用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 有無今年返N1家長?一齊分享吓
go

有無今年返N1家長?一齊分享吓 [複製鏈接]

都開咗學3星期la,BB適應未呀?
   0    0    0    0

各位返緊今年 N1 嘅家長你哋好, 我小朋友啱啱收咗返明年 N1, 想問問 Boxhill 所用嘅 N1 教材多唔多, 同埋小朋友嘅書本係邊類型, 請幫忙解答 !!

Hello!
We didn't go tothe open day, because he was sick.
I really want to see the photo of their school life.
My kid profile is not good also, but I forget his weakness. I remember that many improvement should be taken later.
Also, my kid is saying bye bye to diaper. But we need to remind him frequently, instead of his own response. I hope that he can do it better in school otherwise he cannot enjoy the school life.
By the way, we join the school outing and hope to see you there.

原帖由 PearPear 於 09-10-19 10:03 發表
Hi Karen2009,

唉...換工人?  唔換囉!  自從亞仔出世, 呢個已係第4個工人, 之前有2個都係抄既, 有一個係屋企有事, 走左.  我前後都駛左唔少錢....  而且其實, 亞仔都唔算比佢湊.  我唔駛佢同小朋友沖涼啊, 訓教啊,  ...

我都有去 open day 不過係中午時間去, 見到阿仔D 作品, 真係好開心, 雖然個個小朋友做既都係一樣, 但都好開心.

我個仔都開始 IN 出面D K1, 有一間已經收佐, 仲有幾間 (出名果幾間)要IN外,其他有D雖然報佐名但都唔打算去IN了, 因為我都仲未定係唔係真係會讀傳統小學或者想阿仔讀國際學校,所以都係 IN 幾間出名既幼稚園算了, 收同唔收到時先再作打算了

我地打算參加學校旅行, 你會唔會去呀? 我地一家 4 口( 連埋工人EE), 希望可以多D 親子時間同活動

唉...換工人?  唔換囉!  自從亞仔出世, 呢個已係第4個工人, 之前有2個都係抄既, 有一個係屋企有事, 走左.  我前後都駛左唔少錢....  而且其實, 亞仔都唔算比佢湊.  我唔駛佢同小朋友沖涼啊, 訓教啊, 又唔駛佢同佢玩呀, 教佢野.  因為平時我放工, 放假自己湊, 平日我亞媽又會去睇小朋友...等等...  其實我要求佢唔高, 只要跟我指示同schedule 做野就得啦..不過佢無, 仲加左好多自己意思同做法落去...  不過, 如佢唔係想同我對抗, 咁我就算啦...

有呀, 有去open day, 因為其實都係想睇下小朋友平日上堂啲野... 妳呢? 妳有冇去呀?  我最開心係見到, 佢地有post佢地平日上唔同堂嘅情況.  又可以晒相!

Outing地方改左喎.  妳會唔會去呀?

原帖由 Karen2009 於 09-10-18 10:14 發表

努力呀, 好快就可以戒佐架喇!!
其實如果覺得個姐姐唔OK, 甘真係換佐好D, 因為始終都係照顧BB. 唉....不過搵一個好既工人真係唔易
你有無去OPEN DAY 呀? 我個仔係讀上午班架!! ...

原帖由 PearPear 於 09-10-14 00:06 發表
Hi Karen2009

多謝妳分享戒片片經驗!  我今晚反屋企, 都無同小朋友著片片, 佢"賴"左一次.  跟住同佢講下次要出聲!  跟住再夜啲, 佢識叫"vv", 咁我即刻比potty佢, 佢拎晒頭, 唔要.  跟住再來來回回多幾次, 佢最終忍 ...

努力呀, 好快就可以戒佐架喇!!
其實如果覺得個姐姐唔OK, 甘真係換佐好D, 因為始終都係照顧BB. 唉....不過搵一個好既工人真係唔易
你有無去OPEN DAY 呀? 我個仔係讀上午班架!!

多謝妳分享戒片片經驗!  我今晚反屋企, 都無同小朋友著片片, 佢"賴"左一次.  跟住同佢講下次要出聲!  跟住再夜啲, 佢識叫"vv", 咁我即刻比potty佢, 佢拎晒頭, 唔要.  跟住再來來回回多幾次, 佢最終忍唔住, 係potty度柯左!  我地好開心咁讚佢.  因為之前都試過同佢戒, 佢寧願死忍, 死都唔肯"尿尿", 我最終先避迫放棄!

而家睇黎又可以再試下, 何況下星期佢唔駛反學, 我諗住"的"佢去我亞媽屋企住幾日, 我亞媽又可以同佢試下戒!  如果搞得掂開頭, 再比工人跟會好啲!  因我個工人, 佢真係, 唉...佢做很多野都唔係我心意, 尤其對小朋友!

嘩, 妳都好忙下, 星期六都要做公司野?  睇黎, 妳都會係上午去open day?  我同老公諗住, 如無意外, 會下午去一去.   咁可能見唔到妳啦... 唔記得左, 妳個仔係讀邊班架?

原帖由 Karen2009 於 09-10-13 00:06 發表

HI PearPear,

我個仔唔著片好耐了, 1 歳 半果時係屋企已經唔駛著, 到2 歳果時出街已經唔使, 依家晚上訓教亦都唔駛著了( 嘩, 真係慳好多錢架), 其實都係要多得工人ee, 因為係佢教阿仔自己去 vv 既, 開頭 ee 教佢 ...

原帖由 PearPear 於 09-10-11 00:43 發表

佢29歲, 都唔係好後生姐... 應該係大姐姐啦...
我都有問佢點解笑, 佢無答我, 剩係係度笑... 我係度諗, 佢係度笑, 其實佢應該係:無心諗住幫手教好小朋友!好似旁觀者咁...

妳唔駛唔開心喎, 我個仔個pro ...

HI PearPear,

我個仔唔著片好耐了, 1 歳 半果時係屋企已經唔駛著, 到2 歳果時出街已經唔使, 依家晚上訓教亦都唔駛著了( 嘩, 真係慳好多錢架), 其實都係要多得工人ee, 因為係佢教阿仔自己去 vv 既, 開頭 ee 教佢果時, 阿仔仲唔識, 柯晒落地, 佢每次都好有耐性甘係到捈乾淨, 跟住扮惡甘同阿仔講如果 vv 一定要出聲, 過佐幾日阿仔每次 vv 都會話俾佢知, 阿ee 話, 由得佢柯落地喎,  點都唔同佢著片( 除了出街同訓教), 最多係甘不停同佢換褲仔, 過多幾日之后佢知道唔著片係舒服d 佢就唔想再著片架啦, 不過 ee 都要好配合, 因為有 D 工人為佐唔想成日捈地, 好多時都唔會同佢地誡,費事多佐野做, 反正個僱主又唔係唔俾錢買片, 佢地先唔會理甘多.

你可以試下叫阿工人姐姐幫你個小朋友誡, 如果唔得, 你要試下係放假時同佢誡架喇, 態度強硬 D, 跟住要阿工人姐姐跟住做, 你同工人姐姐講, 出街先可以俾阿仔著片, 係屋企唔可以著, 到你收工返屋企時, 你可以睇下要洗或己經洗佐既褲仔有幾多條, 甘你大概會知工人姐姐有無按你指示做架喇, 只要你要求阿仔誡片既態度強硬D, 阿仔喊千其唔好心軟, 我信好快可以誡到

我係 open day 果日真係超忙, 晨甘早 ( 8:00 ) 要去 hotel 見客開會, 見完客之后先可以去 open day, 跟住下午又要去見客, 再晚上又要去飲喜酒 ( 仲要去到 hk 果邊甘遠) 都唔知唔解 d 野迫晒同一日做

佢29歲, 都唔係好後生姐... 應該係大姐姐啦...
我都有問佢點解笑, 佢無答我, 剩係係度笑... 我係度諗, 佢係度笑, 其實佢應該係:無心諗住幫手教好小朋友!好似旁觀者咁...

妳唔駛唔開心喎, 我個仔個profile同妳個都係差唔多!  fair既部份都係個啲...所以我係度諗, 其實佢地呢個年齡小朋友應該好多都係咁樣... 有待訓練!

我而家好頭痛, 因為小朋友仲未戒片成功...試過好多方法, 都唔得!  我又要反工, 個工人(即係個大細路)肯定都幫唔到手!  真係唔知點算?  妳個女係點樣戒? 可否分享一下?

Outing而家都係諗緊去唔去?  妳呢?   Open Day, 如果無野撞左時間, 都應該會去...

原帖由 Karen2009 於 09-10-10 01:01 發表

Hi PearPear,

你有無問佢點解係到笑? 乜野令佢甘好笑?
不過你個工人真係幾得意下喎, 係甘好後生架?

今日收到學校份 student profile....唉我個仔d comment 都唔係甘好, 大部分只係 good ( 即係表現嫲嫲啦 ) 而 ...

原帖由 PearPear 於 09-10-9 16:18 發表

我而家發現個工人都有啲"十三點"!  有次, 小朋友好曵, 我鬧緊小朋友, 佢竟然係度笑!  當時我小朋友都見到, 咁我仲駛教仔?

又有一次, 小朋友坐係豬仔車上面, 想撞向地上一個公仔, 佢執起, 原先想係叫 ...

唔記得答你潻, 我會去 OPEN DAY 呀, 因為 D 小朋友好似係到忙緊佈置緊自己既班房, 真係好想睇下佈置到係點既樣, 而且到時都可以問下老師阿仔係學校既真實既情況..., 你都考慮下去吧!

原帖由 PearPear 於 09-10-9 16:18 發表

我而家發現個工人都有啲"十三點"!  有次, 小朋友好曵, 我鬧緊小朋友, 佢竟然係度笑!  當時我小朋友都見到, 咁我仲駛教仔?

又有一次, 小朋友坐係豬仔車上面, 想撞向地上一個公仔, 佢執起, 原先想係叫 ...

你有無問佢點解係到笑? 乜野令佢甘好笑?
不過你個工人真係幾得意下喎, 係甘好後生架?

今日收到學校份 student profile....唉我個仔d comment 都唔係甘好, 大部分只係 good ( 即係表現嫲嫲啦 ) 而且其中有二項同 share 有關既仲要 fair 再加上表達方面又係 fair. 唉真係唔知點算喇成日都唔肯同人share, 又唔肯答人問題......唉 真係頭痛呀!

係喎, 學校既 11月21號既旅行, 你地會唔會參加呀?

又有一次, 小朋友坐係豬仔車上面, 想撞向地上一個公仔, 佢執起, 原先想係叫小朋友唔應該撞向個公仔, 點知, 小朋友坐係豬車上繼續向前, 佢突然係度大笑! 唉...我同佢講, 咁小朋友點會聽妳講?  試問一個細路,又點會聽另一個細路話?  我屋企而家應該係有2個小朋友, 唔係1個.

會唔會去 Open Day? 而家都諗緊...未知?  妳呢?

原帖由 Karen2009 於 09-10-8 21:27 發表

你個工人既情況又真係幾今人擔心喎, 唔怪得你甘唔放心啦, 不過諗諗下佢其實係唔係唔明白你講乜呀? 因為好多時 D 工人唔明白都會點頭話明, 問佢問唔明, 佢一定會答明, 但其實佢係一D 都唔明白, 所以 ...

Hi Harrier,

唔好意思, 唔記得打埋...

我小朋友都係 Bunny D 呀~ 妳好~

咁妳係諗住比佢讀國際學校?  我都聽過而家 Shatin Junior都好多人報!

原帖由 harrierwong 於 09-10-6 17:59 發表
Hi everyone,

My daughter studies in little bunny D, she likes school very much, and I was so surprised that she never cry at school from day 1. And I still saw some kids crying in the classroom today ...

Hi Harrier,

妳好, 我小朋友都係Bunny D呀!

原帖由 harrierwong 於 09-10-6 17:59 發表

My daughter studies in little bunny D, she likes school very much, and I was so surprised that she never cry at school from day 1. And I still saw some kids crying in the classroom today ...

Hi Bzoodie, 收到我的 pm嗎?

原帖由 Bzoodie 於 09-10-6 01:19 發表
Lucky, my kid can go to enjoy the free playing time. This is a good way to let him enjoy the school day.

Box Hill 10月17日OPEN DAY, 請問你地會去嗎??

原帖由 PearPear 於 09-9-30 18:19 發表

我小朋友出世咁耐, 而家呢個係第4個工人啦~  我最唔鐘意啲工人"種"細路!  我而家呢個都係, 唔識照顧, 唔識湊, 但又成日剩係想同我個仔玩!  我請妳反黎係做野, 唔係玩呀~ 呢幾日天氣涼左啲, 叫佢同佢著 ...

你個工人既情況又真係幾今人擔心喎, 唔怪得你甘唔放心啦, 不過諗諗下佢其實係唔係唔明白你講乜呀? 因為好多時 D 工人唔明白都會點頭話明, 問佢問唔明, 佢一定會答明, 但其實佢係一D 都唔明白, 所以你要講好多次, 如果佢話明, 而你又覺得佢表情怪怪的, 甘你要叫佢講返一次俾你聽你想佢做D 乜, 如果佢講唔出即係唔明白囉......甘又要再講一次, 如此類推, 甘佢地先會進步而又幫到你, 其實我唔係好明白點解你唔請個係 HK 做過既工人? 溝通會好好多喎... 不過我都明白要請到一個好既工人真係唔易, 我個妹都有甘既情況, 所以相比下我個工人真係 無100分都有90分, 所以我地點都唔會放佢走

沙田其實都有好學校, 例如 呂明才, 王錦輝等等, 不過又係超多人考 .........

你有無報考九龍塘D 幼稚園呀? 邊間同幾時INTERVIEW 呀??

My daughter studies in little bunny D, she likes school very much, and I was so surprised that she never cry at school from day 1. And I still saw some kids crying in the classroom today when I brought her to school.

I have same concern of switching to other kindergarten or not. I'm afraid she can't get into ESF primary school and need to study in those expensive international like ICS, HKIS etc.

Anyway, nice meeting you all.
Harrier ;-)

Lucky, my kid can go to enjoy the free playing time. This is a good way to let him enjoy the school day.

我小朋友出世咁耐, 而家呢個係第4個工人啦~  我最唔鐘意啲工人"種"細路!  我而家呢個都係, 唔識照顧, 唔識湊, 但又成日剩係想同我個仔玩!  我請妳反黎係做野, 唔係玩呀~ 呢幾日天氣涼左啲, 叫佢同佢著反件外套反學, 琴晚好彩我check check,原來件外套已經好污糟, 如果唔係我見到, 明天佢又會繼續比小朋友著!

今日係眼仔度, 見到佢原先帶小朋友落街搭校車, 點知佢唔記得帶雨傘, 反黎攞! (其實我今朝反工前驚佢唔記得帶, 已攞定出黎同書包放埋一齊, 但結果佢都係唔記得!)  咁佢反黎攞, 就應該帶埋小朋友入反屋, 關一關鐵閘先, 但佢無, 佢留小朋友係"lift"口出面.  唉...萬一架"lift"到左, 開左門, 小朋友咩入左去囉~  唉, 激死!

我同妳爭扎都係好似~ 其實都想小朋友讀國際學校, 但又真係好貴~  但係我小朋友而家又好鐘意係boxhill讀喎, 如果明年同佢轉左間佢唔鐘意, 我驚我到時會好後悔!  妳知唔知如果係boxhill畢業, 唔係讀國際學校, 而又除了培僑, 可以有咩選擇?  如果到時先考出面九龍啲小學, 係咪boxhill個名會唔夠響?

原帖由 Karen2009 於 09-9-25 15:48 發表

有時工人既野真係好煩, 但係我覺得你可以同佢講應該點做, 你有你既要求及標準. 我成日同工人講唔可以太就阿仔, 必要時打PAT PAT 都OK, 當然係細力打果隻啦, 而且如果阿仔太頑皮甘一定要閙, 但佢成日唔捨得閙, 真係 ...
‹ 上一主題|下一主題