用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 模擬大抽獎
go

2009 模擬大抽獎 [複製鏈接]

之前個模擬大抽獎已經唔合用, 我會用呢個topic講今年抽獎, 請盡量係度留言, 舊既留言我會一一解答完.

先發表下我對抽獎既見解. 其實我都講過好多次, band1生千祈唔好咁快填band2學校. 抽獎既目的係在碰運氣情況下, 為自己作最好既選擇, 唔係為咗要係頭3志願入到1間學校而降低要求.

試細心想想, band1中學之所以係band1, 係因為大部分派入去都係band1, 小部份band2係自行收既.  如果抽獎可以派band2入1間band1學校, 你放佢係第30志願都會比band2生早抽入去.  所以band1生最差只會派去第1間填落去而有位留比band2入既學校.  咁既學校放第30都得啦. 前面點解唔填晒所有本區同他區band1英中同中中?

用個實例, 如果有1050個band1生, 填滿10間100人既中學, 呢O的中學因此成為band1中學, 咁實際上只有50個唔好彩既band1生入咗間band2中學, 要收50個band2生. 有O的中學你或者會以為係band2學校, 而其實因為人人認為係band2, 結果自行只收到band2, 派位先至收到band1生. 但即使抽獎填滿晒band1生, 仍然因為自行收咗3成band2生而成為band2學校.

至於band2生, 其實都係同band1生類同, 只不過收咗band3生既學校如果校風唔好, 會比人叫做band3.  所以band2生只要跟次序填晒所有band2, 再排校風好O的既band3. 有時band2生都可以第一志願搏下英中, 不過多英中位既區先好搏.

Band3生就搏下band2尾, 再加校風好既band3.

:joyous:

2    0    0    0

Dear Khmama,

小兒屬BAND3生, 情況令我非常擔心, 如灣仔區首階段和大抽獎如何選校和首10名排位? 望給予意見!
個人選校: 首階段-鄧肇堅英中和鄧鏡波, 大抽獎-1.鄧肇堅英中2.鄧鏡波3.維官
請PM或EMAIL給我[email protected]

Dear Khmama,please send me the file.
My E-mail [email protected]

Dear Khmama:

小兒屬南區band1生,30間學校怎樣選擇,可否同時發一個分析給我。請給一點意見。多謝幫忙!
請e-mail給我 ([email protected])感激

官塘區

Dear Khmama

我的囡囡係官塘區band2中至尾, 可否發一個分析給我。請幫忙!謝謝!!!
感激!!!
e-mail : [email protected]

How about for girl ?  

Thanks.

原帖由 khmama 於 10-1-12 21:02 發表

band2都有分頭,中,尾. 如果好想入英中, 可以報陳瑞祺喇沙同瑪利諾神父.  入到英文班都唔錯.

我想要九龍城區及油尖旺區的試算表, 可否send給我, 謝謝!
e-mail: [email protected]

我的女兒是大埔區 band 1尾, 可否send一份分析表給我.

email: [email protected]

Thanks a lot !

khmama 你好,

麻煩你send 一份東區的分析和試算表給我(所屬組別band 1中)謝謝.

email : [email protected]

fcpy

Please

[email=Please]Please[/email]Dear khmama ,

你好,

麻煩你send 一份Kowloon City 區的分析和試算表給我嗎謝謝.

email :
catteddy13c@yahoo.com.hk

khmama 你好,

麻煩你send 一份東區的分析和試算表給我嗎?(所屬組別band 1中)謝謝.

email : [email protected]

謝謝你的回覆!

但沙田太遠,如自行博以下可以嗎?

First choice : 培道
Second choice : 何文田官立 or
                        基督教香港信義會信義中學(油麻地)

可以嗎?請回覆!

ne6za

我個女係band 3, 而且是需輔導, 沙田區, 請問有否此分析表, 請pm 我..

Thx

原帖由 khmama 於 10-1-12 21:02 發表

band2都有分頭,中,尾. 如果好想入英中, 可以報陳瑞祺喇沙同瑪利諾神父.  入到英文班都唔錯.

我想問基督教女青年會丘佐榮中學有機嗎?

原帖由 catteddy 於 10-1-12 16:51 發表
小兒是BAND 2學生..就讀黃埔宣遒, 應如何報,本人想報英中...可否幫幫我

Please help meeeeeeeeeeee

小兒是BAND 2學生..就讀黃埔宣遒, 應如何報,本人想報英中...可否幫幫我

升中選校

急!急!急!

女兒讀協恩, 成績如下:

中文 : 55 (小五), 62 (小六)
英文 : 65 (小五), 64 (小六)
數學 : 70 (小五), 67 (小六)

請問自行和大抽獎, 除培道和油麻地信義外, 有沒有其他好的提議, 景嶺和九龍真光好不好?

請幫忙!

睡不著的媽媽
my email : [email protected]

升中一選校問題

Dear khmama :

你好...以下兩位小朋友都是來自單親家庭很可憐 ,很想盡點力幫幫他們,懇求盡快幫忙協助回覆,謝謝!!!

女生就讀天水圍方潤華小學,成績band 2頭至中,課外活動柔道及畫畫(但沒攞過奬)...

男生就讀天水圍梁球琚小學,成績band 3尾,課外活動柔道藍帶(攞過冠軍奬)...

不知道怎樣為他們選擇學校,又不想放棄自行收生的機會,只要校風好,關懷學生就可以,兩個小朋友家住天水圍。

請協助自行應選那兩間及搞珠選那間比較好...

心儀:羅貴祥可行嗎...如不能主打先揾元朗區...謝謝幫忙這兩名小朋友

簽名被屏蔽

2009 模擬大抽獎

Can you please send me the file? Many thanks in advance!
Mty email [email protected]
‹ 上一主題|下一主題