都無1個5 ,reading record 又無寫過評語,真希望佢可以俾多些鼓勵班小朋友!

真開心, 可以去旅行, 玩得開心d啦!!!  

聽阿囡話, 佢班同病哂, 連佢自己星期四放學就流鼻水, 星期六已好翻, 昨天放學再次流過. 激死人啦!!!!         

原帖由 ymc2727 於 08-12-11 16:46 發表
去日本沖繩呀, 因為怕凍, 至去呢度
不過阿囡d 咳仲未清
今日又sick leave 喇
希望好番後, 下個星期唔好再比人野到啦
唔係都唔知去好唔去好
‹ 上一主題|下一主題