用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東家長選校分享
go

港島東家長選校分享 [複製鏈接]

希望籍此分享一吓港島東區(香港第三綱)家長選校經驗,以供日後家長選校參考。

注:建議大家統一派位部份衹需列出乙部首三志願,Thanks !

祝大家七月七日好運!  
   1    0    0    0

Hi Avbee

有的, 佢有補習老師跟進的
不過....... 小朋友覺得好些, 但我未見效果

原帖由 avbee 於 09-10-7 16:32 發表
樂豬懶媽媽

i guess you've better find a tutor...because maybe your child doesn't like your way to teach....you can try a tutor

i think BPS is one of the best college in Island EAST !

樂豬懶媽媽

i guess you've better find a tutor...because maybe your child doesn't like your way to teach....you can try a tutor

原帖由 stephanielaw 於 09-10-5 19:41 發表
借問聲向邊度可以睇到每間中學的升中實際派位,知道佢地收既係咩學生呢?
其實好多小學的校長和小六班主任都有呢啲數據,當然仲要加理自己的分析。因每區升中派位各有特色,英中比例等等!

借問聲向邊度可以睇到每間中學的升中實際派位,知道佢地收既係咩學生呢?

原帖由 rowdywong 於 09-10-4 22:03 發表
以今年升中實際派位計,兩間學校有明顯差別:

劉永生主要是Band 2 生入和中文中學;
相反嘉諾撒係主要收band one生和英文中學!

原帖由 stephanielaw 於 09-10-4 21:05 發表
兩間學校未必相差得咁遠,劉永生近年升得好勁,學生方面愈來愈有質素,而我個人認為嘉諾撒係band one尾
以今年升中實際派位計,兩間學校有明顯差別:

劉永生主要是Band 2 生入和中文中學;
相反嘉諾撒係主要收band one生和英文中學!

兩間學校未必相差得咁遠,劉永生近年升得好勁,學生方面愈來愈有質素,而我個人認為嘉諾撒係band one尾

原帖由 hkefai 於 09-9-26 23:56 發表

劉永生應該主要收band 2學生,相反嘉諾撒應該主要收band one 學生。

原帖由 Xanthe 於 09-9-25 21:42 發表
我聽d老師講劉永生升黎升去都唔到band 1,嘉諾撒應該band one 中。

劉永生應該主要收band 2學生,相反嘉諾撒應該主要收band one 學生。

醒目開學勳章

我聽d老師講劉永生升黎升去都唔到band 1,嘉諾撒應該band one 中。

原帖由 stephanielaw 於 09-8-10 20:05 發表
中華傳道會劉永生中學>非常接近band one,band two差少少都唔收
嘉諾撒書院>band one 尾 ...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 10:14 發表
Hi Rowdy

備課, 意思即是 : 在老師未教之前先教佢嗎 ?
那會不會令佢上堂更不能專注呢?

平時上堂, 由 k 班至 小三, 老師都說, 佢會上上吓堂, 就會心散, 一時攪頭髮, 一時攪筆, 一時攪紙, 一時望住其他同學. 老師要 ...

平時衹要做好功課和預備好默書,我多利用星期六下午時間幫她複習過去一週所學和做課外練習,衹要有恆心按大家時間表做,成績自然進步。目標係Keep 住考全級頭30%

hi hkefai

是的, 正在努力中

原帖由 hkefai 於 09-8-23 23:43 發表
樂豬懶媽媽 :
我覺得最重要還是令女兒達Band 1水平,努力吧!

樂豬懶媽媽 :
我覺得最重要還是令女兒達Band 1水平,努力吧!

多謝你跟我分享,
這些是我很需要,
我常想 及怕, 自己過份緊張, 而導致盲目並且轉了牛角尖
真的很需要各位幫忙提點
萬分感謝

原帖由 samuel89 於 09-8-17 17:06 發表

不客氣....只是大家分享一下.....:)
我自認沒有能力"跟到足",... 亦不想阿仔只懂得"死讀書"....所以我直接對阿仔講我希望佢可以爭取到"全級第一"....但這只是我的願望....佢唔一定要做到, 但我要求佢一定要對自 ...

Hi Greendotdot

你所講的嘢, 真的好有用, 會慢慢靜下來, 再細想.

非常感激

原帖由 greendotdot 於 09-8-18 05:35 發表

看得出你好擔心囡囡,我都很同意:

建議你平心靜氣,首先嘗試了解囡囡學習問題所在。

如果上堂欠專注力?咁其他方面,例如做功課、閱讀、玩遊戲、睇電視、運動、交談、講電話、吃飯、唱歌、樂器、舞蹈等等,是全部都欠專注 ...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 10:39 發表
Hi greendotdot

不用吾好意思, 很高興有人比意見我,
我會想, 因身旁真的沒有人可以交流, 熟的朋友, 不是過來人, 有時也不知怎樣給意見我.
今年才知有這討論區, 我才可以問一些想知的資料.

你以下的意見, 很有用, ...

看得出你好擔心囡囡,我都很同意:
原帖由 samuel89 於 09-8-17 15:26 發表
但請緊記家長會"關心則亂"

建議你平心靜氣,首先嘗試了解囡囡學習問題所在。

如果上堂欠專注力?咁其他方面,例如做功課、閱讀、玩遊戲、睇電視、運動、交談、講電話、吃飯、唱歌、樂器、舞蹈等等,是全部都欠專注力或者選擇性,欠嘅程度,選擇性中間有無關連,身體狀況有無影響?夜瞓?打機?家庭問題?同學關係?老師關係?社交?親子關係?家長必須了解原因 ...

如果沒有一些特別因素,祇是樣樣都無乜耐性,咁可能係佢態度問題!很多人包括我都認為態度絕對影響成就。所以我之前多次提及「ATTITUDE」,我都贊成小朋友對自己負責,知道承擔後果,對自己有要求,咁態度才會變得積極和進取,才會專注自己的責任和要求,再配合家長、老師適當的指導,學習必定有所進步。其實8、9歲小朋友巳經看懂大人嘅一些做法,所以家長可以多做榜樣,以身作則,令教導更有說服力。此外,我認為習慣性長時間睇電視、打機、上網等一定會影響成績,家長不能妥協。最後一提,有朋友說過某些資優小朋友上堂態度好麻煩,非專家未必能夠識得發掘他們,咪埋沒咗一些天才,也不能排除這個可能性。

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 16:43 發表
是呀, 朋友都覺得我過份緊張.
可能真的是 在他小時, 不懂得 給予 正確態度, 方向
而導致現在問題產生.

多謝提點

不客氣....只是大家分享一下.....:)
我自認沒有能力"跟到足",... 亦不想阿仔只懂得"死讀書"....所以我直接對阿仔講我希望佢可以爭取到"全級第一"....但這只是我的願望....佢唔一定要做到, 但我要求佢一定要對自己有要求,至少每天都要比昨天有所長進.....佢聽到會"明"...但每一個小朋友都"勁善忘"...一打online game,就什麼都忘記了

是呀, 朋友都覺得我過份緊張.
可能真的是 在他小時, 不懂得 給予 正確態度, 方向
而導致現在問題產生.

多謝提點

原帖由 samuel89 於 09-8-17 15:26 發表

我不是說對小朋友完全不過問....但不是要求他們完全不犯錯, 不是要他們一定要名列前茅....其實只要他們明白到他們的責任....在他們有所偏差時, 再次提點一下就可了....老實講..我自己有時都會過份緊張.. ...但請 ...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 14:54 發表
Hi Samuel

你的見解, 都值得考慮.
但請問, 如小4 才開始, 會否有危險呢 ?
會吾會萬劫不復呢 ?

我不是說對小朋友完全不過問....但不是要求他們完全不犯錯, 不是要他們一定要名列前茅....其實只要他們明白到他們的責任....在他們有所偏差時, 再次提點一下就可了....老實講..我自己有時都會過份緊張.. ...但請緊記家長會"關心則亂", 小朋友會"關心則煩",甚至產生"免疫",到時你講咩佢地都聽唔入耳 ...

Hi Samuel

你的見解, 都值得考慮.
但請問, 如小4 才開始, 會否有危險呢 ?
會吾會萬劫不復呢 ?

原帖由 samuel89 於 09-8-17 11:55 發表

我覺得個個小朋友既情況都不盡相同....你可以日日幫個囡跟功課
‹ 上一主題|下一主題