用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦!
樓主: mudlay
go

麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

星期六專程去見醫生填form,順便打埋水痘針...  
祝熹熹早日痊癒!

原文章由 Barbie_jj 於 08-5-6 23:23 發表

幣啦! 起初見到張form禁多detail野要填仲以為係學校會之後安排小朋友做checking之類, 原來係要我地自己搵醫生填.... 囝囝呢個星期病左先剛剛睇左幾次醫生, 總之帶埋去比醫生填...
唔好意思, 請問你地係咪要專程帶 ...

wbrenda, GraceYu,

thanks呀~~ 我今日已經好心急咁帶左熹熹去醫生度填form, 係要比錢架!
不過我仲未帶佢返學校註冊, 可能聽日返去啦! 想問下註冊時仲有冇其他野攪, 例如買校服?

遲o的先買校服架! 註冊o個日你交哂o的form就ok,或者如果你要搭校車,可以搞埋。

原文章由 mudlay 於 08-5-7 22:30 發表
遲o的先買校服架! 註冊o個日你交哂o的form就ok,或者如果你要搭校車,可以搞埋。

mudlay, thanks呀~~

已經註冊咗喇

簽名被屏蔽

原文章由 lovian 於 08-5-8 19:10 發表
Hello你地好!

我囡囡Smarto讀今年9月的上午班呀! 我今天已註冊了。囡囡名字後面有(17),是班別或是學號呢?

GraceYu, Barbie_jj

我都是TKO的媽媽,我現在也煩腦緊校車問題,車費要成$700蚊,好貴!!我諗緊工人接送定自己送 ...

其實o的車費真係好貴架,但係今年我囝囝坐校車,so far我覺得o的校車都幾交帶,o的姨姨好照顧小朋友,所以黎緊我兩個坐要千四蚊我都會俾佢地坐囉...

各位, 今日剛做了2nd註冊, 7月5號上晝家長會呀, 大家係唔係呢? 唔知可唔可以同大家見下面呢?

仲有, 封信又話9月3號開學, 但今日老師講係8月6 號開學, 8月6-8號仲可以比家長陪上課添, 真係比佢搞到亂哂呀!

[ 本文章最後由 hlwoo 於 08-5-13 10:06 編輯 ]

妳地好呀,唔知妳地係幾早已經報迦南呢...
係咪一定要去學校拎申請表?

princesslee,
上網可以download張application form架!
http://www.cannan.edu.hk/enrolment/enrolment_frame.html

再唔係, 你又可以直接在網上填表submit比佢:
http://www.cannan.edu.hk/enrolment/form_frame.html

希望幫到你喇!

多謝妳的幫忙呀....
我個仔其實只係五個月大…
但我見好多人都話已經要報名.....
所以我都好擔心.....
^_^ 唔該哂~~~

原文章由 hlwoo 於 08-5-10 09:38 發表
princesslee,
上網可以download張application form架!
http://www.cannan.edu.hk/enrolment/enrolment_frame.html

再唔係, 你又可以直接在網上填表submit比佢:
http://www.cannan.edu.hk/enrolment/form_frame.html ...

Hi hlwoo,

I'll attend the 家長會係7月5號 AM. The 適應班 of 8月6 號 is organized by 綠苗工作坊, 呢個班係由校監"陸苗"(好似係校長or迦南創校人個女)自己開的公司(綠苗工作坊)所辨,   個適應班都係自由參加, 我個人覺得都需要.  小朋友一下子好難適應學校環境.  You can make the decision to join or not.  

原文章由 hlwoo 於 08-5-9 15:06 發表
各位, 今日剛做了2nd註冊, 7月9號上晝家長會呀, 大家係唔係呢? 唔知可唔可以同大家見下面呢?

仲有, 封信又話9月3號開學, 但今日老師講係8月6 號開學, 8月6-8號仲可以比家長陪上課添, 真係比佢搞到亂哂呀!  ...

原文章由 lovian 於 08-5-10 22:34 發表

我都係決定俾工人接送Lu,因來回也只是$188,真係會慳好多架。

另你知否上午班是否只有AB兩班?而升K1是否可直升的呢?

好似今年上午班都有四班,我唔知黎緊會有幾多班呀...

去到下學期,就會有家長信問你會唔會原校升k1,所以算係直升,總之唔駛再面試。

原文章由 lovian 於 08-5-8 19:10 發表
Hello你地好!

我囡囡Smarto讀今年9月的上午班呀! 我今天已註冊了。囡囡名字後面有(17),是班別或是學號呢?

GraceYu, Barbie_jj

我都是TKO的媽媽,我現在也煩腦緊校車問題,車費要成$700蚊,好貴!!我諗緊工人接送定自己送 ...

Lovian,

雖然路程都幾遠, 不過我都係諗住自己湊返學放學! 我見佢地條route仲未有我個屋苑, 不過佢地話要$700or多d! 所以我都唔會考慮住, 除非返學之後覺得頂唔順啦~~

原文章由 smsiu 於 08-5-10 11:39 發表
Hi hlwoo,

I'll attend the 家長會係7月5號 AM. The 適應班 of 8月6 號 is organized by 綠苗工作坊, 呢個班係由校監"陸苗"(好似係校長or迦南創校人個女)自己開的公司(綠苗工作坊)所辨,   個適應班都係自由參加, 我 ...

係呀, 我個仔之前都係返綠苗工作坊既playgroup, o係九龍塘迦南上堂, 都攪得唔錯, 我好滿意架! 所以我諗個適應班應該ok掛?!

原文章由 Barbie_jj 於 08-5-12 13:12 發表

係呀, 我個仔之前都係返綠苗工作坊既playgroup, o係九龍塘迦南上堂, 都攪得唔錯, 我好滿意架! 所以我諗個適應班應該ok掛?!

但係我覺得好奇怪,因為我囝囝返n1既時候(07-08)就唔係綠苗搞架個適應班,而且時候長好多呀! 宜家變左俾綠苗搞,o的時間短左好多,又放多左假,唔知點解?

smsiu, Barbie_jj, mudlay,
我都會比囡囡參加適應班, 等佢開學前, 有定心理準備, 同埋認識下學校。
‹ 上一主題|下一主題