用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

各位1A 班 家長你哋好,我嘅囝囝都係讀1A,希望喺尼個學期,大家可以喺尼度溝通吓,研究吓D功課問題啦。

今日亞仔帶咗一大份通告返黎,發覺要帶好多嘢返學,例如 木顏色 但係我要買幾多色呢?還有什麼敬師日,小一需要送禮物嗎?要送什麼?我問亞仔佢就咩都話唔知,激死我: 請問有無人知道呢?

萬分感激!!!
   1    0    0    0

阿仔都係抽中咗第二期.

原帖由 kenichi 於 09-6-2 20:13 發表
各位媽咪,你哋有無報summer english day camp呀,我抽中咗第二期, 唔知係唔係同班嘅會一齊上堂呢........

通告話費用會包括午餐,唔知唔會唔係食返而家嗰飯商D飯盒呢,如果係就.......... ,要辛苦亞仔兩個星期喇。

我阿仔 1D 班都係第 2 期。

原帖由 kenichi 於 09-6-2 20:13 發表
各位媽咪,你哋有無報summer english day camp呀,我抽中咗第二期, 唔知係唔係同班嘅會一齊上堂呢........

我就冇報名啦。

Hi kenichi,

我會去呀! 聽下佢講d咩都好呀! 到時要聽成3個專家講o野! 會唔會 ? 希望佢地講完之後校長會清晰講下學校係咪真係決定要轉中數啦!

原帖由 kenichi 於 09-5-22 18:36 發表
各位媽咪,5月26號晚你哋會唔會出席呢?我都唔知去唔去好,如果學校淨係想同我哋講中文教數嘅好處的話,我就覺得一d意思都用無..........,你哋點睇呀? ...

各位媽咪,5月26號晚你哋會唔會出席呢?我都唔知去唔去好,如果學校淨係想同我哋講中文教數嘅好處的話,我就覺得一d意思都用無..........,你哋點睇呀?

原帖由 kenichi 於 09-4-28 15:04 發表
各位媽咪,學校好似將會有好多改變咁,你哋又點睇?
之前已經聽聞潘老師會唔教,真係令人擔心,小朋友又要從新適應

tszlok22,仔仔搵返件校褸未呀?

...

kenchi,

亞仔件褸重未找到!!當日校務處只是比了一件無名的校褸亞仔便算數!!件褸好細,出年又要買過!!!其實我好想找回自己件褸,希望大家幫吓手!!

有關潘老師的事,有甚麼可以做呀?一人一信?見校長?很想為小朋友做點事!!

nokia^.^

Please check PM

全職媽媽:
    Please check PM! I just sent pm to you !
原帖由 全職媽咪 於 09-5-1 20:30 發表
me too

me too

潘老師的離去造成的影響何止是對小朋友,對整間學校都有深遠的影響。那種患得患失的感覺是家長的,而留給小朋友的根本就是一個極具傷害性的打擊。想像一下我們的小朋友以後問起潘老師爲什麽不再教他們了,我們作爲父母的能幫到他們嗎?

記得我的孩子有一天曾充滿疑惑地問過我這個問題,我淚流滿面,無言以對。因爲幫不了潘老師,我感到無比慚愧。

個sci橙色folder一仔成日都放喺咗書包到,所以一定唔會係交咗比老師。如果唔見應該係留咗喺學校喇。

我有問過一仔,潘老師有無提過會有新老師嚟教佢哋,一仔竟然答我「點會呀,潘老師咁錫我哋,點會唔教我哋喎,一定唔會嘅」,我聽完之後真係好擔心,潘老師喺班學生心目中係非常重要,如果真係離開,對佢哋有一定嘅影響,我哋而家究竟可以做D乜呢................

goodbaby: 我阿仔都無帶個 orange folder 番黎, 一樣得幾張ws. 佢可能無向個pigeon holed 到攞番掛!

潘老師突然中途離職, 一定是受到一些甚麼才會這樣的, 我好希望能向校長反應我們家長的希望及心聲, 但不知怎樣做才最有效, 你們有沒有好的提意呢?

唔該晒你KENICHI, 我噚日都收到O的WS, 但係呢佢地O個個FILE 好似無RETURN返黎。。。 你個仔有無呀? 同埋佢地O個張MAGNET WS又收走O左。。。。都唔知點溫。。。

唉。。。 老師如果真係要咁快走,佢地都會好慘啦。。。唔通真係教埋七月都唔可能? 

原帖由 kenichi 於 09-4-29 17:01 發表
sci ws 今日派晒喇,我都唔記得咗要quiz...

聽講話5月中會離開,唔知係唔係真,如果係就慘喇,6月就要會考試,而家轉老師會好大影響,小朋友要適應過,新老師又唔清楚D小朋友底子,老師突然轉咗會影響小朋友D情緒,仲要係班主任,都唔知會變 ...

我想大部分的家長都會認同潘老師是一個非常優秀的老師。爲什麽她會選擇這樣的方式-------中途離職,你以爲這是她的本意嗎?相信以潘老師的爲人,她是絕對不會這樣不負責任的。所以潘老師的離職原因就非常耐人尋味了。萬一潘老師真得離校,造成的損失何止是她現在教的那兩班,而是整間學校!!我們的小孩子需要潘老師,我們這些家長也需要潘老師,李宗德小學也需要潘老師!!
    此時此刻,我又想起了許多已經離職的老師,或許很多老師都是心裏流著眼淚依依不捨地走的。因爲以我所知就算他們離開了李宗德小學,可還會時常會和自己原來的學生保持聯繫,甚至一起外出玩。因爲他們對這家學校也有著深厚的感情,甚至有的還想再回來執教。原因很簡單,因爲他們喜歡這裏,喜歡我們的孩子。可是我們又會另外有一個疑問,那就是既然大家對這家學校有著深深的情意結,那爲什麽都還是要離開呢?很多家長不理解,我也是!!!很多家長想知道,我也想!!!每年的七月,我們總是會無奈地面對一些老師的離去,我們作爲家長的心裏並不開心,因爲我們也捨不得老師。甚至當我知道那位未曾打過交道的老師(那些並沒有教過我的小朋友,但他是其他家長口中的好老師)要離校的消息時,我也會不開心。每次總是希望下一個七月不要再有好老師離開我們。

老師也是普通人,當老師面對種種壓力時,難免也會承受不住,撐不去。所以我們要體諒老師,因爲老師這份工不易做,尤其是好老師。

這段時間,流言四起。一時間我們家長都有些不知所措,不知哪些是真哪些是假。其實我的願望很簡單,那就是希望我們的學校有美好的將來,可以越來越好。無論是學生還是老師每天都可以開心輕鬆地上學`上班,這就是我一個普通的家長的心聲。

sci ws 今日派晒喇,我都唔記得咗要quiz...

聽講話5月中會離開,唔知係唔係真,如果係就慘喇,6月就要會考試,而家轉老師會好大影響,小朋友要適應過,新老師又唔清楚D小朋友底子,老師突然轉咗會影響小朋友D情緒,仲要係班主任,都唔知會變成點。我想同潘老師了解下情
況......

吓?  真架?  佢會幾時走呀?  會唔會教埋呢個學期先架???

唉... 其實呢度o的老師真係好多流失... 同埋呢, 我覺得o的老師好似成日都請假咁... 由其是係數學老師... 時時都唔返學咁...

係呢.. 各位家長, 請問你地有冇science ws 啲copy 呀??? 下星期有quiz 但係老師又唔派返返黎, 我打咗電話比mr. roy chan, 叫佢派返, 但都冇..... 我今日已再打去校服處叫佢地提老師, 但我都係驚佢會唔派.. 所以想問吓你地有冇copy囉... 如有可唔可以email我呀???   唔該晒...

原帖由 HappyMatthew 於 09-4-28 23:03 發表
kenichi: 我都好擔心學校既轉變! 潘老師o既事我都有聽聞, 唉! 真係好唔捨得, 她真是一位好好的老師啊! 她教了仔仔很多很多, 看見仔仔這年來的進步, 她的功勞真的不少啊呀!仔仔都非常喜歡她的. ...

Hi,

我想請問一下,潘老師何時走?什麼原因要走?剛見到你們所寫的才知道,可否告知一二?
‹ 上一主題|下一主題