用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 ...
go

48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 [複製鏈接]

各位48網的家長, 已經有小朋友讀緊的家長,

本人新手, 各位可否幫忙排吓位, 同埋提供吓意見,點解選佢,
以下是本人心儀的學校 :
平田李兆強小學
德田李兆強小學
油塘基法小學
油塘基顯小學
藍田循道小學
秀茂平天主教小學

Thank you
   0    0    0    0

回覆 882# 波子媽 的文章

大女say 係中央咪宣布,之後老師就叫要交興趣班回條及費用既同學自己安靜行去禮堂,
去到禮堂會有老師再指示排隊......,
會唔會你亞女聽唔到宣布??

我細仔通常做剩抄書回家做,
大女就成日做左抄書個D 其他回家做,
呢D係小朋友自己選揀導修堂做咩功課既!
我2個返放學也是3A車
我係(鮑魚)02年06月出世2.66kg,now 23kg:-o,而我細佬03年11月19日出世3.78kg!,媽咪係開刀生我地!

Hi, 奪愛,

原來係同班同學仔.  今個星期五係8,9,10月小一生BIRTHDAY PARTY, 你會唔會去呀, 你不如抽D 時間去參加, 順便同老師傾下啦.

我囝囝又OK 喎, 放係書包入面D 回條, 支票, 佢都交到, 仲有收據攞番黎TIM.

食飯方面, 我囝囝就話D 飯盒好食, 好OK 喎.

原帖由 奪愛 於 09-9-12 23:45 發表
hihi 你地好嗎 小朋友返小一習慣嗎??
我囡囡返小一唔係咁適應呀..朝朝都唔很返學, 放學又喊!!
近幾日就好d冇喊 但係一返到屋企就不停搵我, 我要返工有時聽唔到佢電話, 佢就立即喊喇!! 好似今日我放左工出去買d野夜 ...

醒目開學勳章

哦哦哦,終於明白晒
你好好人,唔該晒你呀~~~

原帖由 ziyi 於 09-9-22 12:23 發表
我想你搞錯了,秀明道(新校=等於舊時下午校)那間才是藍色連身裙
舊校(舊時上午校)的是粉紅色水手上衣,下身是格子裙

醒目開學勳章

我想你搞錯了,秀明道(新校=等於舊時下午校)那間才是藍色連身裙
舊校(舊時上午校)的是粉紅色水手上衣,下身是格子裙

原帖由 小木偶媽咪 於 09-9-22 11:52 發表
hi ziyi
但係我上綱睇佢d校服又唔係咁樣,係藍色裙的
所以覺得好奇怪

醒目開學勳章

hi ziyi
但係我上綱睇佢d校服又唔係咁樣,係藍色裙的
所以覺得好奇怪

原帖由 ziyi 於 09-9-22 11:40 發表
是的,應該是舊校那間

醒目開學勳章

是的,應該是舊校那間

原帖由 小木偶媽咪 於 09-9-22 08:02 發表
咁多位媽媽,我好奇想問下
我見到一個著粉紅色校服,下身格仔裙
寫上KTGPS係唔係觀塘官立小學 ??

醒目開學勳章

咁多位媽媽,我好奇想問下
我見到一個著粉紅色校服,下身格仔裙
寫上KTGPS係唔係觀塘官立小學 ??

Hi 波子媽,
我囡囡都係1c班呀@@" 原來係同學仔!! 佢都係坐校車返學(2a)放學(3a), 佢依家都仲係日日返屋企喊, 我問佢點解佢只係話掛住我, 但係未返學之前佢唔會咁家, 我一樣要返工, 一樣放工先返屋企, 以前佢最多一日搵我2次, 依家10分鐘, 半個鐘就會打黎一次, 搵唔到仲喊....我問過老師, 佢係學校冇野, 老師要求做既野仲做得好好, 但係一返屋企就喊..唉 到今日都係咁, 唔知點算好呀..
另外我想問 今日咪要交學藝班既報名紙及支票, 我昨日整好晒放係書包度, 今日帶返晒返黎= =我問佢佢話唔知去邊度交!! 你囝囝會唔會咁樣呀?? 依家我都唔知點算, 聽日交唔知仲有冇得報名..唉
其實上星期有個中英數提升課程既回條同錢, 都係一樣帶左返去又係冇收度, 結果放到今日老師先寫話過期叫我自己去辦理..點解個班主任唔提下d小朋友要點交報名紙..
我其實由上星期4開始搵班主任, 次次打去唔係未返就走左, 都問唔到實際係點, 好無助呀!!
功課方面, 我囡囡最尾課次次都做左抄字先, 返到黎工作紙, 書本內的又唔識= =又要等我放工先返去睇, 日日搞到好夜..激死我喇!!
其實我可以搵邊個老師或可唔可以搵校長傾下, 有咩辦法解決, 再咁落去我怕個女有情緒病呀..日日喊幾次仲好驚搵唔到我..
原帖由 波子媽 於 09-9-14 16:34 發表
奪愛:

我冇記錯的話, 你囡囡都應該係讀"官秀"的嗎?  我囝囝都係, 我地都係坐校車番學, 佢讀 1C, 我囝囝佢返小一又好ok 喎, 佢番得好開心, 學校訂o既飯, 我日日問佢, 佢都話好好味.  至於功課方面, 暫時黎講, 都唔係 ...

原帖由 波子媽 於 09-9-15 12:11 發表
bellbut,

係呀, 幸會喎.  

俊峰,
比意見我就唔敢啦, 事關我囝囝都係新丁, 番左學都唔夠3WEEKS, 但......起碼我見佢好肯番學, 又冇唔開心囉.  但功課方面, 真係比我預期少囉.
我諗bellbut 對官秀o既認識仲會比我多 ...

Hi,波子媽,bellbut
多謝你倆嘅意見

認同.

我記得係開學前, 官秀有2日係新生適應課, 咁家長就去參加"家長座談會", 係會上, 學校都有講到佢地o既教學方針, 係唔主張併命催谷小朋友, 係依照教統局o既指引, 循序漸進咁學習, 係邊個年紀應該學邊個年紀o既課程囉.

原帖由 bellbut 於 09-9-16 02:57 發表
下.......
我覺好好嫁,
老師校長都好,
上年我女比同學整鬼面嚇,我同老師傾完即跟進,
上week亞女有樣功課"隨筆"即週記個D,
老師見亞女漏左本簿無拎回家,
放學就call我話我知,叫星期一拎番先做,拒話驚小朋友唔見左本 ...

回覆 872# 波子媽 的文章

下.......
我覺好好嫁,
老師校長都好,
上年我女比同學整鬼面嚇,我同老師傾完即跟進,
上week亞女有樣功課"隨筆"即週記個D,
老師見亞女漏左本簿無拎回家,
放學就call我話我知,叫星期一拎番先做,拒話驚小朋友唔見左本簿會喊會好down,一陣搞到週末唔開心幾日就唔好wo......

功課個D ok啦,我唔主張十幾樣功課個D,
做死人咩!!家下返學係輕鬆學習唔係賣命....,況且物極必反.......
我係(鮑魚)02年06月出世2.66kg,now 23kg:-o,而我細佬03年11月19日出世3.78kg!,媽咪係開刀生我地!

bellbut,

係呀, 幸會喎.  

俊峰,
比意見我就唔敢啦, 事關我囝囝都係新丁, 番左學都唔夠3WEEKS, 但......起碼我見佢好肯番學, 又冇唔開心囉.  但功課方面, 真係比我預期少囉.
我諗bellbut 對官秀o既認識仲會比我多呢.  我就只知佢校舍新, liberary 又大設備又好.  課外活動方面, 暫時仲未知囉.

原帖由 bellbut 於 09-9-15 02:05 發表
原來你也是官秀
我大女2C, (上年1C)
細仔1D,

回覆 869# 波子媽 的文章

原來你也是官秀
我大女2C, (上年1C)
細仔1D,

原帖由 波子媽 於 09-9-14 16:34 發表
奪愛:

我冇記錯的話, 你囡囡都應該係讀"官秀"的嗎?  我囝囝都係, 我地都係坐校車番學, 佢讀 1C, 我囝囝佢返小一又好ok 喎, 佢番得好開心, 學校訂o既飯, 我日日問佢, 佢都話好好味.  至於功課方面, 暫時黎講, 都唔係 ...

~Hi, 波子媽
你好,我好想請教你有關官秀嘅資料,官秀各方面好嗎?問你最貼切因你囝囝讀"官秀"。
之前dorismama ,HIN2003,MorriDad  都已經俾咗好多意見我,而家我仲係十五十六。
原本我想選聖馬太,但太谷,功課多,壓力自然大,雖然老師話我囝囝可以應付到,自問我無足夠時間陪囝囝學習及睇功課,因為我要返工。
所以官立小學(秀明道)會係我理想嘅選擇。

奪愛:

我冇記錯的話, 你囡囡都應該係讀"官秀"的嗎?  我囝囝都係, 我地都係坐校車番學, 佢讀 1C, 我囝囝佢返小一又好ok 喎, 佢番得好開心, 學校訂o既飯, 我日日問佢, 佢都話好好味.  至於功課方面, 暫時黎講, 都唔係太多, 好似下星期開始就要開始默書啦.  而且, 佢地每日最後果堂叫"導修", 原來係做功課o架, 做唔晒先番屋企繼續做, 跟住家課冊上面幫佢地跟功課, so far 都冇乜野, 你或者耐心同囡囡傾下啦.  或者遲d, 佢識多d 同學仔後, 會好好多呢.

近幾日就好d冇喊 但係一返到屋企就不停搵我, 我要返工有時聽唔到佢電話, 佢就立即喊喇!! 好似今日我放左工出去買d野夜 ...

回覆 865# 奪愛 的文章

仲咩cry呀?
我2隻怪獸日日哈哈笑wo.....,
lunch 又好味wo.....
亞仔一向食野慢魔魔,而家話自己食中間唔係包尾, 但太大盒食得一半囉........
功課而家好少炸,3樣到,唔洗半個鐘做完.......,
大女就多DD,
你打比老師傾下啦,唔係唔肯返學就幣喇......

妳可以打比老師遘通有咩方法解決,每晚9:30要上床睡,每早話如果今日沒有喊,就有小禮物或食品.

你快d了解吓 & 同老師溝通吓.
我囝囝&知道其他升小一的小朋友都好開心.(係升唔同ge小學), 不過功課就間間學校都唔同, 每個小朋友能力又唔同. 如果功課真係出問題就要搵補習社.

近幾日就好d冇喊 但係一返到屋企就不停搵我, 我要返工有時聽唔到佢電話, 佢就立即喊喇!! 好似今日我放左工出去買d野夜左返, 佢就10分鐘打一次黎搵 搵唔到又喊..唉..心情好差><
仲有返學依家開始有功課, 但佢返到黎都唔知自己要做咩既- - 我又唔係屋企要等我返去先可以睇...返學依家訂飯 又唔知岩唔岩佢胃口, 佢日日返黎都話食唔晒..
你地小朋友有冇咁呀?? 適唔適應呀?? 我好擔心呀 佢成日咁喊會唔會影響心理家...

‹ 上一主題|下一主題