用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問瑪利諾神父小學和仁立.你們會選那間? ...
go

請問瑪利諾神父小學和仁立.你們會選那間? [複製鏈接]

如果兩間.你們會選那間?
   0    0    0    0

phoebekk
我在自行和統一都有選仁立.
原帖由 phoebekk 於 09-7-6 23:56 發表

video_ming,

想問吓你有無填表選過仁立呢

原帖由 video_ming 於 09-7-3 17:13 發表
j63
你讀邊間私學呀?
瑪小我不選,我讀仁立,可以近些.

video_ming,

想問吓你有無填表選過仁立呢

video-ming

多謝你的回覆:D
我真係要努力D先得啦!!
Thanks

原帖由 video_ming 於 09-7-3 16:58 發表
sure
培養小朋友看書是要小字開始:loveliness: ,在少少加上去.不要一開始就很多字.
圖書館有一個叫做圖書閱讀計劃可參加,在每年7月起計至6月尾,小朋友每看一本書就記下來,一年完結,圖書館會發證書給你.會說明小朋友 ...

原帖由 video_ming 於 09-7-3 16:58 發表
sure
培養小朋友看書是要小字開始:loveliness: ,在少少加上去.不要一開始就很多字.
圖書館有一個叫做圖書閱讀計劃可參加,在每年7月起計至6月尾,小朋友每看一本書就記下來,一年完結,圖書館會發證書給你.會說明小朋友 ...

Hi video_ming,
作為一個在職媽媽, 真係好appreciate 你對女兒栽培嘅心機, 我有時都覺得自己實在幾懶.

多謝!我本身都好鐘意kts,升中派位都真係唔錯,校園又大,不過翻學就遠左小小。所以瑪小唔收我個仔,我都唔係好失望。

原帖由 Crabtree 於 09-7-3 20:06 發表
恭喜你呀!  聽聞此校派位不錯, 而且中學屬九龍城網!

恭喜你呀!  聽聞此校派位不錯, 而且中學屬九龍城網!

原帖由 j63 於 09-7-3 17:20 發表
九龍塘學校
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

九龍塘學校

原帖由 video_ming 於 09-7-3 17:13 發表
j63
你讀邊間私學呀?

j63
你讀邊間私學呀?
原帖由 j63 於 09-7-3 17:07 發表
video_ming,  Crabtree,

瑪小唔收我個囝呀!好彩有間私小打底 !恭喜你地兩位可以入到自已喜歡既學校。

video_ming,  Crabtree,

瑪小唔收我個囝呀!好彩有間私小打底 !恭喜你地兩位可以入到自已喜歡既學校。

原帖由 Crabtree 於 09-7-2 20:11 發表
No ah!  但係意料之內!  囡囡的同學都成功了, 但係佢原本無去睇, 以為唔得, 我call佢恭喜佢, 她就立即去學校睇結果, 開心不已!  

恭喜你呀!  video_ming!   那你如何取捨, 是否仍會選仁立呢? 明下午要去仁 ...

ysnmama
我親自問過校長.他都是這樣說.我最後叩門,(沒有選他)一樣都收. 我們點可能選得金多.
原帖由 ysnmama 於 09-7-3 16:43 發表
因曾聽有些學校如果沒填過他們. 校長說直情不用叩門(不是傳統名校). 我在想根本不可能填過所有想叩門的學校. 而且通常總想叩多幾間.

sure
圖書館有一個叫做圖書閱讀計劃可參加,在每年7月起計至6月尾,小朋友每看一本書就記下來,一年完結,圖書館會發證書給你.會說明小朋友看了幾多本書.這張證明可給學校看.
另我囡囡有參加香港學校音樂節,每參加者到達一定的分數會發獎狀.如果小朋友喜歡的話:D ,可以樣他參加各色各樣的比賽.(小朋友不喜歡 就不參加)其實學校都喜歡小朋友參加公開比賽.
希望可以幫到你.
原帖由 suor 於 09-7-3 16:16 發表
Hi, video-ming

你的囡囡好叻呀, 可否請教一吓..
Pls check PM. Thanks

因曾聽有些學校如果沒填過他們. 校長說直情不用叩門(不是傳統名校). 我在想根本不可能填過所有想叩門的學校. 而且通常總想叩多幾間.

原帖由 video_ming 於 09-7-3 16:37 發表
ysnmama
瑪利諾神父,我沒有選他.只是叩門

ysnmama
瑪利諾神父,我沒有選他.只是叩門
原帖由 ysnmama 於 09-7-3 16:30 發表
請問你們填志願時有沒有填這些學校? 是否填過才有機會叩門及面試?

請問你們填志願時有沒有填這些學校? 是否填過才有機會叩門及面試?

Hi, video-ming

你的囡囡好叻呀, 可否請教一吓..
Pls check PM. Thanks

[Crabtree
我確定讀仁立
一起同學.:D :loveliness:
quote]原帖由 Crabtree 於 09-7-2 23:20 發表
我暫時會讀仁立, 除非心儀學校有消息!

你憂慮什麼? 是否一間係聯係中學, 而另一間係直屬中學嗎?

[/quote]

我暫時會讀仁立, 除非心儀學校有消息!

你憂慮什麼? 是否一間係聯係中學, 而另一間係直屬中學嗎?

原帖由 video_ming 於 09-7-2 20:52 發表
Crabtree
我都是在選擇中.我明天都會去仁立.
你最想的學校收唔收呀?你讀唔讀仁立呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree
我都是在選擇中.我明天都會去仁立.
你最想的學校收唔收呀?你讀唔讀仁立呢?
原帖由 Crabtree 於 09-7-2 20:11 發表
No ah!  但係意料之內!  囡囡的同學都成功了, 但係佢原本無去睇, 以為唔得, 我call佢恭喜佢, 她就立即去學校睇結果, 開心不已!  

恭喜你呀!  video_ming!   那你如何取捨, 是否仍會選仁立呢? 明下午要去仁 ...

係咩!  上次同校長面試時, 佢無提過, 只係話學校要保持成績, 才可以每年有位比小學升去林護, 不然林護校長會出聲架!

原帖由 bbcat 於 09-7-2 20:10 發表
聽朋友說仁立和仁紀到2-3年後脫離林護中學, 其實這件事講左好耐, 你們有無冇聽過, 是否和校長了解吓?

‹ 上一主題|下一主題