用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我小朋友專注力奇差,奇差再奇差..點算 ...
go

我小朋友專注力奇差,奇差再奇差..點算 [複製鏈接]

醒目開學勳章

1路以lai由佢細個都覺得佢專注力係比起其他小朋友差ka la...
但佢1路越大個問題就越serious......
1.上星期見完班主任老師話佢上堂完全唔留心聽書,係堂上教全班做既功課佢next day 交時可以做到離題..
2.最近因為功課跟唔上啦,搵左個姐姐係屋企同佢補習,上左2堂姐姐已經complain 佢sit 唔夠15 mins 就唔耐煩,成日周身move 同想走開....根本好難集中精神...
3.佢1路學緊piano 今年諗住exam(其實俾佢學piano 係想佢可以訓練專注力sit 耐的),但老師近呢幾個月都係complain 佢唔專心,教極都唔上心...

唉...其實專注力呢家野係咪如果唔理佢係會1路嚴重落去ka la...
   0    0    0    0

我個仔又係專注力唔好,成績都中下,不過數學都算幾好. 有如果專注力有問題的小朋友,係咪對任何事都專注不到?
好似JOEYLIN1017所講, 遇到佢有興趣的東西,我個仔又真係可以100%投入,好似數學,畫畫,睇漫畫書,咁佢就可以專注,校外的樂器,運動等,佢都無乜問題.(可但多數單對單)

你快去幫仔仔個評估, 會不會只是讀寫障礙. 若是就好辦了. 若小朋友有讀寫障礙應不用吃藥, 只是教法不同, 若幫他們找到學習的方法, 怹們跟一般小朋友沒有太大的分別.
當然很多更是資優兒童.
但家長必須要愛心很多很大. 要找一間有愛心的學校.
小孩一點也不笨.

原帖由 rebecca0113 於 11-1-24 09:14 發表
1路以lai由佢細個都覺得佢專注力係比起其他小朋友差ka la...
但佢1路越大個問題就越serious......
1.上星期見完班主任老師話佢上堂完全唔留心聽書,係堂上教全班做既功課佢next day 交時可以做到離題..
2.最近因為功課跟唔上啦 ...

感謝你的意見! 我都有比佢玩Lego.真的好喜歡及好專心. 而我都有問佢係咪唔鍾意游水及Dance Jazz, 呢兩樣佢都話好鍾意, 仲有朋友一齊學, 大家互相鼓勵!  所以我唔知佢真係有問題定正常...... 昨日上了第一堂專注班, 都幾好... Focuse 3大方面 (聽, 看及活動).... 不過就真係好貴.... !! 但估唔到有幾個女仔上....

醒目開學勳章

其實有冇諗過唔一定係過動?
好有可能系小朋友佢一星期都冇一樣係佢有興趣既活動,我朋友個仔仔都係咁,果時佢個仔仔3歲半,但係好心散, 上堂又走黎走去,後來有一日買左餅lego比呀仔,但係呀仔好鐘意玩,就變左好專心,再同佢講下少少道理, 上堂唔留心既問題又冇左喎
我見個方法好似幾好又唔洗靠藥物, 我都試下可唔可以改變到細囡,我細囡k.2已經比老師投訴, 學校既又投訴, 連上門教既老師都攪佢唔掂完全上唔到堂, 不過後來學左畫畫就專心左好多,我位畫畫老師上一次堂兩個鐘,但係我囡就完全冇離開過個位,唔知算唔算有改善到呢

小兒係Asperger child, 我最近發現佢的注意力好差, 尤其聽人講野, 好似遊雲咁,學校老師都有Compliant, 如Story-telling, 佢就一定"頭擰, 及腳fing", 但佢係學校亦唔會騷擾人或打人, 亦唔衝動, 而做功課, 練琴都ok.. 而學琴時就更加出事, 如老師彈一次比佢聽, 佢會瞓係張椅到或琴下玩Pedal, 你听佢彈就唔係問題. 玩時又唔會玩東玩西.. 都係一樣一樣... 我唔知係咪ADHD...? 但係聽人講野確實係問題, 要叫10次8次先做...  

如你們講做運動, 我每星期游水2次及玩Jazz..
如你們講學琴, 佢都有學: 每天都訓練 15-20分鐘

我於新年期間帶他上了特訓社交班, 導師都睇出佢有呢個問題, 見議佢上專注班....我都好心煩, 好怕浪費金錢及時間.. 佢又好似係與唔係之間... 大家不況比d意見我...

PS..大家唔好以為國際學校可以好包容.. 雖然佢學習上比其他人叻, 但老師都話佢唔聽話, 唔理解指示, 唔跟指示等... 睇完張成績表, 我都覺得

回覆 20# Charlotte_mom 的文章

請問有有冇私人醫生介紹,和收費多少,請pm.THX

miffy,

可以分享詳情嗎?

診所資料和收費? 療程多久?

thx~

醒目開學勳章 王國長老

THANKS 我會去睇下
係, 個問題本身已經好煩, 如果食左藥唔WORK, 仲煩! 又要慢慢試同調節.....

原帖由 lillymarie 於 11-1-28 08:28 AM 發表

其實, 唔係個個食咗藥都得架, 10個小朋友食藥, 只有8個有效.
所以食藥有效兼無副作用, 真的是很幸福.
個D食咗藥都無效既小朋友最慘.
我睇過本書叫做
"分心也有好成績" (delivered from distraction)
作者是 Edward ...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-1-27 14:19 發表
唔係唔長高, 係第2時會比原本高度矮dd (上面網友有數字話2cm)
我仔本來就係大碼, 所以我唔太擔心

其實, 唔係個個食咗藥都得架, 10個小朋友食藥, 只有8個有效.
所以食藥有效兼無副作用, 真的是很幸福.
個D食咗藥都無效既小朋友最慘.
我睇過本書叫做
"分心也有好成績" (delivered from distraction)
作者是 Edward M. Hallowell & John J. Ratey 丁凡譯
遠流出版.
作者提及過他自己因某些原因不能吃藥.
這是一本頗值得看的書.

醒目開學勳章 王國長老

唔係唔長高, 係第2時會比原本高度矮dd (上面網友有數字話2cm)
我仔本來就係大碼, 所以我唔太擔心
原帖由 ernestchow 於 11-1-27 01:34 PM 發表
這藥是不是不會長高?

回復 20# Charlotte_mom 的帖子

這藥是不是不會長高?

醒目開學勳章 王國長老

多謝你解釋, 好有用
我仔岩岩食ritalin, for佢case, 並無好desperate既野, 佢有多手多腳, 有心散, 好多時唔可以獨立完成作業, 我見過佢落堂後要去搵老師補做堂課, 見過佢張worksheet亂做一通(用口問佢咩都識答), 去到d唔需要坐定既堂, 問題更大, 例如體育堂, 舞蹈堂, 佢坐唔定, 騷擾同學, 有時會有d唔開心(例如迫黎迫去, 俾老師話, 話完連評估都無心機做之類), 亦會衝動地做出d人地唔鐘意既行為(事後問佢, 咩都識解釋架wor)
好差咩? 又唔係, c-咩? 未至於, 但我覺得情況可以做得更好
食藥第1,2 日, 老師有話佢唔想食, 情緒起伏大左, 呆左d, 之後d狀況已經消失, 我仔俾人讚多左, 自信心多左, 佢自己識講, 食左藥, 成日都精神左, 上課做好左, 佢自己都好有滿足感
另外, 上次見醫生, 醫生話我仔社交弱, 唔識"睇人眉頭眼額", 但唔係阿氏保加, 因為阿氏保加唔識亦唔理人感受, 但我仔係識, 不過唔想理(衝動, 自己跳左考慮果一part), 而社交呢樣野係好抽象的, 唔可以教佢點社交, 而係要靠小朋友自己去經歷同探索, 再觀察咩叫好, 咩唔應該, 而adhd小朋友由於缺乏集中力, 所以社交過程中, 無去留意身邊事物, 所以亦學唔好社交投巧, 呢樣醫生開藥時有提過, 一方面俾佢上d社交課程, 一方面靠藥物令佢集中, 再留意多d身邊事, 對佢社交發展都有幫助
我有朋友做協康, 都好多學生需要食ritalin, 所以都俾左d資料我, 內容大致同你講差唔多, 都係4小時, 無咩長遠副作用, 所以我都放心
我同意, 呢個係好複雜既問題, 不過個人黎講, 我唔排斥食藥, 我又講左以上意見, 希望家長可以參考下
原帖由 lillymarie 於 11-1-26 05:01 PM 發表
點樣既情況先係desperate呢?
例如 學校操行去到C-
媽咪揍佢揍到depression
小朋友開始有對抗性反叛行為(被人鬧得太多), 好自卑, 成績太差.
校長老師都頂不順叫佢食藥
之類之類

醒目開學勳章

其實幼稚園時我問個老師,阿仔需唔需要睇醫生,老師話阿仔係比較貪玩,不過唔需要睇醫生,佢唔係冇時停。
今年小一,被老師寫過2次手冊,都係因為同人傾解。(出年家長會,我會問o下老師的意見,睇o下阿仔你情況點)

原帖由 external 於 11-1-26 14:34 發表
我想請問各位有看醫生吃藥的媽媽, 有沒有想過藥物對小朋友的副作用有幾大? 我們所用藥不是治療性的, 是影響整個腦部, 如果若干年後, 小朋友因為吃藥而有問題會怎樣?
我近來都煩着是否要一定要吃藥?! 請各位給我一點 ...

首先諗下: 點解會考慮食藥?
好多時, 家長係試過哂所有能力可以做到的方法, (有人話每日做運動45分鐘, 得唔得?), 都幫唔到小朋友, 先會去諗食藥. 非到好desperate都唔想小朋友食藥.

點樣既情況先係desperate呢?
例如 學校操行去到C-
媽咪揍佢揍到depression
小朋友開始有對抗性反叛行為(被人鬧得太多), 好自卑, 成績太差.
校長老師都頂不順叫佢食藥
之類之類

藥物現在有兩種,
最普遍個隻RITALIN
最大的副作用係:
胃口差, 只係部份小朋友會, 有些完全無事.
高度會比expected height少約2cm. 不過, 呢隻藥的好處係, 時間一過藥力無哂, 對個腦無長遠影响.

RITALIN在香港好似有兩種, 一種係4小時有效, 一種係12小時有效(叫CONCERTA).

小朋友真的好似灰姑娘咁, 一夠鐘, 藥力一散, 就打回原形.
有些家長覺得藥力過咗, 情緒更差, 9成係因為之前之後表現相差太遠了. 有少部份係食4小時有效的ritalin, 的確有少許rebound.

再講小朋友情緒差, 有時係因為佢地係學校挫折太多, 返到屋企就不受控咁發落愛鍚自己的家人身上. 食咗藥, 係學校被老師同學接納多了, 有時情緒反而平穏好多.

搵個對ADHD有經驗的醫生好重要, 真的出現副作用, 佢都知道可以點樣調較藥量, 同埋俾到一些實際的建議.

有時候要搵個平衡點, 即係副作用最少而又應付到學校的要求. 例如, 若學校包容度大, 功課壓力無咁重, 父母放低要求, 咁咪可以食藥細D份量囉.

很複雜的問題.

我想請問各位有看醫生吃藥的媽媽, 有沒有想過藥物對小朋友的副作用有幾大? 我們所用藥不是治療性的, 是影響整個腦部, 如果若干年後, 小朋友因為吃藥而有問題會怎樣?
我近來都煩着是否要一定要吃藥?! 請各位給我一點意見.
吃藥後會食慾不振嗎?
藥力過後會出現情緒更差嗎? 上堂專心了, 老師當然開心, 但如回家後情緒, 食慾或發育不良都是我們做父母的不想面對的...

絶对同意!!!

近呢几個月,我都懷疑小朋友有ADHD,係因為佢無时停,近來上堂都比老師投訴,又或者上課外活動既老師投訴.

同人講我個小朋友hyper-active,d人只會話,活躍d好,靜靜咁坐0係到先驚呀...

只能說根本佢地唔知道我地家長既有几咁煩惱.我個小朋友因為bb0個陣有事入過醫院,先至keep住覆診到而家,我知道有好多新症,排都要几年,講真點等?等得到都錯過咗黃金治療期.

我寧願自己辛苦d揾私家做評估(都要排几個月,但起碼好過gov't要排几年!),再揾d course比佢讀,雖然係貴,但自己既小朋友,無辦法.

我亦都試過比佢學piano及violin,我明知佢上堂唔專心,但我仍然堅持,但最終老師都勸我唔好浪費金錢,我亦都知道佢都無咩心機教勒,唯有quit.

其實運動類的我未試過,不過d therapists話,最好每日比小朋友落公園走,半個小時也好,一個小時也好...消耗吓佢地既精力...

而我只能盡量提點小朋友,叫佢專心d,做功課唔好遊雲,返學要聽老師講...每日講n咁多次...講到小朋友都識背番出黎,但無辦法,希望佢會明白.

早前我同個醫生傾開話而家既小朋友實在太多事幹,以前我地或之前既年代,呢d根本唔係咩問題,洗咩要去睇啫,大大吓就得架la,咩天生天養喎.個醫生都話無辦法,年代唔同,醫學昌明,況且而家每一項既病症,個spectrum可以拓寬得好大...

唉,唯有大家一齊努力啦.
‹ 上一主題|下一主題