用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

你地好呀! 請問你地會選擇那間小學給自己的小朋友呢? 大家分享下:)
   0    0    0    0

NET 40,有冇知道聖紀文好唔好呀?

醒目開學勳章

我都係48網觀塘區, 自己到現在都係十五十六, 因為我知這區的學位唔夠, 而且我個女只得基本分, 所以真係令到我十分擔心.
老師俾我意見如下:
我本身要返工(小朋友就係外婆湊, 晚上才自己湊返) , 而且小朋友唔係咁合傳統教育, 所以老師建議我唔好選兩間李兆強及循道衛理, 因此我諗住同個女報官小.

mckitty 你好,
我想問你會選邊間做back up 呢?
我原本都有這個諗法(找一間直資做back up) , 不過有人同我講如果這間直資收左小朋友, 而且又交左留位費, 咁學校就會通知政府, 政府就唔會同你大抽獎, 所以我都唔知點好?

原帖由 mckitty 於 10-6-2 13:06 發表
大家好!我係48網觀塘區,有幾間學校都還是十五十六,不知要選哪一間好︰
聖公會李兆強小學file:///C:/DOCUME~1/accuser/LOCALS~1/Temp/msoclip1/01/clip_image001.jpg(48)
聖公會德田李兆強小學(48)
藍田循道衛理小學file:/ ...

大家好,我個女都係2011-2012入小一,我個區係net40,唔知有邊間好呢?聖紀文好唔好呢?因為我老公佢係畢業生,我會報一些直資同私校,如果到時填表應該點填好呢?自行配位應唔應該填聖紀文呢?到時大抽獎甲同乙又應該點填呢?真係太多問題喇,希望有心媽媽同爸爸幫幫我....thanks

我女女係2011-2012入讀小一,我選何傳耀小學,有冇俾d意見我?

我囡囡kg 30/8會開家長會通知小一入學事宜

醒目開學勳章

有無對62 校網有咩意見?

各位家長, 我今日先參加.  發覺好多家長都好有料同好open唔自私, 希望我有好料都可以同大家分享.

個 table 好有用呀  thank you mckitty

我會考
YW
SFA
九小
宣道
陳守仁

又要重複返之前考 kinder 嘅 interview 同等待 result 嘅日子 .. 好驚呀

原帖由 mckitty 於 10-6-10 17:18 發表
2011/12年度小一入學申請表遞交日期及面試日期

http://www.eduplus.com.hk/children/detail.jsp?article_id=184

小女都係2011讀小一,41校網,而家唔知点決定,頭痛緊,
C6喺華德舊生,第一輪華德有20分,入到机會很大,但我心儀兩間聖家同九官,好驚大抽獎派唔到,再去華德叩門冇位,唔會揾私校津校,因要比学費,令願將学費放係學其他方面,請問大家會点做,可否比啲意見,唔該哂

迎戰小一選校》講座
http://edu.uncledos.com/uploads/talk-100715info.pdf

2011/12年度小一入學申請表遞交日期及面試日期

http://www.eduplus.com.hk/children/detail.jsp?article_id=184

我個女都喺明年入小一... 在將軍澳区, 打算優才, 保良局黃永樹... 心大心細. 因為這2間, 各有各好處... 仲想紧 . 但優才是直资... , 所以比較早交申請表.

我囡也是2011-12 PRIMARY....好頭痛

我個仔今年k2,亦係2011/12入小一。阿仔比較文靜,平時對答只算係一般,所以四月開始俾佢上小xx面試班。好彩佢好鍾意學野,亦唔會搞搞震,俾d同學家長話佢似"書生"。

我係香港華仁舊生,阿仔係獨子,地址係銅鑼灣(屬灣仔區),應該有20分,唔知自行收生階段機會大嗎?

為防華仁滑鐵盧,我同老婆已鎖定以下直資/私立小學做申請目標:
St Paul Co-ed
St Paul Boys
St Stephen
港大同學會
男拔
高主教
救恩

請問呢d小學有無簡介會?我去過佢地o既網頁,查番d舊年o既events, 唔多覺佢地有o係網頁度公佈簡介會日期同時間。雖然我諗面試班教室會提醒我地,但我怕要預先登記而佢地提得太遲,係咪一定要逐間打電話去問幾時有簡介會同埋預訂?

另外,睇番舊年教育局o既單張,如果接受左直資學位就要放棄官津自行收生和大抽獎,請問以上o既直資小學放榜會唔會早過官津自行收生放榜?萬一早過,就唔知應唔應該接受直資學位而放棄官津自行收生學位。

唔好意思,初黎報到,小弟才疏學淺,還望各位前輩多多指教!

HELLO~~
我個囡係41網, 只得15分. 由於我唔係幾想佢讀女校,請問大抽獎填表時,有那些男女學校較好 ?

你呢區真係好緊張喎

原帖由 wongkaka 於 10-6-3 03:19 發表
我囡也是2011-12 PRIMARY 好緊張, 我是34NET VERY KEEN COMPETITION

我識都好多左鄰右里都係今年
個個都博下HY, 馬頭涌, CSK, 或在!ST ROUND 或(甲部)博天神, ST MARY......都唔知點排?? ...
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

醒目開學勳章

原帖由 chuppy 於 10-6-3 12:48 發表
想問吓D書成人教人大抽獎要填哂30個空格,唔可以重覆,但我見屬自己校網最多得十幾間學校揀,咁即係點?

大抽獎應該係有幾多填幾多, 如果你個網有30間就填30間, 冇就有幾多填幾多. 我自己個網都係得11間, 所以都只係填o左11個格

‹ 上一主題|下一主題