用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) ...
go

2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) [複製鏈接]

新既試算表已經完成, 如果家長已有2008派位試算表, 為避免等待, 可根據下面資料自行更改而不須重送.
校網考生人數派位學額直屬/附屬英中學額非保留band 1英中學額
中西區2,130 1,363 458 314
灣仔2,634 1,637 604 293
南區1,893 1,045 28 122
東區4,057 2,635 71 616
油尖旺3,497 2,048 193 598
九龍城5,419 3,496 766 824
深水土步4,089 2,372 194 539
黃大仙4,591 2,400 121 491
觀塘5,287 3,209 20 656
葵青4,326 3,086 31 620
荃灣2,921 1,582 16 323
沙田5,392 3,099 124 1,030
元朗6,881 4,008 104 544
屯門4,871 3,295 169 541
西貢3,439 1,774 0 125
北區3,389 2,048 0 337
大埔2,574 1,813 0 554
離島1,518 498 0 13

0    0    0    0

我女兒在觀塘小學考 210人 - 48名, 中 B 英 A 數 A 常 B, 如果考培道及九龍真光中學, 是否穩入 ? 因為我想她入女校, 但找一些女名校可能讀得比較辛苦, 起碼入了這兩間中學, 可能可以入到精英班 ?

大家比 D 意見我

DEAR Khmama,

黃大仙的德愛中學好嗎?

我亞囡由band 1中, any other suggestions?  Very urgent

Khmama, 多謝妳的指點.
Thank you!

原帖由 khmama 於 09-7-16 23:15 發表

沙官, 曾肇添同沙呂只可以選一間, 仲要放第一位, 如果唔係就抽唔到. 至於林裘謀,沙祟同培英都幾受歡迎, 尤沙祟同培英上年會考成績唔錯, 會唔會因此變得難抽入去要等o的家長提供資料. 郭得勝, 林漢光同鄭榮之屬band ...

Dear Khmama,

I had rec'd your e-mail.

Thank you so much!

原帖由 smleung 於 09-7-17 12:07 發表
Hi khmama,

小女將升P.6, 現想幫她做profile, 請問應該用英文 or 中文做?
另外亞女P.5呈分試名次係7x / 17x,應該係band 1尾,九龍城區可否自行選 1) 旅港 (亞女比較活動型) 2) 黃芴南 or 銀禧, 唔知有冇機會?

請比些意 ...

如果係band1尾成績, 旅港同黃笏南都冇機會. 你可以有兩種做法:
1. 反正陪跑, 照報可也, 到時抽獎搏間好既. 但band1尾有機會最後一次呈分試失手跌落band2, 抽獎可能連band1尾英中都抽唔到. 又或者冇失手, 比你搏到間band1中上, 小朋友係唔係跟得到亦要考慮.
2. 自行穩穩陣陣, 搵兩間band1尾, 入到就算. 可以試丘佐榮同陳瑞祺喇沙.

原帖由 Mandy23 於 09-7-17 10:05 發表

首先謝謝你的意見 !
我諗我囡囡現是應是band2尾/3頭.  現在已幫她加強補習, 希望能上回b2頭.  另想問聖家書院banding是什麼? 對這校有什麼意見?

Thanks ...

聖家係band1中既英中, 校風唔錯. 但係如果唔係band1, 外人好難會入到去.

HI Khmama,
我已收你send E.mail 。勞煩你!Thanks!

感謝khmama

原帖由 khmama 於 09-7-16 22:32 發表

你既成績係band2頭定中? 依家只係考咗一次試, 仲有兩次, 唔使咁快決定考邊間, 何官同真光屬band2頭, 唔算進取, 只怕到時你升咗上band1, 會後悔考band2.

吾該晒khmama,妳真是升中父母的明燈,小女五年級上學期成績好差,數學仲吾合格,下學期力追下進步了二十幾名,但老師話佢應該屬於band2中,我想問上學期成績會吾會影響第一輪見學校,因為成績表顯示出全年的成績,我好擔心呀,墾請回覆。

原帖由 khmama 於 09-7-16 23:25 發表

如果你囡囡努力o的, 總有機會追番上band1既. band2可以試何官, 培道同九龍塘真光.

khmama,

謝謝你的回覆及意見.

呈完第二次分再請教你,給我意見.

kathymum

Hi khmama,

小女將升P.6, 現想幫她做profile, 請問應該用英文 or 中文做?
另外亞女P.5呈分試名次係7x / 17x,應該係band 1尾,九龍城區可否自行選 1) 旅港 (亞女比較活動型) 2) 黃芴南 or 銀禧, 唔知有冇機會?

請比些意見。

Many thanks!

原帖由 khmama 於 09-7-16 22:50 發表

你囡囡係band2/3頭,中定係尾? 唔知就冇得選擇. 九龍城band2好既有何文田官立 (band1尾, band2頭), 培道同九龍塘真光. 另外, 五旬節同胡兆熾都係band2之選. 九龍城Band3就好難選, 你起碼谷個女去band2啦. 觀塘band2 ...

首先謝謝你的意見 !
我諗我囡囡現是應是band2尾/3頭.  現在已幫她加強補習, 希望能上回b2頭.  另想問聖家書院banding是什麼? 對這校有什麼意見?

Thanks

原帖由 kathymum 於 09-7-13 10:40 發表
khmama,

Hi! 我現在很煩惱, 因小女在第一次呈分試考得唔理想, 老師話佢係Band 2 頭, 我想問其實可否在第二及第三次呈分追返上Band 1 呢?  小女就讀的小學在九龍城區, 請問有什麼Band 2中學選擇呢?

Kathymum ...

如果你囡囡努力o的, 總有機會追番上band1既. band2可以試何官, 培道同九龍塘真光.

原帖由 cherryjamesma 於 09-7-13 20:32 發表
Hi khmama

Would you send me 沙田區 2009派位試算表
my mail [email protected]

另, 可否分析一下, 因本人得一位仔, 冇經驗點去選擇.
小兒將升小六, 老師話佢小五呈分考全級60左右, 暫應是band 1.

...

沙官, 曾肇添同沙呂只可以選一間, 仲要放第一位, 如果唔係就抽唔到. 至於林裘謀,沙祟同培英都幾受歡迎, 尤沙祟同培英上年會考成績唔錯, 會唔會因此變得難抽入去要等o的家長提供資料. 郭得勝, 林漢光同鄭榮之屬band1, 可以放band1英中最後3. 體藝應該冇得抽獎既, 填完band1跟住band2, 可以填胡忠第一, 先至填梁文燕, 黃鳳亭. 如果你真係band1, 應該入到英中. 你考60係唔係band1? 唔好重蹈覆轍.

Hi Khmama,

已收到你的email. 唔該晒 !!

Thanks a lot !!

原帖由 441 於 09-7-15 09:25 發表
Hi Khmama,

請也send 派位試算表給我.
[email protected]

小女小五呈分試, 全級155人考110. 是band 2 or 3呢?
九龍城的band 2 及 3有什麼是校風好的呢?

入"培道"及"何文田官中"的機會有嗎?  

自行應 ...

間間學校既banding%都唔同, 最好問清楚學校, 唔好亂估.

原帖由 Mandy23 於 09-7-15 11:12 發表
Hi Khmama,

請也send 派位試算表給我.

小女小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 or 3呢.  她於九龍塘聖家就讀. 想問
九龍城的band 2 及 3有什麼是校風好的呢?
另我家住觀塘, 如跟家 ...

你囡囡係band2/3,中定係尾? 唔知就冇得選擇. 九龍城band2好既有何文田官立 (band1, band2), 培道同九龍塘真光. 另外, 五旬節同胡兆熾都係band2之選. 九龍城Band3就好難選, 你起碼谷個女去band2. 觀塘band2反而更少選擇, 都係九龍城好o. 最後兩次呈分試係計六年級頭兩次試.三次呈分試經調後既平均分, 會用黎計banding. 你考埋第二次呈分試, 定咗banding先諗自行啦.

原帖由 長腳蟹 於 09-7-13 23:10 發表
Hi Khmama,

Would you kindly send me 派位試算表 to my e-mail address

小女學校剛剛在上星期完成小五呈分試, 學校講要9月開學先派成績表, 但而家已經好緊張la. ...

定o的黎, 仲有成年咁耐, 咁快緊張幾時捱得到出年?

原帖由 sweetybaby88 於 09-7-15 17:09 發表
Hi Khmama,

請也send 油尖旺區派位試算表給我.

小女9月升小六,小五呈分試, 我想她的成績大約是band 2 .  她於廣東道官立就讀35/9X名. 想問跨區考九龍塘真光或何文田官立有沒有機會,是否太 ...

你既成績係band2頭定中? 依家只係考咗一次試, 仲有兩次, 唔使咁快決定考邊間, 何官同真光屬band2頭, 唔算進取, 只怕到時你升咗上band1, 會後悔考band2.

試算表已送出, 再想要試算表既家長可到下面個topic下載, 恕不再送出.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題