用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09沙田聖公會主風小一交流站
go

09沙田聖公會主風小一交流站 [複製鏈接]

09沙田聖公會主風小一交流站

大家好, 我先開topic報到, 我仔仔09年入學,
如您的囝囝囡囡都派到,歡迎加入:

大家可以互通消息
   1    0    0    0

大家好, 我仔仔今年九月會入主風小一, 見到你們的說話, 有D擔心WOR, 請問讀了一年, 大家有乜意見, 因為我是叩門入的, 未註冊, 仲有機會走人, 請俾D建議, 萬分感激!

各位, 你地好, 我個仔係1b班.

你地講開謝姑娘. 我仲慘呀. 佢同1b班班主任屈我個仔係自閉症添呀.

我個仔係啲好鬼文靜既小朋友, 可能係咁比人覺得佢怪怪呱. 開學初, 佢唔習慣新環境, 加埋我同老公鬧佢啲功課唔好, 佢一時唔開心, 係校車度打自己. 本來我係唔知e件事, 冇耐我老公因為功課既事打比班主任, 個班主任好輕描淡寫咁話我個仔同其他小朋友好唔同. 到10月左右, 謝姑娘打比我話要見我同我老公. 結果我地比佢鬧唔識教仔..夜瞓會早死..鬧咗個半鍾之後, 佢好serious咁話我個仔係自閉症, 自閉症通常有7成係輕度弱智. 佢仲話要我地帶個仔去做評估, 仲話最好搵私家嗰啲做.當時我地嚇到呆咗. 結果, 我地帶咗佢去大埔醫院做評估. 嗰度負責既教授同我個仔做初步評估, 話佢好正常. 如果係有自閉症, 根本好細個已發現, 唔可能到小一至發現, 佢質疑到底謝姑娘憑乜話佢自閉症/亞氏保加症. 咁e個教授想幫我地再做多個詳細評估, so, 要學校 (即係班主任加謝姑娘)寫個report比佢, 講吓佢地點解會睇到佢有自閉症.

我地咪叫佢地寫囉. 佢地竟然想推卸責任, 又話唔應該寫, 應該係由醫院比個表佢地剔, 總之係唔想寫. 我老公好嬲, 結果向校長投訴, 係校長出面之下, 佢地2個終於寫咗比我地啦.

以為事件可以平息啦, 點知, 最近個班主任又同我老公講話我個仔好易喊, 啱啱上個week, 謝姑娘又攞咗個小冊子, 要我個仔寫低有乜唔開心事, 仲係前日, 佢上緊堂時突擊搵佢, check佢有冇寫. 經歷咗自閉症e單野, 幾蠢既都估到佢地又想屈我個仔有情緒病啦.

小朋友喊吓之嘛, 使唔使搞成咁. 到底我個仔有乜得罪佢地呀?佢只係個7歲人仔, 就比啲咁既老師迫成咁. 我e家對主風好失望呀. 仲話係老字號小學添.

長褲要15度以下才可以著

冬季校服我以為全部都要所以全部買哂呀...好貴呀!!!$958 ><

各位媽咪知唔知長褲同短褲有冇分咩時候著架?
我各買左2條...好似買多左= ="

各位媽媽,

我打電話問過學校,如果下星期轉涷
可以著冬季校服.

下星期二好以最低13度呀.

醒目開學勳章

謝姑娘係學校嘅輔導主任

醒目開學勳章

我想問謝姑娘係咩人黎架???

原帖由 Heiki媽咪 於 09-10-28 00:45 發表
我大仔而家返學開心好多la,佢班主任仲喺我面前讚過佢兩次tim,佢話我個仔而家真係好乖,乖到無得頂...又問我點解開學果陣同而家爭咁遠?我都唔知點答佢好,心諗:唔通小朋友啱啱開學未習慣新環境,而唔係太敢講野都算係曳? ...

醒目開學勳章

我大仔而家返學開心好多la,佢班主任仲喺我面前讚過佢兩次tim,佢話我個仔而家真係好乖,乖到無得頂...又問我點解開學果陣同而家爭咁遠?我都唔知點答佢好,心諗:唔通小朋友啱啱開學未習慣新環境,而唔係太敢講野都算係曳?我都唔知我個仔究竟做錯過d咩...
果個謝姑娘更加唔知咩事,一嚟就咁樣恐嚇我個仔,仲要由頭到尾都無向我了解/解釋過任何野,唔通佢咁樣做就係當日同我哋講,想同學生打好關係既方法?

原帖由 Heiki媽咪 於 09-10-20 14:45 發表

果日我老公去接佢放學,點知要去見謝姑娘,我老公返到嚟同我講,我大仔一返到學校果時,老師唔比佢交功課,謝姑娘仲對我大仔講,如果下次再遲到就叫媽咪唔洗帶你返學,就算你返到嚟,我都唔會比你入課室,如果真係咁唔想返 ...

點解會咁講呢, 或只是想嚇一嚇他吧! 明天妳出席嗎? 跟她反映一下, 可能情況不如妳想像中那麼差吧.

原帖由 Heiki媽咪 於 09-10-20 14:45 發表

果日我老公去接佢放學,點知要去見謝姑娘,我老公返到嚟同我講,我大仔一返到學校果時,老師唔比佢交功課,謝姑娘仲對我大仔講,如果下次再遲到就叫媽咪唔洗帶你返學,就算你返到嚟,我都唔會比你入課室,如果真係咁唔想返 ...

嘩 !嚇下都唔好啦,此終都係剛剛讀小一.
X 姑娘有冇了解過發生咩事呀?

醒目開學勳章

原帖由 YUNGLING 於 09-10-20 13:37 發表
[quote]原帖由 Heiki媽咪 於 09-10-17 10:01 發表
唉~其實我都唔想咁諗架...但係平時我哋入西貢搭果架299巴士仲辛苦仲耐啦,佢都無事...上次試過遲咗少少起身, ...

果日我老公去接佢放學,點知要去見謝姑娘,我老公返到嚟同我講,我大仔一返到學校果時,老師唔比佢交功課,謝姑娘仲對我大仔講,如果下次再遲到就叫媽咪唔洗帶你返學,就算你返到嚟,我都唔會比你入課室,如果真係咁唔想返學就索性退學,到時都唔會有第二間學校收你...
我聽到依度已經覺得好嬲,我唔知道佢咁講係淨係諗住嚇吓我個仔,等佢下次唔敢再遲到定點,就算係咁都唔洗咁同小朋友講野架,嚇到我個仔係咁喊,佢之前又話唔想d小朋友驚咗佢,但係佢而家又咁對我個仔...

[quote]原帖由 Heiki媽咪 於 09-10-17 10:01 發表
唉~其實我都唔想咁諗架...但係平時我哋入西貢搭果架299巴士仲辛苦仲耐啦,佢都無事...上次試過遲咗少少起身,佢已經唔敢返學,狂喊話驚老師鬧,死都唔肯返,搞到遲咗成2個鐘先氹到佢返學...唉~

你用咗兩個唉字, 真係好憂心.
你同囝囝都要加油呀.

佢話驚老師鬧,因為佢知道遲到不對.
其實係好事.因為學生最基本要準時返學, 交齊功課.

佢做得好你要多d讚佢.
好快佢會開開心心返學.

醒目開學勳章

唉~其實我都唔想咁諗架...但係平時我哋入西貢搭果架299巴士仲辛苦仲耐啦,佢都無事...上次試過遲咗少少起身,佢已經唔敢返學,狂喊話驚老師鬧,死都唔肯返,搞到遲咗成2個鐘先氹到佢返學...唉~

原帖由 YUNGLING 於 09-10-15 13:17 發表

吓,你囝囝嘔3次呀!都好辛苦.
好在後來精神返.

小朋友搭長途車係容易嘔....
我囝囝果班都有幾個同學嘔.
你唔好諗太多.

原帖由 Heiki媽咪 於 09-10-14 13:35 發表
唉....我大仔一去到就嘔la,坐咗一陣見佢無乜嘢咪周圍行吓囉,點知行咗個幾鐘又嘔,total嘔咗3次,咁我咪同老師講話要走先囉,點知走咗無幾耐佢就精神返la...激死我~
我同我老公諗緊佢係咪因為太驚老師,心理影響搞到咁,因 ...

吓,你囝囝嘔3次呀!都好辛苦.
好在後來精神返.

小朋友搭長途車係容易嘔....
我囝囝果班都有幾個同學嘔.
你唔好諗太多.

醒目開學勳章

唉....我大仔一去到就嘔la,坐咗一陣見佢無乜嘢咪周圍行吓囉,點知行咗個幾鐘又嘔,total嘔咗3次,咁我咪同老師講話要走先囉,點知走咗無幾耐佢就精神返la...激死我~
我同我老公諗緊佢係咪因為太驚老師,心理影響搞到咁,因為佢成日都搭車,無可能會暈車浪加麻...

原帖由 YUNGLING 於 09-10-14 12:09 發表
LingKwok

我囝囝玩得好開心呀!
佢同d同學仔打羽毛球, 一齊食零食.
囝囝都係比蚊釘咗幾粒呀.

Heik媽媽
我都見到你地d相呀.
你一家人一齊去旅行.
你囝囝係唔係好開心呀?
...

LingKwok

我囝囝玩得好開心呀!
佢同d同學仔打羽毛球, 一齊食零食.
囝囝都係比蚊釘咗幾粒呀.

Heik媽媽
我都見到你地d相呀.
你一家人一齊去旅行.
你囝囝係唔係好開心呀?

原帖由 YUNGLING 於 09-10-13 13:04 發表

我有買長西褲呀.

學校旅行D相,我見到你同你囝囝.
你囝囝囝好似你呀.

妳講完我先知學校嗰網站原來有post相片出來, 我真係唔update, 妳囝囝有冇同妳講旅行開唔開心呢? 我去到好似餵蚊咁, 點咗蚊貼都唔掂, 好彩Heiki媽咪有蚊怕水借我一用, 先冇咁慘咋.

原帖由 LingKwok 於 09-10-9 00:47 發表
妳哋有冇買長西褲呀?

我有買長西褲呀.

學校旅行D相,我見到你同你囝囝.
你囝囝囝好似你呀.

妳哋有冇買長西褲呀?
‹ 上一主題|下一主題