用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

我8月15日收到學校通知,雖然唔係第一志願,但進步左一步

don't be down. This year indeed is highly competitive. 2300 to compete for places.
You have tried your best and it's enough.

回覆 2# 水杯 的文章

油塘基顯

對呀 !!  大家不要灰心.
我今天都收到學校通知收亞囡...

大家真的不要灰心!
今日8月11日收到學校副校長通知我有一個學位,叫我安排帶囡囡面試,面試後即時通知收取囡囡。
好開心,各位媽咪未到最後一秒您地仍然有機會,請不要放棄。 ... [/quote]

原帖由 lsy9255 於 11-8-11 12:40 發表
大家真的不要灰心!
今日8月11日收到學校副校長通知我有一個學位,叫我安排帶囡囡面試,面試後即時通知收取囡囡。
好開心,各位媽咪未到最後一秒您地仍然有機會,請不要放棄。 ...

讀邊間 ?

大家真的不要灰心!
好開心,各位媽咪未到最後一秒您地仍然有機會,請不要放棄。

原帖由 cc_0913 於 11-7-29 14:15 發表
恭喜!

毎次看見有人分享被取録的消息、就感到十分高興! 表示還有希望!
不過時間越接近開學。。。。人就越灰心。
有時会懷疑自己是否不夠盡力。。。。。 ...

我覺得叩門真係要有心理準備,唔好太樂觀,亦唔好太悲觀,特別第一輪失敗左既;所付出的努力其中可能有99.9%係白花既,但只要其中有0.1%有用,咁奇跡就會出現。所以做得越多,嗰 0.1% 出現的機會就越大。

但問題係當時你永遠唔知邊 d 努力係有用,邊 d 冇用。到奇跡出現左之後,你先會醒覺到邊 d 野係值得做,唉。我叩門唔止寄野比校長,為左隆重,我寄快遞添,仲打電話,搵人事,總之想得到的方法都去試。因為為左6年,犧牲1個月時間算得係咩喎~

大家真係唔好灰心,今年唔得出年都重有得插班.
記得舊年我同個仔叩門入咗心儀既學校,今年又為個仔叩門,因為發現間學校唔啱佢.
原帖由 cc_0913 於 11-7-29 14:15 發表
恭喜!

毎次看見有人分享被取録的消息、就感到十分高興! 表示還有希望!
有時会懷疑自己是否不夠盡力。。。。。 ...

回覆 294# hunter3988 的文章

恭喜!

有時会懷疑自己是否不夠盡力。。。。。

非常同意:

其實奇跡每年都發生;但真係唔好坐係度等奇跡囉。
個天只會幫一d努力既人架咋~

我個女都係上星期收到面試通知&取錄(本來她可以去天神考試,但因發燒入了醫院,第二天聖家打電話來面試)好感恩天父比機會女兒,最終為她有所安排!凡事盡力而為,最後結果與當日會不一樣!天主所安排給我們的,永遠是最好的,但可能需要我們的堅毅和忍耐.

我們已通知私校放番學位出來.所以,其他仲未有消息的家長,千祈唔好灰心呀!要繼續努力寄信比校長,打電話去學校問,一定有機會的!加油呀!

醒目開學勳章

原帖由 pineapple0983 於 11-7-29 10:55 發表

係呀, 未到最後都未知結果, 有人試過31/8收到心儀學校來電有位, 不要放棄呀. 亦唔好响仔女面前表現得很不開心, 佢地都會唔開心架, 趁呢個暑假放鬆吓啦, 好好珍惜升小一前的暑假呀.

回覆 290# katrinafu 的文章

Katrinafu,

多謝你的意見!

原帖由 cc_0913 於 11-7-29 01:19 發表
hi Katrinafu,
你好、想請問信我已冩了很多、但没有回覆!是否要打去学校問?可PM 我有関 詢問内容嗎?因為不想放棄。。。。。。 Thank you! ...

呢個時間學校都放緊暑假 ,  真係未必會比到電話你喎 , 你8月1日後再打去或交信啦, 因為好多私校8月1日 或15號支票要過數 , 或許有人會放位的.

寫來寫去都係果D嘢 , 要小朋友親手寫信或畫由圖畫 ,  打電話內容都係說我是XXX家長 , 請問仲有冇位放出來 , 幾時會通知呀 , 我小朋友真係好想入來讀 , 但接電話的人一定會答你未知和態度唔好囉 , 叫你等囉.

回覆 281# katrinafu 的文章

hi Katrinafu,
你好、想請問信我已冩了很多、但没有回覆!是否要打去学校問?可PM 我有関 詢問内容嗎?因為不想放棄。。。。。。 Thank you!

katrinafu,

你好, 我女上年都係同你女派同一間學校, 結果我選左私校來讀, 你女好叻有咁多間學校收, 可否講下你最后揀左邊間呀.

原帖由 2girlsmama 於 11-7-21 12:10 發表
回復# katrinafu 的帖子

當收了reject 信後, 請問可以怎寫信? 可否PM 給我嗎?

同學仔媽媽是寫好想到貴校讀,  欣賞學校校風 , 又如何理解學校課程 , 又如何欣賞學校 的xx教學  , 對小朋友成長好處( 你要睇哂學校網頁架)  .   最好要小朋友畫幅圖畫

回復# katrinafu 的帖子

當收了reject 信後, 請問可以怎寫信? 可否PM 給我嗎?

原帖由 crystalwsm 於 11-7-12 01:13 發表
十分同意,我同你都係同一校網,我都抽唔到第一志願,現選擇讀私校,雖然抽唔到好學校,但我甘心接受結果,只是運氣比人差無得好講,坦白講現今制度下,你想靠實力嘅,可以考直資/私校,小朋友未發力考唔到嘅,仍然可參加大抽獎碰碰運氣,各 ...

I really like your points.

We know the game when we apply kindergarten.  If we don't like the rule, we should push our kids a lot since k1, so that they can win in the interview after lucky draw.  The question is, are you willing to do so?  Do you agree to do so?

I never pushed my girl.  Luckily, she got offer from private school so we continued to join the luckily draw.  At the end, we did not have luck to get dream school so we decided to stay in the private school and apply for the dream school next year.

I think in the whole process, the most important is not to get angry.  Otherwise, you cannot think and plan carefully.
‹ 上一主題|下一主題