用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

希望大家在此分享一下小朋友在海外讀書的生活及趣事
   4    0    0    0

祝所有媽咪母親節快樂!!!

Hi Honeybee Mum & all,

謝謝你的回覆.

我想知道會唔會好似香港咁,
成績不好,一定沒有大學收?
而在英國就一定有大學收,只不過係較遜色的大學?

thanks!

在報UCAS時,是按自己的成績和學校predicted的result去選5間大學,好像在5月就final5選2.跟住等8月放榜.咁如果考得唔係咁好,當然就唔好報啲勁學校啦,其實英國有很多大學,你要睇埋讀邊科,之後再睇嗰科收生要求,一些排名較後的大學有些收BBB,有些就BBC.當然是否一定有學校收就好睇最後的成績能否附合所選的大學要求.

有無其他家長有補充?

原帖由 siufans 於 11-3-6 11:34 發表
Dear JC CHAN & ALL,

我想問吓假如成績考得唔好,會唔會無大學收?

OR一定有學校收,可能係差D的大學?

THANKS!

Dear JC CHAN & ALL,

我想問吓假如成績考得唔好,會唔會無大學收?

OR一定有學校收,可能係差D的大學?

THANKS!

醒目開學勳章

呀仔現在有2間U有offer,2間 unsuccessful, 還有1間未有消息.

原帖由 honeybeemom 於 11-3-3 22:22 發表
呀仔現在有3間U.有offer,還有兩間未有消息,跟住又要5選2,真係......

msmchan 你點呀?最近大家都好靜呀!呀仔現在有3間U.有offer,還有兩間未有消息,跟住又要5選2,真係......

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-12-31 18:36 發表
DoReMi媽媽,
I love your wall paper!!!

Hi all parents,
Happy New Year!
All wishes come true!!!

Grace
[img][/img]

DoReMi媽媽,
I love your wall paper!!!

Hi all parents,
All wishes come true!!!

醒目開學勳章

Hi all,

[img][/img]

cwp, check pm please

原帖由 cwp 於 10-12-23 12:17 發表
是打電話去消委會,他們已知道整件事情,問我先生亞仔有沒有收500鎊和簽協議,如果有簽,則較難追討,我亞仔沒有簽過.其他詳情,check PM

醒目開學勳章

祝各位一家人齊齊整整, 開開心心

睇到大家d仔仔女女陸續返黎香港, 都替你們鬆一口氣,  我們又吸取多一次甘"寶貴"嘅經驗

祈願大家都身體健康, 滿屋歡欣

聖誕快樂

回復 1# JChan 的帖子

pls check PM

醒目開學勳章

我想知詳情, 作日後參考, 請PM我.
原帖由 cwp 於 10-12-23 12:17 發表
是打電話去消委會,他們已知道整件事情,問我先生亞仔有沒有收500鎊和簽協議,如果有簽,則較難追討,我亞仔沒有簽過.其他詳情,check PM

原帖由 honeybeemom 於 10-12-22 22:45 發表
你兒子的同學是否真的搭了17號我們兒子那班cx256機..呀囝所聽到的我諗都有90%是真的.真的豈有此理,好火呀!大家都有比錢,點解會有咁不公平的對待.我諗你聽到個仔的同學可搭17號的機走,都一定慶到死.你先生 ...

醒目開學勳章

Merry Christmas and Happy New Year.

祝各位家長及囝囡
聖誕快樂
身體健康

回覆 1191# DoReMi媽媽 的文章

DoReMi媽媽,
囡囡終於回來啦, 安心了

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-12-21 10:33 發表
Do媽, Honeybeemom
你們的囝囡現在情況如何? 有機回港未 ?

msmchan
Thanks!  阿囡已於今日中午回港, 真係唔嘈都攞唔到位.
[img][/img]

Gracewu 1219
原本真係好開心,點知睇完cwp所說的,真係當堂又火到來 .回想之前幾日我同呀仔所受的真的......雖然叫做比呀囝有一個好好的經驗.但是原本是不需要的.我本來已訂了生日cake在18號他一到就補祝他18歲生日,也約哂人,你話當日我點呀...我之前又有3晚都瞓唔到.......又擔心又激氣.
‹ 上一主題|下一主題