用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教金麗幼稚園 今年10月29號派表啦,有冇人去"瞓街"呀?? ...
go

今年10月29號派表啦,有冇人去"瞓街"呀?? [複製鏈接]

頭先問咗啦,29號派表,30號in,有冇人會去"瞓街"呀??
   0    0    0    0

原帖由 stefi 於 10-11-4 13:59 發表

你有得後補都好呀, 我都冇~

咁你地有冇去in"聖安當"呀?
我地有去,但果日呀女表現唔好,我驚未必收。

原帖由 lechsh 於 10-11-1 13:53 發表

我個女都唔怕陌生,係差在要問多兩句先答。
另外,我都係排左一日一夜,137位,但只係作為後補,都好失望。

你有得後補都好呀, 我都冇~

原帖由 馬騮仔 於 10-11-1 13:54 發表
Stefi..
你有問點解呀?
佢話唔收我哦一聲咋,個老師打左個突。
你真係去聖匠呀?

留左位先咋, 睇下之後果d點先決定~

其實, 自己小朋友讀得, 當然希望間學校係好啦!! 不過, 就算幾好既學校, 都有成績差同成績好既學生, 何必太執著!!

我對囡o係厘度讀k2喇!! 過去一年, 對學校印象都算幾好!! 佢地真係有能力令小朋友自動自覺架喎!! 亞囡竟然好like "做功課"...

囡囡成績唔算突出, 只係中等, (因為佢地係d 文靜d既學生)...不過老師都有就佢地既問題, 打比家長傾下...算唔錯架喇!! (起碼有留意到佢麻...hahahaha)

禮貌上, 佢地都教得小朋友好好...亞囡讀左金麗之後, 有規矩左好多law....

原帖由 luckystar01 於 10-11-1 14:29 發表

我都係其中一個一知半解的家長,29日零晨4點半排隊,拎157號籌,面試時個仔完全不在狀態,明顯見佢好緊張,同平時判若兩人,個老師面試期間又戴住口罩,令我個仔好抗拒,最終當然係唔收。
面試期間個老師比我的感覺係好抗拒細仔(我 ...

我個女都係12月尾出世,個老師一黎到就"mou"低同佢講野,我個女都當堂定左一定睇清楚呢個係咩人。
之後我個女in.既時候都中規中矩,係講野時d音未係咁清晰同埋細聲。最後,個老師話我個女冇哥哥姐姐,都算係叻,但最後都只係列為後補。
咁"後補",即係冇機會?

金麗真係有人講話好OR唔好,我鄰居個仔今年係金麗畢業,佢大女之前讀第2間幼稚園,所以有得比較,佢就話金麗好,因為學既野比佢女間深.
但我而家亞仔間N1學校,有個同學仔讀緊K1(REPEAT),佢上年就係響金麗讀左年K1,佢爸爸話唔好,唔係出面講得咁好喎!又可能佢個仔言語差....總之讀得唔好,費事浪費時間,所以轉左而家呢間.(但佢仔已經又響另一間學校讀過1年N1架喇)
好唔好真係好難講....如果小朋友叻,可能讀邊度都OK!

原帖由 louiseter 於 10-11-1 22:46 發表
唔知係咪我敏感, 呢個topic出咗一段時間, 大部份回應嘅人對金麗嘅意見都係中上, 但in完之後, 就出咗好多負面意見, 點解呢?

我都有排隊, 仲打過電話比校長話排隊呢個方法唔好, 令家長好辛苦, 建議改用其他方法, 例如 ...

你想多左啦........ , 金麗能夠有今時今日的地位...

你估咁易推倒架

我女畢業係lee 2年內, 我好耐無入來law, 只係早幾日返工

經過金麗見到一班家長天寒地凍係處排隊, 我真係鄧大家辛

苦..

我係對金麗派表方法好反感, 校長的解釋....真係只有佢先講得出,不過又有一大把家長buy wor.....

無人手, 好驚好多人報名, 有無睇清楚你間學校係邊呀 ! 咁多年都吾改, 校長金句 "九龍塘的級數, 屋村的收費"  

我都係吾講啦, 吾再入黎回應啦, 我都吾係好得閒, 要同小朋友溫書啦,  祝大家好運, 個個入到心儀幼稚園

唔知係咪我敏感, 呢個topic出咗一段時間, 大部份回應嘅人對金麗嘅意見都係中上, 但in完之後, 就出咗好多負面意見, 點解呢?

我都有排隊, 仲打過電話比校長話排隊呢個方法唔好, 令家長好辛苦, 建議改用其他方法, 例如收郵寄表格. 校長話學校係細校, 根本無人手處理大量行政工作(因郵寄的話, 有好多本來無考慮呢間學校嘅人都會寄信, 仲要見晒, 係超大嘅工作量). 雖然我明佢哋嘅難處, 但要家長咁辛苦又實在唔多認同(尤其好多人係叫老人家嚟排).

至於老師質素, 我小朋友唔喺入面讀, 真係唔多知.  若果真係有咁多唔好嘅地方, 有冇人可以講多少少實例呢?

若果話老師唔多鍾意細仔, 就其實好多學校都係, 甚至有D學校連申請表都唔收添.

原帖由 1205 於 10-11-1 13:36 發表
放心, 你地的決定是沒有損失
好多一支半解的家長入左金麗後就知咩事

我都係其中一個一知半解的家長,29日零晨4點半排隊,拎157號籌,面試時個仔完全不在狀態,明顯見佢好緊張,同平時判若兩人,個老師面試期間又戴住口罩,令我個仔好抗拒,最終當然係唔收。
面試期間個老師比我的感覺係好抗拒細仔(我個仔12月尾出世),言談間暗示我仔仔說話及小肌能力未得。
不過算啦,「塞翁失馬,焉知非福」,今個週未又去見其他學校,希望仔仔唔好又咁緊張啦:loveliness:

Stefi..
你有問點解呀?
佢話唔收我哦一聲咋,個老師打左個突。
你真係去聖匠呀?

原帖由 stefi 於 10-11-1 11:03 發表

我個女就係掛住玩, 冇理個老師, 唔答佢野, 所以唔收~

我個女都唔怕陌生,係差在要問多兩句先答。
另外,我都係排左一日一夜,137位,但只係作為後補,都好失望。

原帖由 chelchel0126 於 10-10-31 22:30 發表

對於"做勢"呢一點,本人絕對認同
我先生都係有一個咁嘅疑問,都影響咗我地有冇去

放心, 你地的決定是沒有損失

好多一支半解的家長入左金麗後就知咩事

原帖由 lechsh 於 10-10-30 12:24 發表
我今早去左in啦。
前日下午我爸爸去排,到我夜晚放工,由我接更排通宵,果晚真係超凍。

今早真係好多人in,但係in既時間好短,好快就in完。主要睇下小朋友識唔識回答老師、認唔認到顏色、是否認到生果及動物和是否聽大人 ...

我個女就係掛住玩, 冇理個老師, 唔答佢野, 所以唔收~

原帖由 馬騮仔 於 10-10-29 23:31 發表
Stefi..
Hi..
我一直有睇呢個topic,但無出聲。都估你係味尋晚個靚媽咪,嘻!
知唔知我係邊個?

依家知你係邊個啦, 你咪排我後面果個囉~

佢話我個女唔肯講野, 所以唔收佢, 我地轉左去報聖匠, 即收佢讀全日~

我都好早去,排了一日一夜,最後無收。
不像傳聞話前頭表會收。
早知前後無分別我果朝先去!

原帖由 1205 於 10-10-31 08:30 發表
我小朋友金麗畢業, 金麗無錯有一部份真係好出色, 但其實lee 班學生去邊間讀一樣咁出色.
學校最叻係"做勢" 今時今日取表方法, 簡直  佢目的係咩, 大家心照啦.

我小朋友無取過報名表, 吾須要面試, 吾識學校的 ...

對於"做勢"呢一點,本人絕對認同
我先生都係有一個咁嘅疑問,都影響咗我地有冇去

我小朋友金麗畢業, 金麗無錯有一部份真係好出色, 但其實lee 班學生去邊間讀一樣咁出色.
學校最叻係"做勢" 今時今日取表方法, 簡直  佢目的係咩, 大家心照啦.

我小朋友無取過報名表, 吾須要面試, 吾識學校的人, 一個意外的來電, 就咁入左去讀上午班,  究竟佢地內部做緊d 咩無人知.

入左去讀吾一定讀到2間兆強, 一級百幾人, 校長都吾知幫得幾多個, 你估校長浪得墟名架,  吾叻吾乖都吾推薦比兆強, (又叻又乖自己考都入啦..) 至於其他的學生, 你想校長幫你...哈哈 !!! 不如當初搵過間幼稚園讀吧 !

我不是須要靠學校搵小學的家長, 只係我眼見一班家長派位後走走樸樸, 學校可以做到甚麼? 我還記得.

原帖由 爆炸人 於 10-10-30 10:17 發表
呵呵~~我記得你早1年前已經開始係到問我地金麗點, 但到最后都係無去呀~~
其實你可以試下29號早上來, 有可能拿到表, 但係咁后就唔一定收羅~~可以做後備!!!

咁你現在去那裡報名呀~~其實有次我去行街, 見到油塘有間幼 ...

係呀,就係睇咗一年,越睇越驚,索性冇去low..
我家天天係一個幾百厭嘅囝,你知啦,老師惡,佢受,梗係好啦,我亦求之不得,之但係,如果佢唔受,就大件事嘞,到時,老師又唔鍾意佢(冇特別意思,只不過,老師都係人,都會有喜惡)仲去邊到好??索性的起心肝,放棄..
藍田啟思收左上午班,都仲有幾間要in,到時再睇吓點啦..
至於你話新校,我又唔覺bor~~係邊個位呀??

有結果未呀??好似下午就知架啦bor~~
‹ 上一主題|下一主題