用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 yeeli 於 07-7-31 23:20 發表

咁利害,你一夜成名呀

仲要唔係第一次啦~~~

..................................

[ 本文章最後由 elaineho73 於 07-7-31 23:58 編輯 ]

............................

[ 本文章最後由 elaineho73 於 07-7-31 23:59 編輯 ]

........................

原文章由 hayamama 於 07-7-31 22:07 發表
Dear all,
好耐無上嚟lu... 大家好嗎?
今日諗起好些問題想請教吓 :
*如果中午帯飯去學校比呀女,係咪到時先帯埋餐桌'薦'過去?
*如果驚佢食得污遭,可唔可以比艦圍裙?老 ...

HI 各位靚媽咪

我都好耐冇上嚟呀 , 而家要寄人籬下冇晒心情:cry: :cry:

hayamama

- 我都會叫工人姐姐係帶飯時帶埋餐桌墊
- 我覺得唔需要 , 仲可以訓練下小朋友
- 我諗每間學校都會唔同 , 我女間係於飯前將各家長帶過去的飯  盒放在一指定地方 , 如果你將佢下午d書一齊放落去的話會唔會整污遭 / 唔見左呀 。

Dear all,
*如果驚佢食得污遭,可唔可以比艦圍裙?老師會唔會笑佢?
*咁食完後,啲老師係咪收番晒啲自家飯盒放回原先嗰處等屋企人嚟'回收'還是比小朋友放學時先帯返屋企?
*你地有無聽聞啲屋企會係送飯嘅時候先幫小朋友帯下午的課本以減輕書包的重量?

請給我一點意見,謝謝!

kiukiubb,
多謝你的意見。
點解你仲未返得屋企?你屋企仲未裝修好咩?不如你咁睇呀:鬼叫而家住係99到咩!"受人二分四",無法啦~只要捱多一陣就可以返屋企架啦...

原文章由 hayamama 於 07-8-1 13:25 發表
Dear all,
*如果驚佢食得污遭,可唔可以比艦圍裙?老 ...

hayamama
  多謝你呀 ! 要等到25/8先有家可歸呀 , 好慘 ! 我成日都係咁安慰自己 , 不過佢d面口真係好鬼惡頂 !
  係啦 , 你女幾時開始返小一適應班呀 ? 我女24/8開始返適應班 , 你買晒d開學用品未呀 ?

kiukiubb
未呀,我就係擔心緊我問嘅嘢囉...!我個女食飯都幾論盡,所以好擔心佢會弄污校服,我想給她買Sanrio公仔膠圍裙,但又怕老師唔比用,所以都唔知點好;跟住又想幫佢減輕吓個書包嘅負重,以為可以下午用饍時再帯課本比佢,點知撞晒山,好在你提醒我咋!  現在買了課本,書包,文具,一條夏天校服裙,一套運動衫褲(因為仲係好希望原校小學最後會收番佢所以唔敢買咁多套住!)。你有無買帯飯用的飯盒給囡囡?普通的膠飯盒夠用嗎?唔知須唔須要買Tiger,Buffalo嗰種保溫飯壺呢...?:-|

原文章由 kiukiubb 於 07-8-1 14:00 發表

hayamama
  多謝你呀 ! 要等到25/8先有家可歸呀 , 好慘 ! 我成日都係咁安慰自己 , 不過佢d面口真係好鬼惡頂 !
  係啦 , 你女幾時開始返小一適應班呀 ? 我女24/8開始返適應班 , 你買晒d開學用品未呀 ?

hayamama:

應該要買保溫個種會好d, 因為交左個飯盒返學校, 都唔係第一時間就開餐, 由屋企煮好到個飯盒交到小朋友手上, 會有一段時間, 所以夏天用保溫一來唔怕凍左二來唔怕變壞, 至於冬天更加要用保溫啦, 所以我早排見到千色店做特價, 已經買定左一個三格0既飯盒, 其中一格係放湯的.
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 yeeli 於 07-7-31 21:48 發表

hi
其實要睇下你自己想比d咩野小朋友,有d父母想小朋友讀得比
較無壓力同輕鬆,但有d父母就想小朋友要為自己學業去進取多些.
事實上將天同tko保良局都係比較専注學業上既成績,但
對未來六年後既選 ...

明白晒!唔該!!

原文章由 kiukiubb 於 07-8-1 14:00 發表

hayamama

kiukiubb
所以真係同住難,你都好彩就快可以搬返自己屋企,忍耐下
有d人無能力真係要老爺奶奶一齊住就真係好辛苦.

原文章由 hayamama 於 07-8-1 22:17 發表
kiukiubb
未呀,我就係擔心緊我問嘅嘢囉...!我個女食飯都幾論盡,所以好擔心佢會弄污校服,我想給她買Sanrio公仔膠圍裙,但又怕老師唔比用,所以都唔知點好;跟住又想幫佢減輕吓個書包嘅 ...

hayamama
咁你有無打比你女女間原校問下,打多幾次去問下,有志者事竟成,
你送飯要用保暖瓶好d,我就過僅buffalo真係好保暖架,
一個鐘後既湯都重係好熱架,所以你要就返個時間,係送
到比小朋友食之前唔好太熱,驚到時重好熱會燙親.
一班有咁多學生,老師係唔會幫到幾多個,通常
九月十幾號就開始要自己食架,開頭就可能有d高年班同學
幫手,跟住就要自己架,我覺得用圍裙唔會比老師笑,係可能
比同學仔笑,因為我仔仔幼稚園都己經唔可以用圍裙
吃飯同畫畫都唔比用,初初一兩日套校服就有d積,
跟住過幾日就唔會有食物積架,你唔洗太擔心,小朋友
好快會適應.:) 其實送飯多數係11:00am-11:30am,
咁上下時間,但都要睇返間小學食飯時間,佢地有指引.
其實小朋友自理呢方面,我覺得要早d放手比佢地自己做
我仔仔k2己經要自己食飯,自己刷牙,自己咩書包,好多
野都要自己做,我只會係後面睇住,所以係一年班,我只會
幫佢手温書,其他都要自己做,我仔仔重要幫返我手做家務
我屋企無工人,所以一人分d家務做,我仔仔有時會幫我洗碗架
不過佢幫我洗完碗就要洗多次白白,:loveliness: :loveliness:

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-8-2 13:28 編輯 ]

kiukiubb
不如問吓裝修佬可唔可以早啲交屋?咁咪可以盡快離開99囉!你唔係要返工架咩?如果再想少啲機會相見咁不如放工後去飲吓嘢先,返到去就第一時間攞衫沖涼,食完飯同呀女落街食支雪條糖水等...
其實我早幾日都同屋企隻佬冷戰,我唔睬佢幾日就係用呢招對付佢

hayamama

我會係夏天的時候用普通的飯盒 , 如果好似現在的天氣日日都
3x度 , 唔需要太熱的飯盒 , 不過我會用一個有保溫 / 保凍功能的袋來裝飯盒 , 至於冬天就一定會用保暖飯壺 。

原文章由 hayamama 於 07-8-2 13:43 發表
kiukiubb
不如問吓裝修佬可唔可以早啲交屋?咁咪可以盡快離開99囉!你唔係要返工架咩?如果再想少啲機會相見咁不如放工後去飲吓嘢先,返到去就第一時間攞衫沖涼,食完飯同呀女 ...

唉 ....仲鬼衰我奶幻係住康盛 , 果度係一條獨家村 , 乜鬼野都冇 , 想話和亞女落公園行下都冇 。早幾日仲要為左煮飯的問題比說話我聽呀

Yeeli,
聽你咁講,我都可以去買定個Buffalo保溫飯盒。貴唔貴架?
其實呀女係識得自己飲食,佢都好有discpline,只係食得較污遭,不過我真係好想叫佢用圍裙,費事佢攪到條裙污遭晒嘛...!

原文章由 yeeli 於 07-8-2 13:23 發表

hayamama
咁你有無打比你女女間原校問下,打多幾次去問下,有志者事竟成,
你送飯要用保暖瓶好d,我就過僅buffalo真係好保暖架,
一個鐘後既湯都重係好熱架,所以你要就返個時間,係送
到比小朋友食之 ...

早晨呀! 各位~~

原文章由 hayamama 於 07-7-31 22:07 發表
Dear all,
*如果驚佢食得污遭,可唔可以比艦圍裙?老師會唔會笑佢?
*咁食完後,啲老師係咪收番晒啲自家飯盒放回原先嗰處等屋企人嚟'回收'還是比小朋友放學時先帯返屋企?
*你地有無聽聞啲屋企會係送飯嘅時候先幫小朋友帯下午的課本以減輕書包的重量?

請給我一點意見,謝謝!

1)我大囡讀間學校都係要帶檯墊 FOR LUNCH~ 但係訂午膳的供應商開學時有比一套餐具同埋檯墊比學生~~~
2)小學真係冇人食飯用圍裙WOO~!
3)自己帶返學校或者家長帶去學校的飯盒, 本部都會待學生放後自行拎返屋企~
4)我阿女間學校又冇學生會由家長帶小朋友下午的書帶回校~

原文章由 elaineho73 於 07-8-3 10:02 發表

1)我大囡讀間學校都係要帶檯墊 FOR LUNCH~ 但係訂午膳的供應商開學時有比一套餐具同埋檯墊比學生~~~
3)自己帶返學校或者家長帶去學校的飯盒, 本部都會待學生放後自行拎返屋 ...

Hi everyone,

Just want to say hello.  Nice to see this thread, we also live in net 95 and I am currently in the process of choosing a Primary School for my daughter.

Welcome any suggestions from you all.

eleineho,
Ok,明白了。咁我會乖乖地去買個buffalo飯盒及檯墊,唔買圍裙了,咁你大女有無用飯盒?你有無介紹呢?是否用那些有steel內膽及分別有兩個膠盒用作盛湯及盛飯之用的那種?其實我都曾經有一個這樣的飯盒,但我試過裝了些熱湯回公司後,那個小湯壺因熱漲冷縮而好難打開,後來有男同事幫我出盡力拑開咗,但啲熱湯卻'淺'了出來...!  我驚呀女會因此而盪傷   是否有其他較好的選擇?

原文章由 elaineho73 於 07-8-3 10:02 發表

3)自己帶返學校或者家長帶去學校的飯盒, 本部都會待學生放後自行拎返屋 ...
‹ 上一主題|下一主題