用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇華富救世軍幼兒園的家長, 做個朋友(PART II) ...
樓主: cathygarfield
go

有冇華富救世軍幼兒園的家長, 做個朋友(PART II) [複製鏈接]

原文章由 晴晴蕎蕎 於 07-8-21 11:28 發表
hihi,
i come back la,but i can't type chinese word when i want to reply sth?!can somebody help me ?!woo.....woo......

乜你又放暑假呀, 真係happy, 又比喬喬攪亂左個電腦呀

Hi Cathy
你好

Cathy,

妳覺得保怡學左咁耐羽毛球學成點? 有成績嗎? 係咪升班制架?

原文章由 大隻仔 於 07-8-21 14:55 發表
Cathy,

妳覺得保怡學左咁耐羽毛球學成點? 有成績嗎? 係咪升班制架?

保怡學網球 , 都學左半年到喇..不過一個月都係學2-3堂(每2堂就放一堂, 每堂個半鐘). 佢都可以準確地打球及接球. 有升班制的, 教練要覺得佢可以升班先可以升架..所以可以學好耐初班都得.   , 佢地都好鐘意學, 所以咪繼續學囉. 我都會同佢地去公園打下球練習下喇(不過係用羽毛拍) .  因為不是經常練習, 所以進度都是一般.
子健都想學呀..:)

[ 本文章最後由 cathygarfield 於 07-8-21 16:17 編輯 ]

睇佢學埋10堂乒乓球點先啦! 只係我覺得子健每樣興趣班都係鐘意玩而唔係鐘意學 , 唔認真? 唔上心? 我唔識點形容
總之就係好似學極都係咁上下, 冇乜進步, 而佢自己又冇乜所謂咁.有時唔想為左興趣班激氣, 但又覺得佢咁o既學習態度有問題. 第時讀小一又點呢?
所以問下保怡又係點呢? 話晒同齡丫

原文章由 大隻仔 於 07-8-21 17:07 發表
睇佢學埋10堂乒乓球點先啦! 只係我覺得子健每樣興趣班都係鐘意玩而唔係鐘意學 , 唔認真? 唔上心? 我唔識點形容
總之就係好似學極都係咁上下, 冇乜進步, 而佢自己又冇乜所謂咁.有時唔想為左興趣班激氣, 但 ...

我都明白你.....我諗保怡都係差不多 , 不過, 佢又無話吾想返, 有時返到屋企都叫我同佢玩拋波, 接波. .,  
咁返完10堂乒乓球係咪仲可以繼續打架. 定係再抽籤 . 其實小朋友係咪多數都係咁呢? 或者, 佢地覺得, 興趣班, 緊係玩玩下架喇 . 子健除左乒乓球, 仲有無其他活動呀. 我地無喇, 仲有個德育EQ班. :loveliness: :loveliness:

子健就冇話唔上返, 仲係好鐘意返添~
乒乓球就要打到a+成績先可再報兒童進修班.
佢仲有學跆拳囉, 上次都係教練見佢返左成半年, 唔想佢被新學的後來居上, 想令佢有返d信心, 所以先叫我地比佢考帶, (blog有講).
話佢唔醒又唔係, 就硬係學親野就係咁. 佢考帶前在家, 佢竟然問掌上壓點做, warm up o黎架, o個刻真係火都o黎埋架
放工lu, 聽日再講

Hi anna,

gigi讀邊班呀? 唔知會唔會同班呢?

Hi 各位,

阿仔就有踢足球, 但踢嚟踢去都唔識.

cathy,
又冇事喇,哈哈~~唔知攪咩

我噚日開始放假,放到下星期三返工喇,所以噚日至得閒等有線安返條cable,今日終於可以上網喇
嘉晴~2002/4/3~升小一喇~
頌蕎~2006/1/4~升N1喇~

[quote]原文章由 heihei媽咪 於 07-8-21 18:22 發表
Hi anna,

gigi讀邊班呀? 唔知會唔會同班呢?

Hi 各位,

阿仔就有踢足球, 但踢

Hi heihei 媽咪
係B班

[ 本文章最後由 anna_gigi 於 07-8-21 21:53 編輯 ]

原文章由 大隻仔 於 07-8-21 17:55 發表
子健就冇話唔上返, 仲係好鐘意返添~
乒乓球就要打到a+成績先可再報兒童進修班.
佢仲有學跆拳囉, 上次都係教練見佢返左成半年, 唔想佢被新學的後來居上, 想令佢有返d信心, 所以先叫我地比佢考帶, (blog有講).
...

其實大家都係諗住想比d活動佢地玩下0者, 都吾想有咩壓力. 跆拳吾係學琴, 吾識返屋企補彈幾個鐘就可以喎 ops:" />. 網球都係, 都係要練習下先得. 所以暫時我都未係好積極叫佢地去練習 . 不過遲些我都會積極少少同佢地打多波先得. :loveliness:.

[ 本文章最後由 cathygarfield 於 07-8-22 10:46 編輯 ]

Cathy,

其實我都係好似妳咁諗架.............本來
所以初初我都冇比壓力佢, 但慢慢見佢學極都係咁, 就........ , 我只係唔想佢求求奇奇, ya ya烏咁一直落去, 我驚佢係唔用心/專心呀! 咁會唔會第時讀書唔識認真架 , 所以我都好矛盾架:(

仲有就係跆拳都有表姐, 表哥同佢練(一齊學), 師姐就係話佢成日唔記得
乒乓球呢, 我地返屋企都有同佢玩當練, 佢就一味話唔識呀 , 叫佢試下咁..咁..咁..時, 佢又好fu hin咁求奇做, 我地eq低, 有時真係比佢d反應激親, 沉唔住氣囉 . 不過佢比人話完, 喊完又會好d架, at least 肯跟指示去試下做, 我地又會讚下佢囉:loveliness:

原文章由 大隻仔 於 07-8-22 11:28 發表
仲有就係跆拳都有表姐, 表哥同佢練(一齊學), 師姐就係話佢成日唔記得
乒乓球呢, 我地返屋企都有同佢玩當練, 佢就一味話唔識呀 , 叫佢試下咁..咁..咁..時, 佢又好fu hin咁求奇做, 我地eq低, 有時真係比佢d ...

而家差不多D小朋友都係咁, 一吾識, 就點都吾肯試, 我都驚佢地上小學都 , 所以而家不停同佢地講上左小學點點點. 希望佢地有心理準備, 而且, 我每日都比練習佢地做(上網download), 希望佢地習慣放學返來有練習要做.(我都知我好哀架, :( , 但無辦法喇, 三個咁多 )

lee d又係好矛盾:(

原文章由 cathygarfield 於 07-8-22 11:48 發表

而且, 我每日都比練習佢地做(上網download), 希望佢地習慣放 ...

佢地今日入左去玩喇 , 好彩依家冇落雨

[ 本文章最後由 大隻仔 於 07-8-22 14:42 編輯 ]

原文章由 大隻仔 於 07-8-22 13:07 發表
lee d又係好矛盾:(

簡直係無奈. 又要扮民主 但又...

我以為吾去添, 今早好大雨  , 呢個星期, 馬騮四圍走, 星期一及二, 就去左姑姐到玩, 不知幾開心, 去完公園 , 又去飲茶, 跟住又去冒險樂園,差d吾想返屋企 , 今日就係屋企, 明天又會去婆婆到...跟住又去......... , 節目豐富.:) , 呢兩星期子健係吾係都在婆婆家?:)

係呀! 係婆婆家, 日日接出接入 , 不過都過1, 2晚夜
同埋我今晚好free, 阿仔好夜先返 , 諗緊今晚做咩好添 :loveliness:

小朋友放假真開心呢. , 下星期二,三, 四到我放暑假喇  , 搵定d節目比馬騮先, 諗住下星期二同佢地睇早埸, 吾知佢地想睇邊套呢, 保怡要睇變形, 芯怡要睇魔法小葫蘆, 葦怡就要睇五星級大鼠.
‹ 上一主題|下一主題