用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文字, 你唔好玩我啦!
go

中文字, 你唔好玩我啦! [複製鏈接]

原來我的中國語文水平好差, 連小一生也不如. 話說囝囝星期四(8/10)要中默, 所以在上星期已開始同囝囝溫書和試默  書本中其中一個詞語(快樂), 快字中的柱心邊中間的一橫, 原來唔可以打橫寫, 要好似()字緊寫  還有()字是無一點的, 另外(告訴)一詞中的告是穿
今天同同事講開, 竟然有同事識寫()()  跟著, 同事又問善字點寫?
原來果兩點好似喜字緊寫, 要穿架 (註 : 同事是廿歲出頭)  天呀, 我錯了幾十年, 我果代的老師教錯我??!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 Sigma 於 09-10-9 11:10 發表
我都係一樣. 亞仔上小學後就唔敢再教佢寫中文字, 因為撞過幾次板 -- 默書、小測錯筆劃扣分. 唔清楚筆劃ge字, 一係查字典, 一係照書寫. 重有要佢記住老師點改, 照跟. 好似「步」字, 「小」無勾, 我到而家都仲"勾"緊. ...

Same Same here, i just learned this a few days ago, from my son's textbook.   I got a grade A in A-level Chinese Language many many years ago.  

Very good web site

原帖由 丸媽媽 於 8/10/2009 23:54 發表

大家試下呢度 http://www.cchar.com/education/hong-kong-student/chinese-for-hong-kong-student.php

呢度寫教字形同筆順,中晒呢個年代學校教法,而且字形似手寫字,始終以楷書教筆順既web切合唔到硬筆字需要:funny ...

我都係一樣. 亞仔上小學後就唔敢再教佢寫中文字, 因為撞過幾次板 -- 默書、小測錯筆劃扣分. 唔清楚筆劃ge字, 一係查字典, 一係照書寫. 重有要佢記住老師點改, 照跟. 好似「步」字, 「小」無勾, 我到而家都仲"勾"緊.

This is a very good website, we need to follow and learn with our children.  They usually follow their teacher at school.  Then we don't have a gap.

"Learning from the life time!"

It's fun, anyway!

原帖由 丸媽媽 於 09-10-8 23:54 發表

大家試下呢度 http://www.cchar.com/education/hong-kong-student/chinese-for-hong-kong-student.php

呢度寫教字形同筆順,中晒呢個年代學校教法,而且字形似手寫字,始終以楷書教筆順既web切合唔到硬筆字需要:funny ...

原帖由 HIN2003 於 09-10-8 12:33 發表
個"電"字又係, 我地學個時 "田"唔可以穿頭而家又話係穿頭.
真係連小一中文都教唔到.

呢度寫教字形同筆順,中晒呢個年代學校教法,而且字形似手寫字,始終以楷書教筆順既web切合唔到硬筆字需要

p.s. 不過呢個web有個好大缺點,就係如果筆劃太多就未必出到,可能要拆字黎寫

講起中文字我就頭痛,因為同一個字在不同的書有不問的寫法,我個朋友都有叫我參考教育局出的香港小學學習字詞表,不過最近發覺它有些字跟亞女的課本都有出入,e.g. 背、球,老師話主要跟課文。不過我唔想亞女只是課文有教的字才懂,有時她問到我一些課文以外的字,我都唔知點樣教她寫。

原帖由 yeeewy 於 09-10-7 21:18 發表
睇吓幫唔幫到大家?!

香港小學學習字詞表
http://www.edbchinese.hk/lexlist_ch/
Mei Mei

我都有好多疑問, 有時連倉頡字打出來同書都不相同, 暈
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

i've got the same problem...the chinese teacher said the word print on the text book which are wrong.  We must follow the teacher to write the proper one.......

I am not sure whether she is totally correct or not.

個"電"字又係, 我地學個時 "田"唔可以穿頭而家又話係穿頭.
真係連小一中文都教唔到.

係啦, 都係靠佢自己好d, 我教錯佢好多次

d 字係要寫c 先, 因要跟"了"草寫法....我都係問老師先知...

原帖由 hoho0728 於 09-10-8 09:34 發表
講起中文,你地小朋友寫英文細楷,係咪要求一筆過呢,學校所有細楷要求一筆過,我記得我細個唔駛一筆過,好似字,由上而下寫I,再圈C,而家就要寫左個C,之後上去I,跟住又落返黎I,寫得唔好就變左2條線 ...

我同亞女講:媽咪幫唔到你嘞,你俾心機聽書la!

唔關事
係新舊一代有D 筆劃有D執位

o係現實世界係共通

但o係學校就要統一去教

醒目開學勳章

講起中文,你地小朋友寫英文細楷,係咪要求一筆過呢,學校所有細楷要求一筆過,我記得我細個唔駛一筆過,好似<d>字,由上而下寫I,再圈C,而家就要寫左個C,之後上去I,跟住又落返黎I,寫得唔好就變左2條線

醒目開學勳章

係呀,我個仔都係小一,而家教佢做功課真係要好心,有時睇到似為佢錯,但其實係我自己無知,所以唔好一口咬定自己仔仔錯,我都同我個仔講,叫後佢教返我寫字

話時話, 我都係早兩日先知"草花頭"點寫!

仔仔小二開始, 真係教識我好多中文字, 告, 晚, 實, 發, 夢, 喜, 少......原來我一直"寫錯"! 我唔敢同佢拗, 下下要睇返標準字個網.

因為試過我話佢錯, 點知默書返黎鬼喳咁嘈, 話因為我教錯令佢得99分!

絕對認同!
我個仔K3學寫字的筆順同我幼年時所學的大有不同。好似佢個名有「雨」字,老師話嗰四點要有斜上和斜下,不是隨意點的。我咪為有叫佢跟足老師囉。

原帖由 G-Ma 於 09-10-7 12:25 發表
我都係, 佢地宜家d字同我地細時學有小小分別, 所以要特別留意課本.
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

學校會擇坊間「某一」詞典作依據。不同的學校,選用不同的詞典。家長向校方問清楚,問題解決了,大家便可開心愉快地學習囉。

原帖由 papa一個 於 09-10-7 21:29 發表
中文字寫法, 基本上應該參考楷書體, 所以買字典最好揀大字典, 因為細字典多數用明體印刷, 所以寫法真係有問題.

至於老師要求唔同又真係唔奇怪, 好似草花頭咁, 我個女K1, 一年級, 二年級, 三年既中文老師要求都唔同, ...

回覆 2# yeeewy 的文章

very good, thank you
‹ 上一主題|下一主題