用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 CAC評估為自閉傾向未必準確
go

CAC評估為自閉傾向未必準確 [複製鏈接]

我仔去年尾在CAC被評為有自閉傾向. 由於轉介到QM做詳細評估要等到2012年, 所以我早幾天自己找精神科醫生做評估. 最後醫生認為他不似有自閉症, 只是有ADHD的徵狀.

所以各位如在 CAC被評為有自閉傾向, 也可試試找醫生再看看, 以免好似我咁擔心咁耐.
   0    0    0    0

老實說,依家入k1就一定唔得架喇...因為囝囝都有認知問題,雖然唔係遲好多,但如果無適當既幫忙的話,遲緩條 gap 只會越來越大...而且依家學校課程唔等人架,你學唔到都係要繼續教其他的....咁除會打擊孩子自信,亦有機會令孩子討厭/害怕返學,又或令孩子慣於課室內發夢(因為無人理又聽唔明)...影響深遠呢!

個人經驗,暫時還是讓囝囝入讀私人S位吧...自己在家中同時亦要多加啟發孩子...照表面黎睇,如果你囝無任何古怪/固執行為需要糾正、而又喜歡跟其他小朋友相處的話,進展應該會唔錯的...但不要期望他可於短期內言語有明顯進步...要知道言語發展係跟腦發展有關的(有少數是跟口肌有關)...不過如果他能改善認知能力、有適當的引導的話,響正常情況下,語言能力 (包括理解及表達)都會相應提高的。
而且無人規定你要讀 私人S位幾耐架嘛...如果見囝囝有滿意既進展時,可隨時退出,轉回主流學校。

原帖由 chunchun_ma 於 10-9-13 00:42 發表
 At 29 months 評估結果, 認知程度: 21 months and 大小肌肉發展 OK

原帖由 someoneelse 於 10-9-12 19:43 發表
咁評估結果有無提到其他方面發展成點?認知程度如何?大小肌肉發展如何?
 At 29 months 評估結果, 認知程度: 21 months and 大小肌肉發展 OK

咁評估結果有無提到其他方面發展成點?認知程度如何?大小肌肉發展如何?

原帖由 chunchun_ma 於 10-9-12 17:57 發表
阿仔現兩歲9個月,年初發現語言發展慢,開始上語言訓練班。5月底去藍田兒童發展中心被醫生評估為有少許自閉徵狀,兼且語言基礎得12個月...中心社工於是建議申請入讀兼收/特殊幼兒中心,(但要等起碼一年才有位). 到今個星 ...

當然係訓練好, 如佢係細仔, 可以出年先讀K1, 你要知道一個有言語遲緩的小朋友, 唔係傍邊有個會講野嘅人, 佢就自然會識講野, 如果WORK, 呢兩年你在佢身邊都講唔小啦, 點解佢仲會有問題, 所以, 要有專業訓練, 令你掌握教導小朋友言語技巧, 在日常生活緊密訓練, 如果佢在一個學校係完全學唔到野, 只會浪費時間, 而你小朋友只得一歲言語基礎, 根本係跟唔到K1的課程, 老師可能覺得佢無騷擾其他人, 就無特別理佢, 有時太多人佢都理唔到咁多, 這樣你小朋友就會學乜都學唔到
原帖由 chunchun_ma 於 10-9-12 17:57 發表
阿仔現兩歲9個月,年初發現語言發展慢,開始上語言訓練班。5月底去藍田兒童發展中心被醫生評估為有少許自閉徵狀,兼且語言基礎得12個月...中心社工於是建議申請入讀兼收/特殊幼兒中心,(但要等起碼一年才有位). 到今個星 ...

求救,俾D意見

阿仔現兩歲9個月,年初發現語言發展慢,開始上語言訓練班。5月底去藍田兒童發展中心被醫生評估為有少許自閉徵狀,兼且語言基礎得12個月...中心社工於是建議申請入讀兼收/特殊幼兒中心,(但要等起碼一年才有位). 到今個星期二再到中心見語言治療師做評估,話只得15個月言語基礎,建議我們去報私人的密集試訓練課程(逢星期一至五,每日3小時),不要讀K1啦!!!
上網查過, 中環的Step 有密集試訓練課程, 但阿仔現在才開始適應K1幼稚園的生活, 如唔讀,又好似少咗D與正常(懂說話)小朋友相處的机會, 因為密集試訓練課程都係困在班房, 唔似幼稚園的生活多姿多采。
有無過來人的家長可俾D意見, 條路應點行?多謝!!!

其實兩間評估結果唔同都唔知信边間好.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

原帖由 bobolam 於 10-9-3 12:21 發表
try step
http://www.step-hk.com/2010/AssessmentGuide.html

唔知會唔會有啲平啲?

try step
http://www.step-hk.com/2010/AssessmentGuide.html

原帖由 vicky 於 10-9-3 12:01 發表

如果私人評估可以去邊度做?唔該

原帖由 mybabynbaby 於 10-9-3 11:42 發表
可以睇私家寫紙排評估中心, 另外可以去私人評估, 不過就要$1000 or about.
其實會唔會只係未適應同朋友相處.. 有冇其他特別行為, eg.叫佢唔應, 冇眼神接觸, 同唔同人講野, 係屋企同係學校有冇分別?...等 ...

如果私人評估可以去邊度做?唔該

可以睇私家寫紙排評估中心, 另外可以去私人評估, 不過就要$1000 or about.
其實會唔會只係未適應同朋友相處.. 有冇其他特別行為, eg.叫佢唔應, 冇眼神接觸, 同唔同人講野, 係屋企同係學校有冇分別?...等

唔好意思,我想問一問CAC係一間機構/測試方式?
因為,我朋友個小朋友啱啱上幼稚園幾日,老師就發覺佢比較特別:只鐘意玩圓形的玩具,同經常離開坐位唔會理會老師及其他事情...覺得佢有需要去作評估!

我知道如果排政府部門,快嘅要幾個月或者幾年,唔知道私家的收費如何,或者我現在應該點做?

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 22:53 發表
排政府精神科往往是要等很長時間的, 不過我聽聞排期期間, 如果他們有訓練, 會call家長請小朋友去上堂。另外你可以考慮去協康會, 家長資源中心有相關書籍及小組參加。不要氣餒, 加油! ...

協康, 好貴呀...
哥哥派到官校, 呢方面資源應該足夠~
多謝關心

排政府精神科往往是要等很長時間的, 不過我聽聞排期期間, 如果他們有訓練, 會call家長請小朋友去上堂。另外你可以考慮去協康會, 家長資源中心有相關書籍及小組參加。不要氣餒, 加油!

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 13:18 發表
小倩,
我大仔是0704啊。你那一個小朋友被評為亞氏保加?  有没有考慮參加訓練來幫助他?

哥哥呀~
啱啱今日上QM排期, 佢話保守估計要2.5yrs

我會等開咗學睇吓學校輔導老師有咩建議先...
或者會報小童群益會嘅course, 另外佢响YWCA參加緊個行為管治嘅課程, 會同負責社工傾傾, 睇吓可以點幫佢

小倩,
我大仔是0704啊。你那一個小朋友被評為亞氏保加?  有没有考慮參加訓練來幫助他?

啱啱今朝去完CAC, 本來睇"專注不足", 點知最終被評為"阿氏保加"... 依家refer QM兒童精神科~
平時阿仔係有類似ADHD嘅徵狀, 不過心理醫生話佢係因為阿氏保加令佢太自我中心, 忽略咗其他嘢所引起嘅~
(阿氏 同 自閉, 分別在語言發展, 阿仔係咀gel gel, 不過成日重覆3幅被囉 )

點都要睇返小朋友, 社交有問題要快0的攪, 我個女而家3歲, 我都怪自己唔早0的同佢check

大家好~

我的情況又係相反, 我之前係私人兒童心理學家度問, 就好confirm噤講我囝囝既行為"唔係"亞氏保加, but 半年後 去cac就confirmed 係好典型既亞氏保加, cac醫生仲問我why噤明顯都唔早d去check!

無論結果係點都好, 有適當既training 同 小心處理+留意, 點都好過唔理~ 做左, 點都好過唔做, 益處多過壞處瓜
‹ 上一主題|下一主題