用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園" ...
go

請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園" [複製鏈接]

請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園"係一間咩形式既學校...

又或者有無小朋友讀近...

thank you

0    0    0    0
:verycold: :party: :sleep:

重有一間宣道23/12in,如果都唔收....都重可以讀返而家果間幼稚園...
原帖由 靚媽唔易做 於 08-12-12 23:17 發表
咁你有無考其它心儀學校呀?

咁你有無考其它心儀學校呀?

原帖由 ^.^morris 於 08-12-12 17:58 發表
我到而家都重係十五十六.....

我到而家都重係十五十六.....

原帖由 靚媽唔易做 於 08-12-11 09:56 發表
乜咁多人報架, 但我諗都好多我呢類家長用佢作後備, 有心儀既學校收就放棄的.

係呢, 你有無平日去睇d小朋友上堂情況呀, miss miu好似好encourage我地去睇咁喎.
...

我有睇過小朋友上課,感覺上幾乖,幾自律.:)
但我無同任何小朋友直接對話,所以未知佢哋英語純唔純正. 老師話上午班就多些本港,約佔一半一半,下午班就外藉多少少.  
最可惜唔記得問老師小朋友通常升哪幾間小學.....

不知道有沒有人在這閒讀過的呢?最好是這些人分享一下比較中肯。

原帖由 phoebepyl 於 08-12-11 13:53 發表
應該不會吧,我那天突然改時間上去的,有黑有白有本地的,那天看到的,黑白比較少,反而本地比較多。

應該不會吧,我那天突然改時間上去的,有黑有白有本地的,那天看到的,黑白比較少,反而本地比較多。

原帖由 靚媽唔易做 於 08-12-11 12:27 發表
咁你有無留意一班有幾多人呀, 邊個種族既人多呀?

另外, 我頭先就係係度諗, 唔知會唔會因有人參觀所以老師要事先叫班學生要乖咁囉(只是我自己多心乍).

...

咁你有無留意一班有幾多人呀, 邊個種族既人多呀?

另外, 我頭先就係係度諗, 唔知會唔會因有人參觀所以老師要事先叫班學生要乖咁囉(只是我自己多心乍).

原帖由 phoebepyl 於 08-12-11 11:59 發表
我自己也有點擔心,話曬自己個仔播,我上次有親自去視察過,ms miu說他們的小朋友都很乖,我自己看過,也覺得他們很靜,排隊很有秩序,而且坐定定。
每家學校都有優缺點,我自己比較喜歡近家裏,而且英文又好的。

...

我自己也有點擔心,話曬自己個仔播,我上次有親自去視察過,ms miu說他們的小朋友都很乖,我自己看過,也覺得他們很靜,排隊很有秩序,而且坐定定。
每家學校都有優缺點,我自己比較喜歡近家裏,而且英文又好的。

原帖由 靚媽唔易做 於 08-12-11 09:56 發表
乜咁多人報架, 但我諗都好多我呢類家長用佢作後備, 有心儀既學校收就放棄的.

係呢, 你有無平日去睇d小朋友上堂情況呀, miss miu好似好encourage我地去睇咁喎.

...

原帖由 bb1 於 08-12-11 00:00 發表

有諗過,但佢上午班已FULL晒,考慮緊下午班.
其實金巴倫都收咗,但學費貴,且英語環境對比這間欠了少許優勢.
但亦有擔心怕此校的英語不夠純正....:(

原帖由 ^.^morris 於 08-12-9 16:55 發表
HELLO各位靚媽咪...諗唔諗住讀依間幼稚園呢.......

有諗過,但佢上午班已FULL晒,考慮緊下午班.
其實金巴倫都收咗,但學費貴,且英語環境對比這間欠了少許優勢.
但亦有擔心怕此校的英語不夠純正....:(

如無意外我應該會放棄呢間的, 因心儀間收咗啦.

再細心想, 我諗我個女未必岩讀呢間學校的, 因係街見到o個種"妹妹"都幾naughty, 暫時黎講我女算係聽話o個種, 我真係會擔心佢會被人影響變得naughty及野蠻.

HELLO各位靚媽咪...諗唔諗住讀依間幼稚園呢.......

Is higher chance to get into TSL 陳守人 after study from this school? As my target P1 is that school.

Meanwhile, Whampo - Tam Au Yeung Sai Fong also accepted my son. Which one is better and have a higher chance to get into TSL?

Any comment.

我是in上午10點半的。希望小兒到時候發揮得到水平就算了。命中率這麽低,我看是運氣多過實力的。所以我也不是太緊張,聼天由命好了。
我聼美孚的一個媽咪說,他的兒子在地利亞讀書,讀得很好,英文又不錯,不用再拿一筆錢去補習,反而如果是宣x和佳x,就要額外再去補英文。
我也和你一樣擔心,問她那些印度小朋友會不會很“曳”,她就說笑這麽說,我個仔仲曳過他”。所以我想每個小朋友都不同吧。
對了,希望到時候可以見到你們一家啦,嘻嘻...

原帖由 靚媽唔易做 於 08-11-17 12:33 發表
我都會去呀, 睇下到時有無機會識到啦.

咁岩既, 我女都係22號1:30 pm in培正呀, 你仔呢........聽聞真係超多人in, 所以我都諗住當行個圈咁架乍, 因機會真係微乎其微.

我都無諗住讀地利亞小同中學架, 不過依家乜d派 ...

我都會去呀, 睇下到時有無機會識到啦.

咁岩既, 我女都係22號1:30 pm in培正呀, 你仔呢........聽聞真係超多人in, 所以我都諗住當行個圈咁架乍, 因機會真係微乎其微.

我都無諗住讀地利亞小同中學架, 不過依家乜d派位唔係靠運架咩, 佢都唔需要知你讀邊間幼稚園, 我想讀間有名氣d係預咗派唔到心儀小學去叩門都易d架乍.

但尋晚同阿女去咗海港城toilet時, 遇到個叉妹比咗個唔好印象我, 佢約4,5歲, 當我女要出門口時佢居然想推我個女, 跟住望一望我, 我話佢impolite佢都唔驚, 出到去仲走埋我女身邊想攪佢(唔似想同佢玩o個種), 要我啤住佢佢先肯走.......攪到我有d怕萬一阿女真係讀咗會被佢地影響咗, 變得粗暴同naughty........唉.

原帖由 phoebepyl 於 08-11-14 17:46 發表
我個仔好像是A班。 29號秋季旅行你會去嗎?到時候可能會見到你呢,哈哈。
美孚所有幼稚園我都有報,不過,如果在美孚,我首選是地利亞,所以其他我都沒交留位費。
本來我還想報禮賢,不過INTERVIEW的日子是平日,我上班要請假,就不去 ...

HELLO各位靚媽咪...我都覺得地利亞幾好(又係全英學校)...但我都係好擔心上小學同中學既問題,SO我會等民生同培正收唔收亞仔先算...

我個仔好像是A班。 29號秋季旅行你會去嗎?到時候可能會見到你呢,哈哈。
美孚所有幼稚園我都有報,不過,如果在美孚,我首選是地利亞,所以其他我都沒交留位費。
本來我還想報禮賢,不過INTERVIEW的日子是平日,我上班要請假,就不去了。

22號會去INTERVIEW培正,聽説很多人交表,我只是踫碰運氣而已,到時候如果真的很幸運收小兒,再做決定。

原帖由 靚媽唔易做 於 08-11-14 16:01 發表
哈哈, 我個是囡囡黎的(唔使唔好意思), 佢係讀nursery b班, 唔知係咪同你個仔一班.

我仲未交留位費呀, 因睇錯咗, 以為佢係尋日先交, 點知原來係尋日之前都交得, 所以打咗去話明天去交.

唔係呀媽, 宣x唔係真係咁串呀 ...

哈哈, 我個是囡囡黎的(唔使唔好意思), 佢係讀nursery b班, 唔知係咪同你個仔一班.

我仲未交留位費呀, 因睇錯咗, 以為佢係尋日先交, 點知原來係尋日之前都交得, 所以打咗去話明天去交.

唔係呀媽, 宣x唔係真係咁串呀, 乜n班唔係幫人湊仔架咩, 使唔使收d咁smart呀, 講真, smart o個d都未必揀佢啦.  有日我去佢隔離間酒樓飲茶, 咁岩佢地open day, 我入出望咗一望, 感覺局促, 雖然佢area係大過嘉心, 但嘉心望落好似舒服d喎, 因佢可以望到出面既環, 開揚好多喎, 但d miss就後生過嘉心既.

係呢, 你除咗地利亞, 仲有無報其它呀?

原帖由 phoebepyl 於 08-11-14 14:29 發表
你個仔現在是不是在嘉心讀N班?如果是,可能和我仔仔是同班同學呢,如果明年一起讀地利亞,那就更加巧了。
上次在街上碰到一個媽咪,說宣X不收他的兒子N班,嫌他不大懂得説話,那個媽咪説得眼紅紅。
上星期六我去地利亞交留位費,剛 ...

你個仔現在是不是在嘉心讀N班?如果是,可能和我仔仔是同班同學呢,如果明年一起讀地利亞,那就更加巧了。
上次在街上碰到一個媽咪,說宣X不收他的兒子N班,嫌他不大懂得説話,那個媽咪説得眼紅紅。
上星期六我去地利亞交留位費,剛好是他們的家長日,踫到很多家長,大部分都是不同國家的,感覺真的是生活在一個英語世界。
我覺得他們的K班應該很不錯。
反而唯一擔心是他們的小學派位不知道好不好?因爲小學和中學我暫時不想在這家讀。

原帖由 靚媽唔易做 於 08-11-14 12:10 發表
我都係住美孚, 但唔知點解成日忽略地利亞, 直至上次開呢個topic既媽咪提醒我先記得.......加埋聽完ms miu咁詳細解釋, 我同老公都有唔錯既印象, 所以美孚k1只考慮呢間.

朗思我前排也打去問過, 但當時接電話那位女士 ...
‹ 上一主題|下一主題