用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 請問有冇人已經收到聖母幼稚園k1的取錄信 ...
go

請問有冇人已經收到聖母幼稚園k1的取錄信 [複製鏈接]

Interview 時, 老師說會在今個星期寄出取錄信,請問各家長,有沒有人已收到信呢? 謝謝!!
   0    0    0    0

我都係....

原帖由 BBG1 於 09-12-11 13:13 發表
交 la!好煩惱,怕揀錯!

交 la!好煩惱,怕揀錯!
原帖由 dunbinex 於 09-12-11 13:01 發表
我情況都係同你一樣呀!所以我兩間都交左留位費先,俾幾個月時間自己慢慢再考慮呀!你呢?有冇交留位費呀?

回覆 74# BBG1 的文章

咁你聖母有冇去留位呀 ?  我就放棄左喇(估計好多家長都冇交留位費, 所以申請AM 班應該問題唔大)  而到小一時, 我會嘗試同個女試叩聖母小學(始終KG呢3年對亞女日後成長都幾重要)  

聖母上年成績唔好又唔係3年後成績唔好既, 而家我都放開心情去面對, 煩左呢家KG 個3年先啦(除遇而安啦 ! 我安慰自己就算我讀聖母KG但係都可能入唔到 聖母小學呢 !~)

原帖由 BBG1 於 09-12-11 09:32 發表
我女現在只有york am 及聖母 pm offer,其他學校也只是waiting或未有消息。
我in完聖母,不太喜歡那次in的感覺。上網睇過去年聖母書院的會考成績不太好呢(我自己教書的,我教果間result仲好過佢,同樣係英中,但我唔想女兒和我 ...

呢個都係普遍家長煩惱的問題...

原帖由 BBG1 於 09-12-11 09:32 發表
我女現在只有york am 及聖母 pm offer,其他學校也只是waiting或未有消息。
我in完聖母,不太喜歡那次in的感覺。上網睇過去年聖母書院的會考成績不太好呢(我自己教書的,我教果間result仲好過佢,同樣係英中,但我唔想女兒和我 ...

我in完聖母,不太喜歡那次in的感覺。上網睇過去年聖母書院的會考成績不太好呢(我自己教書的,我教果間result仲好過佢,同樣係英中,但我唔想女兒和我一齊上學)!但好在是一條龍,有學卷,唔駛煩。york好貴,但負擔得起,但3年後又要煩過,仲要到時唔知考得什麼小學呢!點揀啊?

恭喜恭喜~

原帖由 karenpsleung 於 09-12-10 20:46 發表
今午收到聖母收電,叫亞仔明天去交留位費,yeah!

今午收到聖母收電,叫亞仔明天去交留位費,yeah!

回覆 68# LittlePigmom 的文章

Agree!!!!!

很同意你的睇法...有更好的選擇時當然係咁決定...

家長有權選不同學校, 而學校亦有權選唔同的學生, 最緊要是知道自己要什麼, 身位聖母畢業生的我,  仍然覺得有可取之處, 獨立校舍, 校園寬敞, 一條龍, 校風純樸, 有學券.....雖然最後冇為女兒報讀, 因女兒考到另一間心 ... [/quote]

家長有權選不同學校, 而學校亦有權選唔同的學生, 最緊要是知道自己要什麼, 身位聖母畢業生的我,  仍然覺得有可取之處, 獨立校舍, 校園寬敞, 一條龍, 校風純樸, 有學券.....雖然最後冇為女兒報讀, 因女兒考到另一間心怡的幼稚園, 而聖母欠缺外籍老師但我著重兩文三語, 坦白說本人確實有少許介懷新移民的問題, 但相信到小學時因為是私校需要交學費, 學生與家長的背景應有所不同, 最後希望各位入讀聖母幼稚園的小朋友都能健康愉快地成長.  (I will be back Our Lady's College - Primary Section)

同意, 就算唔係新移民, 有好多比較富裕家庭出身又係不可一世, 好無禮貌, 最緊要學校都會教好小朋友.  同埋學校都可以揀, 佢都唔會揀晒新移民啦. 其實, 比小朋友接觸唔同人, 順便教佢邊d好邊d唔好, 好過上小學仲難教.  
唔緊要啦, 最緊要大家搵到間適合既幼稚園, 小朋友讀得開心, 家長放心.  
我對聖母係好有信心.   

原帖由 maylam2022 於 09-12-1 19:58 發表
聖母雖然扣左學卷不用交學費 但我相信大家並不是因為這點才報讀的吧 聖母亦收左我囡囡am class,同時亦有2間offer喺手,一間係培道,一間係啟思,但我會比囡囡入讀,因為本人身邊亦有不少公務員子女讀緊,我只係想講 ...

只係覺得當10個in裡面有6個都係的時候, 都唔到學校唔選擇, 我唔係想有discrimination, 只係他們有d真係比人的feeling 唔係幾好, 特別是沒有禮貌..我自己想, 如果小朋友的品德都唔好, 就算他的學業成績有幾好, 都係枉然的...只係自己想, 希望唔好得罪人....
原帖由 maylam2022 於 09-12-1 19:58 發表
聖母雖然扣左學卷不用交學費 但我相信大家並不是因為這點才報讀的吧 聖母亦收左我囡囡am class,同時亦有2間offer喺手,一間係培道,一間係啟思,但我會比囡囡入讀,因為本人身邊亦有不少公務員子女讀緊,我只係想講 ...

我有個mami朋友都係響聖母畢業我又見咁近我所以都報咗.另外禮賢會都收咗亞女pm class(就係老公聽到老師話pm class有外籍老師及多一個story time).我都疊堆心水比亞女返呢間.因我in時都見禮賢會d老師都幾有耐性.對d家庭提問都幾好答得.因為我試過打去某間學校問吓嘢咋,d人好似趕收線.

聖母雖然扣左學卷不用交學費 但我相信大家並不是因為這點才報讀的吧 聖母亦收左我囡囡am class,同時亦有2間offer喺手,一間係培道,一間係啟思,但我會比囡囡入讀,因為本人身邊亦有不少公務員子女讀緊,我只係想講 interview當日我都見到唔少新移民,但唔通學校就唔需要唯持學校既聲譽?我相信有這麼多年的辦學經驗總會比較吧,大家當初都係因為口啤而報讀,但當interview完 為什麼大家都會覺得學校會收新移民的子女呢???(個人意見,有得罪之處請見諒)

十分認同 ! (但說明不是歧視新移民的 !!!)

原帖由 yiuyiumom 於 09-12-1 17:56 發表
本人從小由聖母幼稚園升謮至中學超過15年,自問學校之學術成績及校風真的唔錯, 但最近有人跟我說, 聖母書院今非昔比, 真令我有點驚訝, 本人掙扎一輪後最終沒有為女兒報名,原因不是別人幾句負面評價, 而是認為扣了學券 ...

本人從小由聖母幼稚園升謮至中學超過15,自問學校之學術成績及校風真的唔錯, 但最近有人跟我說, 聖母書院今非昔比, 真令我有點驚訝, 本人掙扎一輪後最終沒有為女兒報名,原因不是別人幾句負面評價, 而是認為扣了學券後不用交學費, 相對學校未必投放較多資源於教學方面例如沒有外籍老師, 而我著重小朋友於幼稚園期間的語言發展, 還有我真的害怕因為不用交學費而令聖母幼稚園變成一所新移民的學校, 但我並不排除日後會安排女兒報考聖母小學

其實現在競爭咁大,大家也是見步行步啦!講真就算咁好彩入到最top果間,都要睇自己子女同間kg夾唔夾啦!天時、地利、人和。唔係個個入到名校都有好成績和畢到業呢!聽天意吧!

原帖由 kikuko 於 09-12-1 17:19 發表
我係同一朝早IN哂呢2間, 所以又一村比我感覺真係好好.  我都係屋村大, 自己都捱過.  所以唔想個女行自己條舊路.  

其餘個3間我都冇咩信心, 因為亞女表現唔係太好(一間亞女直情同我講唔鍾意呢度, 另一間就要拉我返入 ...

我係同一朝早IN哂呢2間, 所以又一村比我感覺真係好好.  我都係屋村大, 自己都捱過.  所以唔想個女行自己條舊路.  

其餘個3間我都冇咩信心, 因為亞女表現唔係太好(一間亞女直情同我講唔鍾意呢度, 另一間就要拉我返入去, 仲有一間就扭扭令令) 基於八啩又好, 博個機會又好.  睇下個女同個3間有冇緣啦.

原帖由 BBG1 於 09-12-1 17:11 發表
未in之前我會揀聖母,不揀又一村。in完我會揀又一村。
‹ 上一主題|下一主題