用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

我的小朋友於數天前在校內上完音樂堂時, 跟住排隊返回自己的課室 , 他排第一行, 左手拿著老師的書本,正於他用右手開課室門時, 排在他隔離的女同學就用手按住門鎖關門並把他的手夾在門與門框之間,之後該女同學再開番度門然後入回課室,他大叫一聲後痛得哭起來, 我到左學校後見到他的右手手指公虎口位腫了起來, 痛得不能郁動及手的底面仲有兩條痕, 我立即乘的士前往法國醫院求醫, 照過 x光後醫生話好彩無傷到啲骨, 但傷左跟,暫不能郁動.校方調查左三日回覆給我的交待,你們知否是甚麼???校方強烈的說:<<由於當時並無第三目擊証人,加上該女同學哭及不承認,調查後所得的是當時該女同學為避開另一男同學的捉弄而由音樂室跑回自己課室時而間接令到意外發生 ,唔知點解度門會關上而夾到佢隻手,由於疑點歸於該女同學,表面上無人須負責 , 現校方調查到此,校方已經向該女同學及男同學作出一個警惕是不要在校內玩.>>再向校方查問,受害人已經詳細描述當時情況,為何該女同學不用負上責任, 如果下次係斷左隻手咁點 , 又係個句<<由於當時無第三目擊証人疑點歸於她....>>我話不排除向校鑒投訴,佢仲話隨便喇...最反感的是副校長說現有上訴機制,如你們發現有新疑點可以提供給學校及上訴,現我向校方申請一份報告,佢話你要黎仲咩等我問左校長先.......請各家長給予意見
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

請各家長和平討論,保持網絡禮儀.勿再互相攻擊,現我會將相關主題關閉,希望各位諒解並合作.
謝謝!
Red2008

醒目開學勳章

原帖由 babygarden 於 09-6-3 21:50 發表
Sorry,只是路過,見這論題已經討論了很久,亦見到各位家長已清晰地表達了自己的意見,而還有兩位家長繼續討論,一位為了尋根想問個究竟,而另一位為了維護自己的學校校譽,都沒什麼奇怪,但各位家長有沒有察覺到好像有一位家長在煽 ...

察覺到了

醒目開學勳章

原帖由 angelsue 於 09-6-3 21:50 發表
表情原意是否 short short 地?Please explain.

人人都說我瘋狂;我笑他人看不穿!

Sorry,只是路過,見這論題已經討論了很久,亦見到各位家長已清晰地表達了自己的意見,而還有兩位家長繼續討論,一位為了尋根想問個究竟,而另一位為了維護自己的學校校譽,都沒什麼奇怪,但各位家長有沒有察覺到好像有一位家長在煽風點火。
(不是指bk321這位家長,亦不是指angelsue這位家長,請兩位不要誤解。)

原帖由 ning.. 於 09-6-3 21:19 發表

因為我 好管閑事

醒目開學勳章

原帖由 bk321 於 09-6-3 21:16 發表
多口問句只係覺得有點奇怪 peggylee123456係呢間學校家長就話咁肉緊姐,ning你係路過使唔使咁緊張呀

因為我 好管閑事

多口問句只係覺得有點奇怪 peggylee123456係呢間學校家長就話咁肉緊姐,ning你係路過使唔使咁緊張呀

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-3 19:12 發表
Copy & paste 樓主一句
係因為某人處事真係馬虎唔公証,現在件事已完結.

樓主入咗缸瓦鋪,打爛野,拍吓个屁股就走啦。

cookingbaba 所講的某人, 不是指 貴校長.......

無上文下理, 你點去' 曲解 '都可以啦!

你不斷干擾別人的視線, 令人覺得cookingbaba不滿 貴校長, 究竟, 你有甚麼居心?

你真係一個愛護學校的家長????

醒目開學勳章

cookingbaba 一路以來都無公開過學校名, 係一些熱心人仕提供出來的!

我到peggylee出現後, 才知道那間學校是 馮小......

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-3 17:31 發表

天理何在 公道何在???

樓主,如跟足程序去做, 老師----主任-----副校長----到最後是校長。

如果學校對你不公平,學校又不再理會你,你去特首投訴,沒有人反對你,自然會有家長支持。

但依你所說,未到副校長,己經在 Bk  貼
天理何在 公道何在??? 不知你有什麼居心?
外人眼中,間學校非常不堪,打擊學校聲譽。

每次都說去教統局, PLK 教育部投訴,在家長們眼中是語帶要脅。

學校真的光明磊落,怕你什麽?

不過你的處事方法令人非常反感。
天理 ...

坦白講: cookingbaba鍾意幾時上 bk 發言,係佢的自由! 貴校有無出過指引, 唔比家長上網留言?

個仔受左傷上bk呻下, 你就去質疑別人的居心, 是你自己 [庸人自擾] 吧!

而且, cookingbaba由頭到尾都只係要求一句 "對不起", 一點都不過份!

在街唔小心撞到人, 係人都會立刻講對唔住, 你會唔會走去同人講, <<由於現時無第三目擊証人疑點歸於我>>, 可以不道歉的......

女同學太驚唔識的話, 老師和訓導主任可以教, 要人等三日, 結果因為<<由於當時無第三目擊証人疑點歸於她....>>, 我反而覺得 訓導主任在 挑戰 cookingbaba 的修養....

cookingbaba用詞係'高調'了一點,請問你:誰受權你代學校講'心底話'要人離開??? 你一樣令人反感, 一樣係用'合法邊緣化'去威脅人地收手!

我本來都幾欣賞 貴校 校長, 但你的言行令 馮小 蒙羞了!

(在我眼中,間學校絕非不堪,打擊學校聲譽的人是你!!)

去年的家長會,校長在演說中,花了頗多時間在談及令公子,那夜,學校禮堂坐滿家長,我坐前排,所以留意校長神情,聲調,他尾段的說話有少許激昂,他說如果學校有做出對學生不公平,有私心的事,他就不配在教育界工作。所以我對學校是信得過的。

又另一次,我為了一件小事給电話學校,後來校務處認為此小事需要副校長的層次來解答,副校長很友善詳細解釋。這件事可以說明,你去找副校長投訴並不存在困難。

今年的家長會,令公子又会是校長的話題,但每年做這些話題主角又有什麼好處呢?

Copy & paste 樓主一句
係因為某人處事真係馬虎唔公証,現在件事已完結.

樓主入咗缸瓦鋪,打爛野,拍吓个屁股就走啦。

天理何在 公道何在???

樓主,如跟足程序去做, 老師----主任-----副校長----到最後是校長。

如果學校對你不公平,學校又不再理會你,你去特首投訴,沒有人反對你,自然會有家長支持。

但依你所說,未到副校長,己經在 Bk  貼
天理何在 公道何在??? 不知你有什麼居心?
外人眼中,間學校非常不堪,打擊學校聲譽。

每次都說去教統局, PLK 教育部投訴,在家長們眼中是語帶要脅。

學校真的光明磊落,怕你什麽?

不過你的處事方法令人非常反感。

因校長能用半天的時間已調查清楚事件,同當日訓導主任的回覆係兩樣野,佢當日回覆話係同校長開會後的決定^-^我唔係要搵教育局去欺壓學校, 係因為某人處事真係馬虎唔公証,現在件事已完結.
但係唔知點解會變左家長互相罵戰??又話我用幾個身份同IP??我只係想係到發表及討論下,如對各樓主做成不便,懇請原諒, 請不必要再為這個話題或我的言論互相攻擊..
‹ 上一主題|下一主題