用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? ...
go

分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? [複製鏈接]

如題。
最大的考驗就是,你緊張,佢都唔緊張,好似係你在考試,踢一下先郁一郁,少啲EQ都唔得。次次都忍不住發脾氣鬧佢,事後我自己都好後悔,發覺咁樣發脾氣真係雙輸,搞到大家都好不開心。仲唔知對佢日後有沒有影響。

自己都知咁樣對一個剛上小學的小朋友唔係太好,但有時真是忍唔住,鬼叫依家的教育制度係咁催侷。我都明白讀書唔係求高分,只求佢跟上學校課程進度就好。有時都後悔自己幫佢找了一間無學習壓力的幼稚園,搞到佢讀得比同學吃力。做家長真係兩難。

好開心有個地方可以來舒緩下。各位家長,有沒有好辦法去控制你的EQ?分享一下。
   0    0    0    0

我囡囡小一,考第一次試前,我們是出去玩.囡囡只是自己看一次就完.考試成績都ok.是90分以上.不用我粗心.

原帖由 pollyang 於 09-11-13 11:27 發表

自動波=自己攪掂

你個女資質好,所以唔洗你操心!! 恭喜你!! 懶只因為識可以 唔冼溫.

我朋友個女讀小學年年考第一,朋友話佢只要求個女每日完成學校功課, 佢仲擔心個女會比自己太大壓力....... ...

所以考第一個 d,妳問佢點解,十個有九個都會答妳『好似做功課咁』,跟本考試對佢地太淺, 大約佔全級 3%人數。

原帖由 tingchichi 於 09-11-13 10:22 發表
剛剛派咗中, 英, 常 3 科, 全部 90 分以上 , maths 未派, 我女估計佢可以拿 95 分左右. 我女從來唔係自動波, 但她有小聰明, 不過就懶 d, 考試從來唔溫書. 以前 p.1,p.2, 我都會 "哦" 佢 "鬧" 佢, 但今年我見朋友個女 ...

真係好羨慕......

原帖由 tingchichi 於 09-11-13 10:22 發表
剛剛派咗中, 英, 常 3 科, 全部 90 分以上 , maths 未派, 我女估計佢可以拿 95 分左右. 我女從來唔係自動波, 但她有小聰明, 不過就懶 d, 考試從來唔溫書. 以前 p.1,p.2, 我都會 "哦" 佢 "鬧" 佢, 但今年我見朋友個女 ...

自動波=自己攪掂

你個女資質好,所以唔洗你操心!! 恭喜你!! 懶只因為識可以 唔冼溫.

我朋友個女讀小學年年考第一,朋友話佢只要求個女每日完成學校功課, 佢仲擔心個女會比自己太大壓力.......

剛剛派咗中, 英, 常 3 科, 全部 90 分以上 , maths 未派, 我女估計佢可以拿 95 分左右. 我女從來唔係自動波, 但她有小聰明, 不過就懶 d, 考試從來唔溫書. 以前 p.1,p.2, 我都會 "哦" 佢 "鬧" 佢, 但今年我見朋友個女, 都係 p.3,  可能有壓力, 所以成績跌哂, 所以我就改變一下, 完全唔 "哦", 唔"鬧", 佢完全在 "輕鬆愉快" 情況下應戰, 我估唔到佢又考得幾好喎

原帖由 pollyang 於 09-11-12 19:26 發表
tingchichi,
咁啲成績點吖?我都想學下您.....

以我所見,唔需耍家長勞心嘅小朋友,一係就自動波考試好叻,一係就...........

原帖由 tingchichi 於 09-11-12 15:27 發表
我女現小三, 考試從來唔溫書, 以前我都會發脾氣鬧下佢.
今次我好高 AQ/EQ. 完全冇鬧過. 佢唔溫, 由得佢. 我都覺得自己勁, 進步了好多

tingchichi,

咁啲成績點吖?我都想學下您.....

以我所見,唔需耍家長勞心嘅小朋友,一係就自動波考試好叻,一係就...........

我女現小三, 考試從來唔溫書, 以前我都會發脾氣鬧下佢.
今次我好高 AQ/EQ. 完全冇鬧過. 佢唔溫, 由得佢. 我都覺得自己勁, 進步了好多

已派Exam paper, really unexpected and disappointed...

醒目開學勳章

Agree

原帖由 Era 於 09-11-5 16:32 發表
我就覺得係派左卷果時,先真係考驗eq既時間啦.照抄都錯得???真係好難忍既!

好呀, 真係要整個support group; 有邊一日我可以安安靜靜, 舒舒服服咁休息一下.......

有時真係忍吾住.......

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 13:32 發表
哈...........我成日話要整個support group, 好似人地戒煙戒酒果d, 邊日無"出事"就俾粒星自己

測左但又未派卷時我最心急, 每日接放學我都問'派左未?', 亞女都覺得我煩.

好提議wor...........哈哈......我諗我仲衰過小朋友...一粒都拎唔到......

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 13:32 發表
哈...........我成日話要整個support group, 好似人地戒煙戒酒果d, 邊日無"出事"就俾粒星自己

原帖由 Era 於 09-11-5 16:32 發表
我就覺得係派左卷果時,先真係考驗eq既時間啦.照抄都錯得???真係好難忍既!

十分讚同.  上個星期派數學測驗卷, 得82分.  我真係嬲到噴火.  人地唔知, 以為我要求好高, 82分都唔滿意.  但睇清楚衰d乜, 全部都係我一而再, 再而三提醒同不斷同亞女操的部份.  

最後我唔肯簽名, 要老公簽.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 happyvalley 於 09-11-5 22:11 發表
放心 la,呢兩年我發覺原來成績唔好,小朋友係會自己比壓力自己,要想考反好 d,我囡考左兩年試,成績八拾分左右,我從來只會讚佢做得好,錯的地方笑下就算,唔會講。但係佢明顯一次比一次努力求學,好想擺高分,當然擺唔擺到就唔知,但係 ...

同意小朋友也自已給自已壓力....
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

雖然每次都提醒自己要冷靜,但係到個幾日又真好難忍阿仔個種懶懶閑的態度。阿仔話:「你咁緊張做咩?同平時咪一樣囉!」,唔知開心好定嬲好?

原帖由 ming2 於 09-11-6 17:51 發表

我EQ同平時一樣....因為我冇迫佢地溫書,只係提佢地要"評估"啦...自己好溫習啦....我唔理你架...你要自己溫呀...so far,佢兩個都可以自己攪掂...成績都算ok 啦..(都有9x or 滿分) ...

識"自動波"當然唔洗勞氣啦!! 更加唔洗出動EQ啦!!!

簽名被屏蔽

原帖由 mc 於 09-11-5 17:13 發表
我想做現代父母真的很難,自己先要把EQ和AQ都練好,要做到處變不驚,喜怒不形於色。

生仔就有呢個好處,我地比起唔生個D人 EQ高D,較能接受有D野唔一定係自己可以控制。
‹ 上一主題|下一主題