用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 有冇2010-2011小一浸小同學.
go

有冇2010-2011小一浸小同學. [複製鏈接]

好開心, 個囡可以入讀浸小, 多多指教.
   0    0    0    0

唔好咁快擔心, 一齊努力.
原帖由 baby_new2004 於 10-8-10 16:12 發表
各位你好,

我仔仔都是2010小一生呀, 我同你們一樣好開心仔仔能入讀此校.

現時最擔心係仔仔適應唔到英語教學, 而我的英語水評亦有限, 恐怕應付不來.

好矛盾呀......... ...

各位你好,

我仔仔都是2010小一生呀, 我同你們一樣好開心仔仔能入讀此校.

現時最擔心係仔仔適應唔到英語教學, 而我的英語水評亦有限, 恐怕應付不來.

好矛盾呀.........

就係成張紙, 我好stupid, 都唔明.
其實每一level 選兩個. 第一/第二選擇. 好似簡單d
原帖由 idy926 於 10-7-20 18:45 發表
我都係吾明,結果即場選,原來每節只可以有2個ticks, 1 st choice and 2 nd choice,咁就明晒,我同亞女去,佢自己決定,有D我諗吾係熱門我諗入倒卦,如三字經同rope skipping,又報左日文,我諗日文好多人會報,你選左mug ?
我無訂飯,亞女 ...

恭喜你呀,我見倒你另一個post發現原來大家都係來自HKPS㗎!吾知係A-school會吾會同班呢?
原帖由 hair-health 於 10-7-16 15:13 發表
好開心, 終於可以入到浸小, 我係在今年初已經不停叩門, 終於在7月14日有機會再interview, 結果成功, 趕得上尾班車, 好開心, 希望各位同學仔可在浸小開心學習, 前途無限.

...

我都係吾明,結果即場選,原來每節只可以有2個ticks, 1 st choice and 2 nd choice,咁就明晒,我同亞女去,佢自己決定,有D我諗吾係熱門我諗入倒卦,如三字經同rope skipping,又報左日文,我諗日文好多人會報,你選左mug ?
我無訂飯,亞女食物敏感如魚,蝦,蛋,花生,如隻wok煮過魚再煮雞,咁就算佢食雞,個咀都會痕同腫,想訂飯都吾敢,有無人知學校飯商對食物敏感風險管理係點?

原帖由 tpmak 於 10-7-20 16:14 發表
當天去註冊, 選d課程好煩覆, 有d亂.
我想比個女捱下, 會先要佢食學校飯. 遲些再算.  

當天去註冊, 選d課程好煩覆, 有d亂.
我想比個女捱下, 會先要佢食學校飯. 遲些再算.
原帖由 tpmak 於 10-7-20 09:39 發表
替你開心!  

替你開心!
原帖由 hair-health 於 10-7-16 15:13 發表
好開心, 終於可以入到浸小, 我係在今年初已經不停叩門, 終於在7月14日有機會再interview, 結果成功, 趕得上尾班車, 好開心, 希望各位同學仔可在浸小開心學習, 前途無限.

...

原帖由 Funling 於 10-6-18 18:14 發表
Don't understand, Shatin has 2 DSS - WKF and Pui Kiu, why Pui Kiu has no such problem?  

聽講係因為培僑比WKF早創校,當沙田區議會發現政府係沙田區又再批地起直資,加上RC和 ICS兩間國際學校的新選址又係沙田同馬鞍山,覺得對面臨殺校重災區既沙田津校係重大威脅,於是係區議員要求政府設下沙田收生的限制。

其實係咪未分班?我見OLE張form有分1A-1E班,即係吾洗填?

Sorry!我幾日好忙遲咗覆你!你點呀有無打去問吓情況呀?唔係呀原來排waiting list無用架,佢哋會再收叩門的人考試再作比較架!你要再去交多一次portfolio, 我在上年因急交portfolio所以好簡單,今次好唔同加咗仔仔的英文自薦信,劃咗副圖畫,各項洞動推薦信及証書.交倒去校務處楊小姐手,可能係好過其他人咪即時當晚6:00打比我收我讀唔讀囉.你重有機會因為7月中前會再交其他費用,有人再決定唔讀,你嘗試吓啦!等你好消息.....

原帖由 yancw 於 10-6-17 02:02 發表
Hi KPMS, 首先恭喜你, 終於都可以accepted. 我都係排waiting, 照你咁講係咪要去叩門就可能有機會呢, 如果我而家交信唔知有冇希望呢?

No conflict. It is because WKF is DSS and you know the result before 'Lucky Draw'. If WKF offer the seat to your children. you cannot sit it the 'Lucky Draw'

真係要問政府先知.
原帖由 Funling 於 10-6-18 18:14 發表
Don't understand, Shatin has 2 DSS - WKF and Pui Kiu, why Pui Kiu has no such problem?  

Hi,

But, will there any conflict or "checking" by 浸小school if application in 浸小 is non-shatin.  But the "lucky draw" in shatin?

Any sharing?

原帖由 tpmak 於 10-6-18 13:52 發表
最好唔好用沙田地址, 因為當時區議會怕浸小入沙田後, 會做成沙田學校殺校, 所以只淮浸小收15%的沙田生, 真係好小位.

原帖由 tpmak 於 10-6-18 13:52 發表
最好唔好用沙田地址, 因為當時區議會怕浸小入沙田後, 會做成沙田學校殺校, 所以只淮浸小收15%的沙田生, 真係好小位.

原帖由 pbchan 於 10-6-15 22:56 發表
Hi ,

I wish to apply P1 for 2011-12 for my "prince".  I like this school very much, but, heard that they only accept 15% shatin student..  Do you think I can use grandparent's address to apply?  Will ...

嘩, 剛剛先看前message, 真係very very good!
原帖由 KPMS 於 10-6-14 14:55 發表
嘩!好開心呀!我終於win咗啦.原來星期六重有叩門的人考試,我無理叫仔仔寫咗一封自薦信,劃咗一副畫加在portfolio上,當時都心灰失望,因為原來重再接叩門,我排writing list, 原來都無用,好彩你哋叫我照交portfolio,唔好 ...

你好有毅力, 相信我地一定有機會成為浸小家長.
加油!
原帖由 KPMS 於 10-6-11 15:46 發表
收到消息,失望未有位,要再等.
我明天去交多一次portfolio

現在都仲係滿, 希望如你所願, 難得多一個媽咪欣賞ma!
原帖由 KPMS 於 10-6-10 15:31 發表
HI,我重等待HKBUAS(Writing List), 想問你哋係咪加咗學費,$3500(month)?知唔知幾時會有位呢?我考咗觀塘道聖諾瑟小學.
‹ 上一主題|下一主題