用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個星期真係好難受
go

這個星期真係好難受 [複製鏈接]

從來都無係度留言, 因為真係好怕打字, 但係連續四日被人reject, 真係好難受, 哭了多遍, 有好多問號係我腦裡面....

今個星期二, 朋友話收到dbspd既2nd in 既信, 我無, 自己同自己講唔緊要, 呢間係dream school, 根本好難入, 又可能遲一日收呢!

今個星期三, 終於收到wkf既reject letter, 等了又等, 終於等到.... 小朋友in 完出黎, 佢有2張貼紙, 又話老師讚佢, 好多朋友有2nd in, 但我又無....

今個星期四, 收到播道既reject letter, 唉, 個日老師同我地傾左好耐, 返課室接小朋友時, 得番佢一個, 點解又係reject? waiting都唔俾....

今日到pk, 又係無2nd in, 我真係想知, 我小朋友係咪真係咁令老師討厭, 面試時好頑皮, 好無禮貌呢??我認識既佢唔係咁架, 點解連waiting 都無, 還是我真係唔識教佢, 教得好差....

我雖然唔係有錢人, 但我已經將可以俾既都俾了小朋友, 係九龍塘所謂有名既幼稚園讀書, 由兩歲開始幫佢安排不同類型既課外活動, 假期安排親子活動, 雖然以上都係微不足道, 又或者係好普通, 但點解全部都係reject??waiting都無........

unluckily, 我識一個朋友同我一樣報了10間, 佢間間都有offer/2nd in...點解?????????
   0    0    0    0

原帖由 BabyHilary 於 11-11-6 06:09 發表
我並未得到, 已經講過暫時未有offer!
我冇話任何人冇教人品應對wor,
請唔好誤會, 我所有發言都善意架!
只係唔同意淨考筆試係最公平咋!

由考幼稚園到搵工, 幾時都講天時地利人和,
我都經歷過囝囝考K1所有問題唔難,
...

大家發表下意見啫,我都冇惡意,所有天下父母互免之,謝謝!

我並未得到, 已經講過暫時未有offer!
我冇話任何人冇教人品應對wor,
請唔好誤會, 我所有發言都善意架!
只係唔同意淨考筆試係最公平咋!

由考幼稚園到搵工, 幾時都講天時地利人和,
我都經歷過囝囝考K1所有問題唔難,
但佢10問9唔應, 問佢頭佢指鼻, 結果當然rejected!
亦試過個女答哂所有問題, 唱3首歌但只有waiting!
今年我囝囝一開始就比一間普通小學rejected,
當時心唸...唔太多人考嘅都連waiting機會都冇,
之後嗰d點算? 唯有安慰自己每間學校想要嘅唔同,
大家唔好放棄, 繼續努力!

原帖由 無氣同你講 於 11-11-6 13:45 發表

等我插下咀先 。

佢既意思就係(其實係我既意思),單單咁短時間係冇可能評估到個細路得唔得,因為全憑運氣。咁不如考筆試好過。

因為你已得到,所以字裡行間自信滿滿,當然覺得學校有慧眼。

但係呢度就係有好多,自知已訓練 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 11-11-6 02:17 發表
當然要考試啦, 唔係點知學左幾多? 我絕對支持傳統考試, 所以我個仔都讀傳統要默書測驗嘅幼稚園! 不過除左學術, 思考應對表達同樣重要, 如果單單重視成績咪有機會造成近年講嘅高分低能? 幾千人可以選擇, 學校當然揀全 ...

等我插下咀先 。

佢既意思就係(其實係我既意思),單單咁短時間係冇可能評估到個細路得唔得,因為全憑運氣。咁不如考筆試好過。

因為你已得到,所以字裡行間自信滿滿,當然覺得學校有慧眼。

但係呢度就係有好多,自知已訓練到個仔/女全能當然包括’人格’,可能訓練仲唔少過你都考唔到學校,先灰到話不如考筆試啫。

你唔好真係以為我地冇教人品,應對,獨立思考先得架。

大家平常心啦,自己都已經盡左力,(我都系一間都無)我老公有時問我個仔系唔系咁差.我唔應同,有時可能會睇好多野,如家庭環境果啲,我覺得都會睇埋,所以唔收最多去大抽獎,唔會無書讀.我自己系咁諗.放鬆啲,唔需要唔開心,上天已經安排左一個學校比小朋友.加油.
原帖由 BabyHilary 於 11-11-6 10:17 發表
當然要考試啦, 唔係點知學左幾多? 我絕對支持傳統考試, 所以我個仔都讀傳統要默書測驗嘅幼稚園! 不過除左學術, 思考應對表達同樣重要, 如果單單重視成績咪有機會造成近年講嘅高分低能? 幾千人可以選擇, 學校當然揀全 ...
哲哲寫真 哲哲私相集

當然要考試啦, 唔係點知學左幾多? 我絕對支持傳統考試, 所以我個仔都讀傳統要默書測驗嘅幼稚園! 不過除左學術, 思考應對表達同樣重要, 如果單單重視成績咪有機會造成近年講嘅高分低能? 幾千人可以選擇, 學校當然揀全面嘅考生, 只係不同學校對學術成績, 才藝及攞獎能力, 理解應對etc嘅priority唔同!

原帖由 長生不老 於 11-11-6 00:37 發表
咁升中就唔使呈分啦! 考大學就唔使會考 ,高考 ,文憑試啦! 全部面試搞店 .
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 hyatt 於 11-11-6 00:25 發表

yes, 答錯唔一定衰的,KTS便是活生生的好例子,所以答啱哂都不要抱太高期望,這是我的體會,失望皆因有期望。

可否詳述KTS的好例子?

謝謝

大家一起努力, 小朋友只得五歲多, 我個個都未足五歲, 過去幾年的努力不只是為今次的interview, 而係為了小朋友日後成長, 雖然rejected, 不要看輕自己的努力

原帖由 長生不老 於 11-11-5 16:37 發表
咁升中就唔使呈分啦! 考大學就唔使會考 ,高考 ,文憑試啦! 全部面試搞店 .

HAHAHA,笑左!

我都唔明,點解學到野唔重要,反而應對變成最重要,咁學校做咩仲要校訓?

唔乖,唔識應對,怕醜唔可以教既咩?

我曾經做過SALES, 係上門CALL客果種, 第一次係客人門口驚到企左30分鐘先敢入去, 一入到去一輪咀咁講, 然後個客好唔好意思咁同我講: 佢真係聽唔明我講咩,可唔可以再講一次? 我果次面紅都去背脊......到而家, 我見客如食生菜, 幾難既問題都可以解答到...

咁點解, D學校會認為一個5YR OLD既細路冇得教,冇得改?

SMC既校訓係: 明德新民, 止於至善

意思都話人性本善, 咁有咩係教唔到? 讀唔成書就話教唔到者......咁要校訓黎做咩?

原帖由 twobirds 於 11-11-5 19:08 發表
你呢個另類的安慰,我好受落啊!不過呢間學校注重學術,又點會有呢個奇蹟啊!?

yes, 答錯唔一定衰的,KTS便是活生生的好例子,所以答啱哂都不要抱太高期望,這是我的體會,失望皆因有期望。

但單單筆試係睇唔到學生反應同表達能力!
有可能收左一d成績滿分(什至超班), 但企出黎唔敢講野,
不善應對, 難以溝通, 又或者冇禮貌, 態度唔好嘅考生!
that's why入學須要面試而非考試!

之前聽過一個老師話學校寧可收一個學術成績普通,
但理解同表達能力好, 聽指令, 會動腦筋嘗試嘅小朋友!

原帖由 長生不老 於 11-11-6 00:08 發表
你估10多分鐘就可以分出那個小朋友是精英,  真係發夢 ,  幾千個學生老師見都見到眼花啦 , 筆試啦! 就可以知道邊個叻d了, 所以教局一直都嚴禁筆試 .

原帖由 長生不老 於 11-11-6 00:08 發表
你估10多分鐘就可以分出那個小朋友是精英,  真係發夢 ,  幾千個學生老師見都見到眼花啦 , 筆試啦! 就可以知道邊個叻d了, 所以教局一直都嚴禁筆試 .

私校係咪可以筆試?

原帖由 BabyHilary 於 11-11-5 23:33 發表
我相信keep住向種子淋水,
曬太陽同定期施肥, 呢盤植物將來一定唔太差!

正是!

當我睇到咩博士生去援交, 碩士生去偷拍裙底春光....

我寧願自己既小朋友係普通人. 讀書如果讀到咁唔駛恨, 已經走歪路, 聰明反被聰明誤。

100%同意! 我都係咁教個仔架,
會問佢一個科科A但冇禮貌唔專重人嘅小朋友,
同一個有A有B但有禮貌又有教養嘅小朋友,
如果你係校長會收邊個去你學校讀書?
今日又假設佢係老闆,
2個人黎見工, 一個名校畢業成績滿分,
但早晨都唔講, 坐到大爺咁, 講野唔望人;
另一個普通學校, 成績中等但言行舉止有禮,
有eye contact, 說話態度良好, 你請邊個?

以上2個問題佢都答選擇後者,
雖然佢未做到, 但我相信keep住向種子淋水,
曬太陽同定期施肥, 呢盤植物將來一定唔太差!

原帖由 式柔 於 11-11-5 22:33 發表
我口邊成日講一句話(當個女駁嘴時就會鬧): 俾妳讀書全部A年年拎第一, 如果品行差都冇用, 每個人一定係品行行先, 長大後就算係碩士博士, 但係人品下流, 傷風敗德, 只會係一件垃圾, 仲差過一個成績唔特出但善良有品德既人.

原帖由 jimling502 於 11-11-5 20:42 發表
真係多謝你的分享!看了之後我忍不住眼淚又咗流出來,雖然為咗個仔reject及冇間學校收,都唔知喊咗幾多次.....但這次睇咗你的分享是高興的喊落來

我的case與junkfood一模一樣,最中意的學校連2nd in都冇,簡直就好似將我 ...

唔好喊啦, 我就係想你振作D, 我都試過呢個階段, 雖然我冇喊但係好灰心咁, 自己既寶貝呀, 好似變左好差咁, 人人都唔要

我從來冇用真實身份同識既人講咁多, 唔想識既人知道, 覺得曬命, 平日個女出左幾好成績, 人地問都係要謙遜咁答幾好啦, 過得去啦, 總之最好唔好講咁多, 唔好樹大招風.

但回想當日個女都係waiting, 入左學校讀書係可以頭幾名, 你就會明白我感受, 面試唔會係好準確既評估, 一個面試睇到小朋友潛能有幾多? 係咪真係睇得準? 就算五六七間面試, 都唔包保一定有伯樂睇到你小朋友係千里馬.

我大膽講一句, 父母就係孩子最佳既伯樂, 只有父母陪住小朋友長大, 佢地先係最了解清楚自己小朋友特質既人, 其實小朋友最緊要乖, 人品一定係行先, 讀唔讀到書係其次, 我地係人唔係神, 每個人讀書天份有高低, 但最緊要教我地小朋友做乖寶寶, 我口邊成日講一句話(當個女駁嘴時就會鬧): 俾妳讀書全部A年年拎第一, 如果品行差都冇用, 每個人一定係品行行先, 長大後就算係碩士博士, 但係人品下流, 傷風敗德, 只會係一件垃圾, 仲差過一個成績唔特出但善良有品德既人.

做阿媽咁講會唔會好惡? 但我係咁同個女講.

原帖由 gowgowgow 於 11-11-5 02:26 發表
Feeling shortness of breadth, dizziness, hard to sleep, eyes dried for the whole week so i saw the doctor this morning. He said that I am having severe anxiety!!! I am not sure if I can contine to be  ...

take a good care of yourself first, leave it to god/ 上天, they will find a suitable school for your kid, just may not be this moment/ stage.

回覆 42# 式柔 的文章

真係多謝你的分享!看了之後我忍不住眼淚又咗流出來,雖然為咗個仔reject及冇間學校收,都唔知喊咗幾多次.....但這次睇咗你的分享是高興的喊落來

我的case與junkfood一模一樣,最中意的學校連2nd in都冇,簡直就好似將我打入十八層地獄一樣痛苦,佢地唔係話明中意收聰明活潑,有創造力,講嘢叻的小朋友嗎?我仔全部符合,1st表現都幾好啊!反而朋友仔靜得話都唔多句有2nd in?down到谷底

聽到你現身說法,終於真的相信,希望在人間,類似的故事我聽過,但都是朋友的親戚,或是朋友的朋友,我始終覺得是聽故事,不是真的,再次多謝你,我會繼續努力永不放棄

各位目前仲失意的家長都要加油啊!我不放棄你地都唔好放棄,希望在明天(年)

我都係不停等不停等, 日日係屋企街都唔敢出等郵差黎派信........個個都話我個仔好smart,好醒目,依家個個都大跌眼鏡。
我成副心機成副心血放晒落佢身上, 結果2nd in都無....失落感係從來未試過咁大!
依家等自行分配派位, 希望唔好再失望啦....
‹ 上一主題|下一主題