用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做Profolio 要影D咩相?
go

做Profolio 要影D咩相? [複製鏈接]

做Profolio 要影D咩相, any idea
   1    0    0    0

thx a million every BK member

palmchristy唔好意思呀, 我去過你個網頁睇吓, 但睇唔真你個profile, 請問可唔可以e-mail一份比我呀 ? Thank you very much !

[email protected]

哦,如果係義工服務,可以留意吓一啲慈善團體嘅賣旗服務,通常佢地都會招聘一啲義工去賣旗,到時你可以帶埋小朋友一齋去賣旗,又可以做善事,又可以訓練小朋友多啲接觸陌生人,兼同小朋友影吓賣旗時嘅相,留待日後用。

I guess it is about the community service!

原帖由 babygarden 於 09-3-11 21:29 發表

Sorry,唔係好明「服務」係指咩服務?
:-D :-D :-D :-D

原帖由 Happymichelle 於 09-3-11 13:47 發表
palmchristy, vhunghk, babygarden,

多謝各位實戰經驗,好好!請問那裡有機會比小朋友做「服務」呢?是甚麼類型的相?

Sorry,唔係好明「服務」係指咩服務?

palmchristy, vhunghk, babygarden,

多謝各位實戰經驗,好好!請問那裡有機會比小朋友做「服務」呢?是甚麼類型的相?

醒目開學勳章

我都係咁做,不過如果貼申請表個D我就自己同個女响屋企近鏡好似影証件相咁影左後再拎去自己哂幾十張,其實唔駛浪費錢比人影幾百蚊得個幾張.
原帖由 palmchristy 於 09-3-10 22:33 發表
上一年, 我影左一種相信能夠突顯誠意的相片, 放在Profile封面, 用來考四間私小, 結果四間都收左小女.  

大家估唔估到係乜野相?

講穿左其實好簡單: 在心儀學校校門前, 子女綻放陽光笑容的生活照.

如對自行製作個人 ...

其實有很多家長都會無私奉獻自己的寶貴經驗,好似palmchristy 啲料又正又好用,其他家長的資料亦很詳盡。
係呢 palmchristy,最初我都想好似你咁,係自己心儀校前影張囝囝相來突顯誠意,後來驚影得唔好,所以放棄。最後,我scan了我囝囝的一幅畫作和插入學校的正面圖像,畫作內容有山、有水,大自然景色為主,而學校放於畫中,畫中有一個小朋友很開心地步往學校,希望校長能看到小朋友的作品,既可用作封面又可以慳番一頁紙來做其他資料。
還有就係加插嘅相片可以用軟件做一啲特別效果,重正。

palmchristy,

真係要讚下你.你個website真係好好,我上年都成日去參考下你的資料.

原帖由 palmchristy 於 09-3-10 22:33 發表
上一年, 我影左一種相信能夠突顯誠意的相片, 放在Profile封面, 用來考四間私小, 結果四間都收左小女.  

大家估唔估到係乜野相?

講穿左其實好簡單: 在心儀學校校門前, 子女綻放陽光笑容的生活照.

其實最好係先搞清楚個profile係想點表達先,然後先諗放邊類型的相上去適當的位置.  我覺得內容重要過相,但無左相又唔得.

先outline了要表達的各部份.以我上年做一份十多頁的profile為例,先有封面,自廌信,然後個人資料,,最後係生活照同一些document.

封面有些人係放幾張細相加一張大相落去,但我自己只放一張在studio影的便服相.當然再要加裝飾同wordings.

自廌信當然不用加相.

個人資料我加了大約4張相,有學生相,全家幅,在學校影的相同得獎的相.  講緊小朋友的基本資料便放學生相在側更.講緊亞爸亞媽咁便放家庭相.如此類推.

生活相方面你亦先把可以表現到小朋友的野分類先.如動態的活動,e.g. swimming,行山,體操...靜態的如睇書,drawing,增廣見聞的e.g.去旅行,ocean park,有機farm,慈善的如賣旗同其他慈善活動等等.有好多分類法,點表達真係要花時間諗下.

所以先諗內容後放相.  儘量影多些相然後先再決定放邊D相.

上年我都諗左好耐先做好內容,有內容但無相唔緊要,可以後影.

有一些相會較難影,如做緊運動時,若用傻瓜機,因動作太快而影得好差,所以要把握機會了.

以上係我上年做profile的心得,希望有用.

醒目開學勳章

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 23:38 發表

你個網 d 料好正呀

palmchristy d 料梗係正啦! 佢o係bk 蒲o左好耐o家o勒! 佢真係真心同我地呢d bk mom 分享佢o既經驗同心得o家! 好彩你未至於連佢o既咀都駁, 算你啦!

超級版主

原帖由 palmchristy 於 09-3-10 10:33 PM 發表

大家估唔估到係乜野相?

好野!咁都俾妳諗到!
多謝分享!

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 10:12 PM 發表

PRO相機同PRO 技術 = professional  
代表他們也要求要  pro. 重要用 photoshop 加後期制作 架 !  唔通個個都要買個PRO相機 ?

不過真系係幾張就夠, 一張起兩三張止. ...

而家唔駛10k都買到部好pro嘅相機,影靚相有幾難(bk都大把攝影發燒友,有d仲幫學校影相)。
影到靚相邊駛大執呀,要學入門野一d都唔難,上網都有好多門路學(而家d中學生都玩到神乎奇技,只要肯學,有咩難到d家長?)。

palmchristy,

個網 d 料好正

thx

開心家庭網 - 小一選校

你個網 d 料好正呀
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

大家估唔估到係乜野相?

如對自行製作個人檔案有興趣, 請參考本人網頁, 關於"個人檔案"部份:
開心家庭網 - 小一選校

希望這些過來人心得對大家有幫助.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

要小心, 沒有profolio這個字的, 只有portfolio及profile; portfolio是作品選輯, profile是個人簡介, 視乎你想幫小朋友做哪一種, 但不要寫錯字啊!

學生相的話, 有說穿冬天校服較醒神, 有些學校又要求報名前三個月的近照, 所以睇清楚學校的要求.  

有些相鋪專門幫人影學生相, 真係靚d, 我仔仔學校每年都搵呢d studio幫學生影(optional), 我年年都落搭, around $90-$120, 好似8-12張學生相. (唔記得清楚, 但情形就有d似當年自己大學畢業去"尖尖"影相for見工!)

其他照片則家庭活動照or孩子參賽/活動照, 到心儀學校拍攝的照片, 呢d相要儲定及整理, 如果唔係會影唔切!  個人認為迪迪尼無海洋園的活動照咁討人歡心, 因海洋果邊, 教育意味濃d!

以上是我的想法, 未有實戰經驗, 我仔仔也是k2, 仍在準備中.
原帖由 Lego哥哥 於 09-3-10 10:18 發表
做Profolio 要影D咩相, any idea

原帖由 Geni 於 09-3-10 21:56 發表
英華自己出O個D刊物D相唔係O係STUDIO影O家!! 影得PRO係因為影相個老師有部PRO相機同PRO 技術, 同埋都係"活動相"!!

PRO相機同PRO 技術 = professional  
代表他們也要求要  pro. 重要用 photoshop 加後期制作 架 !  唔通個個都要買個PRO相機 ?

不過真系係幾張就夠, 一張起兩三張止.
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

醒目開學勳章

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 21:52 發表

有冇見過小朋友入香港管弦樂團d相 ?  有冇見過 st paul , 英華 自己出 d 刊物 ?  d相 好專業架

英華自己出O個D刊物D相唔係O係STUDIO影O家!! 影得PRO係因為影相個老師有部PRO相機同PRO 技術, 同埋都係"活動相"!!
‹ 上一主題|下一主題