用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

體育無考筆試,一般的測體能,球類等。
音樂考樂理,課本的知識,另外也有你自己音樂的造詣,不表示你有八級就一定高分。老實講,因為不是主科,我好少理女兒這兩科。她全部自己處理,所以詳細不太清楚。

中一無精英班,只按是按英語能力而分班,AB是英文OK,DE英文較弱,有兩位班主任。中二開始只有一班是精英班。

普通BAND 1不知是中或低,如果入到應該可以,始終是BAND 1 生嗎。只是名次可能比較低,讀普通班。入到旅港一定好開心,師生關係好,又多活動,中學生活一定好滿意。

原帖由 漢堡飽 於 09-2-19 21:40 發表
體育無考筆試,一般的測體能,球類等。
音樂考樂理,課本的知識,另外也有你自己音樂的造詣,不表示你有八級就一定高分。老實講,因為不是主科,我好少理女兒這兩科。她全部自己處理,所以詳細不太清楚。

中一無精英班,只按是按英語 ...

謝謝!

有樣野想補充
初初F.1上學期個時大部分都係小學既Band1生~差距唔會太大!
F.1成績好多時只在乎你有冇讀書
有讀書,起碼有中上成績
就算英小上英中,成績也不一定比其他
中小學生好
精英班內中小學生應佔8~9成!

漢堡飽 : 我女Music要拍video~F.1要嗎?
P.S. 家長日見成點?

有呀!
我女兒參加校際音樂節,音樂老師要她錄CD,在堂上給各同學評一評。今年第二次了,上次要女兒在SPEECH DAY演奏中阮,要錄CD給校長及老師睇,嚇了一跳。
女兒說班上有參加音樂節的,除了放CD外,下一堂又要在堂上做多一次。

剛收到成績表,原本以為全級排名一定大跌,因考試平均分比上次差,結果名次不大走樣,低幾名,還有機會入精英班,有點意外。

發覺他們中文水準幾高,女兒中文總分有六十幾,竟然全級考140+。而我相信最好一班學生都集中在ABC班,因如老師所說,班名次乘3就差不多是級排名。那麼DE班水準咪差好遠?全收BAND 1生,但好似差一級?

lk362,你女兒成績點呀,滿意嗎?

原帖由 漢堡飽 於 09-2-21 14:56 發表
有呀!
我女兒參加校際音樂節,音樂老師要她錄CD,在堂上給各同學評一評。今年第二次了,上次要女兒在SPEECH DAY演奏中阮,要錄CD給校長及老師睇,嚇了一跳。
女兒說班上有參加音樂節的,除了放CD外,下一堂又要在堂上做多一次。

剛 ...

哇..真有表演到?
分班試只可作參考
D.E班係某d科有勁人
A.B.C都有唔讀書的人
中文好"蝦"人讀
我女考讀本只考手法
佢d文章解釋..等等就背到死死下
閱讀對中文有一定幫助,
可惜沒有時間..........
我女今次考得麻麻
唯有下學期再努力!

有!對她是個好好經驗。

中文好難讀,可能要一些天份,正如女兒數學比較好一樣。

原帖由 漢堡飽 於 09-2-21 23:03 發表
有!對她是個好好經驗。

中文好難讀,可能要一些天份,正如女兒數學比較好一樣。

對著咁多人表演咪好緊張?
題外話,你女兒平時幾點訓?
時間分配得好嗎?

原帖由 lk362 於 09-2-22 22:33 發表

對著咁多人表演咪好緊張?
題外話,你女兒平時幾點訓?
時間分配得好嗎?

我們都不在現場,不知道,只是她回來說演出成功。她通常愈緊張愈會做得好。學校的網站有當日的相片,可以見到女兒的怪樣。

她平時十一點半左右就訓,因她是個不能捱夜,到時到候一定要訓,再遲一點就好像一部無油的機器,點叫都無反應。
時間分配當然不好,無我們提點,不知點分先後,所以做功課都要好夜才做完。幸好最近她放學後在學校圖書館做完大部份才回家,改善了很多,多點時間做其他事。

你女兒呢?中三應該好好多。又點分配呢?讓我學習。

原帖由 漢堡飽 於 09-2-22 22:46 發表

我們都不在現場,不知道,只是她回來說演出成功。她通常愈緊張愈會做得好。學校的網站有當日的相片,可以見到女兒的怪樣。

她平時十一點半左右就訓,因她是個不能捱夜,到時到候一定要訓,再遲一點就好像一部無油的機器,點叫都 ...

哦~
我個女都係11,12點先訓
可能精英班關係,同班同學都幾著緊功課
所以好多時見佢d功課大多在recess,lunch time做完
返到家佢多數就"頭"陣先繼續溫書,練樂器
唔係實冇精神
為左慳時間,
有d 野可以weekend做就做左先
好似needlework,wb 咁~

女兒仍未識控制時間,一喜歡一件事就毫無保留去到盡,唔識分那樣是重要,要做先,那一樣可以遲一點做。中一是否這樣呢?抑或她這方面比較差?

除了上兩次家長日,之後派成績表還要見家長嗎?

下月是校際音樂節旺季,你女兒有無參加?

原帖由 漢堡飽 於 09-2-23 22:07 發表
女兒仍未識控制時間,一喜歡一件事就毫無保留去到盡,唔識分那樣是重要,要做先,那一樣可以遲一點做。中一是否這樣呢?抑或她這方面比較差?

除了上兩次家長日,之後派成績表還要見家長嗎?

下月是校際音樂節旺季,你女兒有無參加? ...

我又唔多覺我個女個時係咁
或者你多提點她..遲d可能好些

之後派成績表都不用見家長了

我個女冇參加,但遲d要考級試

踏入三月,很多學生都要參加校外比賽,校際音樂節、朗誦、還有學校很重視的學界運動會。
女兒的一班每天都有同學參加要請假,星期四輪到我女兒了。下星期四學界運動會要比賽,女兒又做啦啦隊。

原帖由 漢堡飽 於 09-3-3 21:51 發表
踏入三月,很多學生都要參加校外比賽,校際音樂節、朗誦、還有學校很重視的學界運動會。
女兒的一班每天都有同學參加要請假,星期四輪到我女兒了。下星期四學界運動會要比賽,女兒又做啦啦隊。 ...

sorry!之前唔覺你回覆左tim.
開平男仔田徑Day 1排第一
仲勁過DBS同LS
報紙都有報道
希望final day有好成績
apple daily:
【 本 報 訊 】 上 屆 男 子 團 體 冠 、 亞 軍 的 男 拔 萃 及 喇 沙 , 各 組 別 在 首 日 賽 事 表 現 皆 不 穩 , 而 整 體 得 分 較 平 均 的 上 屆 季 軍 旅 港 開 平 中 學 , 趁 機 升 上 首 位 。
開 平 在 各 項 賽 事 中 雖 未 能 屢 獲 冠 、 亞 軍 , 但 卻 以 量 取 勝 , 各 組 別 在 100 米 欄 、 400 米 及 1,500 米 等 賽 事 , 均 打 入 前 8 名 。 田 賽 方 面 , 丙 組 的 陳 銀 川 更 於 鐵 餅 項 目 打 破 紀 錄 ( 見 附 表 ) 。 惟 取 分 關 鍵 始 終 是 得 分 雙 計 的 4x400 米 接 力 賽 ; 開 平 於 男 子 甲 、 丙 組 奪 亞 軍 , 而 乙 組 亦 勇 奪 第 3 ( 共 46 分 ) , 令 其 領 先 優 勢 繼 續 擴 大 。

太陽報:

張逸倫失金抱頭痛哭
陳銀川「輸畀自己」勁失望

05/03/2009

冀盼「贏人先贏自己」的旅港開平商會中學「大力士」陳銀川,在男子C Grade鐵餅雖然成功刷新了賽會紀錄兼奪冠,但他卻因「壯志未酬」拿金牌也笑不出,他賽後直言未能突破自己最佳成績非常失望;至於在同一賽項屈居亞軍的聖若瑟英文中學張逸倫,則因金牌旁落而抱頭痛哭,成為昨日灣仔運動場上最激情的一幕。 昨日共有五人在四個項目打破紀錄(見附表),其中在男子C Grade就有二人創新猷。只有十四歲但已有一米七五高大身材的陳銀川,於初賽便一舉擲出43米58佳績,改寫36米84的大會紀錄,然而這位分齡賽紀錄保持者,及後未能更上一層樓,令挑戰自己最佳成績的心願落空,奪金但失望的銀川說:「我心情太緊張,其實我訓練時也曾擲過50米,所以即使奪金也感到失望。」 挑戰個人最佳失敗
至於造出41米81的張逸倫,多次嘗試超越陳銀川擲出的紀錄,可惜卻無功而退,至最後一擲「失敗」後,沮喪得屈膝伏地流下男兒淚。

好野!我知學校的戰術是人多平均,成績不突出但又不失禮。我女兒那班已有四人去參賽。下星期繼續努力,我叫女兒加多幾錢肉緊支持!^^

派左test time table
又要溫書啦!

睇你的message,剛問女兒派咗測驗時間表,她竟說,哎呀!係wo!我女兒就是這樣的人。

是時候選修中四科目未?

Hi,大家好, 我啊仔中三呀,依家正煩惱選科的問題,你哋D仔女又點呀。交流吓啦!

原帖由 漢堡飽 於 09-3-16 20:46 發表
睇你的message,剛問女兒派咗測驗時間表,她竟說,哎呀!係wo!我女兒就是這樣的人。

是時候選修中四科目未?

你得閒問下佢派左咩通告
等佢唔會forget la!
之前派左模擬選科表
我女揀Phy,Bio,Econ
Maths就揀M1
千紅:
你個仔揀了咩科?

回覆 # 的文章

hihi,
各位好! 我又尼搭吓咀呀! 我個仔都係中三, 佢打算揀Phy, Chem同埋Econ, 佢非常喜歡 Phy, 但非常不喜歡 Bio...

原帖由 PPFAMILY 於 09-3-18 11:08 發表
hihi,
各位好! 我又尼搭吓咀呀! 我個仔都係中三, 佢打算揀Phy, Chem同埋Econ, 佢非常喜歡 Phy, 但非常不喜歡 Bio...

你個仔係咪讀開平?
佢係咪唔鍾意背野?
‹ 上一主題|下一主題