用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!
go

[聽/語障] 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話! [複製鏈接]

亞囡將近兩歲半, 仲係只講BB話!
基本上佢一直只講到"爸"音, 極其量間中會講"bear" 同"bye"音!
不斷嘗試教佢講近似嘅音, 例如媽媽, 波波, 婆婆..., 結果一次都未講過; 教佢講其他音, 佢就算肯跟住講, 都係一樣講番"爸爸爸"音, 有時自己唱歌仔, 都係講"爸爸爸"音來啍...

亞囡1.5歲左右, 我已經覺得佢講野好遲, 同其他同齡小朋友唔同 (但當時好多朋友都話唔駛咁緊張, 有D小朋友係遲D!)
1.5歲去健康院評估, 強烈要求轉介CAC, 但政府安排見醫生都要半年(即2歲左右)
終於等待期間, 大約20個月就帶住亞囡去ST做住D training先, 23個月就搵咗pravite 兒科做評估; 當時評估係話亞囡GDD, 各方面都delay咗幾個月, 最弱一項嘅言語, delay咗12M;
當時嘅建議都係做多D ST+OT training...
現在做了training近半年了, 說話發音還是沒有進步...

一度擔心是否亞囡的口肌問題影響發音, 但ST只說囡囡口肌比較弱, 結構上沒有問題~

也問過兒科醫生, 他說沒特別檢查可以做~

真的沒有檢查/評估需要做嗎? 做training好像現階段還未見有成效...

這刻真是有點無奈及沮喪

1    0    1    0

我都想要ST training centre 資料!我仔仔28個月只有少量單字

我個仔28個月只得少量單字,請pmST資料給我!

我都想要言語治療師資料,請pm我!我仔仔28個月只講少量單字!

alexcmlam 發表於 13-6-19 10:12
可以多一個考慮, 就係認識有上門嘅言語治療服務.

初時, 以為只有外間中心先至有得做, 佢哋要等兩三個月,  ...
可否pm埋比我...thx

回復 alexcmlam 的帖子

可否PM我

請PM治療師資料給我,謝謝!

女女快兩歲,仲未識單字,不斷哼歌仔。

i need too .... pm me pls ...~ thanx alot

引用:可以多一個考慮,+就係認識有上門嘅言語治療

原帖由 alexcmlam 於 13-06-19 發表

初時, 以為只有外間中心先至有得做, 佢哋要等兩三個月,  ...
可否介紹給我?

引用:我仔一樣,27個月單字都無幾個。岩岩收出面

原帖由 sochi81 於 13-06-19 發表
我仔一樣,27個月單字都無幾個。岩岩收出面機構評估,言語及認知等於一歲。岩岩先訓練,我估長期努力,唔好 ...
你好,可否介紹我出面邊度機構? 因我仔25個月都只係發到少許單字

我仔一樣,27個月單字都無幾個。岩岩收出面機構評估,言語及認知等於一歲。岩岩先訓練,我估長期努力,唔好放棄。治療師建議返n班,我打左好多電話,今日終於有人收。加油。大人自己的擔憂同壓力盡量處理好,才可支持小朋友,如治療師話小孩會感覺到你的感受大家都努力

初時, 以為只有外間中心先至有得做, 佢哋要等兩三個月, 如果等資助機構, 又要半年.

依家認識有上門言語服務, 有朋支囝囝同埋老人院中風老友記用過, 唔錯喎! 早前介紹另一位媽媽用, 佢回覆話, 時間配合到, 一個禮拜多就安排到上門, 呢位媽媽都係諗先做評估, 一路排資助機構位, 後來覺得唔錯, 希望keep住訓練, 直至資助果邊有位.

回復 2299 的帖子

哥X比亚XX顾问,你可以上网search下,系海洋中心。搵黄姑娘。搵唔到我再pm电话给你。

引用:健康院要排好耐,好浪費小朋友同家長D時間

原帖由 lilbee 於 13-06-03 發表
健康院要排好耐,好浪費小朋友同家長D時間。出邊好多私人Center都要排隊,不過我侄女嗰st去咗間新center,應 ...
你個仔仔係邊間睇開,可唔可以俾啲資料我,我好驚佢以後都係咁呀

健康院要排好耐,好浪費小朋友同家長D時間。出邊好多私人Center都要排隊,不過我侄女嗰st去咗間新center,應該仲有位。有時小朋友做Training都要同嗰治療師安key進展先會快。我侄女嗰st系美國返黎唧,方法好好多。她話我嗰仔仔就唔需要做個別,不過都幫他報咗暑期小組,有埋感統同社交訓練。唔好灰心,試下唔同唧方法。不過你唧小朋友應該唔需要針灸,通常系好a嗰滴先做。

回覆:好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!

我女都就來兩歲半,只係發到爸爸媽媽音,最近都係發多左袋袋音,係有係政府醫院兒科跟開,佢死都要我等多三個月先同我排言語治療,因我女唔肯食固體,所以應該囗肌差,我都好擔心呀!學校老師講佢理解能力係ok,只係唔肯講嘢,我係咪唔好等政府自己同佢睇先好啲呢?可唔可以都pm啲資料俾我呀?

琴日我帶我仔去左荃灣的遊樂場玩, 佢竟然突然間識得輪候喎! 仲要會拍下小朋友個SHOULDER用對眼仔望人小朋友呀!我真係好開心!!! 起碼之前佢由當人無到, 到現在開始想同人地濷通, 已經有好大進步了!! ^^

回想返真係無決定錯自己放棄工作自己揍返同埋不停咁四圍帶佢去街街!! 希望大家都要努力呀!!

回復 wilyun 的帖子

i don't know why i can't pm to you woo...

我個仔針左七次之後, 無論眼神, 認知和理解力, 與人相處都改進左好多, 雖然講野仲係一時時, 但明顯係多過宋針之前, 有時佢會跟我地口水尾講幾個字~ 醫師話大約都要針半年至九個月先見到成效, 期望再見到小兒的進步喇~

cloudwingwing  請問可否 pm 我資料? thanks  發表於 13-1-4 19:13
‹ 上一主題|下一主題