用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 questions for good hope parents
go

questions for good hope parents [複製鏈接]

good hope parents, i would like to know during the interview, would parents sit beside by the child or have a stand apart from them? this is very important to me as my girl may not want to seperate from me and i have to deucate her in advance.

thx!!
   1    0    0    0

回復 25# genie510 的帖子

我老婆出左差, 有時差唔想嘈住佢! Sorry!

不過佢從未起香港接受過教育, 都係答得就答! 佢講過都係d行貨問題!

原帖由 MC-煎 於 11-11-14 16:14 發表
中文問!
Questionaire就唔清楚喇! 但係我諗係中英對照! 我老婆就想用中文答, 但係太耐無用, 最後加左好多英文, 變左唔中唔英!!

Do you mind sharing the questions asked in the questionnaire?  Thanks!

I can't go on introduction day, can anyone share the content with me afterwards???
please pm me if possible.

Thanks,

原帖由 alibabah 於 11-11-16 17:45 發表
Good analysis! (Step into someone’s shoes 以對方立場睇)

就算無take attendance
攞些小冊子在手至少有用咁丫!

Good analysis! (Step into someone’s shoes 以對方立場睇)

就算無take attendance
攞些小冊子在手至少有用咁丫!

原帖由 MC-煎 於 11-11-14 10:23 發表
真係學校至答到你喇!!

不如當你自己係學校啦!
如果有兩個都係咁優良既學生, 2揀1, 咁你會揀個有來聽定係無既呢?

原帖由 icbb1230 於 11-11-15 22:29 發表
我兩個女都在GHK讀緊,1個K3, 1個K1。去年剛開始時,真的有些行政上的混亂 (不是教學上),搞到我哋班家長好驚。但學校好誠心咁逐批家長約見,聽取我哋嘅意見及提問,講解學校嘅方向及課程。當時沒有辦法,冇得返轉頭,唯有留低。之 ...

我都覺得“投訴型家長”俾左好多主觀而負面既資訊出來!
我個女而家好開心!
我好滿足!!

BTW, interview format is the same as other BK parents told, very easy somehow.

Good luck to all of u.

我兩個女都在GHK讀緊,1個K3, 1個K1。去年剛開始時,真的有些行政上的混亂 (不是教學上),搞到我哋班家長好驚。但學校好誠心咁逐批家長約見,聽取我哋嘅意見及提問,講解學校嘅方向及課程。當時沒有辦法,冇得返轉頭,唯有留低。之後,學校一路一路進步改善,亦好樂意與家長溝通 (GH fb, 好嘅又post, 唔好嘅又可以post, 學校一定會跟進)。大女現在K3, 我自己就幾就滿意,起碼到達我的要求水平。至於細女K1, 我沒有好大期望,畢竟佢係超細女,點教都係差一d。但老師真的很好很細心,定期打俾我,我諗現階段只要佢返學開心就ok啦。

但是總有些家長唔滿意,我都聽唔少。我只能說大家嘅expectation唔同,同埋學校仍有可進步嘅空間囉。

GHP - 我亦聽過有好同唔好嘅comment,自行判斷啦。我覺得世界上,冇一樣嘢係符合晒所有人的期望。讀得好咪讚好,讀得唔好咪呢樣嗰樣囉。現今社會太個人主義喇,好難做。

希望幫到大家啦 :)

回覆 15# WBB 的文章

名氣最大就一定係中學部!
咁小學如何, 我都答你唔到!
老師有無愛心包容?? 其實我想知愛心既定義係乜野?真係要打你左面, 就俾埋右面佢打?

疑人勿用;用人勿疑!
我已經無懷疑GH喇!!

回復 14# MC-煎 的帖子

Thanks MC-煎!

Mr.MC,

thanks a lot for your sharing, if that is the case, i may not ask my hubby to go with me for the interview as my girl really not behave well when she is with my hubby, now i have more cofident to go alone. thanks a lot!

GH是否一間好好的學校?自己不是太清楚,只是從BK 知道是一所很好的學校, 但有朋友話我知,佢同事個囡係讀緊小學,D老師好冇愛心!

請問小學ok嗎?

回覆 13# keio 的文章

中文問!
Questionaire就唔清楚喇! 但係我諗係中英對照! 我老婆就想用中文答, 但係太耐無用, 最後加左好多英文, 變左唔中唔英!!

回覆 12# MC-煎 的文章

請問老師是否用廣東話提問呢?而問卷是中文還是英文的呢?thank you!

原帖由 yushbaby123 於 11-11-14 20:08 發表

interview 的形式是怎樣?

如有問卷要填, 点知亞女答セ?????

我老婆帶個女去In,詳情都唔係太清楚! 問卷係當場填完, 跟住至排排坐!
老師會逐個問簡單問題, 同一時間會有人Mark Score.

反正我老婆In完出來, 已經打電話俾我話好大機會!
點知又真係得左!

原帖由 MC-煎 於 11-11-14 10:12 發表
舊年就前後坐!

小朋友排排坐坐前面, 家長有排排坐坐後面!

interview 的形式是怎樣?

如有問卷要填, 点知亞女答セ?????

原帖由 MC-煎 於 11-11-14 16:23 發表
舊年我咁岩出差, 都係我太太帶個女去面試咋!

so, what is the final result????

舊年我咁岩出差, 都係我太太帶個女去面試咋!

my girl perform well during the interview when she is with me alone, (without her daddy), so is there any real function to bring my hubby?

i will only bring him to interview when ''neccessary'', pls advice!
‹ 上一主題|下一主題