用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 谷好定唔谷好?
go

谷好定唔谷好? [複製鏈接]

請問小朋友已經讀緊小學o既媽咪, 其實覺得應唔應該由細就谷個小朋友? 定主張愉快學習, 想小朋友對學習有興趣, 唔鼓勵勁谷小朋友呢?

0    0    0    0

some kids have passion for learning as natural as when they were born, you don't need to push, you just show them as much as possible the opportunities to read good stories, interesting stories, as diverse as possible, including all kinds of newspapers, pop magazines, classical literature readings, their knowledge will built up gradually..

Putting too much focus on school curriculum, in the short run, helps the kid to get into the exam skills, but not knowledge enquiry..

Readings are the best way to learn--in all kinds of readings without screening, provided with your support to show him/her how to make sense of the readings they encounter..

好同意你既想法!!!

原帖由 babybear 於 11-8-20 08:58 發表
好睇小朋友性格,有些谷得,甚至谷緊佢,佢到能夠輕鬆應付~其實「谷」,都可愉快地谷架。
AJL

回復 49# stccmc 的帖子

st mary 開家長會, 校長講明唔合標會勸走.

簽名被屏蔽

基本上都係睇家長點睇既je,你覺得自己小朋友承受到而你又support到佢,谷應該唔係問題,不過總覺得個細路好慘,無咩童真,無左童年既快樂羅

醒目開學勳章

原帖由 98730 於 11-10-1 23:18 發表

這資料只是說明.妳若選直資中學.就要放棄大抽獎.沒有說明那一間直資小學是不用考呈分試的.
我想知的是.妳剛說某小學不用考呈分試.但.中.英.數不合格就不能原校升上中學.但.沒有呈分記錄.那政府怎知小朋友是那一個組 ...

我QUOTE 果條LINK 出黎, 就係想話你知, 如果直資/私校小學無呈分, 所以學生係無BANDING, 教育局一定會安排學位比學生, 但又因為無BANDING, 就會看你住邊一區, 再係果一區D 學生派完位, 再看邊間學校有位, 未比位你LAW

一定吾會係BAND 1 中學

至於邊一間直資/私校小學係無呈分試, 我吾講啦, 你自己去CHECK 啦

有D 野, 未經歷過, 係吾會識, 我以前都吾知, 原來有D一條龍學校, 係無呈分試的

我其實係想回應, 某一個MEMBER 所講, 入左一條龍的小學, 就可以HEA 住甘讀, 因為一條龍

我只係想話, 有D 一條龍小學都吾可以HEA 住黎讀, 已經比其他學校教得深, 又中英數吾合格無得升上中學, 入左呢D 一條龍小學, 可能還谷得幸苦過其他小學

不過, 入得呢D 小學, 而果個學生資質又麻麻地的話, 家長, 都應該有心理準備, 要谷

醒目開學勳章

原帖由 stccmc 於 11-10-1 23:08 發表
一條龍小學生不是可以統一派位嗎?沒呈分,如何派呢?

我講的係私校
我想, 入得入去讀的學生, 真係無諗過會有朝一日, 係升吾返中學
而事實, 我真係聽過有人中英數其中一科吾合格, 而中學不給學位, 果個家長最後要去教育局, 自己申請派位, 而因為無BANDING, 所以就好似我QUOTE 的LINK 的家長講法一樣, 要等該區的學生派完位(類似), 然之後再分配學位給果個同學, 當然, 係甘既情況之下, 一定吾會係BAND 1 學校, 而, 拿住張有紅字的成績表, 我相信, 好小小的BAND 1 直資中學, 都吾會收.........

原帖由 CrabPincers 於 11-10-1 22:00 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2334945&extra=page%3D1
你看呢樹

這資料只是說明.妳若選直資中學.就要放棄大抽獎.沒有說明那一間直資小學是不用考呈分試的.
我想知的是.妳剛說某小學不用考呈分試.但.中.英.數不合格就不能原校升上中學.但.沒有呈分記錄.那政府怎知小朋友是那一個組別.怎安排中學給小朋友.??????

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 98730 於 11-10-1 21:39 發表

看不懂??????
若好像妳說的.沒有呈分試.但.中.英.數.是但一科不合格.不能原校升上.那政府怎安排中學給小朋友.請賜教.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2334945&extra=page%3D1
你看呢樹

原帖由 CrabPincers 於 11-10-1 21:17 發表
我知道有間私小無呈分試,中英數是但一科不合格無得上中學

看不懂??????
若好像妳說的.沒有呈分試.但.中.英.數.是但一科不合格.不能原校升上.那政府怎安排中學給小朋友.請賜教.

醒目開學勳章

原帖由 stccmc 於 11-10-1 20:17 發表
//
還要無呈分試
到時真係吾知點算
//

一條龍也要呈分,不過不論 band 1/2/3 也要收上中學。
不通我知果間不屬於一條龍?我知道有間私小無呈分試,中英數是但一科不合格無得上中學

簽名被屏蔽

回復 5# wootaitai 的帖子

一條龍學校都要考試, 唔合格要留班, 哀d學校勸你退學. 掂都要最少谷到合格.

醒目開學勳章

原帖由 wootaitai 於 11-9-30 23:37 發表
我都同意,我覺得真正名校是有一套方法令小朋友事半功倍

程式分要谷可以理解,但我最不明白有些人已經讀一條龍學校,都中英數出去再學,搞到小朋友一d時間休息都冇 ...

一條龍學校
都有機會上吾返中學
還要無呈分試
到時真係吾知點算

我諗要睇下小朋友係邊類型啦!
有d可以谷,有d唔洗谷...有d愈谷愈反抗....

我都認識有同學仔,
又係從不做課外練習, 又不喜歡閱讀,
上課聽完書,返屋企做功課,
更不要說返補習啦.
佢只係考試前望下書....咁就考到好成績.

所以谷唔谷呢?要睇返自己e小朋友!

原帖由 TINGMUM 於 11-9-30 13:43 發表
有朋友問我, 佢的女女重不做課外練習, 又不喜歡閱讀, 父母不跟功課, 但年年考10內, 點解我仔女喜歡閱讀, 考試前會做額外習作, 媽媽有跟功課, 佢認為我谷, 但仔女成績都唔係叻? 我答佢呢個係資質問題.  有D小朋友係你 ...

入到一條龍就唔洗谷?
一條龍多數唔多功課嗎? 乜而家D小學唔係唔到你谷唔谷, 根本功課多到都無時間玩嗎?

原帖由 wootaitai 於 11-9-30 23:37 發表
我都同意,我覺得真正名校是有一套方法令小朋友事半功倍

程式分要谷可以理解,但我最不明白有些人已經讀一條龍學校,都中英數出去再學,搞到小朋友一d時間休息都冇 ...

如果我入倒一條龍,我鍾意做乜就做乜,學乜就學乜(興趣),乜都唔補,話之佢死(學校)
但資質差的學生根本入唔倒一條龍學校,所以學校同阿媽都唯有谷
‹ 上一主題|下一主題