用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女孩子讀高主教
go

女孩子讀高主教 [複製鏈接]

各位, 女兒和我都非常喜歡高主教(女兒一向喜歡同男仔玩), 因為高主教雖然係傳統學校, 但老師較為包容, 小朋友比較活潑自主, 呀囡是很活潑型的, 所以覺得高主教很適合她....
但身邊朋友都concern 男校女生的問題, 包括成為追求目標,比較粗魯等等....所以好想聽下各位意見, 特別如有女兒讀的家長, 可否分享下你們的睇發呢? 萬分感謝!
   2    0    0    0

回復 47# No.Three 的帖子

灣仔不是女仔都喜歡擺瑪利曼為第第一志願嗎,那男仔呢,擺聖公會聖雅各為第一志願容不容易入到啊?

So anyone knows that private school like Raimondi can raise school fee without government approval because they receive no government subsidy.

Whereas DSS need to seek government approval for any increase in school fee as they receive government funding?

回復 43# henry2006 的帖子

聖保祿、聖芳濟各擺第一志願都是很容易入到的     

你太樂觀了

背後還有龐大既「香港天主教教區」支持!佢同St. Francis Of Assisi's English Primary School 同屬「香港天主教教區」。

至方點解佢地會轉私校而唔轉直資? 所有教育模式可以較為自主。課程唔駛受指引控制。自由度大。

還有其他例子, 好似培正同真光都係有教會背景既私小。

原帖由 Ving 於 11-12-8 09:21 發表
請問有冇人知點解高主教會由以前津校轉私校,而吾轉直資?因私校冇政府funding,學校的資金運作系咪祇有來自家長的學費,這樣會吾會窒礙學校長遠發展如校舍的擴充和其他設施的發展? ...

請問有冇人知點解高主教會由以前津校轉私校,而吾轉直資?因私校冇政府funding,學校的資金運作系咪祇有來自家長的學費,這樣會吾會窒礙學校長遠發展如校舍的擴充和其他設施的發展?

As a father of 2 gals, I think that RC is a good one for boys but not for gals at this moment. I will change the above view if it formally announces switching to co-ed in both primary and secondary and the ratio of boys:gals is more even (say 50:50 or 60:40).
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

灣仔那麼多好女校,不知點解要讀高主教師呢?聖保祿、聖芳濟各擺第一志願都是很容易入到的,還不用給錢。今年6月我朋友大抽獎抽到寶血,高主教是後備生,6月份都通知她讀啦都沒去,最後叩門去了聖保祿

My son is now studying in P1. I noticed that there are 5 girls in each class. That means 20 in the whole form. Hope the information can help you. I think this school is a good one. The teachers certainly have high expectation on the students, but they also give enough gudiance so as to make students achieve the target.
I also think the teachers supervise the students very well and students can express themsleves. I just heard that some schools do not allow students to make noise in the classrooms and so students are not allowed to express themselves.
I have another perspective. My daughter is now studying in a girl kindergarten. I may transfer her to RC in P1.

Very entertaining topic !

Millions like.

原帖由 OB-father 於 11-12-6 10:44 發表

咁又唔係喎,我反對中學時期男校女生,小學冇乜大問題,况且RC校長及老師特別照顧女生

小學當然是無大問題, 但如果女生成績不足以派去其他比RC更好的女校/男女校, 咁到時就要直上中學與狼群生活六年...

反過來, 女校男生的真光小學, 上中學時男生一律無得留低, 當然, 自己出去拍拖是很難管, 但減少很多校內問題

我囡由k2開始,對異性思想方面比同齡成熟,所以我幫她選女校. (會比較專心d)

原帖由 Trackspecials 於 11-12-5 20:36 發表
好攪笑!你們講到咁誇張,嚇死現在讀rc啲家長喇!

不過照計學校都知個問題㗎,點解唔快點做到真正coed呢?

咁又唔係喎,我反對中學時期男校女生,小學冇乜大問題,况且RC校長及老師特別照顧女生

"水運會, 令千金泳裝出場, 萬人空巷, 成班仔好似未見過女仔游水咁"
Sorry,何止萬人空巷,當一上水o個個moment, 全場陷入一片瘋狂狀態,尖叫咆吼仲勁過紅館,最記得有個miss第一時間冲上前拎條毛巾包住個女仔

原帖由 bachmann 於 11-12-5 13:58 發表
.....   而男校女生, 就是大陸動物園的表演, 掉隻羊入獅子籠 ...

Hahaha.  你令我回想起一件事.  我工作的部門是男多女少, 仲要女同事們都已婚.  早幾年有個外型頗遜的單身女同事joined in, 一年多d時間, 已不再是剩女了

跑馬地個間聖保祿.... 我覺得好多同學仔都好活潑下...
原帖由 coolchoir 於 11-12-5 22:24 發表

可否告之你囡囡是讀哪一間女校呢?
其實有時我都會嫌佢太嘈同煩, 不過覺得童年好快過, 佢咁有童真我都是喜歡的......

"水運會, 令千金泳裝出場, 萬人空巷, 成班仔好似未見過女仔游水咁"

笑咗, 但確係事實......

原帖由 cmchang0927 於 11-12-2 12:57 發表
我嫌佢太好動, 初初諗住同D女仔一齊會靜態D, 好arrogant個種, 點知現代老師又比較和善, 好多女仔又好"活潑", 入左女校都改唔到D跑來跑去性格........  

可否告之你囡囡是讀哪一間女校呢?
其實有時我都會嫌佢太嘈同煩, 不過覺得童年好快過, 佢咁有童真我都是喜歡的......

係啦,最好學校而家公報佢地收咗80男60女,咁就唔洗煩啦! 起碼唔會有咁多女生家長想打退堂鼓

好攪笑!你們講到咁誇張,嚇死現在讀rc啲家長喇!

不過照計學校都知個問題㗎,點解唔快點做到真正coed呢?
‹ 上一主題|下一主題