用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 對崇真小學暨幼稚園好失望
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

0    0    0    0

tgrm唔讀就算數啦唔好再攪咁多事啦。

因你已交了留位費,雖然你口口聲聲話唔會讀,但明眼人就覺得你是心心不憤哪種人。你成日話人勞氣,我覺得最勞氣的人根 是你自己本人,其實勞氣好用神。既然唔讀就無謂再勞氣在這少問題上,再用心放在其他幼稚園面試啦,除非你根本就想入來讀。

你無需再回覆我的討論,因我祇覺得你越來越勞氣和有挑撥的成份才多口講兩句。

如有得罪的地方請見諒。

酸唔酸唔知 ..... 不過呢 d 幼稚園 interview 真係無咩標準 , 點解收點解唔收都無答案架啦 !

反正而家 d 家長都係報定幾間作後備姐 , 呢間唔收總有其他 choice 既

原帖由 JanetShing 於 09-11-27 22:48 發表
咁又係喎,可能吃不到的葡萄是酸的。

咁又係喎,可能吃不到的葡萄是酸的。

hi ,各位崇真既家長們, 

本人乃是崇真既家長,連日黎好多唔同既負面評論,其實每年面試高峰期,往往都有好多唔同負面既討論係唔同既學校身上,只不過今年輪到我地TT,可能因為今年更出名了,但公道自在人心,每間學校都有收生既準則,其實學校唔收你小朋友唔代表佢唔叻,其實身為家長呢個時候唔應該抱怨點解學校唔取錄你小朋友等等既問題,而係用呢個教材去教小朋友人生總有順境同逆境既時候,不是往往做什麼事都會成功,總會有失敗既時候,而係用什麼心態去面對~~家長都唔懂去面對,又點可以身教小朋友呢~!
其實係TT入面讀緊既小朋友和家長們,我地每一個人用個心感受到學校個份熱誠同埋教學宗旨和理念,外間既人未能成為我地TT既一份子,所以無需對佢地既說話太上心,我好明白大家會替學校不值,根本唔需要因其他人既負面意見或評論,令到自己唔開心同忟憎,因我地知道TT係一間好既學校就巳經足夠,我地見到小朋友每日開心咁返學放學,我地身為家長既巳經好滿足了,我覺得愛我地既學校既家長們,呢刻起唔需要再做任何既回應了,因某些非本校既家長作出負面既評論時,都係想等TT家長回應時再加以劣評,我地明白每個人都有發言權,就讓未能成為崇真一份子既朋友們去發言吧~~

P.S.身教重於言教~~給所有既家長們共勉之~~

如果有家長真得"渴望"考入祟真國際班, 應該在討論區聽取其他家長的意見, 並不應該口出惡言。

如此言行, 若各位網上觀看人士是任何一間幼稚園的老師或校長, 又會否有海量汪涵去體諒這位家長呢 ?

經一事, 長一智。

共勉之。

原帖由 靚太太 於 09-11-26 02:01 發表
Roybee 你個人心地真係好架jac,今大量!
崇眞老師果然好眼光,真係好識選人!

[q。uote]原帖由 roybee103 於 09-11-26 01:36 發表

Calm down pls tgrm, my son  ...

各位家長,

在網絡虛擬世界中, 任何事情都是不能盡信。

但從言談之間, 總可認出真心父母, 或是假意槍手 。

小心,  小心,.

原帖由 靚太太 於 09-11-26 02:01 發表
Roybee 你個人心地真係好架jac,今大量!
崇眞老師果然好眼光,真係好識選人!

[q。uote]原帖由 roybee103 於 09-11-26 01:36 發表

Calm down pls tgrm, my son  ...

原帖由 tgrm 於 09-11-26 00:33 發表

談幼稚園 » 崇真小學暨幼稚園
小兒是天主教徒都收~所以基督徒未必一定收﹐但BONUS
喱頭話崇真收你,喱頭話唔係本園學生

你係咪有思覺失調定係崇真你有份呀 ...

Calm down pls tgrm, my son has got TT's offer but it doesn't mean he will a student of TT(本園學生) .  

I know you feel very frustrated about TT's arrangement  and i really feel sorry for you.   
However,  i really feel a well-mannered and well-educated parent will not say this ->你係咪有思覺失調定係崇真你有份呀  to anyone even a stranger.  

Pls be a good model of your own child.  

And i wish your child could find a good kindergarten.  Don't Panic!!

Good luck!~~

個人見解﹐
雖然小兒並非本園學生﹐但有參與INTERVIEW﹐給我感覺ADMIN是比較混亂但老師很有愛心﹐當然兩者兼備就是最完美。

一間ADMIN不好的幼稚園不代表老師沒愛心。
一間ADMIN好的幼稚園也並不代表老師有愛心。

什麼是挑選學前教育機構的首要條件﹐行政OR愛心﹖就要留待家長自己衡量了~

其實每一年呢 d 時候都有家長係呢度講某某學校
點, 唔 g 咩收生標準甘都唔收 ?? 小朋友明明 in 得好
好地, 要問要答都做哂架 ..... 但最後都係收到 waiting list 或者 reject !

問心個個家長都認為自己小朋友係叻, 考邊一間都
ok 必收既 .... 所以當一收到唔收既消息就會唔開心,
心裡上覺得總係有所欠缺而唔開心 !

我想講玩得參加得呢 d interview , 一定會有 d 收有 d
唔收架啦 ..... 反正而家 d 父母好多時都係多個後備,
報多幾間自己到時再去揀 final 讀邊間姐, 唔好為一間
學校唔收自己小朋友而唔開心或者因為甘否定自己小
朋友既能力 , 我相信上天總會安排一間合適既學校
小朋友   

祝願各小朋友都入到心儀既學校

‹ 上一主題|下一主題