用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

ianmami,

覆左你pm嗱,你睇下啦

原帖由 ianmami 於 08-9-12 12:46 發表

anitawong123456, 你都放假, 真開心...

AA88,

記唔記得我呀 囝囝是否適應?
原來你囝囝都有咁多項活動,同我仔有得揮喎
不過你仔可以 9:30PM上床瞓,就叻過我仔呀

原帖由 AA88 於 08-9-11 09:21 發表
進進媽:

Thanks for your reply!

其实我儿子在外面也有很多活动, 所以, 我想学校的,除了Friday 的Fencing, 其他应该不参加。

好像今天Thu, 他有Drawing class, fr4:30-6:00. 回家已经四点,还要赶着去画画。 ...

HI, 進進媽 :

你黎埋呢邊,會唔會好忙呀

原帖由 進進媽 於 08-9-11 22:45 發表
AA88:
你仔仔又幾多活動woo~我認為如仔仔可應付便不用
cut他的活動,因我相信有些小朋友可應付到的,到稍後功課較忙應付不到才考慮是否需要再重新安排.
當然,大前提始終要以學業為重.
有些高年班媽咪經驗話我知,
如小 ...

原帖由 LV77 於 08-9-13 00:03 發表
HI, 進進媽 :

你黎埋呢邊,會唔會好忙呀

LV77, thank you... 明白晒... 唉下星期默書有D 緊張TIM.

ianmami:
我剛上學校的website看過, P.1C Homework 內寫14/9 Eng Dict "Little Chick Chick", 我覺得好似寫錯了, 我印象中我們舊年P.1是下月才開始 Dictation , 建議你最好假期後打電話去學校同 Ian 的 English teacher confirm 一下!
Dict Reader 你不用太緊張, 只要同 Ian 溫熟課文就O.K.了!
如果下次 Dict My Pals + Unseen 先慘, 除了要溫熟My Pals 仲有  Unseen, 無得估只能靠平時所學的東西發揮出來!   
原帖由 ianmami 08-9-13 01:22 發表

LV77, thank you... 明白晒... 唉下星期默書有D 緊張TIM. [/quote]

貢獻勳章

亞仔的 Homework Record 寫係 10月14日 Dict,而唔係 9/14,相信係老師在網上寫錯左!

唉下星期默書有D 緊張TIM

ianmami,

All P.1 學生, Eng Dict on 14/10 !
我囝囝溫習一會兒, 佢就想 , 我都俾佢激死 !

All P.1  媽媽 Eng Dict 是背默or讀默???

Shirley

Shirley:
噢!唔好自己嚇自己!
過來人經驗,是讀默的!

原帖由 ShirleyB 於 08-9-13 22:23 發表
All P.1  媽媽 Eng Dict 是背默or讀默???

Shirley

原帖由 anitawong123456 於 08-9-13 18:36 發表

ianmami,

All P.1 學生, Eng Dict on 14/10 !
我囝囝溫習一會兒, 佢就想 , 我都俾佢激死 !

anita, joemyt, 矇仔媽媽, 唔該晒, 可能我太緊張啦..  

LV77:
好高興又見到你 我過埋呢邊唔忙!我不知多高興可以和其他媽媽交流,不知是否阿仔經歷過小一,而我亦大致了解這學校的運作,反而覺得今年的心情比上年興鬆很多,我們又如上年一樣,回家立即做功課再溫書,通常完成所有東西還是只有六時多小小,阿仔照樣到公園,晚上還可以一起看埋"家好月圓"才睡覺
係呢,你那邊怎樣?仔仔返學仍然開心嗎?
阿仔仍是那麼多活動?
ALL P.1 MAMI:
第一次默書woo~~看見你們的心情,就如我上年一樣,不過放心,學校很好的,會有很足夠時間給你們溫書,
你們默reading little chick chick,通常學校要求讀晒 但最終只是抽其中五句左右默的,中默也是,如矇仔媽咪講默reading是比較容易,如默my pals會有unseen,通常拿不到100分,而我給些小提示你們,就是考試eng dict這part會有50%用平時默書最好的二次計落成績表上,
所以dict reading是最好機會拿這分數的,因為無unseen,讀晒便可以,進進上年三次考試的eng dict 50%分數都是默reading拿了100分那裡拿回來的
不過始終小朋友第一次默書不要給他們太大壓力,因為就算今次不理想,還有下次,下下次,.....不要嚇怕他們 讓他們愉快學習 努力!加油!

原帖由 進進媽 於 08-9-14 08:40 發表
LV77:
好高興又見到你 我過埋呢邊唔忙!我不知多高興可以和其他媽媽交流,不知是否阿仔經歷過小一,而我亦大致了解這學校的運作,反而覺得今年的心情比上年興鬆很多,我們又如上年一樣,回家立即做功課再溫書,通常 ...

進進媽, 多謝晒你的INFORMATION.

矇仔媽媽, 可能我太緊張 .

Thanks so much yr information!!

Shirley

進進媽:
其實,每位媽咪在子女每一階段都會咁
緊張
所以見你上年都係好擔心 但經過一年,
大家都適應得好好呀 你處理囝囝之間
既關係亦值得我學習 我都係常常三把火
在身,都係對住個仔"巴啦巴啦"
鬧完先算 ,無你咁冷靜,
我都要向你多多學習
囝囝減左一項田徑,但又加返單簧管,畫畫,
數學,中文咁,黎緊聯校活動又話要參加
藍球及排球 所以都係排得密馬馬

時間永遠都唔夠用,過完中秋節,少D出外食飯,
希望可以22:00上床瞓覺啦

原帖由 進進媽 於 08-9-14 08:40 發表
LV77:
好高興又見到你 我過埋呢邊唔忙!我不知多高興可以和其他媽媽交流,不知是否阿仔經歷過小一,而我亦大致了解這學校的運作,反而覺得今年的心情比上年興鬆很多,我們又如上年一樣,回家立即做功課再溫書,通常 ...

LV77:
我亦有很多佩服你和你仔仔的地方,就是你仔仔那麼多課外活動,為何仍處理得很好呢?
他有足夠精神上課嗎?
仔仔課外活動那麼多仍有親子時間嗎?
我每次網上只見你提及仔仔的課外活動,從沒提及和他溫習的時間安排,仔仔是否溫習和功課很自覺的?
如是的話,亦很令人善慕啊!

進進媽:
我諗我對住個仔講得最多個句就係“快D啦” 我諗
平均一日都超過十次
平日都無時間溫習,通常都係知道黙書,就前一兩個星期日溫(學校都會一兩個禮拜前預告既,所以夠時間準備), 囝囝溫黙書都唔駛太勞氣,有時我亦會on the way去上堂時搭車咁就幫佢串下字.背下乘數表咁啦
以前聖小測驗/考試(因範圍太多,太深 )就預先兩個禮拜開始溫GS同數學,加埋中英文ORAL 到臨考前幾日先開始溫習中/英
測驗/考試期間就每天請半日假(甚至一日假幫佢溫), 基本囝囝成績好,我覺得係我捉題目幾準就真
而家學校反而範圍好細,唔知點捉題目 佢評估時我都
無攞假,因為無MUG範圍溫 好彩無名次 所以考得
一般都算鬼數  不過以我性格,一知佢邊項差,就會馬
上補救,我見佢中文考得唔多幾好,所以搵左個中文堂俾
佢返, 諗住打好佢個底 咁到考試範圍少,就考
佢識得幾多lur
我地親子形式同你有些唔同,我地好少去公園又或踏單車,我地係夜晚去奶奶屋企食飯,傾計 同埋一班細佬玩 (叔仔/姑仔/佢堂家姐係齊度,除左星期二四我仔要游水外,基本一星期見足四晚),星期日就飲茶,逛街 仲未計大時大節都一齊

我自己就無論幾辛苦幾累,都去接放課外堂 好似游水,
會等佢落堂,再陪佢食野/傾計:) 星期六就帶佢玩一陣冒險樂園或食雞肶下午茶餐咁啦  
天氣無咁熱,就會一家人去燒野食,有時我會帶佢地去
卡拉OK唱歌 有時亞叔亞嬸姑姐堂家姐一大班
又會帶囝囝周圍去咁囉

佢返學就從來無打瞌睡,不過我有時見佢太夜瞓,都會擔心
佢唔夠精神,會抵抗力差  所以都儘量叫佢早些
上床,有時係奶奶屋企食完飯玩一陣,我地都會走先,因為
返到屋企,佢沖涼,我仲要幫佢檢查功課  基本上22:15瞓,第二朝06:45起身,有八個半至九個鐘頭
都足夠呀

原帖由 進進媽 於 08-9-15 14:28 發表
LV77:
我亦有很多佩服你和你仔仔的地方,就是你仔仔那麼多課外活動,為何仍處理得很好呢?
他有足夠精神上課嗎?
仔仔課外活動那麼多仍有親子時間嗎?
我每次網上只見你提及仔仔的課外活動,從沒提及和他溫習的時間安排,仔 ...

原帖由 LV77 於 08-9-15 23:33 發表
進進媽:
我諗我對住個仔講得最多個句就係“快D啦” 我諗
平均一日都超過十次
平日都無時間溫習,通常都係知道黙書,就前一兩個星期日溫(學校都會一兩個禮拜前預告既,所以夠時間準備), 囝囝溫黙書都唔駛太勞氣,有 ...

LV77, 睇到你對仔仔d 按排, 只講你好勁............... 我依家想比ian 學下其他野不過學校d 野我仲未摸到... 真係煩

LV77:
看見你的時間表不是太多溫習時間,但仔仔成績又不錯,
可能讀書天份都是天生的,進進最弱一項便是G.S,
但我見二年班G.S的生字又深了,所以我仍未摸索到怎樣和他溫G.S.
我見其他同學仔這科目可拿到9X分,我每次都只是7X分,
所以暫時仍未有辦法

原帖由 進進媽 於 08-9-16 10:24 發表
LV77:
看見你的時間表不是太多溫習時間,但仔仔成績又不錯,
可能讀書天份都是天生的,進進最弱一項便是G.S,
但我見二年班G.S的生字又深了,所以我仍未摸索到怎樣和他溫G.S.
我見其他同學仔這科目可拿到9X分,我每次都只 ...

進進媽, 其他同學GS 有9X 分, 而進進有7X 分. 我想問下會唔會有課外題所以無左D 分呢 ?

ianmami,

慢慢啦,唔駛心急 其實每位小一學生/媽咪
都要適應既,適應後,就一切都得心應手啦

原帖由 ianmami 於 08-9-16 10:00 發表

LV77, 睇到你對仔仔d 按排, 只講你好勁............... 我依家想比ian 學下其他野不過學校d 野我仲未摸到... 真係煩
‹ 上一主題|下一主題