用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

Hi!

My daughter will study in K1 am class at SRL Kg this coming September.

I will send and pick up her to school myself,how about u?  Or take  the nanny bus ?

Looking foward to see all of u soon!

住將軍澳8:20上車幾好喎,唔洗太早起身.
有d屋企同學校同區既都要30分車程呀.
想問下放學返將軍澳幾點落車?

[quote]原帖由 懿琳媽媽 於 09-7-27 16:43 發表
hi,

我都住將軍澳丫!!!
我就選擇坐校車,暫定8:20am上車.

懿琳媽媽:

想問下架校車係唔係只係載SRL既學生? 架校車係邊類?(幾多坐位)

noelyip:

我打算開頭4-6個月自己湊個女返學放學,等佢適應左而我又了解學校既運作之後,先至比佢坐校車.

睇張相你個女女好靚女,眼大大,features好似鬼妹仔. 我個女完全相反,佢係未整容既日韓妹樣.

我睇SRL視學報告話有家長觀課,唔知K1有無呢? 或者家長義工我都想參與,可以了解學校同觀察個女表現.

我都想知校車係唔係好好,又或者會唔會個別地區既校車司機同姨姨好? 我舊年/前年(唔記得)睇過srl forum有家長猛烈批評校車公司,話唔準時兼態度唔好,事實係點?

我暫時既安排係上午返學爸爸車,下午放學自己接.
不過我都同意大家話搭校車會對小朋友無咁辛苦,因為學校門口個位停唔到車,如果落雨就唔方便. 如果搭校車小朋友唔洗日晒雨淋,又唔洗行嚟行去,放左學已經好攰嫁啦。

noelyip,
唔怪得之咁靚女啦!

monkey妹,
你女女今年k3,你會否打算比佢讀srl 小學?
另外想問下,你女女呢屆既小朋友會否學好多野/父母較操練子女?

原帖由 於 09-8-3 10:48 發表
我都係住tko, 以我所知有好多小朋友都係住tko, 我亞女今年升k3喇, 我都想讚下司機同EE佢地真係好好好好好......

noelyip,

我响goodhope個topic見到你都想考gh小學,我都係.
我地keep in touch,多你d交流下先得

咁啱嘅,我個女都係仁班呀!
佢坐响最入嗰枱,彤彤坐邊?

我女女都係幼仁班,上星期四老師話佢流好多鼻水,跟住下午睇醫生,好彩只係鼻敏感發作,不過都決定唔比佢返。星期六收到老師通知,決定呢個星期都唔比佢返。
初時我個女話:唔得嫁喎,林老師會好掛住我嫁。
聽到佢咁講,覺得真係好啦,佢咁熱愛間學校同老師。
不過等埋呢個星期睇下會唔會有新個案再作決定。
希望快d可以返啦!

sofar,我個女講左好多學校既野比我聽,例如:第一個星期返學時,我個女話响學校睇波兒; 食茶點時要排隊,老師教佢用一隻手托住個碗/碟,一隻手um住d餅,咁就唔會跌落地law.

另外我想問大家,你地小朋友對波鞋寫名/貼label位置响邊? 我幫女女貼左label响鞋入面,可能佢認唔到,佢話:老師叫媽媽寫我個名响呢度呀(指住鞋跟後面),如果係貼公仔貼紙得唔得?

彤彤媽:

我個女响呢到見到你個女幅相好興奮,佢話:我朋友呀!我識佢嫁!  
原來佢話彤彤係星星組,我個女係月亮組(坐最邊位近星星組)

佢叫霖霖呀!
其實我成曰都有上嚟睇你地嫁!

係呢,今朝返學見到彤彤喊喎,無事嗎?
原帖由 noelyip 於 09-9-28 10:02 發表
係呀!你個囡叫咩名呀?有時間多D上黎一齊傾計啦!

如果得呢兩個時間揀我會揀5-6,因為返左屋企訓覺又再出去都要好多時間。

我個女霖霖逢星期二佢放學之後直接去又一城學溜冰,學完2點,再返屋企訓,佢精神上都可以勉強應付到.
霖霖依家學緊溜冰、畫畫、PHONICS、音樂劇,另外自己教佢彈琴,中英數自己教,遲D會加學大提琴,請問你地有無興趣合大提琴小組?

琳琳真係睇落好成熟呀!好似5歲小朋友咁大個呀!

原帖由 noelyip 於 09-9-28 10:11 發表
想問下妳地會報咩時間俾小朋讀課外活動呀?4-5pm?  5-6pm?
因為彤彤宜家都會瞓個半鐘午睡,一放學番屋企仲要上堂會唔會好辛苦?

咁你到升小前有咩打算呀?如果只靠叩門唔夠穩陣喎~

原帖由 stephanielum 於 09-9-28 14:12 發表
琳琳佢都係見到人唔多出聲個種, 所以上年見咗幾間, 都係得三間收, 其餘個d唔係waiting 就reject. 我地無宗教信仰, 選SRL 原因都係同你一樣, 想小朋友乖d, 我覺得聽教聽話已經好心滿意足, 而且同埋SRL有小學同中學,  ...

..........

琳琳媽、彤彤媽:

霖霖其實都好鍾意依家學既活動,講真,我覺得我自己仲攰過佢,因為我要孭住好多野出入,膊頭真係好痛。不過小朋友鍾意的話係當玩,我D學生都學好多興趣班,佢地話,好過响屋企咁悶!!!

其實我初初都好驚佢學溜冰,但係佢3歲開始就要求學,我等到佢3歲半先比佢學,依家佢可以自己行出去練習(我都會擔心,一路响旁邊跟住佢)

....................

其實我始終都未領洗,我都唔知有無恆心keep住上堂.

34網個度請check pm

我以前係小學教師,依家為左湊住個女,轉做鋼琴教師...又唔捨得份好工,但又更唔捨得個女.
原帖由 stephanielum 於 09-9-28 17:29 發表
你都好呀, 起埋都屬34網, 抽都大d機會, 而且遲d洗咗禮係計分個度都好d啦! 起碼我乜都無呀~~

之前兩次返大埔,今年可能會諗下去st teresa's.
我細個都係讀天主教學校,我地都比較鍾意教會學校的教學理念同校風,而且我自己真係想做一個天主教徒,之前錯過好多次入教機會。如果我想個女一齊受洗,今年係最後一次機會啦~多謝你
原帖由 noelyip 於 09-9-29 10:41 發表
妳番邊間聖堂嫁?St Andrew?

其實我以前都係另一個堂區做過一屆慕道班導師,不過由於生左小朋友之後暫時無時間再繼續事奉,要等彤彤大個小小自立些再重新投入了,放心!只要妳是認真皈依天主,無人有能力阻礙妳接受這聖洗聖事的 ...

唔緊要,其實我地個生日會時間又真係唔係咁好的,我明白.
多謝你地既祝賀!
原帖由 noelyip 於 09-9-29 10:48 發表
霖霖媽媽:

我尋日番去問過彤彤爸爸,原來彤彤既叔叔由北京回港,麻麻約了當日聚餐,唔好意思!係度預祝霖霖當日將會有個愉快難忘既生日聚會,僅祝生日快樂,健康成長,聰明仱俐,孝順父母!

...

聽日你地女女著咩衫? 我個女著小旗袍呀,呢兩日都落雨,唔知著水鞋會唔會好焗呢?

我之前住大埔,依家住何文田,個女放學返大埔婆婆家先~
原帖由 noelyip 於 09-9-29 14:29 發表
但我記得妳好似係住TKO嫁?點解唔揾近自己屋企既聖堂?方便以後每星期番去參與彌撒聖祭喎!
‹ 上一主題|下一主題