用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田迦蜜中學
go

何文田迦蜜中學 [複製鏈接]

請問有冇人知何文田迦密中學好唔好,
係咪 band 1.
校風如何.???

thanks  a million
   0    0    0    0

我很同意,拍唔拍拖是睇小朋友,唔可以勉強。

原帖由 一家的太陽 於 11-1-4 10:04 發表
要為自己子女搵一間合適嘅中學,家長真係要做多點工夫。
除了上網問意見,也可以聽聽小學老師嘅comment。因為佢哋有較多最新訊息,又冇利益衝突,說話會比較中肯。
要知道校風怎樣,就要抽時間去鐘意嘅學校睇下lunch時間或放學 ...

THANK YOU, 好有用的資料.

要為自己子女搵一間合適嘅中學,家長真係要做多點工夫。
除了上網問意見,也可以聽聽小學老師嘅comment。因為佢哋有較多最新訊息,又冇利益衝突,說話會比較中肯。
要知道校風怎樣,就要抽時間去鐘意嘅學校睇下lunch時間或放學時間D學生嘅行為舉止。
想知道學校整體學業點,也只有以公開試嘅成績作參考,一般學校都會係校網annual report上顯示中學會考學生考獲14分嘅比例。
迦密之所以被認為學業越來越好,就係因為佢哋公開試嘅成績近年來越來越佔上位。
仲有升中派位置頂位有khmama好俾心機收集嘅數據,都好有參考作用。好好加以利用,也對得起khmama嘅一片好心。
升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1

至於講到拍拖呢個問題, 咁我又相信大部份中學都會有中學生拍拖, 只不過係睇佢地個人識唔識得安排時間, 同埋. 最驚係見到佢地群埋 d 唔知邊到黎o既金毛飛o者.

本人有一個女兒,將升讀中學,本來想選迦密或旅港,但昨日聽朋友說,他有兩個朋友的女兒,分別入讀迦密和旅港,但都說校內拍拖氣氛濃厚,如果到中二仍未找到拖友,會被同學說是「蘿底橙」,令我很擔心,不知選不選,我不想女兒只顧拍拖。
有沒有人可以告訴我這是否屬實?

原帖由 chansuifong 於 11-1-3 17:35 發表
銀禧轉了新校長是女的, 阿女話更加嚴, 校內一定要說英文或普通話, 太嚴小朋友一定吾鍾意, 不過校內的學生就好有禮貌, 一到考試就個個走返屋企溫書, 阿女今年中四我都覺得沒有選錯學校, 校風好, 但都多小測和一年3個 ...

妳亞女係銀禧讀緊 f.4 呀!
我知道銀禧校風係非常好o既, 呢樣我唔擔心.
不過只係擔心換o左校長,  係架構各方面會有變化.
咁妳亞女話呢個校長o既處事作風都可以接受 ah.?
thanks!

回復 18# lam110hk 的帖子

係呀, 因為有朋友係銀禧到教書o既,

回復 12# 第二任媽媽 的帖子

銀禧 校長岩岩先上任 三個月,
咁快就肯定人地變得麻麻
似乎言之過早

除咗邱佐榮差點,其他3間都差唔多.要睇你著眼點係咩.
如對學校的宗教背景,學校環境,校風,交通等等.
迦密比較著重谷成績,聽已畢業嘅侄仔講,學校都好推崇宗教教育.
而當時我揀旅港開平,係鐘意佢冇宗教背景.學生睇落乖巧,純樸.入到後,也一路感恩沒有揀錯學校.
講到換校長,如果係一個制度健全嘅學校,即使換校長,學校也唔會係3,5年內有太大變化.
旅港開平校長明年也會榮休,但冇擔心過學校會點樣.
因為學校兩位副校長都好能幹,好踏實.

原帖由 第二任媽媽 於 11-1-3 12:13 發表
如果係你地,
你地會點揀,

銀禧, 迦密, 旅港, 邱佐榮.

回復 13# NormalGuy 的帖子

旅港開平嘅功課唔算密集,但也唔算少.
有些功課要自己搵資料來完成.

迦密嘅功課情況答唔到你.

據我所知,迦密幾谷下嘅.
所以近年來,間學校嘅成績一路上升緊.

回復 13# NormalGuy 的帖子

我都想知, 迦蜜功課多唔多, 同埋係咪死谷果 d 傳統學校?

請問迦密和旅港的功課量怎樣?是傳統集訓式還是輕鬆活動教學呢?

咁聽見咁多位都咁講, 話 迦密係 好學校.
咁我都放心可以揀喇.
其實我有位朋友佢本身係做校長o既. 佢都話迦密係一間好學校. 只不過我係因為聽過何文田廣場打交果單新聞之後, 對迦蜜有所懷疑o者.

另外, 其實我不嬲係想揀銀禧o既,
但係銀禧o岩o岩轉o左校長,
我呢位做校長的朋友話, 轉o左校長後o既銀禧變得麻麻.
所以我又要轉 第一志願o既選擇,

如果係你地,
你地會點揀,

銀禧, 迦密, 旅港, 邱佐榮.

排名會係點.

十萬個唔該!!!

原帖由 第二任媽媽 於 10-12-30 12:24 發表
請問有冇人知何文田迦密中學好唔好,
係咪 band 1.
校風如何.???

thanks  a million

迦密中學 在九龍算是一間 相當好 band 1 男女校

近年成績仲越來越進步
‹ 上一主題|下一主題