用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
go

GT 同福附 [複製鏈接]

請問各位,

GT同福附應該點選好?
(地點不在考慮列)

因GT講明少功課,又有好多才華班參加, 唔駛再出去學, 好啱我呢啲要返工既媽咪. 而且老公有朋友既仔女係入面讀緊, 都好開心.  小學成績應該唔錯, 尤其是英文, 但中學既成績就唔係好清楚... 而且知道去到小五時成績會突然收緊, 都有啲擔心未必可以跟上.

至於福附有福中呢間Band one 中學做backup, 有好多家長都話家校合作好好, 不過課程都幾谷, 但由於福附只係運作唔係好耐, 同埋聽到好多老師走左, 又係有啲擔心...

請大家可否比啲意見.  謝謝.
   0    0    0    0

Second Int 時我有問此問題, 校長說, 中英數, 必須合格, 此乃最低要求, 但沒有提及有幾多人不能上福中喎

不過不是每位福小能直升福中.....請問多是 % ?

原帖由 EYUNG 於 11-11-3 11:28 發表
是高年級.

good, 好想睇!

是高年級.

原帖由 GBM 於 11-11-3 11:25 發表

haha, 呢樣我真係唔知喎.   小一有無呢 ?   不過我仔唱歌唔叻的.

原帖由 EYUNG 於 11-11-3 10:43 發表
今年福附會做一個大型的 Musical , 由外來的團體教授. 開學第二天便安排學生參與選拔, 每星期都有堂上, 期間都有安排學生出外睇表演. 是學校今年的重點項目.

...

haha, 呢樣我真係唔知喎.   小一有無呢 ?   不過我仔唱歌唔叻的.

今年福附會做一個大型的 Musical , 由外來的團體教授. 開學第二天便安排學生參與選拔, 每星期都有堂上, 期間都有安排學生出外睇表演. 是學校今年的重點項目.

原帖由 viv-viv 於 11-11-3 09:50 發表
因無人提過詳情,請問福附家長:

(1) 有否教淺測/考深   或  教深測/考淺的情況?
(2) 中英文默書有幾頻密?每次範圍多不多?
(3) 知道推動運動不錯,想知道推動音樂發展是否積極?音樂科學習如何?
(4) 對孩子們的德育教養 ...

(1) 有否教淺測/考深   或  教深測/考淺的情況? 小一沒考, 只有 Quiz, 開始不太深, 慢慢地加深.

(2) 中英文默書有幾頻密?每次範圍多不多?英文默書大約 2星期才一次. 中文上學期沒有, 因上學期主力普通話. 返了 2 個月, 我女由完全唔知什麼是聲母, 韻母, 到現在可以用它們來拼音.
(3) 知道推動運動不錯,想知道推動音樂發展是否積極?音樂科學習如何? 音樂有唱歌, 教音標代表什麼等等. 運動本人也覺不錯, 因學費已包了 2 個課外活動, 可以選 swim ( 有校車車去福中 ), 有球類, 有 lego , 有語文 ( 日文, 法文, phonics 等等 ) 還有其他很多.
(4) 對孩子們的德育教養 ... [/quote]老師們很有愛心, 會教他們小朋友間的相處, 遲些會教他們三字經, 弟子規等. 另也有團契.

以上全是個人意見, 希望幫到.

(1) 有否教淺測/考深   或  教深測/考淺的情況?
(2) 中英文默書有幾頻密?每次範圍多不多?
(3) 知道推動運動不錯,想知道推動音樂發展是否積極?音樂科學習如何?
(4) 對孩子們的德育教養可以提供多些資料嗎?
(5) 是一次過的interview還是有second in?是否全只in 孩子?是小組還是單獨in孩子?

Many thanks.
Music is my Life, my Love, my Everything,

其實家長最好在放學時親身看看感受一下, 你一言我一語也末必切合你的需要

原帖由 viv-viv 於 11-11-2 15:41 發表
剛在福附的網站見到其單張,相信說中了差不多所有家長(不論是否讀福附或GT)的心聲和心願...

To learn happily and effectively
To develop students' talents
愉快有效學習   成就學生潛能
各學校如能如此為學生著 ...

還有一句。   一切為了學生、為了學生一切

背景比較強的學校最後得益亦是學生,起碼福小願意請17個net英文老師,而且小一的net老師會與學生一起升上小二,亦是很有意思的做法

2nd int我有問上福中的要求,說中英數一定要合格這是最低要求,而且絕對同意福中是一間擁有強大資源的學校或辦學圑體,你們只要去看一次中學游泳比賽時學校提供的全套紅色為主色的戰衣,很有氣勢的

原帖由 baba987 於 11-11-2 17:49 發表
我都記得聽過!但地方忘記咗!

福附 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生.

好有意思呀!:)

對,你可以在福中網頁看到:

超高增值
- 本校是一所高增值學校,近七年教育局公佈的全港增值資料,學校在中、英、數三主科及最佳六科皆取得八至九級增值,增值指數高於同區及相類收生學校。

http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/index.php?option=com_content&view=article&id=138&Itemid=110&lang=zh

這 2 個月我女大部分功課在功課堂做好, 對於我這個全職媽咪, 福附真的幫了不小. 我回家食完飯仲大把時間同小朋友溫習.

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 15:06 發表
我無講過福附嘅功課量比優才少, 我識的GT P1家長放工回家後為女兒學習忙過不停是鐵一般的事實. 就算讀同一班功課量一樣都可以有不一樣的天空. 但她們現在是吃力的, 日後會如何? 天知曉!  所以我已恭喜你只要考試前兩 ...

Quote from GBM: 睇返資料, 當時福中係預留咗50個位比前臻美小六學生, 當時小六只有兩班, 位係足夠的.  上福中係有成績要求, 如果成績唔達標, 福附會幫學生補低至合乎要求入福中.  而入咗福中嘅前臻美學生, 我睇倒佢地大多comment而家讀得好開心, 老師好好.
其實我之前話學校有補底,唔係想話因為學生差而補底成了學校的objective .....要知道福中係全數接收了前臻美學生, 因為教學方針不同,連外人都害怕前校學生會拉低banding下,仍然可以對學生不離不棄,在家長和學生意願下,努力幫佢地接軌上福中...在現今成績第一的直昇機文化下,其實有多少個辦學團體可以做得到 ..... 有好多名校,都會一腳伸走果d唔達標的而又係在自家小學讀了六年的學生去大西洋~

我想講的是我女兒在福附,很開心
在學校能做到"愉快地學習"
我地沒有選錯學校
今年 p1.

另外, 谷唔谷, 真係好難有個介定, 要呈分, 即係要對成績有要求, 咁, 你叫學校唔理學生, 由佢極愉快上學嗎 ??  我諗到時家長又會講, 教得淺考得深, 其實只要做到教同考深淺度相約, 學生唔會大壓力下讀書, 就唔會叫谷啦.   只有遁序漸進由小一開始, 跟住課程進度上, 呈分試應該都唔會係大問題.  最怕1,2年級好輕鬆好輕鬆做賣點, 一到3年班, 就一下子摧谷, 咁反而學生同家長都會好辛苦, 在我黎講, 咁就先至會叫谷.  因呈分試, 全香港要呈分嘅學校都係咁考, 所以唔可以一下子話學校有呈分就叫做谷, 學校唔同嘅配套同教學方法, 其實大大影響學生對呈分試嘅能力, 所以就要睇學校點樣比學生一個平衡.  

(個人睇法)
‹ 上一主題|下一主題