用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 星級爸﹕坐牢與上學
go

星級爸﹕坐牢與上學 [複製鏈接]

(明報)2010年12月1日 星期三 05:05

【明報專訊】上期提到我自青年時代因工作關係有機會出入監獄,至今也不時藉侍奉而探望青年人,多年接觸之後,近期忽發奇想﹕我們一般人表面觀察的事情可能不全面,比如我問你監獄制度和教育制度的分別,懲教員和教師的異同,你可能覺得我有問題,這樣顯淺的道理也搞不清楚,當然是學校把人變好,監獄把壞人變得更壞。
但如果我們把這理所當然的想法倒轉來敘述,即是學校可能是引導學生成為壞分子的溫床,監獄千方百計輔導引領囚友成為有益社會的賢人,你是否同意呢?
一個人好端端會如何變壞是一大問題,我們一般會認為,肯定是因家庭沒足夠的關懷和愛心,長輩無理斥責或虐打,同儕間學習模仿一些壞習慣並參與以得到朋輩間的認同,即你沒有選擇地生長在沒有愛和溫暖的家庭,然後又進了一個良莠不齊的學習環境,你中學之後,變壞的可能性極高,而進入社會後變本加厲只是深造的結果。
放棄學生的制度
我看了一篇大學生的調查報告,關於校內吸食毒品的原因,學生們表示學校的學習方法、環境氣氛、同學的影響是他們嘗試毒品的理由。
學校沉悶嗎?
答案是沉悶的,因為學校的模式參考[url=]英國
[/url]的文法學校,一方是以語文為主,以掃除文盲為目的,第二步才可普及教育,另一方是有文字基礎後才有數理化的需要以應付工業革命的發展,於是二三百年前的方法仍是今天網絡社會的主流,網絡社會的變化以五年為一代,而農業社會過渡工業革命已經為時五千多年。
學校本來是教育學生的地方,但香港的制度是放棄學生,我國總認為念大學是讀小學和中學的目的,但只有三成不到的學生有機會升大學,其餘同學們只是陪襯,教師和學校以學生入大學為目標,其他人就沒有效益了,於是失敗的感覺就出現了。
功課和考試成為成功與否的量度器,數字容易量度,關懷、溫暖、活潑、有趣、藝術都不能量度,所以成不了主流。
如果大學是中學的終極目的,肯定那三成以外的學生必然視上學為畏途,因為他們的存在是「目的以外」,在數學上他們永遠是「分母」,存在只是襯托「分子」,我們教育制度的可恨之處在於明知他們要出來謀事卻不教他們謀事的能力;明知他們信心不足但讓他們感覺自我良好的心理輔導也沒有,社會上不需要的功課和考試,我們卻每天重複又重複,社會需要的創意、管理技巧、溝通能力、熱誠則漠不關心,強迫矮人打籃球,他有成功感嗎?這樣下去,坐牢和上學的分別是前者是犯事所要付出的代價,後者沒有犯罪卻被迫到一個不被接受的地方。他們在捱時間,一下子發現黑社會更關心他們,他們就跟著走了。
那數百元的差距
現在最急切的問題是大學生就業的收入和中學生收窄至只有數百元,即是納稅人花了錢,犧牲了那麼多同學的前途,而竟然連搵食的能力也提升不了,值得嗎?
如果教師們知道這制度培養了這麼多失敗者,他們要不被囚室禁錮,要不心靈被禁錮,他們靜思時也許會心裏有愧。
我當然不認為教師比懲教人員差,只是為人師表是崇高行業,但在官僚下生活,身心俱殘。
[url=]張堅庭
[/url]
(著名導演,愛家爸爸,育有3名9至16歲兒女)

0    0    0    0

回復 83# uncleedward 的帖子

Uncle,

人格分裂越嚟越嚴重,hog.wash隱隱然已成獨立人格 ?????
- 人格分列得咁可爱, 真係唔区. 人地话老左会转性, 我想你似係老左我想你似係老左转性多的多的.  (今年好想着bikini, 因为无着过, 我想都似係老左转性)

- 未开过pm file, 唔知识唔识开, 有问题再揾你问. 何鸿生出院都係着住对顶级'tiger' 波鞋, 但係佢呢几日sort 得好紧要, 我买tiger, 一定唔买佢个欵俾你. 请放心.

你咁多fans, 即刻可以去开个专栏, 帮施生写7:30am, 做才子. (既可转性, 又可转营, 是现在流行的multi-task)

回復 83# uncleedward 的帖子

Uncle,

講開男人, 最近八緊 [當當]個 CEO [微博戰] 大摩女,CEO 慘敗。

你篇人類學,引頸以待。

回復 1# annie40 的帖子

大概不得不出來謝幕。

Sumyeema若你有女(你應該有吧?)就要教佢:男人嘅說話都係靠唔住。annie40,似乎新朋友中,知我莫若你。係咁就唔客氣,已將波鞋呎碼pm你,但我唔要Xdous。唔多好意頭,聽起嚟我好似要著草咁。

正在寫一回帖,講講人類學,保證悶瓜你哋後收工。連粗疏二字都講唔上嘅人類學都掂埋,露饀露倒穿底,真係唔走唔得。加上醫生拎着我啲 posts 同我講,人格分裂越嚟越嚴重,hog.wash隱隱然已成獨立人格,可能已被人視作另外一個人;加上當自己係馬騮,呢舖有排醫。

哎,eviepa 究竟你有冇聽清楚我嘅請求?If this is your way to get me to say something, you have succeeded. 我叫你幫我頂兩嘴,你知唔知乜嘢叫做「頂嘴」?

回復 80# eviepa 的帖子

Eviepa,

你在forum贡献良多, 我无甚建树, 是我欠你吧!

要uncle回来不难, 我们当中 犧牲一个打不死, 当炮灰, 写些无聊言论, 臭骂他的朋友, uncle 誓必速速现身.

突然想起罗大右的 '皇后大道东' :

有个正义朋友在硬弊背后...........他的名字叫做uncle....

回復 80# eviepa 的帖子

Eviepa,

您是千呼万唤始出来!

我看了你和仔仔爸文章几年, 因为不懂打中文, 从来input 欠奉.

annie

最後唔駛講,我唔喺度,eviepa 你點都要過嚟幫我頂頂。

好了,真的要走了,要真的走了。有緣再聚。

Uncle,

您唔舒服都记得叫eviepa顶顶, 真有义气,eviepa 再唔出山,似乎有些....

講到好似我欠左你地咁。Uncle條衰佬一向都係咁,出現一陣,發表完一輪極之精采既言論,搞到大家慶合合之後,就突然消失一年半載。吹佢唔漲。

回覆 73# uncleedward 的文章

最後唔駛講,我唔喺度,eviepa 你點都要過嚟幫我頂頂。

Uncle,

您唔舒服都记得叫eviepa顶顶, 真有义气,eviepa 再唔出山,似乎有些....

annie

原帖由 uncleedward 於 11-1-20 09:11 發表

Dear All

csy_媽,與您共進退,夠仗義啦啩

uncleedward, csy_媽, hog.wash,其實我很喜歡看你們的東西,只不過一直是靜觀而已.

我不明白為什麼要退呢?天空海闊,本來就是可以你有你講,我有我講,有交流固然可喜,沒有也不是壞事.我口講我心,為什麼不?

希望能再見到你們的文章!

Awah,

丈夫也佷有画画天分, 奈何中国人吾知道画画也可揾食, 总之对不懂之事, 最好避之则吉.

从来佷羡慕有幽默感的朋友, (因为我无), 反应快, 聪明的人才会幽默, 是朋友的开心果. 你讲笑我唔知, 是我的问题, 不关你事, 抱歉!

记得你太太是外国人, 印象中嫁亚洲人的西方女士, 都十分开明, 中国女孩遗失的温柔贤淑, 反而见证于她们身上. 我常默默地欣賞.

有次路上碰见一双欧亚混血儿孩子, 约十一, 十二岁吧,  温柔地拖扶着年邁中国老祖父母的手, 后面跟着是西方妈妈和中国爸爸, 是考道矣, 难忘! 家教真好!

annie

原帖由 awah112 於 11-1-20 17:14 發表
Annie

或者20年後,我們可以隨便改變性別(其實而家都可以),所有人生仔都揾代母(其實而家都可以), 但在今時今日, 要做,壓力會很大, 仲有可能犯官非。

20年前,我家人和學校所有老師,都認為畫畫,係揾吾到食既...

所 ...

回復 73# uncleedward 的帖子

Uncle,

这边有您, 咁好玩! 不如唔好走啦! 最多送些健康菜单和运动分享. 我成日上山落山, 但托赖, 未须用拐杖,( 千万别误会我孤汉唔借行山拐扙. ).

港大后边, 从克顿道行上山顶好容易, 须时约20- 40 分钟. 沿途风景甚佳, 除却阿婆阿公, 常有美女壮男. 您跟妻把臂同游, 从温当年拍拖日子. 行上山顶饮茶, quite romantic! 卢吉道一带, 是富豪行山径, 甚合uncle 的身份. (上次跑步时不經意的问路, 碰上李柱铭等大状, 让他们浪费几分钟, 我是白赚了.)

另保證安全, 曾经夜半三点跑山, 到顶处, 黑漆漆的,  以为会撞鬼, 内心驚駭, 忽然有阿婆阿公大声讲早晨, 大大声互唱山歌交流. 场面非常滑稽. 公公婆婆真可爱. 我想他门是二十岁灵魂困在八十岁身子上. 如大家能用活得像二十岁, 儍得像二十岁, 甚么也make sense 吧!

annie

P.S.  
如愿意行山, 送你'Tiger' 或是 xodus 登山跑鞋又如何? 但最少每星期跑五天.   ok 否?  走吓, 走吓, 保证健步如飞, 点重要难鬼拐杖吖.

回復 73# uncleedward 的帖子

Uncle,

又話和 csy_ma 共同進退? 佢都返來開壇講[國共歷史],睇怕 eviepa 都應該岩嘴形。

我一於坐定定, 齋睇。

原帖由 hog.wash 於 11-1-20 16:04 發表
Dear All

uncleedward 講道別又點少得我。等我臨走爆啲料俾你哋知。呢條友仔認屎認屁,又話識呢個;又話識嗰個,查實如果唔係因為我,佢點會識咁多人。

話說佢中年失業,見佢咁慘(你咪信佢話自己可以担担抬抬,實情係担唔担得, ...

Dear All

(純粹博大家一粲)

本來話走就應該走,但唔抵得嗰個衰人 hog.wash (個人衰,改個名都衰過人,邊有人叫自己做豬食,分明係唔多識英文俾人點,以為改個英文名會潮啲)玩踢爆,忍唔住最後講多兩句。

妻子本乃鹹水大學生,絕非此卑鄙小人(成日以為介紹份看更替工俾我就乜嘢大恩大德咁,人哋只不過好似囝囝爸話齋,體驗生活咋嘛。) 所話嘅字都唔識多個,淨係識冧巴。其實,妻子只不過是中咗降頭中,古往今來,殺人無數,至陰至毒的「冧巴降」(出自黃子華) (咦,嗰個叫阿Joe嘅一向剩係吟詩,但最近無端端吟完詩後「up」咗串數字。查勻成本 Da Vincci Code 都木宰羊,唔通佢都係妻子病友?妻子每日中午起床後都有幾個鐘頭降毒發作,猛咁同我up啲我聽唔明嘅數字。好似前兩日中午貪得意,放一大塊頭菜墊底,加銀魚仔乾(浸透) 同大量薑絲嚟蒸大魚腩,問妻子好唔好。點知撞啱佢降毒發作,話「5354」,「958」,搞到我個心「1516」,「78落」,好彩見到妻子「352」,就張碟魚食個「7086」,仲話舊16蚊嘅魚食落有層次。嗱,佢冇事嘅時侯都幾有文化,唔係好似嗰個Judy或者嗰個林夕話「雞有雞味,魚有魚味」已經係最高境界(Judy,咪駁嘴,明屈你嘅)

好彩自己生性愚鈍,又記性極差,對冧巴降有天然免疫能力。前幾年妻子駛咗幾十萬(我都好奇怪佢啲錢點嚟,唔通佢半夜落麥記做清潔?) 醫我,送我去埋啲乜嘢記憶訓練班,話係佢啲師弟妹啲徒孫開嘅。點知駛咗幾十萬,都剩係記得8號仔一個冧巴。妻子見我蠢過郭靖,佢縱有黃蓉之資,亦不會教出個所以然來,也就作罷。

最衰就係 hog.wash 一句「睇嚟中國仲有幾年好」引發妻子降毒發作。前兩日仲俾我見到佢哋細細聲講,只聽見妻子最後兩句「……9394,你幫我住佢。」我查勻都查唔到9394係邊隻股。咦,唔通 hog.wash個衰人想呃埋妻子啲棺材本。唔得,我都係要吸緊啲,費時人財兩失。聽講雲貴地方有一名山的捨身崖(廣告時間:所有名山都有捨身崖,因為佢哋冇東堤小築。) 下有一隱世名醫,專醫冧巴降,一於執埋行李,同妻子盡快起程。

咦,Annie 成日上山落山,唔知好唔好問吓佢有冇多兩枝行山拐扙可以借呢?試吓佢係唔係真係咁好人都好,話唔定佢都都係好似 judy 咁孤寒?重有而家天寒地凍,Wunma 郁下就周身慶,唔知係識得獨門氣功抑或有啲勁爆暖包呢?真係要請教吓。去巫蠱之地,好唔好叫 ChiChiPaPa 教番兩句咒語呢?唔知點解,我總覺得 Chi—Chi—Pa—Pa-- 好似咒語,我唸一唸就成個人就正經哂。最後唔駛講,我唔喺度,eviepa 你點都要過嚟幫我頂頂。

回復 7# uncleedward 的帖子

Uncle,

Your EQ is suberb that's apprehensible to have many secret admirers and some not secret admirers (i'm not secret one).  Your inputs always grab my attention.   (excluding those about diet.)

Take care and good luck.

回復 2# uncleedward 的帖子

Dear All

uncleedward 講道別又點少得我。等我臨走爆啲料俾你哋知。呢條友仔認屎認屁,又話識呢個;又話識嗰個,查實如果唔係因為我,佢點會識咁多人。

話說佢中年失業,見佢咁慘(你咪信佢話自己可以担担抬抬,實情係担唔担得,抬唔抬得,正一病壞)又見佢早年屈蛇過倫敦匿埋係唐人街旺記幾年,識幾個唔鹹唔淡嘅ABC,就介紹佢上山做看更替工囉。哈,咁就俾佢識咗好多人。唔知係唔係啲有錢佬靈舍寂寞鍾意揾人傾計,抑或孤寒啲心理醫生錢,佢一陣話誠哥約咗佢飲茶,傾吓點教仔。實情佢都冇仔,點教人?一陣又話「你家吓杰」嘅伯爺約佢食晚飯,傾吓美國最新遺傳科技。實情佢樣樣都咁粗疏,冇樣係强項,聽佢點就唔慌唔杰。

好似頭先落更,想揾佢去飲茶,佢又話唔得,話應承咗15樓嗰個個女係劍橋教書嘅吳生跑步(咦,嘜而家劍橋安老院咁先進,搞埋一人一大學添咩?)我哋班friends最初都唔信佢,諗住呢條友得個吹字,直至有一次港督府搞個唔知係團拜定乜鬼,唔夠人手叫埋我呢班二打六去幫手先得知真相。嗰個 uncleedward 自己嚟開工就好啦,重帶埋兩個女嚟添煩添亂。兩隻嘢自細都冇爺教啦,好似馬騮咁通處走。點知當我經過一個黑人同一個心口插支美國旗仔嘅鬼佬就俾我聽見個黑人咁問(講番轉頭都多得佢喺咁迫我學英文,而家有時俾啲鬼佬捉去唱karaoke都頂得兩咀My Way !可憐佢頭兩個秘書就俾佢迫迫下連婚都未結。咦,唔啱數。餐館佬何來秘書?佢講啲嘢你哋咪認真,當笑話聽就算。)講番個黑人問:朋友,嗰個跛跛吓隻脚仲要半蹲咁同uncleedward 個大女玩緊嘅老人家係邊個?喺旁邊帶往 bowtie 吹緊口哨緊 uncleedward 個細女嗰個又係邊個?

喺喇,唔可以同你哋講咁多啦。受阿嫂所托,要幫手住 uncleedward。阿嫂話佢呢排神神化化,成日口中唸唸有詞。乜嘢 Evie、茱迪、安妮、心兒,全部都係女人名;又平日都唔多講粗口,但口中唸唸有詞時又常常媽媽聲,有啲古怪。佢話最近有個唔知乜名嘅人講過男人最衰三樣嘢。佢老公已經衰咗兩瓣:少年得志,中年頹廢。唔想佢衰埋最後一瓣:臨老入花叢。叫我咪俾佢搞三搞四,幫佢緊啲。見阿嫂字都唔讖多個,最多識啲冧巴。見佢咁慘,只好幫幫佢,所以要同你地講byebye啦。

temporarily hog.wash, forever uncleedward

uncle 是不會那麼容易受傷的!

我小時候也有玩洋娃娃, 那些你把她放下, 會閉上眼睛旳.

同性取向..... 還是接受不了.

uncle 的分享確實好精彩,要離開很可惜。 如果我的說話傷害了任何人,我向你們道歉。 我只不過是“論盡家傭”的C9,一次路過,發現這個森林很有趣,只是不想一草一木被傷害。

我回去“論盡家傭”, 再見!
‹ 上一主題|下一主題