用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 << K2F Dorset 2008 >>
樓主: chuyuencheung
go

<< K2F Dorset 2008 >> [複製鏈接]

Yes, my son also wrote it like that
KV's writing method sometimes made me doubt

原帖由 mwkcheung 於 08-10-27 21:13 發表
Hi,

See anyone has the same doubt.....

I saw my son wrote letter "a" as "c" and then a short "l" (ie not going up and then down), is that correct? He wrote letter "b" in the same way too....:questi ...

回覆 # 的文章

真係要帶動物玩具. 前2天帶左啦. (帶左, 我都唔知tim)
~easybring~

我個囝早兩日都帶左動物玩具番學校, 尋晚仲要求影一張佢攬住動物玩具嘅相, 話要攞番學校, 唔知真唔真呢?

我估唔洗......

今朝亞囡提"校長",我問佢係唔係見到校長,佢話校長係office,見唔到,不過聽到校長話明天係開party.

原帖由 yorkiemama 於 08-10-30 22:26 發表
[Tomorrow is birthday party, do they need to hand in the homework?

Christy's mom

~easybring~

我也估唔洗, 但呀仔睡前話要交. 所以匆匆做了

呀仔 requests to wear Superman costume today, any one of you will dress up?  They should be very ahppy today!

原帖由 easybring 於 08-10-31 09:56 發表
我估唔洗......

今朝亞囡提"校長",我問佢係唔係見到校長,佢話校長係office,見唔到,不過聽到校長話明天係開party.

我個囝話功課星期一先交, 尋晚叫佢做功課佢都唔願做, 不過原來默書紙要簽名交番比老師, 我每次派番就收埋, 今次Miss Lau 在默書紙寫低要簽名交回學校.

My son will wear the casual wear to school today.  He tried the Superman costume last night and very excited but I prefer him not to dress up when go to school party.  Anyways, I think some kids, especially girl, may dress up today.

原帖由 mwkcheung 於 08-10-31 10:30 發表
我也估唔洗, 但呀仔睡前話要交. 所以匆匆做了…

呀仔 requests to wear Superman costume today, any one of you will dress up?  They should be very ahppy today!

默書係要簽名,老師再tick我個簽名.近來,亞囡鍾意做老師,出paper/功課畀我做,佢改卷,仲話我個"0"唔夠圓,冇星星,要寫班&學號,叫我媽媽(婆婆)簽名,佢係個簽名再tick. 我地出去飲茶時,佢又出homework,要我返到屋企先可以做,一番屋企立即提我做功課.佢老豆話亞囡係唔係壓力太大.

今天,亞囡著halloween裙,佢話好wow. 都唔係咩dress up,只係一條普通裙.

原帖由 little-B-popo 於 08-10-31 10:35 發表
我個囝話功課星期一先交, 尋晚叫佢做功課佢都唔願做, 不過原來默書紙要簽名交番比老師, 我每次派番就收埋, 今次Miss Lau 在默書紙寫低要簽名交回學校.

My son will wear the casual wear to school today.  He tri ...
~easybring~

我都好希望亞囝好似Helia一樣對功課咁認真, 佢而家肯主動做功課, 又做得快左, 但寫得好求其, 又唔願比我擦字改正, 好多時功課係連1粒星都冇嘅..

唔係呀, 佢d功課有時都冇星星架, 我想同佢溫書時, 佢又話好倦, 冇同佢溫過書, 養成唔到溫書習慣. 佢d字好核突架. 我朋友囝囝kv時d功課靚好多, 所以我知亞囡d字唔合格.

原帖由 little-B-popo 於 08-10-31 11:37 發表
我都好希望亞囝好似Helia一樣對功課咁認真, 佢而家肯主動做功課, 又做得快左, 但寫得好求其, 又唔願比我擦字改正, 好多時功課係連1粒星都冇嘅..
~easybring~

我都冇同個仔溫習架, 不過上星期六見完老師, Miss Lau話要習慣做完功課後溫習一下教過的生字, 因學校進度很快, 早兩日第一次好似考默書咁叫佢寫番啲中文字出黎, 好彩亞仔都識, 我諗11月左右會有評估, 得閒都要攞埋啲認字咭溫習一下了.

可能唔同佢溫唔得, 好多野教......上次默書, 亞囡都寫"牛"當"千".  上次, 佢見"字"讀"今", 亂晒龍.

原帖由 little-B-popo 於 08-10-31 17:01 發表
我都冇同個仔溫習架, 不過上星期六見完老師, Miss Lau話要習慣做完功課後溫習一下教過的生字, 因學校進度很快, 早兩日第一次好似考默書咁叫佢寫番啲中文字出黎, 好彩亞仔都識, 我諗11月左右會有評估, 得閒都要攞埋啲 ...
~easybring~

Justin & Christy 既表達能力好高.

原帖由 yorkiemama 於 08-11-3 15:38 發表
Hi Justine mom,
Last Thursday, Christy話梁堯天介紹警犬,又講佢ge工作。內容詳細到好似老師教一样。我話梁堯天真叻仔,Christy話老師也說他非常精采 ! Justin 真叻!! : )

...
~easybring~

Justin介紹的動物係狗, 其實我之前同佢預備了一些講稿, 佢照稿讀, 又喺屋企同佢示範, 佢先可以順利完成咋, 不過佢講完Show and Tell, 我問佢老師有冇講啲mug, 佢都話 Miss Lau話非常之精彩!我都好開心, JustinChristy介紹老鼠, 仲係用普通話講, Christy先至叻呢!佢又話有同學介紹樹熊, 又有另一位Justin Leung用本書介紹不同動物, 相信個個小朋友的表現都很好.

回覆 # 的文章

最c火係我個囡啦!
~easybring~

唔好咁講Helia, 個個小朋友都叻!

A gentle reminder:
Next Monday Nov 10 is school holiday.

尋晚Justin番屋企話Miss Wong Karl啲字寫得好靚呀!

突然記起, 亞囡話上次party, 好少同學有扮野返學, karl扮spiderman.

原帖由 little-B-popo 於 08-11-5 15:35 發表
尋晚Justin番屋企話Miss Wong讚 Karl啲字寫得好靚呀!  
~easybring~

‹ 上一主題|下一主題