用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

原帖由 MrsJCLee 於 08-9-18 14:21 發表
cccsmc:

我唔知要唔要俾醫生紙,不過,因為阿仔個醫生話有些幼兒園要求要有,所以我都有幫阿仔攞.

spiga:

我個仔既情況和文熙不同.第一個星期無特別,不過會同我講唔想返學.第二個星期很激,一看見校服會大哭,並且會反抗唔穿校 ...

講開校服,姐姐都話佢見到校服就掩住眼走番入房,攞張被仔瞓覺.

MrsJCLee:

I saw the handbook on Tue only. The cover is pink. Teacher pasted what they taught in the first two weeks and stamped "rabbit" when bb was punctual.

I also saw the "homework" once last week. It's a drawing book. I taught bb coloured the cartoon on the first page.

病....我個仔 / 女 / 包括我都病緊!全部人都係咳 / 啖 / 傷風 ,仔 / 女就發燒添!大家都好辛苦

返學唔同.....有丫!第一個星期非常鐘意返學!第二個星期返學就喊足五日!但奇怪著是在家佢都肯著衫!仲話動作上答應唔再喊!但都喊足一個星期!過完中秋我仲好驚佢唔返學添!不過又ok 喎!係喊啦...但時間短左!著衫 / 落樓唔係問題....問題只係唔想入課室!

另我發覺佢多野講左!同埋暴力左!d 家成日打妹妹,又用腳踢!不過我相信唔會係學校教的!

功課 / 手冊都有見過!不過冇乜特別!

仲之一句!大家小心身體....希望小朋友快快適應,玩得開心 D 啦...
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

cccsmc:

原來你有機會莊下上堂情況,可否間唔時報下料呀?我上星期送阿仔返學,他大哭,我在窗口莊佢時,都見N1A及B班有很多同學仔咸緊,而老師都只是在行來行去.

spiga:

阿仔星期二及三都無返學,唔怪之得我無見過手冊啦!

rabbitgirl:

你們多多保重身體呀,休息多D.

all:
今朝返學,好多小朋友都喊住入去,好似多過前幾日...

我每日都問妹妹鍾唔鍾意返學,佢話鍾意,但係問佢有冇喊,佢日日都話自己有喊,每朝返學,我俾佢響露天操場玩,跟住佢會好順攤放好毛巾盒同杯,再揹好書包入課室,都冇喊,但係我有時走去課室出面張佢,就見到佢又喊又叫,但唔係喊到豬頭炳,要副校拖住佢響課室遊花園,大肌肉時間(響露天操場玩),佢已經冇野,走黎走去玩...

於是問祈老師,老師話妹妹響學校好惡鬼,老師叫佢做野食野,佢唔鍾意,唔想做就會大喊大叫,發脾氣,但都俾我想像中適應得快...

cccsmc:
原來你個囝囝都病埋,唔怪得之前幾日見唔到你地啦...
我囡囡同你囝囝坐得咁近,如果你張o既話,順便張埋我個囡,睇下佢係咪周圍走...
我家有三寶

MrsJCLee,

好呀,冇問題!! 通常我送返學之後莊一陣,接放學之前又莊一陣囉。不過,我只係認得fostermak嘅思庭咋,要認真d認吓你地d小朋友先!!

fostermak,

原來思庭真係有喊呀! 我每日問樂樂有冇喊,佢就話冇,我問咁思庭有冇喊呀,佢就話有,我仲以為佢亂講tim

all,

今日派咗幾本書同埋功課,老師話要同小朋友溫習吓,下星期一全部要交返比學校wor

MrsJCLee,

好呀,冇問題!! 通常我送返學之後莊一陣,接放學之前又莊一陣囉。不過,我只係認得fostermak嘅思庭咋,要認真d認吓你地d小朋友先!!

fostermak,

原來思庭真係有喊呀! 我每日問樂樂有冇喊,佢就話冇,我問咁思庭有冇喊呀,佢就話有,我仲以為佢亂講tim

all,

今日派咗幾本書同埋功課,老師話要同小朋友溫習吓,下星期一全部要交返比學校wor

cccsmc :
多謝你呀,因為我而家淨係朝早送妹妹上學,如果有得莊,都會莊一陣,但放學就俾佢搭校車,方便麻麻接送咯...
我家有三寶

你地就好啦....莊到..我都急急腳噤送去就走!之後就工人帶放學!

我見到有幾本書丫!如一個星期先派一次!真係同佢地睇得o個兩日!之後想同佢地話溫書 / 睇書都冇啦...

係有歌仔書,又係睇得o個兩日!係未玩野!大人都未熟點唱!兩日後又收返!又點可以同小朋友一齊玩一齊唱呢!

原帖由 cccsmc 於 08-9-19 16:15 發表
MrsJCLee,

fostermak,

原來思庭真係有喊呀! 我每日問樂樂有冇喊,佢就話冇,我問咁思庭有冇 ...

;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

你地d 小朋友, 有沒有學到嘢? 我個仔有一日指住月餅話mooncake, 指住張紙話paper, 攪到我好開心。
其實我都唔清楚佢有沒有喊, 因為佢上星期已經開始搭校車, 而最初返學頭幾日有少少喊, 本身我係6月初已開始比佢返並其它幼兒園, 等佢可以學習自理。初初返學係會經常病, 最好同小朋友打流感針。

我個囝呢幾日返學都有哭,但好多時係因為唔夠瞓扭計,佢好夜瞓,但又好早醒,佢試過去到校門口哭到嘔添,星期五放日老師送左支燈棒後就好開心

有丫!仲未喊完!朝朝都喊住返學!都唔知做乜!係學校有人蝦佢丫!定係唔想返學!問佢乜都話係!都唔知點好!...

原帖由 030316 於 08-9-20 19:18 發表
我個囝呢幾日返學都有哭,但好多時係因為唔夠瞓扭計,佢好夜瞓,但又好早醒,佢試過去到校門口哭到嘔添,星期五放日老師送左支燈棒後就好開心 ...

hi all:
可能過左星期六同日,個個小朋友都要重新適應,今日個個小朋友返學,入左課室o既,我聽度佢地響廁所度喊,未入課室o既唔肯入課室,都喊,我個囡都係...

上個禮拜都會響露天操場玩一陣滑梯車車先擺低毛巾盒同杯,再揹好書包入課室,今日唔肯去露天操場玩,問佢點解,佢話要媽咪,又唔擺杯,又唔揹書包,成隻樹熊咁攬住我,要老師抱佢入去,跟住張佢,跟佢企響度喊晒,後尾我隔左一陣再去莊佢地,佢地已經出左露天操場玩緊,好在冇喊咯....

原帖由 rabbitgirl 於 08-9-22 06:34 發表
有丫!仲未喊完!朝朝都喊住返學!都唔知做乜!係學校有人蝦佢丫!定係唔想返學!問佢乜都話係!都唔知點好!...
我家有三寶

係丫!我成日都有 keep 住問下黃主任同班主任柏謙情況....其實都知只係返學o個下!但又真的諗唔通點解!同媽咪分開...但又唔係第一次!都會肯去玩!好奇!...

原帖由 fostermak 於 08-9-22 10:28 發表
hi all:
可能過左星期六同日,個個小朋友都要重新適應,今日個個小朋友返學,入左課室o既,我聽度佢地響廁所度喊,未入課室o既唔肯入課室,都喊,我個囡都係...

上個禮拜都會響露天操場玩一陣滑梯車車先擺低毛巾盒同杯,再 ...

Hi!各位,大家好,我來報到.我個女是今年讀N1上午中英文班的.

回覆 # 的文章

hi, 我個女反左三個禮拜依然每日都有哭,
每日都發脾氣,好似好唔開心。

I left a message in handbook and Ms Chan called me back today. She said my bb did not cry at school and also played with others...Hmmm, so good.. but not eat bread or biscuit

我依家盡量唔問個仔係學校有冇哭,
只係問佢:今日係學校最開心係做乜?玩甚麼玩具等等......等佢覺得返學係好玩同開心的,
今日情況好左,只係入校門口離開工人有d不捨,冇之前咁誇張
原帖由 rabbitgirl 於 08-9-22 06:34 發表

我都成日問佢開唔開心丫!今日食乜丫!有冇飲水水!

佢乜都話...嗯...嗯....嗯....都唔知想點...

原帖由 030316 於 08-9-22 22:46 發表
我依家盡量唔問個仔係學校有冇哭,
只係問佢:今日係學校最開心係做乜?玩甚麼玩具等等......等佢覺得返學係好玩同開心的,
今日情況好左,只係入校門口離開工人有d不捨,冇之前咁誇張  ...

現在我巳沒有再問雋樂係學校情況,因每次問他,他都有很多投訴.不過,現在我每次放工回家,他亦總是主動同我講今天又喊!唉

陳老師都話佢進步緊;可是,每當我帶他返教會入課室時,他依然大喊,不知道是否有陰影,好難離開他去祟拜.
‹ 上一主題|下一主題