用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) ...
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) [複製鏈接]

wah / 2j,

點解你地唔買學校果套包書套?我覺得價錢唔貴兼唔駛自己慢慢包,第一冊用完若果個書套唔爛,又可以再用係第二冊上,都叫做唔環保之中既環保丫(自欺欺人) 上年買左,因為循環再用既關係,所以將有剩既書套用左去其他啱size既書,例如:歌譜咁 ,
幾好,我推介

原文章由 labelwah 於 07-8-4 09:17 發表

到時我地都去, 要睇定班別及學號編 label 貼紙 包書喔, 我地到現在都未包得..就因為等班別及學號...

我有用呀.不過因為我會打晒大少名+班別+學號所以先未包o羅
原文章由 LV77 於 07-8-4 18:22 發表
wah / 2j,

點解你地唔買學校果套包書套?我覺得價錢唔貴兼唔駛自己慢慢包,第一冊用完若果個書套唔爛,又可以再用係第二冊上,都叫做唔環保之中既環保丫(自欺欺人) 上年買左,因為循環再用既關係,所以將有剩既書 ...

哦 ! 原來未包書係咁既意思,收到

原文章由 2jmama 於 07-8-4 20:45 發表
我有用呀.不過因為我會打晒大少名+班別+學號所以先未包o羅  

fling,

可能版主收到你既聲音,將此topic搬左去"全港小學"呀

原文章由 fling 於 07-7-27 23:42 發表
各位,

我重以為版主會幫我地搬去"全港小學 - 聖約瑟英文小學"果欄添. 可能加咗"彩石里"產生混淆? 我估搬去果度, 對有心認識呢間學校的人方便d嘛.

各位, 我是小一新來的!! 上星期已經註冊、買書和買了校服, 見學校大裝修, 很意外! 但又好開心和期待!!  因為面試當日見課室、走廊都比較暗,心想如果學校可以裝修一下就好!!  果然猜中!!

又之前一早知上學時間是上午七時三十分, 心想如果可以改八點就好....  又中!!  真開心!!

呀!  忘了請問各位: 如果怕冷氣凍,學生可以穿什麼顏色的外套呢?
唔該晒!!

原文章由 LV77 於 07-8-5 00:05 發表
fling,

可能版主收到你既聲音,將此topic搬左去"全港小學"呀

[ 本文章最後由 東東媽咪 於 07-8-6 08:13 編輯 ]

Hi 東東媽咪,

Welcome you and your boy

你意思係唔係指夏天校服無外套怕囝囝凍呀 ? 
可以去百貨公司買件淨白色之外套,價錢大約
39-59:D

原文章由 東東媽咪 於 07-8-6 08:05 發表
各位, 我是小一新來的!! 上星期已經註冊、買書和買了校服, 見學校大裝修, 很意外! 但又好開心和期待!!  因為面試當日見課室、走廊都比較暗,心想如果學校可以裝修一下就好!!  果然猜中!!

又之前一早知上學時間 ...

唔該晒LV77!  請問上美勞用的table cover那裏可以買到呢??

如果在學校訂飯, 要自己帶餐具嗎?

學生相片是否要穿校服影?? 要幾多張先夠呢??

[ 本文章最後由 東東媽咪 於 07-8-6 13:33 編輯 ]

點解出唔晒D字

[ 本文章最後由 東東媽咪 於 07-8-6 13:26 編輯 ]

東東媽咪:

1)美勞的table cover ~ 不需要買!只要找雜誌或畫冊
內頁,如明週,兒童快週內中間那兩頁就可以,我囝囝
一年內前後換過2次

2)在學校訂飯 ∼ 係要自己帶餐具的,但有時小朋友
忘記帶餐具,唔駛擔心 原來都有餐具供應(最近我問
囝囝先知),同埋在校訂飯,”航莎”於第一日會附送
一張枱墊給學生,而班主任會叫同學仔將枱墊留在櫃桶內,
每逢星期五或枱墊污糟時會提同學帶回家清潔啊

3)學生相片∼若用於手冊(handbook)就當然囡著
校服呀  以我記得應該只是用一張相片,就是貼
在手冊上 同埋大約11-12月左右,學校會
通知家長有影學生相服務(果時係穿著冬天校服),
影唔影任家長選擇,不過價錢好抵,好似$10已經
有半打相,不過可能件校褸我買得較大,本來我個仔貎
似劉德華,點知影到我仔似劉克宣

仲有,老師批准小朋友可以將不時常用之文具�畫筆留
在櫃桶內,但我唔建議咁做,會令小朋友習慣成自然,
無責任心

原文章由 東東媽咪 於 07-8-6 13:18 發表
唔該晒LV77!  請問上美勞用的table cover那裏可以買到呢??

如果在學校訂飯, 要自己帶餐具嗎?

學生相片是否要穿校服影?? 要幾多張先夠呢??

o吾該晒LV77,你o吾講我有D都o吾知tim.thanks.

原文章由 LV77 於 07-8-6 15:45 發表

1)美勞的table cover ~ 不需要買!只要找雜誌或畫冊
內頁,如明週,兒童快週內中間那兩頁就可以,我囝囝
一年內前後換過2次

2)在學校訂飯 ∼ 係要自己帶餐具的,但有時小朋友
忘記帶餐具,唔駛擔心 原來都有餐具供應(最近我問
囝囝先知),同埋在校訂飯,”航莎”於第一日會附送
一張枱墊給學生,而班主任會叫同學仔將枱墊留在櫃桶內,
每逢星期五或枱墊污糟時會提同學帶回家清潔啊

3)學生相片∼若用於手冊(handbook)就當然囡著
校服呀  以我記得應該只是用一張相片,就是貼
在手冊上 同埋大約11-12月左右,學校會
通知家長有影學生相服務(果時係穿著冬天校服),
影唔影任家長選擇,不過價錢好抵,好似$10已經
有半打相,不過可能件校褸我買得較大,本來我個仔貎
似劉德華,點知影到我仔似劉克宣

仲有,老師批准小朋友可以將不時常用之文具�畫筆留
在櫃桶內,但我唔建議咁做,會令小朋友習慣成自然,
無責任心

唔該晒LV77! 見你的提示後,我已經預備好書包、夏天校服、文具、書、校車、餐具,明天影學生相(自拍), 其他等開學先再買了!

東東媽咪:
早晨
你好期待咁喎 

原文章由 東東媽咪 於 07-8-7 08:06 發表
唔該晒LV77! 見你的提示後,我已經預備好書包、夏天校服、文具、書、校車、餐具,明天影學生相(自拍), 其他等開學先再買了!

午安,

簿, 手冊, VA用品費, 幾時交呢

我就唔包書的, 因為用2,3個月又換law, 費時包&同埋心理上覺得重左

阿仔想放棄泳天泳班, 佢話阿sir超惡, 咩都 ,
聽都真係

原文章由 LV77 於 07-8-3 11:42 發表
Hi 2j & all mums,

9月1日所有新生及一年級至六年級家長都要參加,時間安排
如下 :
a)新生及一年級家長 => 09:00-11:30
09:00-10:00在禮堂,之後在班房,
b) 二年至五年級 => 10:00-11:30 全程在班房 ...

2jmama,

可能個女仔新, 問左幾次, 講左校名, 游班類型,佢都唔明我問咩,真係好

依家我仔參加緊泳天校際泳隊訓練班, 老公話個教練勁惡 ,
阿仔背泳唔掂的, 個教練教都唔教淨係 ,
我都唔明得5個學生0姐, 點解唔可以教佢游, 反而係罵,
阿仔好怕去游水, 直頭係搵方法想阿sir趕佢出場
依家老公全場陪住佢, 教練見到阿爸在場罵少左好多。

其實可能你我少見外面既教練,
但係我真係幾嬲, 攪到阿仔唔敢上堂。

yw,

原文章由 yw 於 07-8-7 12:30 發表
午安,

簿, 手冊, VA用品費, 幾時交呢
∼∼ 我諗9月1日見班主任會講,或開學會派通告叫家長甚麼日子前遞交支票支付以上物品費用

我就唔包書的, 因為用2,3個月又換law, 費時包&同埋心理上覺得重左
∼~ 我覺得用書套幾好,教完一冊, 剝出再套落第二冊,好鬼方便
阿仔想放棄泳天泳班, 佢話阿sir超惡, 咩都 ,

~~ 其實去到高級組邊一間泳會都對泳員要求嚴厲,下下都聽
到鬼咁大聲鬧,亞sir唔會慢慢冧小朋友,唔知係唔係佢地認為要
惡先得:tongue: 同埋佢地覺得泳員做唔到就唔應該入呢組,所以唔俾
機會小朋友慢慢練,只是覺得教左你地,你地就要一定游得到,
一定會做得到咁:-|  
或者你冧下囝囝試多幾堂先決定係唔係取消 我囝囝起初放學後join學校與泳天之泳隊都係返到想喊,極之不願意返:cry: 我冧下又鬧下終於都完成,第一張派返黎cert係叫做泳隊,跟住第二期
果張cert 已屬於校隊呀

又或者你叫佢試下join 海天,睇下佢感覺會唔會舒服d: 不過就算游完高級,再上泳隊,我相信d亞sir 都係咁tough, 而且每堂
仲要不停咁游,都好慘  

我而家諗緊開學後跟唔跟返泳天校隊,還是join海天泳隊預備班
但海天泳隊預備班要一星期游兩堂,一堂要游個半小時 我怕
嚇親囝囝 怕左游泳就慘  

聽都真係

yw,

咦!暑期開頭我本來都考慮緊參唔參加"泳天校隊訓練班",
如果join 左,咁我囝囝同你囝囝就會一齊游水,有我
囝囝墊底,可能你囝囝無俾亞sir鬧得咁慘喎

講真,我眼見泳天就真係無mug教過小朋友點游,我囝囝
每星期三跟泳天游,我就係知囝囝怕左上游水堂,所以逢
星期三都早走去接仔,見亞sir無教泳姿,只是襟住佢地d手
手腳腳咋:tongue:但係佢又唔算鬧得好惡!!!不過如果小朋友
完全唔懂果種泳式就真係唔知點樣達到亞sir既要求:tongue:

我囝囝最初就係話亞sir成日鬧佢同埋禁住佢對腳,佢
唔郁得喎 所以都唔想去上堂呀  

我同亞Sir反應過,我話囝囝一年班,叫佢對我囝囝唔好
咁tough,佢話佢一向都係咁,對所有小朋友都一視同仁,
高年班既同學仔跟左佢幾年,就知佢性格喎 咁我又
要見高年班同學仔放堂出黎都係笑騎騎,係我仔苦口
苦面咋

{quote]原文章由 yw 於 07-8-7 17:42 發表
阿仔好怕去游水, 直頭係搵方法想阿sir趕佢出 ... [/quote]

原文章由 yw 於 07-8-7 17:42 發表
阿仔好怕去游水, 直頭係搵方法想阿sir趕佢出 ...

yw,
我係YMCA見到佢地泳隊的教練都好惡架,我地都叫佢做魔鬼教練添...個個學員都頭'dub dub'咁挨住鬧咁游架..

[ 本文章最後由 labelwah 於 07-8-7 22:19 編輯 ]

hello,

sorry long time no to talk ar..  我有 d 問題想問. thank you!

我買好d 校服和書. 我想知是否今年才要買學校的sock? 學校說因有 "sj" logo! 如無logo 的 可以嗎? 另外, 冬天都是短褲, 如當天好凍, 點算呢? 皮帶是否要穿, 黑色?

lunch box ok ma?

學校英文是教音標, 如小朋友學緊 phonics, 會否令到小朋友亂呢?
我聽人話 學校會有 unseen dictation???

好慘! 校車 6:37... so early ar...

thank you!

Annie

真係好好好期待!仲好心急,請問分班是否「隨意」由學校決定呢??  又五、六年級有冇精英班??
‹ 上一主題|下一主題