用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港禮賢會幼稚園,聖公會幼稚園,聖保羅堂幼稚園intervie ...
go

香港禮賢會幼稚園,聖公會幼稚園,聖保羅堂幼稚園interview形式 [複製鏈接]

我將會幫個仔報呢幾間k1,唔知有無媽咪知呢幾間幼稚園的interview形式呢?or 對呢幾間的comment呢?
thank you thank you
   0    0    0    0

Dear Charlotte_mum,

1. Why would you say "
我有考聖心,不過可能真係欠d緣份, 成場唔出聲!.........算啦, 而家我知我女都唔適合聖心, maybe當年佢自己都"知訂"吧!"?

2. Anything we need to know before/ during the interview of Sacred Heart Kingergarten?

3. Should the parents go with the child in the interview?
(we do not apply local kindergarten but so far Pui Ching - and pui ching say it would be very crowded please have one adult go with the kid. PC will only interview the kid. The parent(s) get exemption.)

4. In the application form of SH, they will ask you the native language. Does it mean they accept non-Chinese speaking child? Could we choose English to be interviewed?

Thanks,
Maria

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-23 16:17 發表
我個女小三喇, 我個細仔都k2了, 過晒考幼稚園呢個stage
我女係8月尾細女, 所以考spk即時出局 (仲有我老公當年經典語錄--老師問佢點解揀spk, 我老公答"因為你地學校夠大" )
我有考聖心, 不過可能真 ...

原帖由 moubb 於 08-11-8 23:44 發表
咁我就唔知啦,佢係咁講我聽咋。不過我諗佢哋有test or exam都唔奇,因為佢哋都係一間幾傳統的學校。

聖公會幼稚園係無考試(只係好似其他幼稚園咁每個學期有2-3次評估)!亦唔係寫完字就休息!其實聖公會唔係大家想像中咁傳統,只不過佢地歷史比較長,佢地同聖保羅堂教學方式其實差唔多,功課量唔多仲要做project study。至於入聖保羅男女,聖公會每年都有一定數量同學入到,我覺得同學校無太大關係,(以前可能有,因為聖公會幼稚園前身係聖保羅男女小學附屬幼稚園!)反而同學生家庭背景有關,有好多家長其實係聖保羅舊生,佢地仔女入讀機會自然大d (聖保羅男女講到明),如果全無關係學生,每年都係3-5個,唔比九龍塘d幼稚園多,所以moubb你聽反來個消息應該係錯。

都好想請教你地,
如果聖公會同聖保羅堂兩間選擇你地會選擇那間呢?
我果個係囝囝來.
;-)

咁我就唔知啦,佢係咁講我聽咋。不過我諗佢哋有test or exam都唔奇,因為佢哋都係一間幾傳統的學校。

原帖由 babymok 於 08-11-8 23:32 發表
喺skh每班考頭10名的???  There is test or exam in SKH kindergarden???

喺skh每班考頭10名的???  There is test or exam in SKH kindergarden???

原帖由 moubb 於 08-11-8 22:13 發表
SKH個校監其實係co-edu的小學校監暨中學校長(即陳黃麗娟博士),我有個朋友話,喺skh每班考頭10名的,基本上都可以入倒co-edu。

至於spc,我聽過2個家長親口講話同co-edu完全冇關係的。

...

SKH個校監其實係co-edu的小學校監暨中學校長(即陳黃麗娟博士),我有個朋友話,喺skh每班考頭10名的,基本上都可以入倒co-edu。

至於spc,我聽過2個家長親口講話同co-edu完全冇關係的。

原帖由 shadowso 於 08-11-5 15:35 發表
Charlotte_mom

用板間房   唔怪得唔見有課室啦, 我仲以為自己無去到睇 tim .....

其實我地小學 target 都係 st paul's co-ed, 有d 人又話 skh 機會大d, 有d 又話 spc 好 d, 唉, 咁即係2間都係差唔多,  ...

兩間學校都是11月8日interview, 大家努力呀!  之後有咩結果post出來傾下啦。

唔知點解會click咗入嚟,不過我應該都可以响'樹'share 吓我嘅經驗,我囝囝E+係spc讀k1, 上年佢都係有去skh and spc 到 interview, 不過兩間都係得我老公一個帶去 in, 因果年同我大囡p1 interview 撞哂期, 唯有一人帶一個,我老公話skh一見得一個家長帶,都冇セ理佢兩父子,好似路人'甲'同'乙'咁wor ,後來當然冇offer比佢。相反spc 啲老師就好nice, 有問點解mummy唔嚟嘅。我囝囝返咗兩個幾月學,佢勁鍾意spc啲老師同間學校。我只係覺佢個location 好'吊腳'和中環真係好塞車,我雖然住得唔遠,但係佢都要坐成個鐘校車先返到屋企。同佢之前讀n1比較spc一啲都唔深,我囝囝每日用5-10 mins做homework and then he can spend all his time to play ga la.
:-D

用板間房   唔怪得唔見有課室啦, 我仲以為自己無去到睇 tim .....

其實我地小學 target 都係 st paul's co-ed, 有d 人又話 skh 機會大d, 有d 又話 spc 好 d, 唉, 咁即係2間都係差唔多, 無乜優勢 lor?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-4 20:04 發表
聖保羅堂裝修左無耐(2年左右?), 以前係open的, 只放屏風, 有d家長唔鐘意話班與班之間太騷擾, 而家多左活動板, 可以靈活d"間房", 不過都有人覺得班與班之間仲係好騷擾
好奇怪, 聖保羅堂男仔升小一考得幾好, 女仔又嘛 ...

Hi,
你真係要諗定那一間你最想去啦! 因為真係同一日呀! 現在只是等聖保羅堂通知在那一個時間!

原帖由 peggie1204 於 08-10-30 14:28 發表
HI, 各位我囝囝今年都係孝幼稚園, 理想學校有4間, 就是HKLLC/SKH/RMS/SPC
RMS&HKLLC已交表, 他們同樣都是在11月8日面試呀,如果聖公會及聖保羅堂在11月1日交表後, 同樣在11月8日面試,我實暈係到啦。 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章 王國長老

聖保羅堂裝修左無耐(2年左右?), 以前係open的, 只放屏風, 有d家長唔鐘意話班與班之間太騷擾, 而家多左活動板, 可以靈活d"間房", 不過都有人覺得班與班之間仲係好騷擾
好奇怪, 聖保羅堂男仔升小一考得幾好, 女仔又嘛嘛......你可以去佢地網頁睇下
聖公會以前同st paul's co-ed好大關係, 所以傳統上好多人覺得佢升學情況好理想(好大機會直升co-ed), 其實而家已經唔係了, 以前有人話佢教學方法好守舊, 寫完字就僕檯面休息果種..............而家轉左校長, 唔知會唔會好d
原帖由 shadowso 於 08-11-4 07:41 PM 發表

我想請教下, 聖保羅堂同聖公會2間幼稚園, 佢地嘅長短處係咩呢?  我上個星期六去參觀過, 感覺上聖保羅堂比較新d, 但係其他就無乜 idea 喇 ..... ...

我想請教下, 聖保羅堂同聖公會2間幼稚園, 佢地嘅長短處係咩呢?  我上個星期六去參觀過, 感覺上聖保羅堂比較新d, 但係其他就無乜 idea 喇 .....

Charlotte mom,

Can you also your comment between True Light and St. Clare's as your girl has studied in True Light before? Both have kindergarten but you seem to prefer St. Clare's than True Light?

Same as Gmajor, appreciate your comment between SC and St. Claree and also SPC.

Thanks again!

charlotte mom,

唔該晒你呀!
我真係好難問到其他人,因為好少人提!
我真係幾鍾意St. Clare,我o係街見到d中學生都好乖,個個都好似讀書樣咁!
請問你知唔知佢地小學程度,會唔會好難跟得上,因為佢係英小;我同老公都係諗住,第時上中學都係英中,咁不如連小學都係,第時唔會轉英中時難適應!
聖心 and 禮賢會,我都會報,假若三間咁好彩都收,St. Clare and 聖心(下午)係我最難取捨,因為聖心我怕囡囡會太辛苦,有壓力!charlotte mom呢方面可唔可比意見我!

Thank you!!!

醒目開學勳章 王國長老

(唔好叫我charlotte mama啊 , 我係charlotte mom啊! 前排有個新會員開左個account叫charlotte mama, up三up四, 攪到人地以為係我.........俾佢累死 )

bobo_wong
thanks呀, 哎, 總之要做既就做左, 個天自然有最好安排喇!

Gmajor
st clare's唔係唔好, 可能中西區太多好學校啦, 所以st clare's都係上唔到一線位, 我自己覺得佢唔錯架, d女仔好乖, 英文水平又好, 我女女果時考到小一的, 如果唔係後來叩門hkuga入到, 我女已經讀緊st clare's了
我記得我去interview果日, 去校務處搵staff, 其實我地都係路人甲姐, 但d學生妹妹都好有禮貌對我地點頭, 呢樣野我印象好深刻的,  聽聞話st clare's以前比較封建守舊, 不過而家換左校長(ms. wong定mrs. wong?), 開放好多了

charlotte mama,

你好!請問St. Clare,你覺得點,我同囡囡報左名,其中一間就係佢,我想知多d,我所知係一條龍,英小,我見過d學生都沒好似幾乖,不過又聽有d mami話麻麻!

請比意見,Thanks!!!

Charlotte mama,

Thanks for your sharing again. I also guess that your girl was admitted to True Light (as you mentioned that it's not SPC or SC).   True Light is good school and HKU primiary school is very good, too. You have made good decision.  

If your friends didn't have kids when your girl went to kindergarten, it means you were young and not old la!!!

This month will be busy interview time for kindergartens.... it will be long time before my girl can be in P3 like yours.... still long way to go la.

About your boy, it depends on how we raise them up instead of which schools we sent them to.  so, don't worry!  

Bobowong

HKLLC 是不是靈糧堂??

原帖由 SK-2 於 08-10-30 17:41 發表
RMS - 禮賢
what is HKLLC?

RMS - 禮賢
what is HKLLC?

原帖由 MiniDumbo 於 08-10-30 15:54 發表
What is RMS?? If all interviews are in same day, is SO SO SO  Headache
‹ 上一主題|下一主題