用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 help!女兒的煩惱,請各家長幫忙出主意!!!
go

help!女兒的煩惱,請各家長幫忙出主意!!! [複製鏈接]

昨天女兒的英文寫作是'我的夢想',她寫道'My dream is have many money.I will help some poor people.Make some house to them.......'"老師在全班同學面前讀出來,指名道姓,好像還未夠過隱,拿來投影機放給全班看.同學當然笑不攏嘴啦,女兒在這種情況下,可以想像是多難受.到了下午又是英文課,老師口痒,又拿早上作文那一句來說:"my dream is have many money.."同學又一哄堂大笑,女兒覺得無地至容...她一邊哭一邊說給我聽,她說明天不上學了,以後都不想上學.我作為四年級孩子的媽媽,真不知如何做,責備老師的話,她會懷恨在心,不把此事同老師講又好像縱容了這種隨意踐踏孩子自尊的老師,我該如何對老師說呢?請各位家長幫幫忙,不勝感激!
   0    0    0    0

多謝Bert, Sherryko9,一一一,Fion_Chan,同SakuraJasmine咁多位的提議,特別係一一一的教導,誠Brianshe所講,我本身eq又唔掂,所以都唔知點去處理阿女唔返學,所以就諗到上來求救,係呢度真係學到好多野,衷心咁多謝你地.其實阿女肯開心地返學我已經好開心lu,不過依家就真係怕左英文lor,昨天我朋友特等來問佢,佢都話以後都唔想讀英文.不過我想,有d野係要時間去沖淡的,同做父母的要花d心機同時間去改變返佢既思想lor.

The subject teacher is using your daughter's composition as example to teach the whole class.   He may not aware the negative impact to your daughter.

But the impact may be very serious.  
I think using of bad english example to teach the whole class should have no problem, the problem is that he mentioned your daughter's name which is of no advantage to anyone.

Once when I was in the junior level of a secondary school, I was treated unfairly by a History teacher.   Afterwards, I hate the teacher AND also the subject and then I have never passed in any tests or exams of the subject.   I still remember what the teacher has said up till now !

If I were you, I will talk to such teacher personally, not to blame him but to let him know the your daughter's feeling.   Otherwise, he may have the next time doing the same again and hurting your daughter or other kids as he is unaware of the negative impact.

"樹大有枯枝,族大有乞兒",好壞學校都有好壞心腸老師,唯有父母自己比多D正能量小朋友,當是提昇大家EQ;我地果間是傳統小學,但遇著的都是有愛心的老師,老師會話同學仔,但亦會奬勵他們.

醒目開學勳章

原帖由 小蟲媽媽 於 09-12-8 15:18 發表
多謝你意見,我見個女都肯返學lu,就息事寧人了,老師都係一個職業而已,佢都係搵2餐,無謂搞到d關係咁僵.費事佢比個好差的操行阿女,因我想阿女第日去叩門搵間好的中學,依家我明白好的學校好重要.

...

其實你處理得幾好,又明白事理

我覺得傳統學校都幾多呢類老師,成日覺得自己高高在上,要學生無條件咁尊重佢,可惜佢又唔識尊重別人.唉..真悲哀!
看了你的case,我都感覺到做家長的幾無奈.

多謝你意見,我見個女都肯返學lu,就息事寧人了,老師都係一個職業而已,佢都係搵2餐,無謂搞到d關係咁僵.費事佢比個好差的操行阿女,因我想阿女第日去叩門搵間好的中學,依家我明白好的學校好重要.

原帖由 chloecadence 於 09-12-8 13:39 發表
if I were you, I will meet the teacher in person and try to further understand.  If his/her attitude is very bad, I will definitely ask for appointment with supervisor or principal.  A teacher must ha ...

if I were you, I will meet the teacher in person and try to further understand.  If his/her attitude is very bad, I will definitely ask for appointment with supervisor or principal.  A teacher must has patient and caring.  Psycholigically affect can be long lasting.  Of course, I will teach my girl to think positive, and stand for herself.

昨晚跟孩子傾左,佢今日好開心咁返學lu,真係好多謝咁多位的意見.我同佢講,老師太辛苦了,改你地幾十人的功課唔容易,佢為左唔想一個個咁幫你地改正,所以在堂上用投影機講,等大家以後唔好咁錯,我地應該要理解老師的辛勞,唔好因為自己的面子而畏縮,有錯就改先會學到野架,老師已塞錢入你袋啦,我地應該多謝佢先係.

原帖由 Opus599 於 09-12-8 11:46 發表
聽多幾聽,都覺得個老師似乎幾衰。唉!

之前3年果3個老師都ok架,亦都好有愛心,上左4年班,呢個老師就差d.9月開學,因上學期學校未訂書,要學期初先訂,有d學生帶cash返去,老師就用不耐煩的語氣告誡學生,最好自己去7仔交,拿收據回去,唔好麻煩到佢wo.老實講,即使係收cash,都唔係個個交現金啦,有d交支票,有d已經係7仔交,係有d家長冇支票簿,又唔近7仔而比小朋友帶現金返去而已,況且前3年都係咁啦.(當然我唔會比咁多現金小朋友帶回去.我係比支票小朋友.)你又冇講唔可以交cash,你話果班小朋友比人鬧幾無辜.

原帖由 qkhui 於 09-12-8 12:30 發表
係, 你講得好岩, 個老師可能真係有少少問題

係, 你講得好岩, 個老師可能真係有少少問題

原帖由 Opus599 於 09-12-8 11:46 發表

呢個老師我已經同佢傾過幾次架啦,唔知係唔係佢班房特別人多,比人辛苦,所以特別冇咩耐心,我打電話去話比佢知小朋友帶左封信同話比佢知佢地班房有偷竊行為,佢覺得小事,仲叫我地唔好煩到佢.其實之前都有個家長同我講佢個女成日在班房唔見野架啦,不過未到自己就唔出聲啦,後來終於我阿女都唔見野,咁先同佢講,佢d態度好似我麻煩緊佢咁.
不過咁耐我都冇係小朋友面前話老師唔好,即使唔見野,我都同小朋友講可以去買過.當然背後要向老師反映啦.誰知老師即上班房向小朋友大吼:"xxx小姐,你唔見左支笛點解唔同我講,要你阿媽同我講."小朋友放學回來哭著說:"媽媽,你做咩打電話比老師,你以後唔準打電話比老師,你害我比人鬧."小朋友由始至終都冇叫我同老師講,只係我好禮貌咁同老師反映問題而已.老實講,我都唔想得罪老師啦.所謂山水有相逢.
依家我先知道一間好既學校係幾重要.

原帖由 brianshe 於 09-12-7 18:52 發表
講真你有咁大焦慮, 可不直接約老師傾傾.
而家都只係得你囡囡單方面提出, 無證無據又點可以立即下判決係老師無愛心等等呢

你囡囡 & 你又已經將事情越放越大, 對任何人都不公平.
正視事情, 尋找當中答案--- ...

其實有時小朋友比人笑吓都唔係唔好. 我個女岩岩測驗時, 有個同學仔笑我個女少佢兩分. 阿囡返來話比我聽. 我聽完既反應又不是很大. 只係問佢.."咁你點反應? 佢話..我咪話佢好叻咩! 你常識都唔合格喇! ..."但我反應依然唔大. 再問佢..咁你下次考試知道要勤力D啦. 平時有努力到考試測驗就輕鬆得多了. 咁佢就點了頭.

但事實自從呢件事後, 佢真係比心機温習左. 連平時比佢做D練習都無托手睜. 學習態度係好左好多.

有時小朋友有D經歷, (當然唔係關乎人生安全!) 佢地係要經過的. 就算現在幫佢補到飛, 但第時仲有好多事末必如意. 開唔開心係靠佢自己既睇法. 經一事長一智. 做父母當然唔係明知前面有個氹都唔叫佢. 但係如果佢真係踏左入氹就要佢自己識得起身先得.

言語的傷害無異於體罰......真希望為人師表的以身作則,不可做個反面教材,讓小朋友覺得可以隨便罵人.

原帖由 qkhui 於 09-12-7 16:43 發表
唔好講課堂o既老師點對小朋友, 我仔剛剛星期六出去學水墨畫, 因為佢同另一個女孩子係插班,同班同學都巳上了好幾堂. 所以好多野都唔識.
噉第一堂老師無帶用具比佢, 第二堂完結時, 又無教佢點收好o的筆, 噉到第三堂,  ...

唔好講課堂o既老師點對小朋友, 我仔剛剛星期六出去學水墨畫, 因為佢同另一個女孩子係插班,同班同學都巳上了好幾堂. 所以好多野都唔識.
噉第一堂老師無帶用具比佢, 第二堂完結時, 又無教佢點收好o的筆, 噉到第三堂, 即係剛剛過佐o既星期六, 我同先生去到接佢, 見到老師話緊佢同另一個插班o既女仔. 話佢地唔聽人講野, 又話教佐點收筆又唔記得, 又話用顏色又攪到周圍都係. 噉當時我先生聽到都好嬲, 噉個女仔個爸爸又無出聲, 噉完佐之後, 我先生同我講, 學完今個course 唔好再學, 個老師噉講野唔得, 噉我話, 其實老師真係無教亞仔收筆, 同埋上次個女仔都無返, 我話不過我唔會當住佢地同老師講, 我亦都唔需要同老師去爭辯, 我先生話, 噉佢好hurt 個小朋友ka ma.. 噉我之後問返仔仔, 我話頭先老師係唔係話你ar? 你有無覺得唔開心呢 ? 佢話佢都亂講野, 佢都無教過我地收筆, 我話係, 媽咪知, 佢無教過你, 同埋上次你個同學都無返. 仔仔話, 係lo, 我頭先都想講出來.. 我話你有無講到ar? 佢話無, 噉我話, 噉你就乖啦. le o的都係小事來, 如果係大事, 媽咪一定會為你同老師解釋返, 我話老師真係未必記得無教過你地. 同埋佢因為太喜歡畫畫, 又知你們o的文具貴, 見你們唔小心整得唔好, 怕你們又要再買, 所以佢好緊張, 噉就可能用佐個好緊張o既語氣. 我話噉你有無嬲個老師ar? 佢話無, 噉我話無就ok la, 下次噉你會記得點收返好o的筆la? 佢話係..
其實世界真係要面對好多唔同o既事同人. 我們做父母真係睇唔得到太多. 有時唔係太嚴重o既事都係一個經驗.. 噉當然如果小朋友係唔開心, 一定唔可以唔理, 要慢慢同佢講返

原帖由 小蟲媽媽 於 09-12-7 14:33 發表
多謝你,其實老師話"My dream is have many money"中文解釋係個夢有好多錢,鬼佬係唔明你講咩wo.後來我幫佢改左"my dream is to be a millionaire...."即使孩子寫得好劣,也不用拿個投影來放比人睇吧,上午放完,下午上堂 ...

多謝你,其實老師話"My dream is have many money"中文解釋係個夢有好多錢,鬼佬係唔明你講咩wo.後來我幫佢改左"my dream is to be a millionaire...."即使孩子寫得好劣,也不用拿個投影來放比人睇吧,上午放完,下午上堂還好像口痒一樣拿來取笑,我覺得不可思議lor,老師是做個榜樣給學生看的,即是在班房提倡嘲笑行為嗎?

原帖由 yuenwa 於 09-12-7 13:00 發表
樓主,

如果老師只是針對文法的問題, 係好小事, 只要老師在作文上紙加以紏正就可以.

但我感覺上, 老師是覺得你囡囡的想法不切實際.  我覺得這個老師真係好可惡:;pppp: .

我中一時在中文作文課時, 都寫過話想當第 ...

多謝你的提醒,我會反醒是否我的孩子是否沒學會那個EQ.

原帖由 brianshe 於 09-12-7 13:08 發表
做亞媽嘅實在太保護仔女, 仔女 EQ又唔夠.

睇黎先從自己落手, 改善小朋友 EQ先講啦.
講兩句又唔返學, 一陣同學笑你醜樣咪要跳樓
小朋友唔學會自己面對, 不如帶埋你返學上堂呀~ ...
‹ 上一主題|下一主題