用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

貢獻勳章

jumbo_mandy,

aya..........I thought they haven't yet started teaching these words tim..........thankx for the information.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-10 23:40 發表

gotgot

字卡方面, 我唔知有冇誤會, 係要家長按照字卡上角落頭個week no. 時間表溫習架, 而家應該要溫到week no. 2。

我無同亞囝讀字card呀. 因為老師叫我地千祈唔好拿拿聲自己教佢地, 留返比佢地教.
原帖由 NamB 於 08-9-11 09:49 發表
o下!字卡方面,我仲未同個仔溫呀,我以為哩兩個星期唔計,下個星期先至係第一個week 添!

貢獻勳章

Summer,

My girl told me that there wasn't any groups wor ~~ but I guess it is a secret.......anyway, I believe they would tell us some time later.

原帖由 Summer 於 08-9-10 21:12 發表
fungwongphie,

oh really, I must have to ask my son tonight.

Which group does your daughter belong to?  My son is in apple group. : )

學校響開學前派o左張紙教o的家長如何和小朋友溫習字卡,裏面話叫我地唔好幫小朋友預習,但每星期教完後都要同小朋友練習ma,我以為哩兩個星期唔計,下個星期先至係第一個week lor。

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-11 10:00 發表
我無同亞囝讀字card呀. 因為老師叫我地千祈唔好拿拿聲自己教佢地, 留返比佢地教.

all,

我都冇同仔仔睇過D字咭呀, 老師orientation果日淨係話到時教左果D, 我地就"撕"出來, 放響個字咭袋度. 應該未開始教喎.

原帖由 NamB 於 08-9-11 10:08 發表
學校響開學前派o左張紙教o的家長如何和小朋友溫習字卡,裏面話叫我地唔好幫小朋友預習,但每星期教完後都要同小朋友練習ma,我以為哩兩個星期唔計,下個星期先至係第一個week lor。

...

原帖由 stliu 於 08-9-11 10:15 發表
all,

我都冇同仔仔睇過D字咭呀, 老師orientation果日淨係話到時教左果D, 我地就"撕"出來, 放響個字咭袋度. 應該未開始教喎.

all,

所以我咪話我唔知有冇誤會囉, 我見hand book 有show week no. , 有冇mami可以問下老師?  因為++昨天開始請左病假, 下星期先返學。

THANKS! 收到PM喇, 先知而家PM的版面已經唔同哂.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-11 09:55 發表
已pm左妳.

Hi rayvonne and mothers,
Yes, I hope that my son would get used to the learning environment soon. My helper told me that he didn't cry today, good sign I supposed.

原帖由 rayvonne 於 08-9-11 09:53 發表
Felicia,

My son told me he miss his n1 classmate very much and wants to go back to n1 school. I think the kids are so excited when they just come to a new environment in the first 1 week. As the frie ...

According to what the teacher said on the open day, 29 Aug, they would not teach those words during the first two weeks. Therefore, I think that they will start teaching the Chinese words next week. You do not need to teach them ahead of time actually. You may review the words with them after you have received the syllabus from teacher. Syllabus will be given out after they have finished teaching 2 weeks of materials which include rythmes, Chinese words, numbers, etc.
I 'c' out those Chinese word cards and put them all in the zip bag already.
Don't worry about the learning of Chinese words. Let's share more when it's time to revise with the children.
Cheers.

原帖由 NamB 於 08-9-11 10:08 發表

...

JumboMandy
我問浩恩有無西瓜組, 佢又話有喎!

原來係K1A呀, 唔怪得我見班房上有同學仔嘅相, 但係唔係K1B啦。我真係傻下傻下。

尋日見佢有工作紙, 問佢幾時洗手。佢話祈禱, 合埋手, 係咪真架? 平時叫佢祈禱, 佢一定唔肯跟。佢跟住教我洗手 - 一下, 一下, 左手, 右手... 都幾意外, 佢第一次將學校學嘅嘢做比我哋睇。

不過佢尋日放學開始流鼻水, 決定今日唔返學, 去睇醫生, 唔好傳染同學仔。     

每日喺度見大家分享, 我都覺得似寫緊blog。好enjoy!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-10 23:34 發表

bc8006

浩恩個樣好嗲好cute呀, 以我所記得, 應該差不多日日都有貼紙, 有時仲有糖或餅, 可能浩恩跌左都唔定, 因為d貼紙"痴"力幾麻麻。仲有, 接放學個班房係K1A ge 課室黎架, 放學時, K1B等人接果d小朋友至過隔離班 ...

雙子媽媽,

我打左比司機叔叔, 佢真係好nice, 仲說我隨時都可以有位, 我話本月我已經比左校車錢, 最快下個月先會轉, 佢就話: 咁呢個月我唔收你錢都得!!

其實我都會改搭佢, 因為而家d天氣仲ok, 如果第時天寒地凍, 費事要sheldon咁早起, 車站又近d.

各位k1 mommy,

今日miss yu打黎, 佢話呢兩日先分組, sheldon又係蘋果組, 同佢n1時一樣

原帖由 Ng360 於 08-9-11 12:15 發表
THANKS! 收到PM喇, 先知而家PM的版面已經唔同哂.

咁咪好羅. 我係尾2站上車, 我見佢架車唔滿, 一半人都唔夠. 上星期第1個禮拜仲小人, 第1日連埋我個囝都係3個咋. 妳會係邊度上車? 我上車時間係8:05分, 比搭校車晏d, 小朋友多d時間瞓. 不果校車有老師跟, 心理上覺得好d同安全d.
原帖由 Ng360 於 08-9-11 14:14 發表
雙子媽媽,

我打左比司機叔叔, 佢真係好nice, 仲說我隨時都可以有位, 我話本月我已經比左校車錢, 最快下個月先會轉, 佢就話: 咁呢個月我唔收你錢都得!!

其實我都會改搭佢, 因為而家d天氣仲ok, 如果第時天寒地凍,  ...

原帖由 bc8006 於 08-9-11 13:43 發表
JumboMandy
我問浩恩有無西瓜組, 佢又話有喎!

原來係K1A呀, 唔怪得我見班房上有同學仔嘅相, 但係唔係K1B啦。我真係傻下傻下。

尋日見佢有工作紙, 問佢幾時洗手。佢話祈禱, 合埋手, 係咪真架? 平時叫佢祈禱, 佢一 ...

bc8006

我早兩日先問完Miss Wong, 佢話未分組呀, 要遲d先分。

我答唔到妳其他野lu, 因為佢尋日已經請左病假, 我見都冇乜特別野, 所以告假話下週先再返。

++冇咩事嘛?希望佢快D好返過中秋啦.
我仔又係有D鼻水呀. 唉, 一返學又容易病了.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-11 14:30 發表

bc8006

我早兩日先問完Miss Wong, 佢話未分組呀, 要遲d先分。

我答唔到妳其他野lu, 因為佢尋日已經請左病假, 我見都冇乜特別野, 所以告假話下週先再返。 ...

原帖由 stliu 於 08-9-11 16:29 發表

++冇咩事嘛?希望佢快D好返過中秋啦.
我仔又係有D鼻水呀. 唉, 一返學又容易病了.

stliu

++昨日體溫有d高, 不過都未到發燒, 我見佢呢兩日成日擦對眼同鼻, 咪去睇左醫生囉, 話佢鼻敏感同氣管敏感(老毛病), 我見都weekend la, 索性比佢歇一歇, 抵抗力好d至返學囉。
晉晉有D鼻水呀, 有冇睇醫生呀?  不過我都預左一開學就容易d病架喇, 唯有自己小心d啦。

咁++休息下應該好快好返! 我仔都係尋晚少少體溫高. 但今朝冇事所以俾佢返學, 但放學又係體溫高. 睇開個醫生又逢星期四下午休息, 所以最快都要明天才可以睇. 或者今晚觀察下先囉. 頭先打返去問, 佢又冇燒了...
呢D天氣, 開冷氣瞓覺又怕凍得滯, 唔開呢, 又好熱啊!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-11 16:52 發表

stliu

++昨日體溫有d高, 不過都未到發燒, 我見佢呢兩日成日擦對眼同鼻, 咪去睇左醫生囉, 話佢鼻敏感同氣管敏感(老毛病), 我見都weekend la, 索性比佢歇一歇, 抵抗力好d至返學囉。
晉晉有D鼻水呀, 有冇睇醫生呀?   ...

HIHI!! bc8006!! 我囡囡Tiffany一見到浩恩副相,就認得佢係同班同學,阿囡仲好開心話俾我知,似乎阿囡都好喜歡浩恩,佢都好精靈,醒目, 我已经教阿囡返到學校主動同浩恩打招呼啦!!
原來浩恩係9月生日o架,阿囡都係9月生日,係2O号。到時就可以一齊開party啦!!!
原帖由 bc8006 於 08-9-10 14:01 發表
Kiumama920,

浩恩都係Miss Wong K1B班。我唔見佢有貼紙嘅? 我上星期見到++咁叻叻, 講晒成日嘅治動, 我先可以引到浩恩講少少比我知。

佢話有餵魚, 佢有beans(魚糧), 係black and green。我成日整古佢話係red and gr ...

原來架車不滿, 同校車情況一樣啦, 因為頭一二個星期d家長都prefer自己帶小朋友返學, 免得佢地要adapt 學校又要adapt schoolbus.

我既上車時間係7:45, 司機話係中間站, 遲過校車,可以zzz多半個鐘. 不過我對校車既miss印象麻麻, 所以我一講比99聽下星期會轉搭褓姆車, 佢舉腳贊成! 其實有工人姐姐帶就得, 99早起又心郁郁想帶佢.

一陣等司機有空, 我再打比佢confirm同問下d接送程序先.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-11 14:22 發表
咁咪好羅. 我係尾2站上車, 我見佢架車唔滿, 一半人都唔夠. 上星期第1個禮拜仲小人, 第1日連埋我個囝都係3個咋. 妳會係邊度上車? 我上車時間係8:05分, 比搭校車晏d, 小朋友多d時間瞓. 不果校車有老師跟, 心理 ...

貢獻勳章

I haven't got any syllabus from the class teacher on Wed but just a  約章 on washing hands ja ~

我今朝湊亞囝上車時都有同梁叔叔單聲, 佢都有mention話叫妳即時坐車, 唔收$都得, 不果我覺得妳都係同佢講清楚好d. 先小人後君子ma. 況且亞囝之後仲要靠佢照顧, 廢時有咩麻煩啦.

o係我同梁叔叔傾計的同事, 見到跟車ee同亞囝扣好seat belt後即時幫亞囝係書包羅出外套同佢著, 算幾細心, 唔錯. . 仲有, 上星期有一日放學落雨, 亞囝無帶雨褸, 梁叔叔都借件比佢, 叫我地第2日返學時還返. 佢仲問我亞媽要唔要傘tim, 可以借埋比佢 .
原帖由 Ng360 於 08-9-12 10:13 發表
原來架車不滿, 同校車情況一樣啦, 因為頭一二個星期d家長都prefer自己帶小朋友返學, 免得佢地要adapt 學校又要adapt schoolbus.

我既上車時間係7:45, 司機話係中間站, 遲過校車,可以zzz多半個鐘. 不過我對校車既mi ...
‹ 上一主題|下一主題