用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K3 小朋友
樓主: Cathleen
go

2008-09 升K3 小朋友 [複製鏈接]

yuiyuibb ,

U are a very understanding Mom! 我的想法和你一樣.
(" 因為你知佢為滿足你, 做左好多好多佢十萬個不情願既野"). 但我好殘忍, 我仍然push him to do.  我真的應認真想想... But hope everything is over.

我join團, 因ticket would cfm very late and we can go only on 24-12-08... Hope can go la as 2 days in Disneyland Hotel.....

原帖由 yuiyuibb 於 08-11-27 13:56 發表
chrwan,

好多謝你話我囝淡定(我當係讚佢架la ), 不過其實佢係陌生環境係好內向, 所以叫佢interview, 我真係好心痛, 因為你知佢為滿足你, 做左好多好多佢十萬個不情願既野, 所以我選擇"逃走", marynoll fathe ...

chrwan,

"殘忍".....其實大家都係想小朋友好, 呢d唔叫"殘忍", 其實yw之後我失落左 2 weeks(咁大個人先知咩叫迷茫), YW都好近我地, 又係男校, 我真係覺得好好, 不過好彩我只係迷茫未迷失, 之後重整返, 再搵返之前自己既方向, 只要個囝開心, 我就開心, 佢係我既正能量 不過我未放棄架, 出年佢成績如果如我心願既話, 我地升小二時會再出激架

其實大家都可以係呢個時候鬆口氣都已經好好啦, 仲有D人要等到出年6月, 所以要同我地D"正能量"好好去玩番餐, 所有煩惱全部要放低啦

yuiyuibb,

Tks for your sharing. It makes me feel better now....YW makes me down for more than 1 month until we receive the first acceptance letter..

Hope our sons can keep in touch after they graduate.        

原帖由 yuiyuibb 於 08-11-27 14:34 發表
chrwan,

"殘忍".....其實大家都係想小朋友好, 呢d唔叫"殘忍", 其實yw之後我失落左 2 weeks(咁大個人先知咩叫迷茫), YW都好近我地, 又係男校, 我真係覺得好好, 不過好彩我只係迷茫未迷失, 之後重整返, 再搵返之前自 ...

喂喂……有冇人呀?????
你地有冇留意下學期ge calendar
今年總評估喺5月份, 619日就畢業禮, 足足比舊年早左成個月, 711日先係家長日喎…..
暑期可以提早去玩喇

請 幫 忙!!!
各位KM K3家長:

你地好呀, 我個女而家讀緊KM N1, 最近為著轉吾轉K1 而煩惱, 小女考到ST.CAT 英普班. 雖然ST.CAT個名比KM 有名氣, 不過我吾會羊群心理, 想細心分析過先想比個女入讀.

而且個女番KM N1都好開心, 又學到野, 班中老師亦好照顧, 本人非常滿意. 阿女自己都好中意番KM.

由於我個女係大女(3), 學校於下學期, 開辦左一班比大仔大女轉讀的特別班,(個人估計可能係平息爆水喉事件),  我亦參加左. 不過要出年3月先可以入讀特別班.

下學期轉左特別班後, 呢班程度會比N1深小小, 採用2 days全國語, 其餘3 days係英文+廣東話 (呢個語言教學模式我非常滿意!!!!)

好似話如果呢班新班進行得順利, 下年9月起K1,亦會
採用2 days全國語, 其餘3 days係英文+廣東話.

我鐘意KM 的原因 :

1. KM have NET from K1 to K3
ST.CAT ONLY K1 have NET.

2.國語環境如果出年k1 真係轉晒 2 days full in 國語, 我覺得km好過st.cat

3. km比較真正做到兩文三語; st.cat 入讀英普班,反而無左廣東話.

4. 小班制(當K1共6班,上3下3), 相對小朋友被照顧, 會比st.cat 全校K1 有 三十幾班全面好多.

各位家長, 到時我亦會同個女去考直資&私校為主,
想問下大家對於 KM 幼稚園生, 出去考學校0既成績如何? 我見佢今年0既派位表, 排位都好吾錯呀!!!

請問大家有無小小意見比我呢??? 如果比你點選?? 追求名氣? 定係一動不如一靜, 況且KM除了個名之外, 其他野我衡量過, 係優勝於ST.CAT.

真係吾該晒!!!!!感謝.

safarimama / QQ2003 ::
我睇留之前幾頁留言,你地個囡好叻呀!
佢考到幾間小學都係我中意0既!
我估你同你個女都附出左好大0既努力!!!

不過唐突D想問下你個囡,
係吾係0向KM 班中一向名列前茅?
定係校中考到呢D學校0既小朋友,其實為數都不小?

hi 3X,
其實劍鳴個個小朋友的成績都幾好, 無話邊個特別好的. 但女兒在劍鳴真係各方面都學得幾好, 我當年是放棄kv & st cat 而揀劍鳴, 算我冇選錯啦! (p.s. 我是個傻媽媽, 語言白痴, 又易比人呃, 等我教阿女就肯定死得喇!)

而你的問題我唸好多n班家長都頭痛緊....! 如果只計"名氣" 當然是st cat. (但不要存太多幻想....唔好唸讀佢就可入咩咩咩...or 英文一定好勁)!
睇你所寫 (同我當年一樣)....你都好著重"三文兩語", 咁km就比較好些喇. 尤其是普通話! 還有劍鳴嘅中文課程就比較容易函接小學... 你可知道無論你讀什麼小學....私校定津校,傳統定活動.... 最難搞的唔係英文,唔係數學....係中文!!!
其實你個是大女, 基本上讀任何一間都無問題, 只係睇你要咩! 祝你揀到最適合你囡囡的學校!!
原帖由 3X 於 08-12-9 14:06 發表

請 幫 忙!!!
各位KM K3家長:

你地好呀, 我個女而家讀緊KM N1, 最近為著轉吾轉K1 而煩惱, 小女考到ST.CAT 英普班. 雖然ST.CAT個名比KM 有名氣, 不過我吾會羊群心理, 想細心分析過先想比個女入讀.

而且 ...

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

safarimama :
好高興得到你0既回應~
我個人比較鐘意小朋友發展得全面同平均係最理想,
側重某一邊其實吾係健康0既成長.

亦都知道學英文..確實比學中文易好多,
教個女英文好易, 不過中文就..唉~
好在番左n班後,
廣東話同認中文字都大大進步,
未番學前只講英文同一隻中文字都認吾到@@
教極都吾識!

雖然番緊係下午國際班,
不過佢地d 中文都教得好好,
個個星期0既中文字cards都認得晒啦!very good!

想問下你個囡番緊上午 or 下午班?
國語方面又學成點??

祝你個囡找到真正適合佢0既小學,
一切順順利利!!!!

原帖由 safarimama 於 08-12-10 02:22 發表
hi 3X,
其實劍鳴個個小朋友的成績都幾好, 無話邊個特別好的. 但女兒在劍鳴真係各方面都學得幾好, 我當年是放棄kv & st cat 而揀劍鳴, 算我冇選錯啦! (p.s. 我是個傻媽媽, 語言白痴, 又易比人呃, 等我教阿女就 ...

hi 3X,
pls check pm!
原帖由 3X 於 08-12-10 09:28 發表
好高興得到你0既回應~
我個人比較鐘意小朋友發展得全面同平均係最理想,
側重某一邊其實吾係健康0既成長.

亦都知道學英文..確實比學中文易好多,
教個女英文好易, 不過中文就..唉~
好在番左n班後,
廣東 ...

真係千萬個吾該~
我都pm左你呀..
你有時間先睇啦!!!!!!!!
^_____^

3x...再check pm 吧!
原帖由 3X 於 08-12-10 16:29 發表
真係千萬個吾該~
我都pm左你呀..
你有時間先睇啦!!!!!!!!
^_____^

TO : 心煩safarimama :
Check PM啦..哈哈

原帖由 safarimama 於 08-12-16 01:15 發表
3x...再check pm 吧!

QQ2003, YuiYuiB,

Happy New Year!
你地Parents Days When?  
下午呀,有排等.

QQ,

Music Festival, when & where?  練好未呀?

hi chrwan,

恭喜發財!
家長日我唔記得左係1:15 or 1:45, 要返屋企睇返先知, 你又幾多點呀?? 睇下大家會唔會見到面
另外, 音樂節....我地3月19日係葵盛ymca, 但qq仲未練好, c 未 , 你囝囝應該好掂啦!

原帖由 chrwan 於 09-2-9 13:27 發表
QQ2003, YuiYuiB,

Happy New Year!
你地Parents Days When?  
下午呀,有排等.

QQ,

Music Festival, when & where?  練好未呀?

safarimama,

我仔仔報左n1國際班.

請問你女女是否讀國際班?

上午班和下午班除了班主任(1個外藉老師)不同外, 上午班和國際班的課程是否一樣? 下午班的小朋友英文會否比上午班強些? 因我老公唔想仔仔讀下午班, 但我想仔仔的英文語言能力好些, 所以想請教下你們的經驗.

QQ2003,

心想事成!
1:50 想改,但話no.

音樂節 18/3 arts centre agnes B cinema.

一d都唔正經, 未嘗試過正正經經彈一次給我聽.
咪好似上次跳出去, 跟住1st note is wrong..
激親......

原帖由 QQ2003 於 09-2-9 15:41 發表
hi chrwan,

恭喜發財!
家長日我唔記得左係1:15 or 1:45, 要返屋企睇返先知, 你又幾多點呀?? 睇下大家會唔會見到面
另外, 音樂節....我地3月19日係葵盛ymca, 但qq仲未練好, c 未 , 你囝囝應該好掂 ...

如果我係見1:45, 咁一定見到你, 你會帶埋囝囝去嗎??

音樂節...qq時間係2:30, 但排三十幾, 我諗有排等

原帖由 chrwan 於 09-2-9 16:11 發表
QQ2003,

心想事成!
1:50 想改,但話no.

音樂節 18/3 arts centre agnes B cinema.

一d都唔正經, 未嘗試過正正經經彈一次給我聽.
咪好似上次跳出去, 跟住1st note is wrong..
激親......

...

chrwan & QQ2003,

好耐無係到見啦, 家長日我好........早 9:40 見唔倒你地, 要係運動會見啦

講開音樂節我無參加呀, 不過有驚喜, 初七個囝學琴個到攪音樂會, 係荃灣大會堂, 我比個囝參加, 令我有意外收獲

YuiYuibb,

Where do U learn piano?
How does he perform?  Share some experience!

原帖由 yuiyuibb 於 09-2-10 16:51 發表
chrwan & QQ2003,

好耐無係到見啦, 家長日我好........早 9:40 見唔倒你地, 要係運動會見啦

講開音樂節我無參加呀, 不過有驚喜, 初七個囝學琴個到攪音樂會, 係荃灣大會堂, 我比個囝參加, 令我有意外收獲:jo ...

chrwan,

我係屋企附近學架, 其實佢地係補習社, 琴老師就係租地方用既

講返表演, 初初呀囝都好唔想參加, 成日話唔比賽, 我同佢講左好多次話係表演, 唔計分數個d, 最後出絕招(表演完去買玩具 )佢先肯參加, 雖然表演2首歌都好短, 不過都苦練左1個星期, 我最怕係佢臨場怕羞, 不過好好彩, 佢好淡定原全無怯場, 不過就有小小緊張(因為佢胃痛)

經過今次我都打算比佢參加下出面d節目, 見識下
同埋今次係我老公陪佢練琴為主(因為佢話我惡), 老公好識捉佢心理, 每日只比佢練一次, 每次唔可以超過20分鐘, 老公話係個囝極限, 如果唔係佢會彈唔出水準, 對佢係折磨喎, 當然仲有適當讚賞啦

Yuiyuibb,

Tks for your sharing.
我仔仔平時彈ok, 但硬是姿勢不是太好, 坐唔定,
別人覺得佢不太認真, but I  think he has tried hard.
有機會給佢觀看其他同學點彈, maybe better.
會唔會今年piano exam?

原帖由 yuiyuibb 於 09-2-11 14:12 發表
chrwan,

我係屋企附近學架, 其實佢地係補習社, 琴老師就係租地方用既

講返表演, 初初呀囝都好唔想參加, 成日話唔比賽, 我同佢講左好多次話係表演, 唔計分數個d, 最後出絕招(表演完去買玩具 )佢先肯參加,  ...
‹ 上一主題|下一主題