用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙小"家長教師會''
樓主: Maggie程
go

沙小"家長教師會'' [複製鏈接]

原帖由 asinai 於 08-10-16 09:04 發表
pauline,

我近來好少上bk, so e+先睇到 yr message....

yes, same as 肥doma said!  我地 Mon 中dict ge, next week 背默第六課...if u need any help, u can call me wor!

咁快默第六課喇,我地next Wed 先至默第六課咋.
好吖,下次有問題會揾妳架喇!!thx!!

各位

請問小一test形式係點架,要唔要識寫課文全部d字,常識平時寫既詞語要唔要識默呢?好深喎,平時只寫3次,話咁快唔記得啦。我驚唔合格。

原帖由 pauline.c 於 08-10-16 22:02 發表

原帖由 595 於 08-10-20 09:26 發表
各位

請問小一test形式係點架,要唔要識寫課文全部d字,常識平時寫既詞語要唔要識默呢?好深喎,平時只寫3次,話咁快唔記得啦。我驚唔合格。

常識有4條問答,
中文有幾題不供詞填充,
英文有fill in the blanks,writing,
平時默過嘅字要識寫同串,

原帖由 595 於 08-10-20 09:26 發表
各位

中、英文最主要理解能力要好,先識做,
常識就要識寫多d字。
加油!
我見我囡d時鐘計算,
我就嚟嘔血死!

時鐘,我都睇到嘔血,救命呀~~

same same here!!
原帖由 looby 於 08-10-21 11:08 發表

我見我囡d時鐘計算,
我就嚟嘔血死!

原來Mon 已 dict 第七課, next Mon 又要背默第9課一段!  bomp ghost, 中文教得 so fast!
原帖由 pauline.c 於 08-10-16 22:02 發表

yes, 兩份.....last Sun 已去頒奨礼!  嘉賓有Dr黃金耀, 陳亦希, 洪卓立 & 湯怡 (好背, 5 g mud 水!)    佢地再接受訪問 & 有得上台 ask 星g子問題!  又一個 very good experience.  School 重得了學校大獎.....有奬學金+ 1 隻很大的奬盃!....可惜全部奬盃都歸school 所有!

糖水.....of course no problem la!

btw, 小花今期有冇考音統?  (hope this time 5 好又攪出一個大頭佛!!)
原帖由 looby 於 08-10-3 14:04 發表

咁正!
你兩個係咪分兩份?
幾時過嚟請我會糖水!?
獎盃咪要放係school?

原帖由 asinai 於 08-10-22 08:13 發表
yes, 兩份.....last Sun 已去頒奨礼!  嘉賓有Dr黃金耀, 陳亦希, 洪卓立 & 湯怡 (好背, 5 g mud 水!)    佢地再接受訪問 & 有得上台 ask 星g子問題!  又一個 very good experience.  School 重得了學校大獎.....有奬 ...

I&I:
恭喜!
咁你過開嚟我嗰邊就call我啦!
小花無考音統,佢比較鐘意跳舞、畫畫,
都係唔好咁多心!而且無咁多時間。

原帖由 asinai 於 08-10-22 08:00 發表
原來Mon 已 dict 第七課, next Mon 又要背默第9課一段!  bomp ghost, 中文教得 so fast!

same same la!

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-21 16:04 發表
時鐘,我都睇到嘔血,救命呀~~

肥嘟媽、I&I:
好彩你哋都係,唔使我一個咁孤獨!
不過小花除咗計算時間外,其它d數學都......

都唔明點解計時間會咁難

請問各位,知唔知"沙小作家獎勵計劃" 是點架?

咁你過開嚟我嗰邊就call我啦>>>>>SURE!....不過ah 女e+ 冇 lai 你果樹跳 ballet, later call u & pauline drink sugar water / tea la!

音統....but我衰多心, last day  上網 (見方便) 同 ah 仔報名稔住求其搵樣俾佢 try 吓, next year 夠秤先報 violin.....dim g 又俾佢中左!

btw, just rec'd the result, ah 女 flyers 真係15個盾 ah!
原帖由 looby 於 08-10-22 16:34 發表

I&I:
恭喜!
咁你過開嚟我嗰邊就call我啦!
小花無考音統,佢比較鐘意跳舞、畫畫,
都係唔好咁多心!而且無咁多時間。

係每月有個 topic 俾 d 小朋友作吓文 (鼓勵寫作), then 每級選幾個比較好的, school 會頒奬狀.  一般自由參與, 有時老師也會硬性要求全班參加.
原帖由 DicDic 於 08-10-24 16:50 發表
請問各位,知唔知"沙小作家獎勵計劃" 是點架?

Thanks asinai

請問係響學校作定係回家作,睇家課時都唔係好覺有,請問知唔知九月既題目呀?

謝謝!

原帖由 asinai 於 08-10-28 12:33 發表
係每月有個 topic 俾 d 小朋友作吓文 (鼓勵寫作), then 每級選幾個比較好的, school 會頒奬狀.  一般自由參與, 有時老師也會硬性要求全班參加.

原帖由 asinai 於 08-10-28 12:25 發表
咁你過開嚟我嗰邊就call我啦>>>>>SURE!....不過ah 女e+ 冇 lai 你果樹跳 ballet, later call u & pauline drink sugar water / tea la!

音統....but我衰多心, last day  上網 (見方便) 同 ah 仔報名稔住求其搵樣俾 ...

咁Ian報咗乜野樂器?
都話Isa叻女啦,恭喜!
幾時考ket?

原帖由 DicDic 於 08-10-28 14:19 發表

請問係響學校作定係回家作,睇家課時都唔係好覺有,請問知唔知九月既題目呀?

謝謝!

DicDic:
我都唔覺眼!
不過,我d仔女如果學校唔規定要做,
佢哋一定唔做...........
學校嗰d上網練習,一次都未做過!

二胡.....start head itchy!

thanks!  5 g , lei 果seems有d 難度....暫時no time take course!

btw, ah 女 好 happy....this yr 有 chance 做 choir 伴奏, 一首歌 gum 多 la, 佢話 christmas 有得表演!
原帖由 looby 於 08-10-31 08:43 發表

咁Ian報咗乜野樂器?
都話Isa叻女啦,恭喜!
幾時考ket?

same as looby, 我冇 mud 留意 .....如果 not學校指定動作, 我 d 都係5會do....but d 細路should know ge, may be u ask yr boy to ask his class / chinese teacher la....我仔 last yr 就有 luck 係一次全班都要交ge 作文度, 好似得左張merit 獎状, 係 school 果 website 會post d作文出 lai.

今期 (oct/nov?) seems 作有關節日 ge topic, cos 我女果班指定要作!
原帖由 DicDic 於 08-10-28 14:19 發表

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題