用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

本人在星期六已交左form但發覺校舍真是十分舊及細, tiolet好黑暗, 老公話如果好彩收呀囡的話,都唔想比佢讀喎, 真不知點算??好煩...

另如培道&德雅, which one you will choose. Please comments. Thanks.

校舍, both school is a small but I think 培道 is better than 德雅.
   0    0    0    0

原帖由 醉花間 於 08-12-16 23:23 發表
唔好意思, 我想問問: 其實直資是否不列入派位類別架? 直資好似係學生自己係出面考架wor.....??

(一) 升中派位情況

"派位"這字眼是不太好,但很多學校都用.
相信這結果大部份都是自己考的,包括直資及自行收生

簽名被屏蔽

原帖由 goodmama2003 於 08-12-16 21:35 發表

宣小泒位的學校, 一般都好過德雅中學/聖母玫瑰嗎? 您最后都是入宣小嗎? , 請問最後宣小泒左您小朋友去邊呢 ?

Thanks.

宣小的派位應比德雅小學好吧!

http://www.apskt.edu.hk/secondary/secondary.htm

是的,小女小一是讀宣小,
今年小二就插班到另一小學,
兩間都讀得很開心.

簽名被屏蔽

慫雅小五、小六成績表有冇名次顯示?
如沒有,如何考中學?

我表妹以前讀德雅, 出來第一份工作在德雅小學教書, 現在也是, 聽舅母講, 表妹教得好好, 以前有家長煲埋湯水拿到樓下給表妹飲的。

可見家長對老師很滿意及認同老師。

醉花間,
好多謝你既意見,其實我都好猶豫小朋友到底係邊度返學,所以會觀察剩低既時間,到底囡囡適合那一種教育,希望可以拉近距離

原帖由 醉花間 於 08-12-11 21:30 發表
哦.... , 你咁快就問定, 德小對女孩子係個不錯的選擇, 不過要睇家長本身意屬邊間小學, 坊間仍有太多名校作選擇和比併, 好難講邊間好........

唔該哂. 其實我並唔係想選什麼特別名校, 反而我會注重學校的校風多過學校的名氣. 學校校風好壞, 學生質素非常重要. 其實小女兒的daddy是某官校的舊生.在自行修生部份肯定可以順利進入.但聽聞該校沒以前那麼好了,而且因為大抽獎的關係,收了不少大陸新移民.學生質素下降了許多.所以我想私校在某程度是比較有保證的.每個小朋友都經過學校挑選,而且肯花錢讓子女讀私校的家長,一定比較緊張子女的學業成績.所以我都打算放棄自行收生部份,索性參加大抽獎算了.如果我兩個女兒有幸入到協恩,一切都解決了.否則,德雅可能會是我們的首選.

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 08-12-10 19:58 發表

你曾是德小學生, 邊年? 我可能教過你
小朋友其實有動有靜先可以全面發展, 他們教出來的學生, 的確很循規蹈矩, 不過小朋友都會很開心, 問題其實在於家長想小朋友係一個咩野學習環境長大, 要入到一間好學校其 ...

醉花間,

你誤會o左啦,我係讀德幼,唔係德小.德幼嚴,何況德小.所以想請教一下你我對活潑好動的女兒是否一定不合適讀德小.其實我兩個女離小一仲有一段時間,不過想先搜集多些資料,先決定那幾間直資/私校.

原帖由 alice.2007 於 08-12-10 21:36 發表
如果小朋友對音樂有很大興趣,家長又可支援得到則可選宣道。

以小女為例,沒有學琴的,不覺得有輸蝕。
在宣小不學樂器不會有壓力,只是有些可惜。

原帖由 goodmama2003 於 08-12-10 21:33 發表

如果德雅同九龍塘宣道呢, 邊間好的呢?

當年是先註了德稚,後再給宣小收了.
主要是被宣小的派位所吸引.

德貞7月仲有位可最後才選。
原帖由 羊咩囝 於 08-12-9 23:44 發表

我首選德雅  老公首選係德貞 (因英小關係), 善導就真係除非經濟環境轉差才會考慮, 始終覺得讀私校保障多D (升中數據理想一D), 津校一般得40-50%左右, 存在住隱"優".

至於禮賢相反就無考慮咁多(半放棄), 可能就住 ...

如果小朋友對音樂有很大興趣,家長又可支援得到則可選宣道。
原帖由 goodmama2003 於 08-12-10 21:33 發表

如果德雅同九龍塘宣道呢, 邊間好的呢?

我都會選德雅,起碼有英中做後盾。
原帖由 醉花間 於 08-12-9 21:28 發表
德貞雖然係英小, 不過程度比德雅淺, 我係德雅果陣, d 學生追唔上轉校, 多數都轉德貞, 再follow番, 其實德貞小朋友都讀得比較輕鬆 , 德貞都有中學做back up, 其實同德雅背境差不多
...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題