用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好痛苦~
go

好痛苦~ [複製鏈接]

自從小朋友證實為資優之後,我好似無一日舒服過,我小朋友星期五就四歲,好早己經察情緒好有問題~我想舒發下自己,確實太辛苦,我本身好堅強亦無野難到自己,我宜家一邊打隻眼有十廿萬公升既眼淚流出,係我前所未有既壓力,每一個父母好希望自己仔囡比人聰明比人行快一步,我都不例外,我仔兩歲前由婆婆同公公湊,而我satsun湊,4個月己經同佢參加playgroup,九個月佢己經記得flash card,亦係九個月開始會為一條褲唔肯著同我攪足一個鐘,歲半識背唐詩,多謝各位朋友美言,我確實無比開心喜在心頭,在此時小朋友亦開始情緒出現變化,因為佢言語實在像大人一樣,有日佢要求既野,我地老公唔答應,佢竟然同我地講,我要落車我要係車前面比車撞,我要番屋企開窗跳落去,我無比難受,對家人態度惡劣,當時因為老公經常不在港,當然心想我地寵得太過份,旦D番說話出現係一個未夠兩歲既小朋友,我當時問了好多意見,大多數叫我睇E生,我非常矛盾因為我不想佢有問題,然後番左一年k1,日日喊唔要番學,我亦大肚啦~暑假前我開始放產假,日日大住個肚同佢死過夾佢上校車,我生完之後多次同喊住同我講你唔可以生bb,你生bb係E院見唔到你我好驚,雖然個陣情緒經常不穩,不過我仲可以控制,直至九月中,因為我,妹妹,佢(仔),工人,4個都病,我唯有張仔搬去婆婆屋企始終我要返工比婆睇我安心,點知惡夢開始,返黎之後日日鬧我,點解你留低我係婆婆到。唔岩架ma,又成日為左一D小事堅持,不停鬧不停發皮氣,番校前(番下晏)打三十次電話比我,放學又打三十次不停要我番屋企,我唯有急切搵心理E生。E生同佢一對一50min,佢之前同我講嚴重就要約見我同我老公,唔嚴重可以電話傾,50min後當然出黎同我講嚴重,果日係星期五,我sat同sun簡直進入人生低點,眼淚可以隨隨便便流出,mon約我地係樓下等車位十分鐘,又如等左十年,辛苦到透唔到氣啦,上到去,E生亦直接同我地講你小朋友初步估計最少有14XIQ 我可以肯定佢係一個資優,然後開始講點可以穩定情緒,佢建議係用遊戲治療,做左三wk確實有大大改善,不過當然都有為又小事同我鬧,我亦跟e生指示,講D說話令佢舒服易下台,星期一 同佢去迪士尼,去之前亦出現小插曲,佢係出門口堅持左鞋著右腳,攪左廿分鐘,我終於忍唔住好嬲掉左佢對致愛波鞋入房,佢好唔份氣,入到迪士尼食lunch,傾左半個鐘,我講左多過十次歉意,請佢原諒,佢個果時間確實好番,可以食野,唔再大炒大鬧。其實佢好不“份“氣,夜深時份,我己經訓著,佢竟然拍醒我,話我留佢同妹妹係屋企叫婆婆黎訓,好唔岩,我心諗左一陣,你講番半年前既事,我同我老公去左三日兩夜旅行,我唯有同佢講sorry,我以後唔會啦,點知星期二佢又開始不停打電話比我,發皮氣,我唯有應承佢係電話要求去mc記希望控制佢唔好失控。今日應承佢去會所玩車,食雪糕,候先同佢畫幅畫,畫完我上款寫佢名,下款我簽左mami,kate,daddy,佢即刻發皮氣要我擦左D字去,我擦唔到,大炒大鬧,我終於忍唔住眼淚都出哂,我好唔開心,唔想再交。我入房訓.佢鍚特落床(我同佢訓),然後張我D被掉哂落床,我訓左係地下。佢係床不停鬧我,我不發一言,行左出黎打,可能好長好長,不過宜家好想講我只想要一個平凡既小朋友~
   1    0    0    0

真係好認同一句有苦自己知...D朋友成日就話你就好..有個REPORT比學校考邊間都收...我話我唔會比學校架WOW..我反而覺得可能某D學校見到..知道自己資源有限都未必想收D類學生...本身有諗過讀直資..不過自己諗諗下不如攪珠算吧啦~~反正我簡左學校佢都未必岩...試下先...我都控制唔到~~

原帖由 小新媽媽 於 10-5-4 18:03 發表
好同意~真係有"苦"自己知.

另一樣苦係求助無門. 係香港, 支援依d特殊需要既資優小朋友真係少之有少, 尤其係低年班既就更加無.

原帖由 tsznok 於 10-4-16 05:09 發表
每個小朋友都係獨特的, 唔好講到自己囡囡咁蠢咁啦, 佢會 FEEL 到, 唔開心傢~

其實, 好多時我都覺得 "資優" 呢個字眼將事實美化左, 旁人一般對 "資優小朋友" 嘅認知只有 "資質優厚"、"IQ高"、"好叻"、"轉數快"、"讀 ...
好同意~真係有"苦"自己知.

另一樣苦係求助無門. 係香港, 支援依d特殊需要既資優小朋友真係少之有少, 尤其係低年班既就更加無.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

妹妹一歲三個月啦..開始有D執著LA,不過唔係哥哥問題~
係妹妹自已問題~有時哥哥叫左妹妹唔好咁呀..正確用途係點做呀..妹妹都唔聽繼續做佢自己想做..然後打哥哥~~

原帖由 chunkiuBma 於 10-4-29 16:12 發表
多謝晒你既資料,非常有用呀,我打左電話去問,等緊回覆

我自己亦都book左4/5去健康院見姑娘,諗住兩邊一齊睇,希望可以盡快幫到個仔

都想問問你,你細既小朋友有冇學左哥哥一啲唔好既行為,因為我好擔心妹妹會不經不覺學 ...

多謝晒你既資料,非常有用呀,我打左電話去問,等緊回覆

我自己亦都book左4/5去健康院見姑娘,諗住兩邊一齊睇,希望可以盡快幫到個仔

都想問問你,你細既小朋友有冇學左哥哥一啲唔好既行為,因為我好擔心妹妹會不經不覺學左哥哥啲嘢

我比我仔睇輔導既資料你
http://www.tman21.com/
你參考下遊戲冶療
我個陣見王 穎 慧 女 士 (Catherine Wong)
之後我仲參加左佢d堂..佢會教你點有講說話技巧令到個小朋友聽到好舒服..
eg...小朋友發難也
佢教我講: eg..我仔啦: 我唔鍾意..我憎死你..
我:e..熙熙: mami睇到你有d唔開心wow,唔知係咪mami有d咩做錯呢.令到你唔開心呢??

正常小朋友聽到都會冷靜..佢聽到同感受到你睇到or聽到佢有d嬲..同埋佢知道佢可以向你講佢咩事.
前者(佢聽到同感受到你睇到or聽到)同理心 ,後者(向你講佢咩事)係發洩.
係佢心理上..會滿足到佢心靈上要求.

咁當然唔係講一次兩次..佢即刻有反應. 係需要好多次..幾十次repeatrepeat...

上堂個陣講咩事都好..只要你有耐心耐性一定等到.
我係等到既
技巧就真係好多..係好煩同長氣..只要肯跟就可以解決.

而去見輔導就50min一次..一對一.第一次係睇下個小朋友發生咩事,嚴重就要見..唔嚴重就係電話講..第二次見佢講個小朋友發生咩事同埋了解家庭狀況(最好兩公婆去啦)..咁每次見佢都收錢.我仔療情要8堂..不過去到5-6堂已經好番啦..佢會叫你唔駛再黎..佢唔會拖你..因為佢好忙..成日有full哂..好多時佢比時間你..
希望幫到你~

原帖由 chunkiuBma 於 10-4-29 10:37 發表
BERRYTOTO,

你好,剛剛睇到你個仔既故事,好想你可以幫幫我,因為我個仔現在4歲情緒方面好有問題,發現既時候仲好細

我記得佢1.5歲開始返育嬰院,開頭幾日都好好,我見佢ok就開始延展,到我接佢已經覺得佢好唔開心,出左課 ...

BERRYTOTO,

你好,剛剛睇到你個仔既故事,好想你可以幫幫我,因為我個仔現在4歲情緒方面好有問題,發現既時候仲好細

我記得佢1.5歲開始返育嬰院,開頭幾日都好好,我見佢ok就開始延展,到我接佢已經覺得佢好唔開心,出左課室就不停打我,落到樓下不停踢嘢,返到屋企撞個頭落地(佢第一次咁做),跟住唔食飯瞓覺,佢唔適表達,覺得我遲去接佢唔啱,我好驚第二日同主任傾,佢話咁細個已經咁樣,一路大要好小心處理,叫我每做一樣嘢之前要俾多心理準備佢

咁就過左幾年,中間都有好多問題,講唔到咁多,直至妹妹出世,佢既情況開始嚴重,我係婆婆度坐月,我要佢同我去,因為老公要番工,冇照顧佢,又係唔想去,經常發脾氣,想傷害個妹,而家8個月情況好左,佢都好錫妹妹

不過係學校就經常擾小朋友,對自己要求高亦對小朋友要求高,小組一定要人地聽佢講,唔會接受人地意見,自專心好強,樣樣都要第一,老師話佢諗嘢好闊,老師放個蘋果係度,叫佢畫,佢會連枱同隻碟都畫,佢有叫我同佢做評估係咪資優,我反而覺得唔重要,而家最重要係處理佢既情緒同社交,而家正搵緊醫生睇,你可唔可以介紹你個醫生俾我呀,因為都唔知點樣搵好

哎呀~~真係未必係想象咁好架..有時表面係好醒..一番屋企又係另一個人,好似我大爺係學校老c話佢專照顧小朋友,番屋企飯都唔識得食..話做完d功課好倦對手..無力食飯,好需要人地幫助,餵完佢食飯又話沖滿力量,聽日我都要你餵,真係覺得mami餵好開心~~
好個陣就好..衰個陣衰到想殺左佢都唔夠~~
如果問我..反而想佢普普通通..好似妹妹咁蠢蠢地教又舒服..又易氹~~
唔駛一味問到我死..答錯又比佢講句..你唔亂答wow~~唉..真係有苦自己知~~

原帖由 beywat496 於 10-4-15 23:48 發表
其實 EQ 有無得改善, 不會跟死一世嗎 ?

我覺得IQ 係無得後天培養, 天生唔叻就一世都死估估, 所以我一直都係羨慕你地資優家長。

一天我教朋友個囡同我囡一齊做手工藝, 別人個資優囡一睇就明, 無難度, 即場做出多個 ...

原帖由 mattsmum 於 09-12-4 23:14 發表

I also have a left hander, visual spatial learner:

VISUAL-SPATIAL視覺空間學習者?
主要以圖像思考
擁有視覺強項
空間掌握較佳  
整體(whole-part)的學習者  
很容易學習複雜的概念 在簡單的技巧上顯得不濟
...

原來有咁樣分gar
咁我兩個女都90%似Auditory-sequential 成個模範生咁,學業成績好令人欣慰!
死仔包100%係visual-Spatialmouth:" /> 呢期又舊病復發,已經F.1,又玩針對性ge欠交功課 因為唔like班主任(教Maths)教學方法,次次都欠交Maths功課 隔日班主任就會有電話到 我覺得好對唔住果個克盡己任ge班主任,亞sir你辛苦啦!!我更怕我無咁長命等佢"大器晚成"!!

我好同意三寶媽既見解..我唔覺得我個小朋友係資優, 佢IQ 多少唔重要, 我只係想佢正常一點,開心及有中庸既表現..但我只係覺得好難教..所以上黎大家support吓! 每個小朋友都有佢強同弱既地方,只要我地多注意及培訓吓,我相信一定必成大器!最近多左去圖書館, 借多左教小朋友嘅書, 領會多左,我覺得都好有用!!! 各位媽媽努力!!!

每個小朋友都係獨特的, 唔好講到自己囡囡咁蠢咁啦, 佢會 FEEL 到, 唔開心傢~

其實, 好多時我都覺得 "資優" 呢個字眼將事實美化左, 旁人一般對 "資優小朋友" 嘅認知只有 "資質優厚"、"IQ高"、"好叻"、"轉數快"、"讀書一定好", 但有又幾多人真係會認識佢哋因為 IQ 高而顯生出嚟嘅問題 / 同時出現嘅問題, 如: 情緒問題、讀寫困難、過度活躍、社交困難、亞氏保加、感統... 講到底, 資優兒童需要嘅輔導、家長嘅關愛、社會嘅包容程度,同特殊兒童根本冇大分別, 或者咁講, 佢地都係另一類特殊兒童, 需要更多額外資源去引導佢地成長。

當你只見到人哋個 "資優小朋友" 咁"叻"時, 唔好忘記其父母係後面不之嘔左幾多桶血出嚟、之前行爛左唔知幾多對鞋... 相信呢版不少生左個 "資優兒童" 出嚟嘅媽媽都會感同身受。

有得揀, 我寧可要個一般智能... 夠用嘅就算...

原帖由 beywat496 於 10-4-15 23:48 發表

我覺得IQ 係無得後天培養, 天生唔叻就一世都死估估, 所以我一直都係羨慕你地資優家長。

一天我教朋友個囡同我囡一齊做手工藝, 別人個資優囡一睇就明, 無難度, 即場做出多個 ...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

一天我教朋友個囡同我囡一齊做手工藝, 別人個資優囡一睇就明, 無難度, 即場做出多個作品, 自己個囡就學好多次都做唔到, 唉, 最後唔做, 放棄唔學~~~ 真係羨慕死我啦。

原帖由 wawa 於 10-4-15 10:17 發表
但係IQ 高都唔及EQ高的. IQ 都可以後天培養, 好似我個仔咁EQ唔高就算IQ高都無用, 因為好多事都要同人合作的. 成日與人相處唔好就係佢的弱點.

我覺得無論對那類型的小朋友,只要用心教,品德比學術更重要,將來做個好人就很好啦,什麼成就不成就呢?如果他將來有大成就但心地差,或者不孝順?你吾好對小朋友咁講啦,佢會好無自信,可能會越變越吾好,連親子關係都出問題咪仲敝...

quote]原帖由 beywat496 於 10-4-14 22:27 發表
我一直很羨慕人家有資優孩, 我經常話自己個囡好蠢, 別人學嘢要三次, 我囡要三十次才學會, 令到我好咀,

雖然你現階段是辛苦一些, 但你將來囝囝成就, 我付出我所有都買不到。

羨慕你。

[
quote] ... [/quote]

但係IQ 高都唔及EQ高的. IQ 都可以後天培養, 好似我個仔咁EQ唔高就算IQ高都無用, 因為好多事都要同人合作的. 成日與人相處唔好就係佢的弱點.

原帖由 beywat496 於 10-4-14 22:27 發表
我一直很羨慕人家有資優孩, 我經常話自己個囡好蠢, 別人學嘢要三次, 我囡要三十次才學會, 令到我好咀,

雖然你現階段是辛苦一些, 但你將來囝囝成就, 我付出我所有都買不到。

羨慕你。

[
quote] ...

羨慕你。

[
quote]

Hi 各位Mommies,

我係路人甲...都有感而發.今日老細唔係到.忍唔住想問下大家意見, 我家有子剛5歲, 最近見過家長, 老師問過下有無帶小兒去檢查(專注力不足). 由2歲班到中班老師都有一個comment. 每當Group participation or Story-telling都係坐唔定. 最初以為年紀小, 有呢個問題好正常, 中班老師話只有佢一個係咁. 但當你問番佢about story, 佢完全知道發生乜事. 佢唔係distriub 他人, 老師話唔係好大問題. 我忍唔住, 帶佢去檢查, 話佢感統失調 (特別觸覺), 姑娘話train一排就可以改善. 但衰左阿士保加. 見你地talk about E.nopi. 我阿仔學左1年. 最初見佢學得好快, 一見條題目, 就識寫答案, 依家Level 8 (subtraction). 我有時問番佢加數, 進位個part佢好似無學個咁..佢話我唔識. 激死我! 老師話佢係remember個答案..唔係理解. 我都唔知應該點做? 又有衝動帶佢去Check IQ,希望知道佢差邊樣... 我都好累. 一日都要entertain佢. 一分鐘都唔可以自己玩. 大家比d議見我!!!

BERRYTOTO,
我都捱過,又係K1時咁講,一模一樣---->"mami,可吾可以吾好咁大聲話我?" "點解?” “因為我係小朋友,你係我mami應該要有耐性同我講,唔好大聲 "
吹爆!就係因為有時佢地講D野係有D道理,所以真係語塞....
你小朋友而家同你講道理,大有進步喎!

原帖由 BERRYTOTO 於 10-4-7 15:08 發表
又搬自己係小朋友~~你係我mami應該要有耐性同我講..唔好大聲

HI ~~ LONG TIME NO SEE~~
我仔宜家開始又搭入好煩~~
駁咀~~y理~~咩都齊~~
有時都幾討厭~~
攪到我自己好似癲婆~~
上堂上又好多~~
不過到我實踐~~
個仔又玩我~~
唉~~又好苦~~
d y理論多到不得了...講多兩句大聲d...又搬自己係小朋友~~你係我mami應該要有耐性同我講..唔好大聲(佢自己發花癲大叫又得架wow)....唔係我會驚同唔開心~~
真係個心頂佢唔順~~
得閒同daddy講~mami好似覺得我好煩wow~~嘩~~死仔包抺黑我~~
句句頂到行哂~~我駁都駁唔到~~
到最後我仲要講句~~我宜家唔同你討論d個問題~~真係好老土~~

回覆 1# 甜芋 的文章

係自學型? then no need to worry, maybe he is suitable for other courses such as IB.

原帖由 mattsmum 於 10-1-24 13:15 發表
search for the word: visual spatial learner,
search for the article: I Think in Pictures, You Teach in Words.

I have one at home.

哈囉,mattsmum.我家有個同visual spatial learner9成接近,但係佢用右手.同時AUDITORY-SEQUENTIAL聽覺循序學習者,佢又7成相似. 唉!但係佢太有性格.學校要求的練習,我需要"求"大人做.佢啱啱轉咗學.人開心咗好多好多好多.但係一溫習就同我反面.係新學校度,佢凈係指意上堂聽書.默書的成績,次次兩三隻字唔識寫.但係佢唔會有心去學習唔識寫0既字.學業上,我幫唔到佢.凈係旁觀.
佢係自學型.睇各式各樣的說明書,解剖圖.discovery dvd.我最擔心就係佢,一做練習.就間唔中亂寫或者超級冇心機.好似部機器停咗咁.
快樂的甜芋快樂的甜芋
‹ 上一主題|下一主題