用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

原帖由 蔚晴 於 09-9-8 10:51 發表

你亞仔都好叻可以自己做功課,我亞囡做功課好粗心大意,明明ears,寫寫吓變咗sars都得,係邊度可以有打字練習?

網上功課我仔都未做, 如果想練習, 就可在http://ww.coop-edu.com.hk download個遊戲練習. 阿仔都未練呀! 希望weekend可以同佢練下.
你download左個遊戲未? 上次小一分班試時介紹過個個呢?

話時話, 網上功課應該放在那裏的呢? 只是一開內聯網話有五項網上功課未做, 但應在那裏可選到做功課?

我終於找到網上功課可以在那裏做, 應該在"家課冊"中選"未交的網上功課".

好似係測試板應該唔駛交,另外我之前見過有全班1D班資料,而家搵唔返?

原帖由 蔚晴 於 09-9-8 12:21 發表
好似係測試板應該唔駛交,另外我之前見過有全班1D班資料,而家搵唔返?

網上寫明, 有一樣功課要交, 其餘就唔洗交.
1D班資料在"課室地帶"的"同學錄"中

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 14:18 發表

網上寫明, 有一樣功課要交, 其餘就唔洗交.
1D班資料在"課室地帶"的"同學錄"中

我發覺想download那個要交的網上打字的 0.jpg唔成功. 係唔係唔洗download, 直程click"開始做功課"?

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 14:23 發表

我發覺想download那個要交的網上打字的 0.jpg唔成功. 係唔係唔洗download, 直程click"開始做功課"?

點解我喺"課室地帶"搵唔到"同學錄"?我試過download打字個file,但係出怪字!~~~~~~~

15/9要中文默書啦~~~~~

係。
Download file 內 只是 A-z 和 一些標點符號,而那只是English part, Chinese part 就要跟練習打 701-710。

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 14:23 發表

請問甚麼是“選書權” ?

原帖由 蔚晴 於 09-9-8 15:34 發表

點解我喺"課室地帶"搵唔到"同學錄"?我試過download打字個file,但係出怪字!~~~~~~~

我就download唔到添!
課室地帶的左手邊第一選項係"同學錄"

原帖由 蔚晴 於 09-9-8 15:37 發表
15/9要中文默書啦~~~~~

我見到有講默書, 但click唔到中默範圍??

原帖由 CharKar 於 09-9-8 15:56 發表
請問甚麼是“選書權” ?

我想是sponsor學校買書, 咁小朋友選書sponsor, 那本書會有他的名字在第一頁, 係唔係咁的意思呢?
話時話, 今早我簽完手冊, 都唔記得比錢個仔帶返學校. 唔知佢點選書呢?

我還以為淨係weekend先會5樣功課, 原來平日都會有5樣.

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 16:09 發表

我見到有講默書, 但click唔到中默範圍??

唔知點解我冇"同學錄";係"校園電郵"開個郵件內容:
標題:中默範圍
內容:
親愛的小一家長:
15/9(二)將進行第一次中文默書。

範圍﹕
課文﹕課業1-2
重點詞語: 上學、真、開心、笑、妙、老師、
我、貓、操場、小賣部
  創意題﹕寫出與學校有關的詞語

默書形式如下
(甲) 愉快默書(50% @5)
例如†配字成詞:學( ? )
†默寫心理詞匯:上學會想起什麼?
†詞語填充或連線等
(乙) 課文讀默(50% @5)
聆聽老師朗讀,然後填寫句子中缺漏的地方。
*每次默書均包括「現代中國語文」課文的內容及語文知識。
每次默書範圍見手冊備註欄及電郵。
老師上

原帖由 蔚晴 於 09-9-8 17:12 發表

唔知點解我冇"同學錄";係"校園電郵"開個郵件內容:
標題:中默範圍內容:
親愛的小一家長:
15/9(二)將進行第一次中文默書。

範圍﹕
課文﹕課業1-2
重點詞語: 上學、真、開心、笑、妙、老師、
我、貓、操場、小賣部
  創意題﹕ ...

謝謝你. 原來手冊都有貼.
你無左同學錄? 咁你試下打去學校問問.

原帖由 Venuscheng 於 09-9-9 14:46 發表

謝謝你. 原來手冊都有貼.
你無左同學錄? 咁你試下打去學校問問.

我已經e-mail咗俾陳老師,關於"同學錄"佢話會幫我跟進;死啦!我見到"打字測試"就頭痛,到而家我都未攪得掂,仲係一頭霧水,唔知從何入手!~~~~~~~~~~

原帖由 蔚晴 於 09-9-9 22:58 發表

我已經e-mail咗俾陳老師,關於"同學錄"佢話會幫我跟進;死啦!我見到"打字測試"就頭痛,到而家我都未攪得掂,仲係一頭霧水,唔知從何入手!~~~~~~~~~~ ...

我昨天開始比個仔試打英文, 都唔知點教佢記住d位置, 佢打左好耐都未記得中間個行英文字母. 我又試比佢打中文, 但佢一頭霧水, 都唔知我做緊嘜? 我set左有「相關字」但發覺要選音後又要選字, 又要打「esc」先可打「enter」, 我仔見我打好多鍵, 唔知我做嘜.

昨天終於見阿仔有奬勵咭了.

Venus,

你可以試下搵D打字既 speed game 比個仔試下架~ 我個仔而家先至 K3, 我最近開始比佢試下玩/學英文打字,佢玩得好開心,亦都每玩一次就快+準+多分過一次~  (可以先玩一輪 A-L.... 一層一層按鍵咁玩~)

http://www.twles.tpc.edu.tw/~d8834/teach/typing/keyword/01.htm

P.S. 不過我唔建議一次玩得太耐,我只比個仔對電腦一小時左右。。。 約 30 分鐘仲要休息一下~

原帖由 Venuscheng 於 2009/9/10 09:22 AM 發表

我昨天開始比個仔試打英文, 都唔知點教佢記住d位置, 佢打左好耐都未記得中間個行英文字母. 我又試比佢打中文, 但佢一頭霧水, 都唔知我做緊嘜? 我set左有「相關字」但發覺要選音後又要選字, 又要打「esc」先可打「e ...

原帖由 yipsfamily 於 09-9-10 13:40 發表
Venus,

你可以試下搵D打字既 speed game 比個仔試下架~ 我個仔而家先至 K3, 我最近開始比佢試下玩/學英文打字,佢玩得好開心,亦都每玩一次就快+準+多分過一次~  (可以先玩一輪 A-L.... 一層一層按鍵咁玩~)

http://www.twles ...

多謝你提供網址. 我有比個仔試玩打字遊戲, 不過佢打好耐(只係打同一行)都係唔記得d字母位置. 而學校考試還要考中文打字, 真係頭痛.

大家有無試過"相輔相乘讀打遊戲"? 點解書的701同遊戲的701係唔同字?? 但書的20和遊戲的就一樣?
‹ 上一主題|下一主題