用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: YN
go

2009 P1 [複製鏈接]

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-8 13:42 發表

原來係甘....謝謝妳, 一陣我知點問阿女lu.

唔客氣.

今日都係4樣功課, 呀女算好乖, 返黎食完lunch我同佢睇左有咩功課, 之後我um個仔nap時佢已經做好野, 仲溫左書又備左課, 自己跟時間表執書包都冇咩問題啦, 只係明天又PRPL, 又視藝堂, 好多工具帶, 我地淨係搞呢個袋仔果個袋仔都搞左一輪.

原帖由 safarimama 於 09-9-8 13:39 發表
Mcada,
如冇記錯...學校希望小朋友7:45之前到校, 你7:35分上車.... 你住得好近喎! 開學日, 我見有校車7:15到校. 但阿女嗰架校車應該遲過7:45小小.

我住得唔近架, 之前佢話校車7點半到, 但係整整下好似成35分先上車, 我爸爸媽媽住協恩附近, 有時走去校門等佢校車, 係55分先到架, 所以佢入課室就打鐘啦.  你問下你個女日日邊個最遲入課室果個就係我個女啦~

咁啱嘅, 為咗慳果幾分鐘, 我囡都係暑假最後1日cut咗d頭髮!

原帖由 safarimama 於 09-9-8 13:48 發表
哈哈...我想像到你講嘅場面....哈哈...! 我暑時把阿女的長髮cut 了...免得要梳辮拖慢出門時間! 好彩阿女都同意. 真係起碼慳咗3-5分鐘... 嘻嘻!  

Hi mermaidmom,

哈哈... 原來你今日見到我個貪靚鬼落車, 你囡囡都肯比你剪短 D 頭髮至開學, 我個女點都唔比人掂佢把頭髮, 於是工人姐姐就日日要喺佢一路食早餐一路同佢紥頭髮, 激死...

另外, 想問一問中文既抄寫功課係唔係打橫寫一次就 OK? 咁今日英文本 Writing A 簿係唔係一樣功課? 囡囡話寫完個 "boy" 畫埋福圖畫就得. 但我又唔見佢寫呢樣野喺手冊. 佢又堅持呢樣唔算功課, 本 Writing 簿都係我陪佢執書包既時候發現. 唔知你或者其他 1B 家長唔可以幫下手覆一覆?

晞晴媽咪

mcada,
我都執到頭痛, 連埋功課&兩個通告袋...成5個袋要"質"落書包!!
有冇人參加朗誦節, 要交錢嗎?
原帖由 Mcada 於 09-9-8 16:53 發表

唔客氣.

今日都係4樣功課, 呀女算好乖, 返黎食完lunch我同佢睇左有咩功課, 之後我um個仔nap時佢已經做好野, 仲溫左書又備左課, 自己跟時間表執書包都冇咩問題啦, 只係明天又PRPL, 又視藝堂, 好多工具帶, 我地淨係 ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-8 09:39 PM 發表
Hi mermaidmom,

哈哈... 原來你今日見到我個貪靚鬼落車, 你囡囡都肯比你剪短 D 頭髮至開學, 我個女點都唔比人掂佢把頭髮, 於是工人姐姐就日日要喺佢一路食早餐一路同佢紥頭髮, 激死...

另外, 想問一問中文既抄寫功 ...
'

中文既抄寫功課係唔係打橫寫一次就 OK?(係)但協恩小學寫兩行
英文本 Writing A 簿係唔係一樣功課? (係)
寫完個 "boy" 畫埋福圖畫就得.(係) BOY寫五行每行兩個

希望我個女係無做錯啦!能幫到你!
依晴Hillary, 依韻Eleanor

1B班,有三樣功課
我見中文寫"自己名、語練、筆順"各三次,而"協恩小學"就寫四次。
語文新天地一上第一冊嘅第三頁畫圖
Writing 寫 a boy 10次
唔知啱唔啱呢?

原來唔同班功課內容都唔同bor.THU你地女女要唔要上樂器班呀?我女女要上, 所以要帶飯盒。

Hillary2002,
ic, write one row........and two rows
thx
原帖由 Hillary2002 於 09-9-8 22:35 發表
'

中文既抄寫功課係唔係打橫寫一次就 OK?(係)但協恩小學寫兩行
寫完個 "boy" 畫埋福圖畫就得.(係) BOY寫五行每行兩個

希望我個女係無做錯啦!能幫到你! ...

原帖由 mariobie 於 09-9-8 10:36 PM 發表
1B班,有三樣功課
我見中文寫"自己名、語練、筆順"各三次,而"協恩小學"就寫四次。
Writing 寫 a boy 10次
唔知啱唔啱呢? ...

只在堂上叫畫, 沒有寫在手冊內, 對嗎???

我個女學中提琴,逢Monday 3:00-3:45上,so I can pick up her to have lunch outside first.

yes, not in the handbook.
I think they did it in the class, my daughter did not tell me abt that.
thx
原帖由 Hillary2002 於 09-9-8 22:44 發表

只在堂上叫畫, 沒有寫在手冊內, 對嗎???

c班唔係喎, 每組詞語連起字頭, 只需寫三個.
原帖由 Hillary2002 於 09-9-8 22:35 發表
'

希望我個女係無做錯啦!能幫到你! ...

原帖由 mariobie 於 09-9-8 10:48 PM 發表
yes, not in the handbook.
I think they did it in the class, my daughter did not tell me abt that.
thx

THANK YOU!!

原帖由 safarimama 於 09-9-8 10:56 PM 發表
c班唔係喎, 每組詞語連起字頭, 只需寫三個.

我希望無誤解, 橫寫一行, 每個詞語隔格寫滿一行

Students can bring the rice box for their lunch. My daughter had the lunch in the classroom 405, there are some senior students and she did the homework there until the lesson started.
(only for summer time)
原帖由 mariobie 於 09-9-8 22:47 發表
我個女學中提琴,逢Monday 3:00-3:45上,so I can pick up her to have lunch outside first.

我都覺得怪, 點解唔係寫4組...應該夠位喎, 唉! 你知阿女都傻吓傻吓咁! 愈來愈似佢阿媽!
原帖由 Hillary2002 於 09-9-8 23:03 發表

我希望無誤解, 橫寫一行, 每個詞語隔格寫滿一行

咁多位... 唔該晒呀... 好在有你地咋... 我個女都仲係好失暈, 我又要每晚收左工至可以同佢跟功課. 如果唔係你地 D 小朋友比較醒目, 我都唔知點幫佢...

Hi safarimama,

我個女都會報朗誦節, 通告話星期五前將表格連同報名費 (現金) 交回學校就 OK 啦...

晞晴媽咪 ^^

Thanks 晞晴媽, 我明天會交, 哈哈...因為我成日填錯野, 早些交有時間彈返來做"改正"..
我地個個都係新小學生媽媽, 睇嚟大家又唔多似係協幼升上去, 唔多知協恩的運作, 更加要多些交流. 大家加油吧!
原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-8 23:25 發表
咁多位... 唔該晒呀... 好在有你地咋... 我個女都仲係好失暈, 我又要每晚收左工至可以同佢跟功課. 如果唔係你地 D 小朋友比較醒目, 我都唔知點幫佢...

我個女都會報朗誦節, 通告話星期五前將表格連 ...

你講得啱, 大家真係要多 D 交流啦... 今年我大女升小六, 其實坦白真係放唔到太多時間比細女, 但佢又比較依賴同傻下傻下, 睇怕我呢一年都有排捱... 唉....

晞晴媽咪
‹ 上一主題|下一主題